Kunnen katten Mac &Cheese eten? Wat u moet weten!

De meeste katten houden van kaas, en wanneer deze katachtige favoriet wordt gemengd met een beetje boter, melk en pasta, wordt het de pure heerlijkheid die bekend staat als macaroni en kaas. Maar kunnen katten veilig macaroni en kaas eten? En zo ja, is het gezond? Doorsnee macaroni en kaas met alleen pasta, melk, kaas, room, boter en zout bevatten geen ingrediënten die ronduit giftig zijn voor katten. Maar het gerecht bevat zuivel, die hard kan zijn voor katachtige buikjes en mogelijk braken en diarree kan veroorzaken.

Over het algemeen bevatten macaroni en kaas veel meer calorieën, vet en zout dan katten regelmatig zouden moeten consumeren. Dus zelfs in het beste geval is macaroni en kaas verre van een gezonde traktatie en kan gemakkelijk braken en diarree veroorzaken als uw huisdier meer eet dan slechts een paar happen. De kaasachtige pasta kan ernstig problematisch als u producten zoals bieslook, knoflook, uien of prei toevoegt, die dodelijk kan zijn voor katten wanneer ze in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd1.

cat + lijnverdeler

Mijn kat at een hap macaroni en kaas! Wat moet ik doen?

Als je kat een beetje gewone mac en kaas krijgt en een of twee happen neemt, is er waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken zolang het gerecht geen uien, knoflook, bieslook of prei bevat. Ze maken deel uit van de Allium geslacht, en u moet het als een medisch noodgeval beschouwen als uw kat voedsel in dezelfde groep consumeert.

Het enige dat nodig is, is ongeveer 2,3 gram ui per pond kattengewicht om een kat te vergiftigen. Knoflook is gevaarlijker dan uien en gedroogde opties pakken een hardere punch dan verse producten. Smaakmakers zoals knoflookpoeder, knoflookzout en uienpoeder zijn bijzonder problematisch en veroorzaken toxiciteit in kleinere doses.

Als u uw huisdier snack ziet op een schaal met een van deze zeer giftige ingrediënten, neem dan meteen contact op met uw dierenarts. Wees voorbereid om hen te laten weten wat uw huisdier heeft gegeten, hoeveel het dier heeft geconsumeerd, wanneer de gebeurtenis heeft plaatsgevonden en of uw huisdier tekenen van ziekte heeft vertoond. Zorg ervoor dat je alles opschrijft om ervoor te zorgen dat je geen cruciale details vergeet.

mac en kaas maaltijd in een glazen kom
Afbeelding Credit: wesweaver, Pixabay

Zijn er andere menselijke voedingsmiddelen die katten moeten vermijden

Ja. Naast ui, knoflook en bieslook zijn chocolade, druiven, macadamianoten en rozijnen ook giftig voor katten. Zelfs kleine hoeveelheden van deze voedingsmiddelen kunnen dodelijk zijn. Neem contact op met uw dierenarts voor begeleiding als uw huisdier een hoeveelheid van deze producten consumeert of in gerechten terechtkomt die ze bevatten, omdat het als een veterinair noodgeval wordt beschouwd.

Verschillende andere veel voorkomende menselijke voedingsmiddelen en dranken zijn niet geweldig voor katten, waaronder alcohol en cafeïne. Het is het beste om uw kat uit de buurt te houden van uw vanille-extract (dat alcohol bevat) tijdens het koken en uw kat te verbieden toegang te krijgen tot cafeïnehoudende lekkernijen zoals ijs met koffiesmaak. En vanwege hun hoge vetgehalte kunnen walnoten, amandelen en pecannoten soms braken en diarree bij katten veroorzaken.

Het ideale kattendieet

Katten zijn obligate carnivoren en vertrouwen op vlees voor het grootste deel van hun voedingsstoffen. Menselijk voedsel zoals macaroni en kaas is niet geweldig voor katten, omdat het hun calorie-inname verhoogt zonder de voedingsstoffen te leveren die katten nodig hebben om gezond te zijn, wat kan leiden tot gewichtsproblemen. Kattenobesitas is een enorm probleem, met meer dan 30% van de Noord-Amerikaanse katten die aan de aandoening lijden. Katten die te veel wegen, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals artritis, hartaandoeningen en urinewegaandoeningen. Obesitas is de meest voorkomende vermijdbare kattenziekte.

Katten moeten het grootste deel van hun voeding uit kattenvoer halen. Het voeren van geschikte porties voedsel van hoge kwaliteit kan een lange weg gaan als het gaat om het helpen van uw huisdier om een gezond gewicht te behouden. Zoek naar keuzes met eiwitten die als eerste op de ingrediëntenlijst staan en voldoen aan de voedingsrichtlijnen van de American Association of Feed Control Officials (AAFCO).

Het is essentieel om te voorkomen dat uw huisdier te veel wordt gevoerd; de gemiddelde binnenkat van 10 pond heeft slechts ongeveer 250 calorieën per dag nodig. Huisdiervoeding wordt bijna altijd geleverd met voedingsrichtlijnen om u te helpen bepalen hoeveel u uw kat moet geven. Het meten van het voer van uw kat is een snelle en eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat uw huisdier precies de juiste hoeveelheid te eten krijgt.

bruine witte kat die van de voedertafel eet
Afbeelding credit: Princess_Anmitsu, Shutterstock

Het belang van bewegen

Kitties hebben lichaamsbeweging nodig om in top fysieke gezondheid te blijven. Een paar speelsessies van 10-15 minuten per dag zullen het hart van je kat laten pompen en hem helpen een paar calorieën te verbranden. U kunt ook overwegen je kat trainen om aan de lijn te lopen. Samen tijd doorbrengen buiten is een geweldige hechtingsactiviteit en biedt katten mentale stimulatie en lichaamsbeweging. En geef je kat veel interactief speelgoed, zodat ze ook leuke manieren hebben om zichzelf te vermaken en zelf opgekropte energie vrij te maken.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Hoewel gewone mac en kaas geen producten bevatten die giftig zijn voor katten, bevat het gerecht over het algemeen veel melk en kaas voor katten om comfortabel te verteren. Tussen de room, boter en kaas in echt goede mac en kaas, is er gewoon te veel vet en zout om het als een gezonde traktatie te beschouwen.

Als smaakmakers zoals knoflook, uien, bieslook en prei worden toegevoegd, kan het gerecht giftig worden voor katten. Een occasionele hap onopgesmukte macaroni en kaas zal uw huisdier waarschijnlijk niet schaden, maar het zal ook geen voedingsvoordelen opleveren. Als uw kat te veel menselijk voedsel consumeert naast zijn normale maaltijden, loopt hij een verhoogd risico op overgewicht, wat kan leiden tot aandoeningen zoals hartaandoeningen, urinewegaandoeningen en artritis.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: wesweaver, Pixabay