Waarom worden katten geboren met hun ogen dicht?


Waarom worden katten geboren met hun ogen dicht, zou je je kunnen afvragen. Omdat u een katteneigenaar wordt, wilt u alles weten over dit kleine kitten van u. Wanneer een kat bevalt, is het iets echt geweldigs en we kunnen het er allemaal over eens zijn dat kittens het schattigste ding ooit zijn.

Maar laten we eens kijken waarom we hun prachtige ogen niet meteen zien.

De gesloten ogen van kittens

De ogen van kittens zijn onontwikkeld bij de geboorte en dat is de reden dat ze na de geboorte en week erna gesloten zijn. Ze hebben een paar dagen nodig om hun ogen voldoende te ontwikkelen om hun ooglid te openen zonder delicate problemen te schaden, en na een paar weken, hun ogen zijn volledig ontwikkeld omdat het de visie is.

Omdat de ogen van kittens goed gesloten zijn wanneer ze worden geboren, kunnen we concluderen dat ze het niet kunnen openen, het is niet alsof ze dat niet willen. De weefsels van de oogbol zijn nog niet volgroeid om open te zijn.

De oogleden vormen een beschermende barrière totdat hun ogen zich volledig ontwikkelen.

Maar hoe zoeken ze de moederkat? Ze voelen hun moeder aan de tast en lichaamswarmte, en zo vonden ze tepels om aan te knabbelen.

Wat gebeurt er met de ogen van kittens in de eerste twee weken?

Vrouw die pasgeboren kittens in haar handen houdt

Er zijn gevallen waarin kittens hun ogen na twee dagen enigszins openen, maar dat is vrij zeldzaam. De meerderheid van de kittens zal hun ogen niet openen tot dag 8 tenminste.

Nadat de deksels zijn ontzegeld, hebben kittens 2 tot 3 dagen nodig om volledig te openen, wat waarschijnlijk zal gebeuren rond de 14e dag.

Het maakt niet uit of uw kitten zijn ogen voor de 14e dag heeft geopend, omdat ze allemaal blind zijn in hun eerste twee weken.

Wanneer zijn kittens ogen volledig ontwikkeld?

Als je kat zijn ogen heeft geopend, betekent dit niet dat hij zijn volledige ontwikkeling heeft bereikt. Hun zicht ontwikkelt zich in de loop van de tijd enigszins omdat de vloeistoffen die zich rond de lens van de oogbol bevinden, moeten draaien van ondoorzichtig naar helder.

Pas aan het einde van de derde week kunnen kittens hun moeder identificeren door visie. In week 5 is het zicht opgeklaard, maar het is pas in week 10 volledig ontwikkeld. Volwassen katten en oudere kittens hebben een buitengewoon gezichtsvermogen, zelfs bij weinig licht dat voor ons pikzwart lijkt.

Omdat de ogen van kittens eigenlijk deel uitmaken van hun kleine hersenen die bestaan uit veel verschillende soorten weefsel, waaronder spier- en zenuwcellen. Daarom kost het enige tijd om complexe organen en zicht volledig te ontwikkelen.

Kittens ogen zijn gevoelig

gember pasgeboren kitten

Je moet weten dat de ogen van kittens delicaat zijn in hun eerste 6 weken en kan gemakkelijk geïnfecteerd raken. Dus om hun ogen gezond te houden, dwing hun ogen niet om te openen en raak ze NIET aan.

Als u merkt dat er afscheiding, uitpuiling of zwelling is, breng uw kat dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

GERELATEERD: Moet ik ’s nachts een lampje laten branden voor mijn kitten

Hoe communiceren kittens met hun ogen dicht?

U vraagt zich waarschijnlijk af hoe het mogelijk is dat uw kitten communiceert met zijn moeder en u als ze niet zien, nou u vergeet dat ze worden geboren met twee zintuigen: geur en aanraking. Dus de communicatie begon al toen ze geboren waren.

Als je een kitten neemt en het op een zachte manier beweegt, herinnert het die kat aan zijn moeder. Als u uw kitten al vroeg begint te voeden, geeft dit hem het gevoel dat u zijn aanbieder en mantelzorger.

Een ander ding dat je waarschijnlijk zult doen, is een kitten helpen om te plassen en te poepen en omdat het een belangrijke functie is, is het ook op de een of andere manier een hechtingstijd.

U kunt onze kittenvoedingstabel per leeftijd bekijken, zodat u vanaf dag één weet hoe u uw kitten op de juiste manier kunt voeden.

Wanneer openen kittens hun ogen?

Klein grijs katje draait zijn hoofd om en miauwt en laat zijn tanden zien

Zoals we eerder vermeldden, zullen kittens worden geboren met hun ogen dicht, omdat hun ogen uitwassen zijn van hun hersenen en ze wat tijd nodig hebben om zich volledig te ontwikkelen.

Omdat hun kleine oogjes gevoelig zijn voor licht, is het cruciaal dat ze gesloten zijn totdat ze klaar zijn voor de echte wereld.

Dus, zoals we al zeiden, pasgeboren kittens zullen hun ogen enigszins open aan het einde van de tweede week, maar de ogen zullen niet wijd open staan.

Hun ogen zullen geleidelijk openen als ze moeten wennen aan de wereld van het licht, omdat hun ogen zich in volledige duisternis bevinden. U moet uw kitten om welke reden dan ook niet pushen om zijn ogen te openen, omdat zijn ogen delicaat zijn en gemakkelijk geïnfecteerd kunnen raken in die eerste weken van zijn leven.

Elk ongewoon ding op hun ogen is een alarm voor u om uw kat naar de dierenarts te brengen. 2 tot 5 weken oud, de ogen van kittens zijn open, nog in ontwikkeling en op zoek naar plezier.

GERELATEERD: Herinneren kittens zich hun moeder?

De ogen van kitten zullen blauw zijn, maar niet voor lang

pasgeboren kitten kijkt vanuit mand

Alle pasgeboren kittens delen in het begin dezelfde eigenschappen: ze zijn doof, blind, kan niet eten zonder mama of jij, kan niet vanzelf elimineren, blauwe ogen hebben en kan hun lichaamstemperatuur niet reguleren.

Dus als je je ooit hebt afgevraagd waarom de ogen van je kat van kleur veranderen, is dat omdat ze met blauwe ogen worden geboren, maar later hun ware oogkleur ontwikkelen.  Hun ware oogkleur zal waarschijnlijk rond de 7e week zichtbaar zijn.

Woorden sluiten

Dus, waarom worden katten geboren met hun ogen dicht? Het ultieme antwoord is dat hun ogen niet volledig ontwikkeld zijn en dat ze tijd nodig hebben om te evolueren. Het zicht ontwikkelt zich geleidelijk in de loop van de tijd als het weefsel zich verzegelt.

Zorg ervoor dat je de ogen van je kitten niet aanraakt, wat er ook gebeurt, zorg er goed voor, wees zachtaardig, stort al je liefde in die relatie met je katachtige vriend en bereid je voor op het beste avontuur van je leven.

Misschien vind je dit ook interessant

Waarom miauwt mijn kitten niet?

Hoe lang duurt het om een kitten te laten trainen?

Kunnen katten dagen na elkaar bevallen?

Kat die één oog dichtknijpt? Dit zijn de 13 meest voorkomende oorzaken