Waarom worden katten dik?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Waarom worden katten dik?

Het internet wordt gek van mollige katten, maar als liefhebbende kattenouders weten we dat gezondheid boven schattigheid gaat als het gaat om onze kleine pluizige vrienden. En terwijl sommigen geloven dat het natuurlijk is voor een kat om dik te zijn omdat ze de hele dag slapen, denken anderen dat katten door de mensen bankhangen worden.

Maar wat is de echte reden achter dit probleem?

Waarom worden katten dik? Katten die minder actief zijn, hebben de neiging tot overgewicht, maar een slechte kwaliteit van het voer en onderliggende gezondheidsproblemen kunnen ook bijdragen aan gewichtstoename. Hoewel droge diëten die meer koolhydraten bevatten vaak de schuld krijgen, is het totaal aantal calorieën in versus het totaal aantal verbrande calorieën de belangrijkste factor om te overwegen.

Laten we eens nader kijken naar de redenen waarom katten dik worden, de risico’s van katachtige obesitas, en de manieren waarop je er mee om kunt gaan. Maar voordat we daar op ingaan, moeten we er zeker van zijn dat we precies weten wat “vet” voor een kat betekent.

Wat moet een kat wegen?

Een gezonde kat kan er zijn in verschillende maten en gewichten, maar helaas is zwaarlijvigheid bij katten de laatste jaren in opmars. McDaniel, VMD, en een docent klinische wetenschappen waarschuwen dat “waarschijnlijk 50% van de katten die tegenwoordig in dierenklinieken worden gezien overgewicht hebben, zo niet obesitas.”

Maar het vinden van een specifiek getal om het ideale gewicht te beschrijven kan moeilijk zijn voor katten, vooral met zo veel rassen en diversiteit tussen katachtigen. Daarom gebruiken dierenartsen en andere professionals een standaardsysteem dat de lichaamsconditiescore wordt genoemd, in plaats van een specifieke gewichtsverwachting aan een kat toe te kennen.

Volgens de meest gebruikte body condition charts, hebben katten met een ideaal gewicht “ribben zijn voelbaar, maar met minimale vetbedekking. Er moet een merkbare taille achter de ribben zijn, een lichte abdominale tuck zonder vetbedekking.”

De kat met overgewicht daarentegen heeft ribben die veel moeilijker te zien zijn en verschillende extra vetophopingen die zullen variëren op basis van hoe zwaar de kat is. De meeste mensen herkennen een dikke kat als ze er een zien, maar grafieken zoals deze kunnen professionals helpen dezelfde taal te spreken over hoe een kat met overgewicht er echt uitziet.

Tot slot heeft een andere studie aangetoond dat de vachtconditie van uw kat een ander teken van obesitas kan zijn. “Als ze vettige plekken haar hebben, een matte vacht of een schilferige huid, kunnen ze overgewicht hebben en niet in staat zijn om dat deel van hun lichaam schoon te maken.”

Waarom worden katten dik?

Realiseren dat je kat is aangekomen is misschien de eerste stap naar het verbeteren van hun gezondheid, maar het is ook belangrijk om de redenen achter deze verandering te begrijpen voor een succesvol herstel.

1. Gebrek aan beweging

Katten hebben speeltijd nodig en als kattenouders valt deze verantwoordelijkheid op ons! Net zoals honden regelmatige wandelingen nodig hebben, hebben onze katten regelmatig interactief spel nodig! Dit is niet alleen goed voor de geestelijke gezondheid van onze katten, maar het helpt onze katachtige vrienden ook meer calorieën te verbranden- wat minder vet betekent.

Een gebrek aan beweging is samen met te veel eten de nummer één reden waarom onze katten dik worden en het aanpakken van deze twee problemen zal de overgrote meerderheid van de katten helpen.

Sommige mensen wijten het gebrek aan speelse interacties aan hun kat en nemen aan dat hun katachtige vriend een beetje lui is. In sommige gevallen geven katten ons het signaal en brengen ze zelfs hun speelgoed mee, maar we snappen het niet altijd! Net als bij mensen kan dit leiden tot ontmoediging en inactiviteit. Maar misschien moet je dieper graven in wat jouw “luie” kat motiveert om van de bank te komen en te spelen.

De sleutel tot een succesvolle speelsessie is het uitzoeken wat hun pupillen doet verwijden van opwinding en hun kontjes doet wiebelen! Is het een pluimenspeeltje op een stok, een muis, of een bal? Volgens Debra Horwitz, DVM, van VCA Hospitals geven katten en kittens “vaak de voorkeur aan kleine voorwerpen die gemakkelijk met hun pootjes kunnen worden bewogen of in de bek kunnen worden gepakt”. Ze waarschuwt ook om, “voorwerpen te vermijden die zo klein zijn dat ze kunnen worden ingeslikt en een darmblokkade kunnen veroorzaken.”

Als stuiter speelgoed het niet doet voor uw kat probeer dan een puzzel voerbak die uw kat kan rollen om hun voedsel te krijgen, niet alleen bevorderen ze de activiteit, maar mentale stimulatie ook. Het installeren van een kattenboom is een andere manier om uw kat te helpen meer fit te zijn. Met speeltjes of caloriearme traktaties kunt u uw kat motiveren om te klimmen, en door een hoge kattenboom voor het raam te zetten, kan het zijn dat uw kat helemaal naar boven gaat om een beter uitzicht op buiten en de voorbijvliegende vogels te krijgen.

Als een kattenboom werkt voor je kat, probeer dan een behendigheidsparcours te maken dat niets hoeft te kosten! “Gebruik verschillende huishoudelijke artikelen om een kleine hindernisbaan in uw huis te maken, gebruik dan een zeer begerenswaardig speeltje of traktatie om uw kat over, onder en door verschillende obstakels te lokken om activiteit te bevorderen.”

U kunt uw kat ook actiever maken tijdens etenstijd door de etensbak op een verhoogd oppervlak te plaatsen of in kleine porties te verdelen en op verschillende plaatsen in huis neer te zetten. U kunt ook een super eenvoudige voedselpuzzel introduceren, zoals deze op Amazon, om uw kat weinig werk te laten doen voordat ze eten. Er zijn tientallen voedselverdelingsspeeltjes die er zijn en zelfs als uw kat niet enthousiast is over balletjes is er waarschijnlijk een speeltje dat al bij hun speelstijl past.

Omdat ik zelf een drukke kattenouder ben, weet ik dat het leven het moeilijk kan maken om tijd te vinden voor fysieke activiteiten met onze katachtigen, maar een deel van onze tijd aan onze katachtige metgezellen wijden is het minste wat we kunnen doen. Dr. Jonathon Lidbury suggereert dat spelen met onze katten ook goed is voor katteneigenaren.

Hij legt uit dat niet alleen katten, “gezelschap bieden, wat vooral gunstig is voor mensen die sociaal geïsoleerd zijn, om verschillende redenen, maar ze bieden ook stressverlichting en lichte lichaamsbeweging als je met ze speelt.” Dus, in plaats van het als een karweitje te zien, zie het als een leuke ontsnapping uit de realiteit met je pluizige bekende!

2. Hoge Calorische Inname

Een van de belangrijkste redenen dat je katje aankomt is natuurlijk overeten. Er zijn een aantal redenen waarom uw kat meer voedsel tot zich neemt dan nodig is en een van de meest voorkomende is de onbeperkte toegang tot voedsel. Sommige katten kunnen wel tegen vrije toegang tot voedsel, maar anderen kunnen dat gewoon niet.

Het hebben van een constant vol bakje en het vullen ervan op het moment dat het leeg is, kan het moeilijk maken om de vereiste dagelijkse porties bij te houden, en het maakt niet uit hoe goed het voedselmerk van je kat is, het betekent nog steeds niet dat ze er zo veel van kunnen eten als ze willen.

Aan de andere kant, als je kat vrij is om naar buiten te gaan, kan het zijn dat ze voedsel uit een andere bron halen. Ze kunnen rondzwerven tussen het afval, op jacht zijn naar vogels of de meest voorkomende verklaring kan je vriendelijke buurman zijn. Zelfs als je de juiste instructies volgt en je kat de juiste porties geeft, als ze ergens anders een extra bakje voer aangeboden krijgen is de kans groot dat ze het zullen nemen.

Als je beter let op de porties die je kat eet, besef je misschien ook dat je je kat onbedoeld hebt verwend met traktaties. Omdat ze in kleine porties kunnen worden uitgedeeld gedurende de dag, voor goed gedrag of na een paar keer hardnekkig miauwen, is het makkelijk om uit het oog te verliezen hoeveel traktaties ze al hebben gekregen. En hoewel het uit liefde komt, kan het resultaat gevaarlijk zijn

En als je je kat mensenvoer geeft, dan is het tijd om te stoppen! Realiseer je dat je kleine kat slechts een fractie is van jouw grootte, dus wat misschien een kleine hoeveelheid voedsel is voor u zou bijna een hele dag aan calorieën voor uw kat kunnen zijn.

Een goede manier om dit probleem aan te pakken is door te meten hoeveel uw kat op een dag eet, zowel kattenvoer als traktaties. Op deze manier heeft de dierenarts een duidelijk beeld van de dagelijkse voedselinname van uw kat en kan hij of zij een veilig en effectief gewichtsverliesprogramma opstellen!

Laat uw kat niet verhongeren, maar maak geleidelijke veranderingen. Goede voeding, evenals hydratatie, is belangrijk en met natvoer krijgt uw kat belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnen, en het is ook licht verteerbaar

3. Zwangerschap

Dit lijkt misschien een onmogelijke verklaring voor sommigen. Misschien denk je dat je kat te jong is, of nooit buiten is geweest. Maar volgens het MSD Veterinary Manual, “kan de poes haar eerste krolsheid al hebben als ze 4 maanden oud is, en ze heeft over het algemeen 2 of 3 cyclussen tijdens het broedseizoen, meestal van februari tot oktober.”

Hoewel dat voor sommige kattenouders waarschijnlijk verrassend is, worden katten al relatief vroeg in hun leven gedreven om zoveel mogelijk partners te vinden – althans vanuit ons perspectief. Dus zelfs als uw jonge kat nog maar een korte tijd het huis uit is, is er een kans dat uw kat in plaats van dik, zwanger is.

Aangezien een kattenzwangerschap 58 tot 70 dagen kan duren en volgens studies “een gezonde, goed gevoede poes gedurende de hele zwangerschap een gestage gewichtstoename zal ervaren,” is het mogelijk om deze fysieke verandering te vergissen met een eenvoudige gewichtstoename.

De gemakkelijkste manier om niet alleen zwangerschap te voorkomen, maar ook uw poes te helpen een langer en gezonder leven te leiden, is ervoor te zorgen dat ze gesteriliseerd zijn! In veel gebieden over de hele wereld kunt u een goedkope of geheel gratis operatie krijgen voor uw kat en PetSmart heeft een geweldige bron voor het vinden van klinieken bij u in de buurt.

4. Stress-etend

Katten zijn stressgevoelige wezens en hun angst kan zich op verschillende manieren uiten, een daarvan is overeten. Recente veranderingen in de omgeving van uw kat kunnen angst en zelfs depressie veroorzaken.

Als je bijvoorbeeld een andere kat hebt geadopteerd, kan je katje beginnen met stress eten in een poging om ervoor te zorgen dat de nieuwe kat zijn eten niet zal afpakken. Als je lang van huis bent geweest of op vakantie, kan je kat troost vinden in de te grote porties voer die je achterlaat.

Hoewel een automatisch voederhuisje kan helpen met de porties, kan over-eten juist een van de tekenen zijn dat ze gestrest zijn. De hele dag in één kamer blijven, buitensporig miauwen, overbeharing, evenals lusteloosheid of agressie kunnen goede indicatoren zijn dat er iets mis is.

Dat is waarom het aanpakken van de stress van uw kat uw prioriteit moet zijn. Het zal er niet alleen voor zorgen dat ze geen ongezond gewicht zullen aankomen, maar ook dat ze hun beste leven zullen leiden!

5. Castratie en sterilisatie

Sommigen geloven misschien dat de gewichtstoename van hun kat veroorzaakt wordt door castratie, maar dit is niet helemaal waar. Hoewel het metabolisme van uw kat erdoor kan afnemen en het kan leiden tot een meer sedentaire levensstijl, is deze ingreep nog niet voldoende om zulke grote veranderingen in hun lichaam te veroorzaken.

Krista Williams, BSc, DVM legt uit dat “als je hun lichaamsconditie in de gaten houdt en de juiste aanpassingen doet aan hun voeding en levensstijl – inclusief regelmatige bewegingstijd – je deze gewichtstoename kunt voorkomen.”

Katten worden gemiddeld gesteriliseerd en gecastreerd als ze 6 tot 9 maanden oud zijn, wat betekent dat ze geen kittens meer zijn en niet meer zo energiek als ze ooit waren. Het leven binnenshuis kan hun motivatie om op onderzoek uit te gaan verder aantasten, waardoor ze minder actief worden.

Dus, voordat je denkt aan castratie en sterilisatie de schuld te geven, moet je je realiseren dat er veel andere, ernstiger factoren zijn die gewichtstoename kunnen veroorzaken. Deze procedure is ook belangrijk voor de gezondheid van uw kat en de Humane Society of the United States stelt dat gecastreerde/gesteriliseerde katten een langere levensduur hebben en dat het risico op bepaalde soorten kanker wordt verminderd.

Katten hebben ook de neiging agressiever te zijn wanneer ze op zoek zijn naar een partner en het castreren/steriliseren van je kat zou hun natuurlijke instincten en de drang om te vechten moeten verminderen. Het vermindert ook de kans dat ze van huis weglopen en de geboorte van zwerfkittens. Als je een krolse kat hebt, kun je een lijst van goedkope sterilisatie/sterilisatie klinieken over de hele wereld vinden dankzij PetSmart door hier te klikken.

Wat zijn de risicofactoren voor obesitas bij katten?

Weten waarom je kat aankomt is essentieel, maar het is ook belangrijk om de risico’s van obesitas te kennen en de ernstige problemen die het kan veroorzaken, of ze nu op korte of lange termijn zijn.

Verminderde kwaliteit van leven

Een studie die werd uitgevoerd door Kendy T. Teng, van de Sydney School of Veterinary Science, toonde aan dat kattenouders met een ontspannen houding ten opzichte van het gewicht van hun kat, meer kans hadden op dikkere katten. Dat is geen verrassing.

Maar deze houding van neutraliteit of favoritisme tegenover katten met overgewicht is heel gevaarlijk en kan resulteren in een verminderde levenskwaliteit voor het arme katje. Het gewicht kan hun gewrichten, pezen en ligamenten belasten, en artritische veranderingen veroorzaken.

Deze pijn kan uw kat ervan weerhouden om in hun kattenboom te klimmen, van hoge plaatsen op en neer te springen, en kan resulteren in een couch potato houding. Het extra gewicht kan ook druk uitoefenen op de longen, waardoor ademhalen moeilijk wordt en ze niet meer actief kunnen zijn. Dit kan leiden tot verveling, stress en depressie, waardoor problematisch toiletgedrag gemakkelijk kan verergeren.

Dat is waarom om uw katje pijnvrij te houden mentaal en fysiek we ook verantwoordelijk zijn voor hun groeiende buidel!

Gezondheidsproblemen

Zwaarlijvigheid bij katten kan worden veroorzaakt door een ernstige gezondheidsprobleem, maar het kan ook een ziekte terug veroorzaken. Daarom is het van cruciaal belang dat u het gewicht van uw kat niet negeert, ook al lijkt het erop dat het nog in een vroeg stadium is. Diabetes, artrose, ademhalingsproblemen en hartaandoeningen zijn enkele van de ziektes die door obesitas worden veroorzaakt.

Studies hebben ook aangetoond dat “bij mensen, katten en honden, zwaarlijvigheid wordt geassocieerd met een verhoogde prevalentie van bepaalde vormen van kanker, en met een verkorte levensduur.”

Hoewel de meesten van ons beseffen dat een gezonde levensstijl de mogelijke ziekten die onze kat kan ontwikkelen zal verminderen, is het ook belangrijk op te merken dat oudere katten met overgewicht nog meer kans zullen hebben om ziek te worden. De bevindingen die zijn gepubliceerd in het Journal of the American Veterinary Medical Association wijzen erop dat “we ons wel zorgen maken over overgewicht op middelbare leeftijd, omdat we weten dat dat kan leiden tot ziekten bij katten, zoals diabetes, hartziekten, artrose en kanker.”

Chirurgische risico’s

Tenslotte kan het gewicht van uw kat leiden tot complicaties tijdens de operatie, en zelfs tot de dood. Zwaarlijvigheid kan de long-, hart- en nierfunctie van uw kat beïnvloeden, de manier waarop uw kat verdovingsmedicijnen zal metaboliseren beïnvloeden, en mogelijk tot een overdosis leiden.

Tijdens de procedure kan de dierenarts, hoe goed hij ook is, het moeilijk vinden om het doel te bereiken. En zelfs als alles vlot verloopt, kan het herstel moeilijker zijn door het extra gewicht en nog meer problemen veroorzaken tijdens het genezingsproces.

Hoe het gewicht van uw kat te beheren in een multi-katten huishouden

Het kan al moeilijk zijn om één kat in de gaten te houden, dus als het gaat om een huishouden met meerdere katten, kan het nog verwarrender worden. Omdat onze katachtige metgezellen allemaal unieke persoonlijkheden en verschillende behoeften hebben, kunnen ze ook verschillend reageren op een kom die constant gevuld is met voedsel.

Toen ik mijn eerste kat in huis haalde, was ik een complete nieuweling. Ik hield de etensbak de hele dag vol en mijn kat knabbelde er de hele dag aan. Hij at nooit meer dan hij nodig had en had een perfect gewicht.

Deze ervaring deed me echt denken dat het hebben van een kat een fluitje van een cent is, en hoewel dat zo kan zijn, leerde mijn tweede kat me dat er ook een paar uitdagingen kunnen zijn. Deze kleine deugniet stopte niet tot de kom leeg was, mijn andere kat hongerig achterlatend en zijn buik te vol voor zijn eigen bestwil.

Dus, ik wist dat ik mijn onderzoek moest doen en een paar regels moest opstellen. Ik zorgde ervoor dat ze apart te eten kregen, en volgde de juiste porties aanbevolen door mijn dierenarts. Ik minimaliseerde het aantal snoepjes dat ik ze gaf en ik besteedde meer tijd aan speelsessies.

Als je hetzelfde probleem hebt, waarbij een van je katten onverzadigbaar is en je vindt dat ze apart voeden niet haalbaar is, dan zou je deze zeer coole op microchip gebaseerde feeder op Amazon kunnen proberen. Deze voederautomaat zorgt ervoor dat al je katten voldoende te eten krijgen en dankzij de chip herkenningstechnologie zal niemand ooit nog voedsel van elkaar kunnen stelen!

Moet ik een dierenarts raadplegen voordat ik begin met een afslankplan?

Het belangrijkste onderdeel van het opvoeden van een kat is ervoor te zorgen dat u uw kat regelmatig op controle laat komen en daarbij hoort ook het wegen van uw kat. Met regelmatige bezoeken kunnen u en uw dierenarts de gezondheid en het gewicht van uw kat onder controle houden en, nog belangrijker, uw dierenarts heeft dan meer informatie bij de hand om een geschikt afslankplan op te stellen.

Een goede dierenarts zal u enkele belangrijke en gedetailleerde vragen stellen over het dieet, de lichaamsbeweging en het algemene welzijn van uw kat. Ze zullen een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren, en afhankelijk van de conditie van uw kat zullen ze een aantal bloed- en laboratoriumtesten doen. Als uw kat een behandeling nodig heeft, moet u luisteren naar uw dierenarts en hun instructies opvolgen.

Aangezien katten goed zijn in het verbergen van hun pijn en ongemak, zou het zien dat ze in gewicht toenemen genoeg moeten zijn om je plaatselijke dierenkliniek te bezoeken. Het is belangrijk te weten dat u altijd een tweede opinie kunt vragen aan een andere dierenarts, of u kunt een gespecialiseerde kliniek voor het wegen van huisdieren bezoeken als die beschikbaar is in uw omgeving.

Afsluitende gedachten

Kattenouders zijn brengt heel wat voordelen met zich mee, maar ook heel wat verantwoordelijkheden, en hun gewicht is daar een deel van.

Het is geen schande om te beseffen dat uw kat is aangekomen, het belangrijkste is om advies te vragen aan uw dierenarts, en u te houden aan het plan van aanpak dat u hebt gekregen.

Vergeet niet om je kat te laten zien dat je van ze houdt met veel spelletjes in plaats van traktaties!

Nu is het jouw beurt om ons te vertellen of je je ooit hebt afgevraagd waarom katten dik worden en heb je ooit te maken gehad met de onverzadigbare trek in eten van je kat?