Is het waar dat mannelijke katten kittens doden? De brutale waarheid uitgelegd

Als je hebt gehoord dat mannelijke katten soms kittens kunnen verwonden of doden, lees je dit nu waarschijnlijk om te zien of er enige waarheid in zit. Dit is vooral van cruciaal belang als u een kater heeft en overweegt een kitten te adopteren.

Helaas is dit een brute waarheid om te horen. Hoewel het niet erg vaak voorkomt, is het bekend dat mannelijke katten kittens doden die ze niet hebben verwekt.

We zullen ingaan op de redenen waarom een kater een kitten pijn kan doen en eventuele andere verschillende reacties die ze op een kitten kunnen hebben. Uiteindelijk is het het beste om zoveel mogelijk informatie te hebben, zodat u beter voorbereid bent om uw kitten veilig te houden.

cat + lijnverdeler

Waarom zou een kater een kitten pijn doen of doden?

Het is niet ongewoon om katten van beide geslachten agressie of gevechten te zien vertonen, wat meestal gebaseerd is op territorialiteit. Dit is een deel van de reden waarom een kater kan proberen een kitten te schaden.

Als je ooit natuurshows hebt gezien en mannelijke leeuwen leeuwen leeuwen hebt zien doden, is dit vergelijkbaar gedrag als hoe de mannelijke kat op kittens zou kunnen reageren.

Dit agressieve gedrag komt vaker voor bij verwilderde katten en niet bij over het algemeen gedomesticeerde katten. Als je een kater hebt die niet bijzonder territoriaal is, dan is een kitten misschien veilig. Maar garanties zijn er niet.

een tabby makreel kat sissen
Afbeelding Credit: strh, Pixabay

Redenen waarom een kater een kitten kan schaden

Zoals we al zeiden, hebben verwilderde katten meer kans om een kitten aan te vallen, en daar zijn verschillende redenen voor:

  • Jachtinstincten: In tegenstelling tot huiskatten moeten verwilderde katten jagen om te overleven, dus ze hebben een sterk jachtinstinct. Helaas kan een klein kitten als prooi verschijnen en kunnen de instincten van de mannelijke kat in werking treden.
  • Concurrentie: Een kitten dat het territorium van een mannelijke kat betreedt, kan worden gezien als concurrentie voor voedsel en voor vrouwelijke katten.
  • Evolutie: Het doden van de nakomelingen van een rivaliserende kater kan de moeder aanmoedigen om sneller vruchtbaar te worden. Hierdoor kan het mannetje met haar paren om zijn eigen nakomelingen te produceren. Bovendien kan het doden van de kittens van een andere kater ervoor zorgen dat zijn eigen kittens zullen overleven.
  • Territorium: We hebben deze al genoemd en het kan een van de meest voorkomende redenen zijn. Of een kitten nu afdwaalt naar het territorium van een kater of u brengt een kitten naar het huis van uw kater, ze kunnen het kitten aanvallen om hun territorium te verdedigen.
  • Ruw spel: In sommige gevallen is het misschien niet per se agressie, maar een kat die te ruw speelt met een klein kitten. De kat kan per ongeluk schade aanrichten.

Dit wil niet zeggen dat de meeste verwilderde katten hun toevlucht nemen tot agressie – sommigen zullen zelfs helpen om voor kittens in hun kolonie te zorgen. Het kan zelfs gewoon komen van het specifieke temperament van elke kat.

Katten die al nerveus of agressief zijn in de buurt van andere katten, zullen waarschijnlijk ook agressie vertonen tegenover kittens, terwijl andere toms een meer verzorgend temperament hebben.

Doden vrouwelijke katten kittens?

Helaas is dit ook iets dat kan voorkomen, hoewel het vrij zeldzaam is. De meest voorkomende reden waarom een moederkat haar kittens zal doden, is dat ze voelt dat er iets mis is met een of meer van haar jongen.

Dit kan een ziekte zijn of een soort genetische afwijking. Er wordt gedacht dat de moeder dit kitten zou kunnen zien als een risico voor zichzelf of de rest van haar kittens.

Een andere reden waarom een moederkat haar kittens kan schaden, is stress. Dit is waarschijnlijker bij nieuwe moeders of als ze bevallen in een stressvolle omgeving. Het is ook bekend dat het gebeurt als haar kittens te vaak door mensen worden behandeld.

Maar nogmaals, we moeten benadrukken dat dit een zeer zeldzame gebeurtenis is. De meeste moederkatten zorgen heel goed voor hun jongen.

kittens in het gras met hun moeder
Afbeelding Credit: Petrik Ondrej, Shutterstock

Kunnen mannelijke katten voor kittens zorgen?

Er zijn veel gevallen geweest van volwassen mannelijke katten die voor kittens zorgen die niet van henzelf zijn. Dit is geen typisch gedrag in verwilderde kolonies, omdat het verzorgen van de jongen valt voor de vrouwelijke katten, meestal gerelateerd aan vrouwelijke katten.

Verwilderde katers werken meestal niet aan het opvoeden of beschermen van hun eigen kittens, omdat ze bezig zijn met fokken en het markeren van hun territorium.

Maar gedomesticeerde mannetjes, vooral als ze gecastreerd zijn, hebben veel meer kans om beschermend en aanhankelijk te zijn tegenover kittens. Tamme mannetjes kunnen meer ontspannen en zelfs speels zijn met kittens zonder de noodzaak om te jagen of hun genetica in toekomstige lijnen te bevorderen.

En dan zijn er gevallen van mannelijke katten die een mot aannemenering rol, zoals Henry, een 8 maanden oude ginger tabby. Henry zorgde voor zes kittens die achtergelaten werden gevonden in een doos aan de kant van de weg in Ketchikan, Alaska – Henry hielp het leven van die kittens te redden!

Hoe reageren de meeste mannelijke katten op kittens?

Voor het grootste deel zal de gemiddelde kater algemene desinteresse in kittens negeren of gewoon tonen. Maar zoals we eerder hebben besproken, zullen anderen hun vaderlijke kant laten zien en tijd besteden aan het spelen met en verzorgen van de kittens.

En nogmaals, hoe ze reageren op kittens hangt af van hun temperament en of ze gecastreerd zijn of niet.

Het castreren van een kat kan een wereld van verschil maken in hoe ze reageren, niet alleen op kittens, maar ook op elke kat en hun eigenaar. Het instinct om hun territorium te domineren en te verdedigen is veel hoger voor een intact mannetje.

De hormoonspiegels bij een gecastreerde kat zijn veel lager en ze hebben de neiging om rustiger te zijn rond andere katten.

Dat gezegd hebbende, is er nog steeds de mogelijkheid dat een gecastreerd mannetje een kitten aanvalt. Gecastreerd worden neemt agressie niet helemaal uit de vergelijking.

garen ball divider

Hoe bescherm je kittens tegen schade? 4 effectieve manieren

Zoals we al een aantal keren hebben gezegd, is het niet zo waarschijnlijk dat een huiskat een kitten schaadt. Maar het is toch van vitaal belang om stappen te zetten.

1. Castreer uw kat

Als u een intacte kater heeft en van plan bent om jonge kittens in huis te halen, overweeg dan om uw kat te laten castreren. Dit zou moeten helpen om agressief gedrag jegens uw kittens te verminderen.

castratie van de kat op de operatietafel van een dierenarts
Afbeelding credit: Simon Kadula, Shutterstock
thematische pauze

2. Scheid ze

Geef uw kittens een eigen ruimte waar uw kater geen toegang toe heeft. Als je kater kalm en aanhankelijk is, kun je proberen hem te introduceren. Maar elke tijd die samen wordt doorgebracht, moet altijd worden gecontroleerd en beperkt.

thematische pauze

3. Barrières creëren

In sommige gevallen moet u mogelijk barrières creëren zodat uw kater de kittens op geen enkele manier kan bereiken. Dit is vooral cruciaal als het mannetje niet is gesetineerd. Misschien zit het niet in je budget om ze te laten castreren, of worden ze gebruikt voor de fokkerij.

U kunt investeren in een dierenhek met de kittens in een veilige kamer of uw kittens in een box plaatsen (hoewel het een soort hoes nodig heeft, omdat een volwassen kat er gemakkelijk in kan springen).

Er zijn ook kattenafschrikwekkende sprays die u kunt gebruiken rond elke ingang in de kamer van de kittens, maar probeer niet te dicht bij de kittens te spuiten. Ze kunnen ook worden afgeschrikt door de geur.

kat die over het hek probeert te klimmen
Afbeelding Credit: Kalo Kanev, Shutterstock
thematische pauze

4. Wacht tot ze ouder zijn

Nogmaals, afhankelijk van de kater, is het het beste om jonge kittens uit de buurt van hen te houden. Meestal is het veiliger wanneer de kittens ongeveer drie of vier weken oud zijn om aan het mannetje te worden voorgesteld.

En net als elke introductie tussen twee dieren, kan het ongeveer één tot twee weken duren voordat de volwassen kat gewend is aan het kitten.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Vergeet niet dat mannelijke katten, of katten in het algemeen, niet slecht of slecht zijn. Alles wat ze doen hangt af van hun instincten en hun evolutionaire gedrag. Hoezeer we onze katten ook antropomorfiseren, het zijn nog steeds dieren met natuurlijke instincten die in werking treden wanneer ze worden geactiveerd.

Veel mannelijke katten zijn heel liefdevol en zachtaardig en zouden geweldig zijn met pasgeboren kittens. Maar het is altijd beter om veilig te zijn dan sorry. Zorg ervoor dat je ze onder constant toezicht houdt. Sommige katten kunnen een beetje ruw spelen en per ongeluk een kitten verwonden.

Overweeg om ook met uw dierenarts te praten voor eventuele introducties. Ze kunnen je door het proces helpen, want het belangrijkste is om iedereen veilig te houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: rihaij, Pixabay