Waarom worden Ragdoll-katten slap? Is het een verdedigingsmechanisme?

Ragdolls zijn mooi en aanhankelijk en gedragen zich meer als honden dan als katten. Ragdolls zijn grote katten en staan bekend als ‘zachte reuzen’. Ze zijn over het algemeen goed met kinderen en houden van hun mensen. Deze relaxte katten houden ervan om vastgehouden te worden en staan erom bekend dat ze “slap” worden wanneer ze worden opgehaald, vandaar de naam “Ragdoll”.

Gezien het feit dat ze slap worden, roept dit de vraag op: waarom worden Ragdoll katten slap? Er wordt aangenomen dat ze slap worden omdat het hen eraan herinnert kittens te zijn. Lees verder om meer te weten te komen over de laidback Ragdoll en waarom ze slap worden.

cat + lijnverdeler

Waarom worden Ragdoll-katten slap?

Het was niet mogelijk om onderzoek te vinden naar waarom Ragdoll-katten slap worden wanneer ze worden vastgehouden, maar de meest naar voren gebrachte theorie is omdat het herinnert hen aan kittenschap. Moeder Ragdolls dragen hun jongen rond bij het nekvel en de kittens hebben van nature een reflex of instinct om slap te worden om de belasting voor hun moeder gemakkelijker te maken. Deze reflex gaat meestal verloren door adolescenten in de meeste kattenrassen, maar er wordt gedacht dat het in Ragdolls wordt behouden. Ragdolls hebben de neiging om te “floppen” wanneer ze worden vastgehouden, wat betekent dat ze ontspannen zijn.

Niet alle Ragdolls zullen slap worden wanneer ze worden vastgehouden, vooral een timide Ragdoll. Ook vinden niet alle Ragdolls het leuk om vastgehouden te worden, maar de meesten zijn sociaal en volgzaam en houden er nogal van om door hun mensen te worden vastgehouden. Wanneer je een Ragdoll vasthoudt, zal hij meestal “floppen” in je armen.

Vastgehouden worden door het nekvel bij volwassen katten kan ertoe leiden dat ze stoppen met bewegen, maar dit is een andere reflex, een gedragsafsluiting die is gebaseerd op angst en stress.  Dit is de reden waarom het niet wordt aanbevolen om volwassen katten te krabben.

Seal Ragdoll stapt uit de krabpaal
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Is het een verdedigingsmechanisme?

Bij het onderzoeken van dit onderwerp, wat we vooral ontdekten, was dat Ragdolls slap worden vanwege de natuurlijke reflex die ze krijgen als ze kittens zijn. Het “slappe” of “slappe” gedrag zou als het ware een verdedigingsmechanisme kunnen zijn in een poging om een accidenteel letsel te voorkomen terwijl het wordt vastgehouden. Meestal worden Ragdolls echter slap omdat ze ontspannen zijn, en het doet hen denken aan het feit dat ze in de mond van hun moeder worden rondgegooid.

Wat is er zo speciaal aan Ragdoll-katten?

Ragdolls zijn sociaal, aanhankelijk, volgzaam en houden van menselijk gezelschap. Een echte Ragdoll heeft blauwe ogen en een zachte en donzige vacht. Ragdolls zijn intelligente katten die een spelletje apporteren met je zullen spelen, net als een hond. De meeste Ragdolls zijn afgestemd op de emoties van hun eigenaar en zullen je troosten in tijden van stress of verdriet. Hun relaxte persoonlijkheden en ongelooflijke kenmerken maken ze een felbegeerd kattenras om te bezitten.

Zijn Ragdolls goede huisdieren?

Ja! Ragdolls zijn uitstekende huisdieren. Ze zijn extreem tolerant tegenover andere katten en honden en ze houden van kinderen. Ze zijn veel aanhankelijker dan andere kattenrassen en ze behoren tot de grootste gedomesticeerde kattenrassen die er zijn, met een gewicht van 20 pond. Voor degenen die meer hondenliefhebbers zijn, maar graag een kat willen, is de Ragdoll het ras voor jou.

Ragdolls komen het dichtst in de buurt van het hebben van een hond in het lichaam van een kat, en ze zijn loyaal en liefdevol met hun mensen. Ze hebben een lange levensduur, tussen de 15 en 20 jaar, en vanwege hun gebrek aan een ondervacht, werpen ze niet zoveel als andere kattenrassen. Interessant is dat ze pas op vierjarige leeftijd als volledig volwassen worden beschouwd.

jonge vrouw met ragdoll kat op bank
Image Credit: rock-the-stock, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Laatste gedachten

Het bezitten van een Ragdoll is echt een lonende ervaring. Ze zijn het enige kattenras waarvan wordt gezegd dat ze “slap worden” wanneer je ze oppakt, en ze hebben een lief en vriendelijk karakter. Ze worden slap omdat het hen eraan doet denken dat ze als kittens in de mond van hun moeder worden rondgejaagd, en deze ontspannen houding gaat door tot in de volwassenheid. Je betaalt een aardige cent voor een echte, rasechte Ragdoll, maar hun persoonlijkheden zijn de kosten waard.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Linn Currie, Shutterstock