Waarom wil mijn kat zo graag naar buiten? 6 Waarschijnlijke redenen

Als je geen enkele deur in je huis kunt openen zonder dat je kat probeert te bolten, weet je hoe stressvol de constante ontsnappingspogingen kunnen worden. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom je kat constant probeert te vluchten naar het buitenleven? Katten volgen misschien hun sociale instinct om het buitenleven te verkennen en op zoek te gaan naar voedsel.

In dit artikel bespreken we zes waarschijnlijke redenen waarom je kat zo graag naar buiten wil. We zullen ook enkele oplossingen voor uw probleem bespreken en u laten weten waarom experts uw kat aanraden om binnen te blijven.

kattenpootverdeler

1. Op zoek naar liefde

Zowel mannelijke als vrouwelijke katten kunnen proberen het huis te ontvluchten op zoek naar een partner als ze niet worden gesteriliseerd of gecastreerd. Niet-gecastreerde mannelijke katten hebben een sterk instinct om naar vrouwtjes te zoeken en zich voort te planten, waardoor ze op elk moment naar buiten kunnen trekken.

Vrouwelijke katten kunnen niet geïnteresseerd zijn om naar buiten te gaan totdat ze loops worden. Een van de tekenen dat een vrouwelijke kat loops is, is rusteloosheid en een plotselinge interesse om naar buiten te gaan, vaak weergegeven door pacing en vocaliseren. Omdat vrouwtjes tijdens hun broedseizoen elke 2-3 weken loops kunnen worden, kan dit erg moeilijk zijn om mee te leven!

Oplossing: Laat je kat steriliseren of castreren zodra hij oud genoeg is. Dit vermindert niet alleen de wens van uw kat om naar buiten te gaan, maar het maakt uw kat ook veel aangenamer om mee te leven. Uw kat zal ook minder kans hebben op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals borstkanker, teelbaltumoren of een levensbedreigende baarmoederinfectie genaamd pyometra.

thematische pauze

2. Op zoek naar eten

rode tabby kat op jacht naar een kleine vogel
Afbeelding Credit: rihaij, Pixabay

Hoewel huiskatten dagelijks alle voeding krijgen die ze nodig hebben op een presenteerblaadje, kunnen ze nog steeds de drang voelen om naar buiten te gaan en op zoek te gaan naar voedsel. Katten zijn natuurlijke roofdieren, met instincten die hen ertoe brengen om te stalken, te springen en prooien te vangen. Als uw kat regelmatig vogels of andere kleine dieren buiten bespioneert, kunnen ze proberen naar buiten te schieten om te jagen. Dit kan vooral eng zijn als uw kat ’s nachts probeert uit te rennen wanneer wilde of verwilderde katten bezig zijn met jagen.

Oplossing: Voorzie uw kat van speelgoed waarmee hij natuurlijk jachtgedrag kan gebruiken. Breng ook elke dag tijd door met het spelen met je kat.

thematische pauze

3. Gebied markeren

In het wild behouden katten een thuisbereik, dat ze beschermen tegen anderen van hun soort. Om eigendom aan te geven, markeren de katten hun territorium op verschillende manieren, waaronder het spuiten van urine en het krabben aan bomen. Je kat beschouwt je huis waarschijnlijk als zijn territorium, maar ze beschouwen je tuin waarschijnlijk ook als hun domein.

Hierdoor kunnen ze proberen naar buiten te gaan, zodat ze hun territorium kunnen markeren. Dit zal vooral gebeuren als er een zwerfkat of buitenkat buiten uw huis rondhangt.

Oplossing: Houd zwerfkatten buiten je huis in de gaten. Als je weet van wie ze zijn, praat dan met hun eigenaren om te zien of ze hun kat weghouden en laat ze weten dat je kat gedragsproblemen ontwikkelt als reactie. Reddingsgroepen kunnen mogelijk niet-gehouden katten vangen en verplaatsen.

thematische pauze

4. Om te socialiseren

katten die buiten het huis spelen
Afbeelding Credit: rihaij, Pixabay

Soms is de aanblik van een andere kat of zelfs een mens buiten voldoende om een ontsnappingspoging te ontketenen omdat je kat vrienden wil maken. Veel katten zijn socialer dan mensen zich realiseren, gezien hun reputatie als afstandelijk en eenzaam. Als je kat eenzaam is, kan hij naar buiten gaan op zoek naar anderen. Nogmaals, dit kan vaker voorkomen als andere katten in uw huis rondhangen.

Oplossing: Breng veel quality time door met je kat. Als je lange dagen maakt, overweeg dan om een oppas in te huren om elke dag langs te komen en met je kat te spelen. Als u zich een ander huisdier kunt veroorloven, overweeg dan of het adopteren van een nieuwe vriend voor uw kat de juiste keuze is voor uw huis.

thematische pauze

5. Om te verkennen

Je kat kan proberen naar buiten te rennen, gewoon omdat hij zin heeft om de frisse lucht te verkennen en ervan te genieten. Het buitenleven is vol zon, spannende geuren en snel bewegende insecten om te achtervolgen. Wie kan het verveelde binnenkatten kwalijk nemen dat ze de deur uit proberen te rennen en ervan te genieten?

Katten die eerder buiten leefden, hebben om deze reden meer kans om te proberen te ontsnappen. Elke kat kan echter de drang voelen om te verkennen, gezien hun natuurlijke nieuwsgierigheid.

Oplossing: Overweeg om je kat te trainen om aan een harnas en riem te lopen. Hierdoor kan uw kat veilig verkennen. Een andere optie is om een kattenveilig buitenverblijf te creëren waar uw kat kan genieten van frisse lucht en zon. Je kunt goedkope, draagbare kattententen kopen of investeren in een permanente structuur zoals een catio. Zorg er wel voor dat je kat de juiste preventieve middelen gebruikt voor parasieten zoals vlooien!

thematische pauze

6. Om tijd met je door te brengen!

man die buiten kat speelt
Afbeelding credit: Karpova, Shutterstock

Als u veel tijd buiten in uw tuin doorbrengt, met uw kinderen speelt of in een hangmat ligt, kan uw kat proberen het huis te ontvluchten om tijd met u door te brengen. Volgens onderzoek hebben de meeste katten een hechte band met hun eigenaren en brengen ze graag tijd met hen door.

Sommige rassen zijn vooral sociaal, zoals Maine Coons en Siamezen. Als je kat je geen binnentaken laat uitvoeren zonder te zweven, waarom zou het dan anders zijn voor buitentaken?

Oplossing: Als je een omheinde tuin hebt, kun je je katachtige vriend gezelschap laten houden, zolang je ze maar goed in de gaten houdt. Zo niet, herbekijk dan het idee van een aangelijnde of draagbare kattentent.

Waarom kan ik mijn kat niet gewoon naar buiten laten gaan?

Als je het beu bent om je kat constant te blokkeren om te ontsnappen of te luisteren naar hun gejoel terwijl ze op zoek zijn naar een uitgang, kun je in de verleiding komen om het op te geven en ze naar buiten te laten. Dit kan echter riskant zijn voor uw kat, lokale vogels en dieren in het wild.

Gemiddeld hebben buitenkatten meestal een veel kortere levensduur, maar liefst 10-12 jaar minder volgens sommige schattingen, dan binnenkatten. Verschillende risico’s brengen buitenkatten in gevaar, waaronder de volgende:

  • Infectieziekten
  • Parasieten
  • Aanvallen van andere katten, honden of wilde roofdieren
  • Auto-ongelukken
  • Inname van giftige planten of stoffen

Ook buitenkatten die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, kunnen bijdragen aan de grote populatie verwilderde en dakloze katten. Ze kunnen ook overlast veroorzaken voor buren, hun huisdieren storen of hun tuinen gebruiken als kattenbakken.

Zowel verwilderde als eigen buitenkatten vormen ook een gevaar voor lokale dieren in het wild en vogels. Alleen al in de Verenigde Staten wordt geschat dat katten elk jaar tussen de 6,3 en 22,3 miljard kleine zoogdieren doden, samen met maximaal 4 miljard vogels.

divider-catclaw1

Conclusie

Zoals we hebben geleerd, als je kat naar buiten wil, kunnen er verschillende redenen zijn voor zijn gedrag. Hoewel onbewaakte toegang tot het buitenleven gevaarlijk is voor uw kat, betekent dit niet dat uw kat niet nog steeds kan genieten van wat verkenning van de frisse lucht.

Het trainen van katten aan de lijn wordt veel populairder, waarbij sommige avontuurlijke mensen zelfs hun katten meenemen op wandelingen, kampeertrips en zelfs paddleboard-excursies. Als u besluit om uw kat tijd buiten te laten doorbrengen, zorg er dan voor dat hij op de hoogte is van zijn foto’s en van de juiste parasietpreventie.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Jenny Margarette, Shutterstock