Hoeveel snorharen heeft een kat?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer u een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

hoeveel snorharen heeft een kat

Snorharen zijn een van de vele verbazingwekkende dingen aan katten. De snorharen van een kat geven hem niet alleen een vorstelijk en waardig uiterlijk, maar helpen hem ook bij het navigeren in de wereld om hem heen.

Maar hoeveel snorharen hebben onze katten eigenlijk? Hoewel er enige variatie kan zijn tussen katten, hebben de meeste een totaal van 24 snorharen op hun wangen, 12 aan elke kant. Deze snorharen zijn gerangschikt in vier rijen van elk drie snorharen. Katten hebben ook 6 tot 8 snorharen boven hun ogen en nog eens 6 tot 8 snorharen aan hun voorpoten!

Dat zijn een heleboel snorharen!

Laten we eens nader bekijken wat deze magische kleine haartjes doen en alles wat je ooit zou willen weten over het aantal snorharen dat onze katachtige vrienden hebben. Maar voor we elke plaats van de snorharen uit de doeken doen, willen we eerst weten waarom katten eigenlijk snorharen hebben.

Waarom hebben katten snorharen?

Snorharen doen veel meer dan alleen onze katachtige vrienden er mooi uit laten zien! Snorharen zijn bijna een superkracht voor onze katten en versterken hun toch al krachtige zintuigen door hen te helpen snel meer te leren over de wereld om hen heen. De eenvoudigste functie van snorharen is het beschermen van het gezicht en de ogen van onze kat door het detecteren van binnenkomende voorwerpen.

Maar ze kunnen veel meer dan dat!

Snorharen helpen katten precies te weten waar ze passen

Wist je dat de snorharen van een kat groeien in verhouding tot hun breedte?

Dat komt omdat snorharen katten helpen te begrijpen waar ze wel en waar ze niet passen. Hun snorharen fungeren als het perfecte meetinstrument en als u goed op uw kat let als hij een nauwe ruimte nadert, zult u zien dat hij snel zijn snorharen op een rij zet en meteen ziet of hij er wel in past.

Dat is ook de reden waarom je katten zichzelf vol vertrouwen door een opening ziet duwen die ze niet lijken te kunnen eigenlijk fit! Het is omdat hun snorharen hen vertelde dat ze het kunnen!

Voor een goed voorbeeld van dit proces in actie, kijk naar de video hieronder. Kijk hoe die knappe zwart-witte kat zijn gezicht en snorharen tegen de nauwe opening drukt voordat hij zich een weg naar binnen baant!

Snorharen helpen katten in balans te blijven

Katten staan erom bekend dat ze altijd op hun pootjes terechtkomen. Maar wist je dat snorharen een belangrijk onderdeel zijn van de rechtopstaande reflex die katten daarbij helpt?

Snorharen hebben iets dat proprioceptoren heet, dat zijn speciale zintuigjes, helemaal aan het uiteinde van elke snorhaar. Deze speciale receptoren helpen onze katten snel uit te vinden welke kant beneden is en samen met verschillende andere mechanismen kunnen ze hen helpen op hun voeten te landen.

Snorharen kunnen veranderingen in luchtstromingen waarnemen

Een van de meest verbazingwekkende dingen van snorharen is dat ze veranderingen in luchtstromingen kunnen waarnemen. Daardoor kunnen katten de bewegingen van verschillende voorwerpen “voelen” zonder ze te kunnen zien. Niet alleen kan dit onze katten helpen bij het vinden van prooien of het ontwijken van roofdieren bij weinig licht, maar het kan hen ook helpen voorwerpen of dieren aan te voelen die op hen afkomen voordat ze die zelfs maar kunnen zien.

Voor ons mensen is deze snorhaarfunctie waarschijnlijk de meest vreemde en moeilijkste om mee in verband te brengen. Het dichtstbij komen onze wimpers, die onze ogen beschermen door ons te waarschuwen voor naderende voorwerpen. Maar het is nog steeds erg verschillend van dit krachtige snorhaar vermogen.

Hebben alle katten 24 snorharen op hun wangen?

Nee eigenlijk!

Hoewel de meeste katten 24 snorharen hebben, kan dit per ras en soms per individuele kat verschillen. Maar als je merkt dat je kat niet het normale aantal snorharen heeft, is er ook een kans dat er eentje gewoon uitgevallen is- wat volkomen normaal is.

Ook al lijken snorharen een fragiel en magisch orgaan, het is eigenlijk een speciaal soort haar (vibrissae genaamd) en ze kunnen net als elk ander haar uitvallen. Het is normaal dat katten af en toe snorharen verliezen en je zult ze dan ook af en toe in huis aantreffen.

Dus als je kat een snorhaar lijkt te missen, is het mogelijk dat de snorharen van je kat gewoon in de overgang waren toen je je telling deed en je zult later terug moeten komen om te zien of de ontbrekende snorhaar teruggegroeid is.

In andere gevallen kunnen katten gewoon minder snorharen hebben. Maar de verdeling is meestal nog steeds symmetrisch. Als u bijvoorbeeld ziet dat uw kat 20 snorharen heeft met een gelijk aantal op elke wang, dan is het waarschijnlijk dat dit de normale verdeling is voor uw katachtige vriend.

Katten hebben ook wenkbrauwen snorharen!

Naast de snorharen op de wangen van je kat, hebben ze ook snorharen boven hun ogen! Deze snorharen zijn niet zo netjes gerangschikt als de snorharen op de wangen, maar ze hebben nog steeds dezelfde functies. Deze snorharen waaieren uit in een soort boog rond de bovenkant van de kattenkop en samen met de snorharen op de wangen maken ze van onze kattenkoppen super sensoren!

Met andere woorden, deze wenkbrauw-snorharen maken het plaatje compleet van wat de wang-snorharen waarnemen, maar ze zijn ook van cruciaal belang voor de bescherming van de ogen van uw kat.

De meeste katten hebben 6 tot 8 wenkbrauwsnorharen, maar deze lijken iets meer te variƫren dan de wangsnorharen, die meer uniform zijn.

Je kat heeft zelfs snorharen aan zijn poten!

Terwijl de meeste aandacht uitgaat naar de goed zichtbare snorharen van het gezicht, hebben katten ook 6 tot 8 snorharen op de achterkant van hun voorpoten.

Deze snorharen zijn een stuk moeilijker te vinden, maar je kunt er hier een goede afbeelding van zien (je moet nog wel goed kijken):

4 tot 8 snorharen op voorpoten
Bron: Wikipedia

Maar waarom zouden katten snorharen hebben op de rug van hun voorpoten? Hoe kan dat helpen bij het voelen van binnenkomende voorwerpen of het detecteren van stromingen?

Dat doen ze niet (althans dat is niet hun voornaamste functie)!

In plaats daarvan helpen deze snorharen, die carpale snorharen worden genoemd, onze katten meer informatie te krijgen over dingen die zich al binnen hun bereik of zelfs in hun poten bevinden. Dit is een cruciaal onderdeel van het jachtproces, waarbij katten hun prooi in hun voorpoten vangen.

Katten need deze snorharen nodig omdat ze eigenlijk niet zo goed van dichtbij kunnen zien. Hoewel kattenogen zeer krachtig zijn (en een van de grootste in vergelijking met de grootte van hun kop), kunnen zij volgens dierenarts Kerry Ketring “omdat katten de spieren missen die nodig zijn om de vorm van hun ooglenzen te veranderen, dingen niet zo duidelijk van dichtbij zien als mensen en moeten zij verder weg zijn.”

Dat betekent dat pootsnorharen helpen het gat te vullen in wat katten kunnen zien en de superzintuiglijke opstelling van onze kat compleet maken!

Hoeveel rijen snorharen heeft een kat?

Katten hebben vier rijen snorharen op elke wang. Elke rij heeft drie snorharen, die symmetrisch en gelijkmatig geplaatst zijn. Als je goed kijkt naar de basis van elke snorhaar, zie je hoe perfect ze geplaatst zijn!

De zes tot acht snorharen boven de ogen zijn niet zo symmetrisch geplaatst, maar zijn nog steeds heel ordelijk als je goed kijkt. De zes tot acht snorharen op de achterkant van de poot lijken meer op het oog in lay-out en deze carpale snorharen vormen niet helemaal duidelijke rijen op dezelfde manier als de wangsnorharen doen.

Wat is het totale aantal snorharen bij katten?

Katten hebben 24 wangsnorharen, 6 tot 8 snorharen boven elk oog, en nog eens 6 tot 8 carpale snorharen aan elke voorpoot. Als je al deze optelt, vinden we dat katten tussen de 48 en 56 snorharen hebben over hun hele lichaam!

Dat zijn heel wat snorharen!

Maar als je bedenkt hoe krachtig de katachtige snorhaar echt is, is het geen verrassing dat ze er zoveel hebben!

Slotgedachten

Snorharen zijn echt geweldige zintuiglijke hulpmiddelen die de toch al krachtige zintuigen van onze kat versterken en in het geval van carpale snorharen helpen het gebrek aan zicht van dichtbij te compenseren. De meeste katten hebben 24 snorharen op hun wang, maar als je de snorharen boven de ogen en op de poten meetelt, is het totale aantal snorharen het dubbele!

Heb jij de snorharen van je kat al geteld? Heeft jouw katachtige vriend de standaard 24 snorharen of zijn ze iets unieker?