Is babypoeder veilig voor een kat? Wat u moet weten!

Het is heel gebruikelijk voor trimmers en katteneigenaren om babypoeder op katten af te stoffen, waardoor de vacht zacht kan blijven en waarvan bekend is dat het helpt bij het ontwarren van matten. Je leest dit waarschijnlijk omdat je verschillende meningen hebt gehoord over de vraag of het veilig is om op katten te gebruiken of niet.

Talkpoeder kan kankerverwekkend zijn en bij inademing kan het leiden tot ademhalingsproblemen of erger. Dit is echter voornamelijk voor talkpoeder gemaakt met talk. We zullen ingaan op wat talk is, waarom het uw kat kan schaden en wat u in plaats daarvan kunt gebruiken.

cat + lijnverdeler

Wat is Talkpoeder?

Talk is het mineraal dat wordt gebruikt in talkpoeder, dat van nature wordt verkregen door mijnbouw. Het bestaat uit silicium, magnesium, zuurstof en waterstof.

Wanneer het in poedervorm wordt omgezet, is het absorberend, daarom was het zo populair toen het als babypoeder werd gebruikt. Het deed uitstekend werk bij het voorkomen van luieruitslag en werd een huishoudelijk product voor andere toepassingen zoals cosmetica.

Het gebruik van talkpoeder op huisdieren was populair bij eigenaren van gezelschapsdieren, vooral katteneigenaren, omdat het geven van een bad aan een kat niet het gemakkelijkste karwei is. Het poeder helpt om te ontgeuren en vocht af te voeren, waardoor de vacht lekker ruikt en zacht aanvoelt.

Sommigen gebruikten zelfs talkpoeder om matten te ontwarren en zelfs als een soort vlooienpoeder. Hoewel, het is helemaal niet effectief voor het uitroeien van vlooien!

hand met poeder
Afbeelding credit: Andrey_Popov, Shutterstock

Wat maakt talk gevaarlijk?

Talk is in verband gebracht met kanker, voornamelijk als gevolg van sommige vormen van praten die asbest bevatten, waarvan bekend is dat het bepaalde vormen van longkanker veroorzaakt bij inademing. Als het gebruikte talkpoeder asbest bevat, wordt het beschouwd als een hoog risico op longkanker.

Zelfs talkpoeder zonder asbest kan echter tumoren veroorzaken, maar de uitgevoerde studies hebben geen definitief bewijs geleverd. Sommige dieren blootgesteld aan asbestvrij talkpoeder vormden tumoren, terwijl anderen dat niet deden.

En studies met mensen vonden dat als talkpoeder werd gebruikt op de geslachtsdelen van een vrouw, ze mogelijk risico liep op eierstokkanker. Maar nogmaals, de resultaten van deze studies zijn onzeker.

De grootste afhaalmaaltijd hier is echter of het asbestvrij is of niet, het is het veiligst om uit de buurt te blijven van talkpoeder gemaakt van talk.

Kun je babypoeder op je kat gebruiken?

Natuurlijk is dit een grote nee! Omdat het in poedervorm is, zelfs als je het voorzichtig aanbrengt, kan het poeder nog steeds vrij gemakkelijk in de longen van je kat komen. Het is mogelijk dat uw kat longproblemen krijgt, zoals acute respiratory distress syndrome.

Het andere probleem is omdat katten zichzelf zo vaak verzorgen, dat ze ook het risico lopen om het babypoeder in te slikken.

Katten die talkpoeder hebben ingeademd of ingenomen, kunnen de volgende tekenen vertonen:

  • Moeite met ademhalen
  • Piepende ademhaling
  • Hoesten
  • Verlies van eetlust/gewichtsverlies
  • Braken
  • Diarree
  • Lethargie
  • Afscheiding uit de ogen of mond
  • Nier- of blaasproblemen

Raadpleeg onmiddellijk uw dierenarts als u merkt dat uw kat een van deze symptomen vertoont, vooral als babypoeder onlangs is gebruikt.

kattenhoest
Afbeelding Credit: Ada K, Pixabay

Wordt talkpoeder vandaag de dag nog steeds gebruikt?

De meesten van ons zijn waarschijnlijk bekend met het originele talkpoeder, dat is Johnson’s Baby Powder. In 2020 kondigde Johnson &Johnson aan dat ze zouden stoppen met de verkoop van babypoeder dat talk bevatte. En hoewel dit talkpoeder geen asbest bevatte, werden ze overspoeld met rechtszaken.

Tegenwoordig bestaat talkpoeder voornamelijk uit maïzena, wat eigenlijk veilig is om bij katten te gebruiken.

En hoewel talkpoeder is stopgezet, is het nog steeds mogelijk dat u het online of in winkels te koop kunt vinden. Als u het gebruik van talkpoeder wilt vermijden (wat u zou moeten doen), lees dan altijd de ingrediënten op het product voordat u het koopt.

Wat zijn de alternatieven voor babypoeder voor katten?

Afhankelijk van waar je het babypoeder voor wilde gebruiken, zijn er een aantal producten die speciaal voor katten zijn geformuleerd en die je kunt proberen.

Als je wat matten in de vacht van je kat moet ontwarren, kun je een ontwarspray proberen en investeren in een aantal goede hulpmiddelen die zijn ontworpen om matten te verwijderen.

Als u op zoek bent naar iets om vlooien en andere parasieten van uw kat te verwijderen, kunt u uw dierenarts raadplegen en een actuele behandeling zoals Advantage II proberen, evenals vlooien- en tekenshampoos.

En als je kat niet zo goed verzorgt als zou moeten en zijn vacht een beetje vettig is, je kunt streven naar sprays die huidschilfers verminderen. U kunt ook shampoos gebruiken, maar misschien wilt u met uw dierenarts praten om ervoor te zorgen dat de overtollige roos en vett niet van een onderliggende aandoening zijn.

Als u uw kat een beetje lekkerder wilt laten ruiken (hoewel katten de neiging hebben om geweldig te ruiken zonder enige hulp van ons), kunt u zoiets als deze ontgeurende spray proberen, die uw kat de babypoedergeur kan geven, maar zonder het babypoeder.

En zoals we al eerder vermeldden, is maïzenapoeder ook een veilig alternatief. Je moet er nog steeds voorzichtig mee zijn, want hoe veilig het ook is, je wilt niet dat je kat het inademt.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Hoewel babypoeder misschien effectief was in het verwijderen van matten en het zijdeachtig houden van de vacht van een kat, is het gewoon een slecht idee rondom. Elke kans dat een kat babypoeder inademt of inneemt, kan leiden tot ernstige longaandoeningen en is het gewoon niet waard.

Katten besteden een buitensporige hoeveelheid tijd aan het verzorgen van zichzelf, dus alles wat je op hun vacht doet, moet niet giftig zijn en niet in staat zijn om hun interne organen te beschadigen.

Er zijn genoeg producten beschikbaar die zijn gemaakt voor katten die u dezelfde resultaten kunnen geven, maar op een veel veiligere manier.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: MIA Studio, Shutterstock