Krijgen katten hoofdpijn?

Milde hoofdpijn is vrij gewoon voor ons mensen en geeft ons niet vaak reden tot bezorgdheid. Maar krijgen onze katten ook hoofdpijn? Hoewel het onmogelijk is om te bewijzen dat ze dezelfde vluchtige hoofdpijn krijgen als wij, zijn er eigenlijk genoeg redenen waarom het hoofd van je kat pijn doet! Lees verder om erachter te komen wat hun hoofdpijn kan veroorzaken en hoe ze je erover kunnen vertellen.

Krijgen katten primaire hoofdpijn zoals wij?

kunnen katten hoofdpijn krijgen

Het is erg moeilijk om te bewijzen dat katten goedaardige primaire hoofdpijn krijgen en er zijn maar heel weinig studies geweest om hiernaar te kijken.

Primaire hoofdpijn wordt beschouwd als de goedaardige, ‘onschadelijke’ hoofdpijn die u en ik kunnen krijgen, die met een paar pijnstillers snel zal verdwijnen. Secundaire hoofdpijn wordt veroorzaakt door een ernstigere onderliggende ziekte die ernstigere of terugkerende hoofdpijn kan veroorzaken.

Het is erg moeilijk om te bewijzen dat katten goedaardige primaire hoofdpijn krijgen en er zijn heel weinig studies geweest om hiernaar te kijken, dus het is onmogelijk om te zeggen hoe vaak ze voorkomen. Er zijn echter veel mogelijke oorzaken van secundaire hoofdpijn en het is zeker bewezen dat ze aanzienlijke pijn veroorzaken.

Net als mensen, wanneer katten hoofdpijn ervaren, kunnen ze ook clusterhoofdpijn of spanningshoofdpijn ervaren. Dit deel van de literatuur over de gezondheid van katten ontbreekt, maar er zijn zeker oorzaken van hoofdpijn waarvan dierenartsen weten dat ze bij katten voorkomen en hoe we ze het beste kunnen behandelen.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Hoe te herkennen dat uw kat pijn heeft

kunnen katten hoofdpijn krijgen

Het kan heel moeilijk zijn om te bepalen of je kat soms pijn heeft, katten zijn erg goed in het maskeren van pijn.

Het kan heel moeilijk zijn om te bepalen of je kat soms pijn heeft, katten zijn erg goed in het maskeren van pijn. Niet alleen dat, maar ze worstelen om hun pijn aan ons te communiceren op een manier die we zouden begrijpen. Daarom is het handig om enkele gedragsveranderingen te kennen die erop kunnen wijzen dat uw kat pijn heeft. Deze kunnen omvatten (volgens de Glasgow Cat Pain Score):

Lees ook: Waarom schudden of trillen kattenstaarten?

Mogelijke oorzaken van hoofdpijn bij katten

1. Hoofdtrauma

kunnen katten hoofdpijn krijgen

Katten kunnen hoofdtrauma oplopen door te vechten, per ongeluk tegen glazen wanden te lopen, verkeersongevallen of door geraakt of gevallen te worden door een voorwerp.

Hoofdtrauma’s kunnen variëren in ernst, afhankelijk van de mate van impact en waar de impact plaatsvond. Katten kunnen hoofdtrauma oplopen door te vechten, per ongeluk tegen glazen wanden te lopen, verkeersongevallen of door geraakt of gevallen te worden door een voorwerp.

Vaak zal een wond op het hoofd duidelijk aangeven dat uw kat een trauma aan het hoofd heeft gehad, maar als er geen duidelijke uiterlijke tekenen zijn, kunt u meer ongewone gedragssignalen opmerken, zoals ongewone oogbewegingen, abnormaal evenwicht, wisselend bewustzijn of aanvallen.

Sommige hoofdtrauma’s kunnen extreem gevaarlijk zijn en als u vermoedt dat uw kat tekenen van hoofdtrauma vertoont of als u zelf hebt gezien dat het incident hoofdtrauma veroorzaakt, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts.

Lees ook: Waarom kantelen katten hun hoofd?

2. Uitdroging

kunnen katten hoofdpijn krijgen

Houd er op zeer warme dagen rekening mee dat katten last kunnen hebben van hitte-uitputting, dus houd ze koel om dit te voorkomen.

Uitdroging kan hoofdpijn veroorzaken, dus het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat voldoende toegang heeft tot water in huis. Soms drinken katten geen water als de waterschaal te klein is, niet vers wordt gehouden of te dicht bij hun voerbak. Katteneigenaren vinden ook vaak dat hun huisdier liever uit stromend water drinkt, dus probeer watervaldrinkers te bekijken en zorg ervoor dat ze gevuld zijn met vers water als je denkt dat je kat niet genoeg drinkt.

Je kunt ook proberen ze natvoer te geven als ze kieskeurig zijn over drinken!

Niet alleen kieskeurig drinken, maar uitdroging kan ook worden veroorzaakt door oververhitting. Houd er op zeer warme dagen rekening mee dat katten last kunnen hebben van hitte-uitputting, dus houd ze koel om dit te voorkomen.

Lees ook: Hoe onderhuidse vloeistoffen aan een kat te geven?

3. Tumoren

Tumoren in het hoofd of de hersenen bij katten kunnen ook abnormaal gedrag veroorzaken, zoals toevallen, onbalans, blindheid of het kantelen van het hoofd.

Hoewel iets waarvan elke katteneigenaar hoopt dat ze er nooit mee te maken krijgen, kunnen hersentumoren bij katten voorkomen en hoofdpijn veroorzaken. Tumoren in het hoofd of de hersenen bij katten kunnen ook abnormaal gedrag veroorzaken, zoals toevallen, onbalans, blindheid of het kantelen van het hoofd. Als u denkt dat uw kat aanhoudende hoofdpijn en/of een van deze andere klinische symptomen heeft, neem dan contact op met uw dierenartsurinekliniek voor een onderzoek.

Lees ook: Hoe progressieve retinale atrofie katten beïnvloedt

4. Tandpijn

kunnen katten hoofdpijn krijgen

Tandpijn is een veel voorkomende oorzaak van ernstige hoofdpijn bij katten, hoewel ze erg goed zijn in het verbergen van hun tandheelkundige pijnsymptomen.

Tandpijn is een veel voorkomende oorzaak van ernstige hoofdpijn bij katten, hoewel ze erg goed zijn in het verbergen van hun tandheelkundige pijnsymptomen. Veel katteneigenaren verwachten dat hun katten stoppen met eten of hun voedsel laten vallen tijdens het eten als ze gebitsproblemen hebben, maar katten zullen vaak gewoon blijven eten ondanks ernstige tandpijn.

Uw dierenarts moet het gebit van uw kat controleren bij uw jaarlijkse wellnesscontrole, maar als u zich zorgen maakt, raden we u aan om eerder een controle te boeken.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

5. Sinusitis

Sinusitis kan ook worden veroorzaakt door allergieën bij katten. Allergenen kunnen van alles zijn, van stof tot nieuwe luchtverfrissers.

Net als jij en ik kunnen infecties van de bovenste luchtwegen zoals verkoudheid ook bij katten voorkomen en de ontsteking van de sinussen kan erg pijnlijk zijn. Verstopte neus die druk in de sinussen veroorzaakt, kan er ook voor zorgen dat uw kat niest.

Sinusitis kan ook worden veroorzaakt door allergieën bij katten. Allergenen kunnen van alles zijn, van stof tot nieuwe luchtverfrissers.

Lees ook: Bacteriële infecties bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Wat te doen als u denkt dat uw kat pijn heeft

kunnen katten hoofdpijn krijgen?

Als u zich zorgen maakt dat uw kat hoofdpijn of herhaalde hoofdpijn ervaart, neem dan contact op met uw dierenarts.

Als u zich zorgen maakt dat uw kat hoofdpijn of herhaalde hoofdpijn ervaart, neem dan contact op met uw dierenarts. Ze kunnen u misschien telefonisch adviseren, afhankelijk van de symptomen die u beschrijft, of ze kunnen u voorstellen uw kat naar hun kliniek te brengen voor onderzoek en eventuele diagnostiek die zij nodig achten om hun oorzaak van pijn te diagnosticeren.

Lees ook: De 4 belangrijkste voordelen van chiropractische zorg voor katten

Conclusie

kunnen katten hoofdpijn krijgen?

Er zijn tal van problemen die de hoofdpijn van uw kat kunnen veroorzaken. Het herkennen van de tekenen van pijn in de eerste plaats is echter erg moeilijk.

Er zijn tal van problemen die de hoofdpijn van uw kat kunnen veroorzaken. Het herkennen van de tekenen van pijn in de eerste plaats is echter erg moeilijk. Door verantwoordelijke eigenaren van gezelschapsdieren te zijn en te leren op wat voor soort symptomen je moet letten, is een geweldige eerste stap om op te merken wanneer je kat hoofdpijn kan hebben en ze vervolgens zo snel mogelijk door een dierenarts te laten controleren. Dit zou ertoe moeten leiden dat hoofdziekten eerder worden gediagnosticeerd en hopelijk gemakkelijker te behandelen zijn.

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

Veelgestelde vragen

Kun je zien of een kat pijn heeft?

Katteneigenaren kennen hun katten misschien goed, maar katten zijn vaak goed in het verbergen van hun pijn. Veel voorkomende pijnsymptomen zijn overmatige vocalisatie, agressief gedrag, lichaamsspanning en terugtrekking.

Hebben dieren last van hoofdpijn?

Dieren hebben wel last van hoofdpijn, hoewel verschillende dieren kunnen lijden aan verschillende ziekten die hoofdpijn veroorzaken. Als u zich zorgen maakt dat uw huisdier hoofdpijn heeft, praat dan met uw dierenarts en bespreek hun symptomen.

Waarom drukken katten hun hoofd tegen de muur?

Katten kunnen hun hoofd tegen de muur drukken als ze lijden aan een neurologische ziekte. Er zijn een aantal mogelijke redenen om dit neurologische tekort en hersenschade te veroorzaken.