Skip to Content

Waarom wil mijn kat dat ik haar zie eten?

Genegenheid eten, waarbij je kat graag wil dat je in de buurt van hem bent (of zelfs aait) terwijl hij eet, is slechts een van de vele eigenzinnige gewoonten die bij de katachtige soorten worden aangetroffen.

Deze gewoonte wordt beschouwd als een instinct dat overblijft van toen de wilde voorouders van onze huiskatten alleen jaagden, maar dan in groepen aten, zodat ze minder kwetsbaar waren voor roofdieren wanneer hun hoofd naar beneden was en wegkauwde. Het kan ook worden gezien bij kittens die met de hand worden gevoed door mensen, en bij angstige katten die gewoon wat geruststelling willen.

Snel overzicht

01

Sommige katten zijn genegenheidseters en willen gezelschap tijdens de maaltijd.

02

Genegenheid eten kan te wijten zijn aan het instinct van katten om beschermd te blijven tegen roofdieren tijdens het eten, een gewoonte zijn als ze door mensen als kittens zijn gevoed, of omdat ze niets willen missen.

03

Sommige katten zijn angstig en houden van extra geruststelling, vooral tijdens de maaltijd.

Waarom is mijn kat een genegenheidseter?

Genegenheid eten kan zich om een paar verschillende redenen manifesteren bij katten, waaronder:

1. Sociaal Instinct

In het wild jagen katten alleen, maar brengen het voedsel soms terug naar de groep om gemeenschappelijk te eten.

Kattengedrag is een vreemde mix van eenzaam en sociaal. Katachtigen zijn over het algemeen territoriaal en jagen alleen op hun prooi in plaats van in groepen. Katten kunnen echter sterke sociale banden vormen, in groepen leven en deelnemen aan sociale activiteiten zoals elkaar verzorgen, samen slapen en samen kittens opvoeden.

Wilde katten eten ook sociaal, waardoor prooien die ze zelf hebben gevangen weer in de groep komen. Huiskatten zijn op veel manieren veranderd ten opzichte van hun voorouders en leven in heel verschillende omgevingen, maar sommige wilde instincten, zoals gezellige maaltijden, leven voort.

Lees ook: Waarom zijn katten zo flexibel? Een dierenarts legt uit

2. Veiligheid

Katten leren op jonge leeftijd dat eten in het gezelschap van anderen hen helpt beschermen tegen roofdieren.

Deze groepsgewoonte is deels een veiligheidsprobleem. Katten wagen zich in hun bredere perifere territoriumgebieden om te jagen en trekken zich vervolgens terug naar hun innerlijke kerngebied om te eten. Het hebben van andere katten in de buurt om uit te kijken voor roofdieren betekent dat uw kat kan ontspannen en in alle rust kan eten. Als katteneigenaar kunt u deze betrouwbare functie vervullen door aanwezig te zijn terwijl uw kat wegknabbelt.

Angstige katten zijn vaker sociale eters, zelfs als ze zich meestal verbergen voor contact. Een goede manier om een timide, angstige of gestreste kat aan te moedigen om te eten, is door bij hem te zitten, zachtjes met hem te praten en hem zelfs te aaien.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

3. Ingesleten gewoonten

Als een kat is opgegroeid met een betrokken verzorger die actief betrokken was bij maaltijden, kunnen ze gewend zijn aan deze routine.

Katten zijn heel erg wezens van routine, en wat ze leren als jonge kittens zal waarschijnlijk blijven hangen. Veel eigenaren met kleine kittens zullen er rijkelijk voor zorgen: hen helpen eten, zelfs via spuitvoeding of lepelvoeding, bij hen zitten om ervoor te zorgen dat alle nestgenoten aan de beurt komen bij de kom, mama helpen om ze op te ruimen en over het algemeen genieten van het aaien van de kleine bundels vacht.

Deze kittens zullen opgroeien tot volwassen katten en kunnen een blijvende herinnering hebben dat het eten van voedsel genegenheid, zorg en de aanwezigheid van een vertrouwde verzorger met zich meebrengt. Sommige gewoontes zijn moeilijk te doorbreken!

Lees ook: Disciplineren moederkatten hun kittens? Een dierenarts legt uit

4. Betrokken zijn, je verbonden voelen

Katten houden er niet van om het reilen en zeilen van het huishouden te missen, dus ze geven er misschien de voorkeur aan dat het gezin blijft hangen terwijl ze eten.

Katten staan bekend om hun nieuwsgierigheid en staan vaak graag in het centrum van de actie, al is het maar als waarnemer. Je kat vindt je misschien leuk als je daar bij hem eet, zodat zijn maaltijd de belangrijkste focus van het huishouden is, en hij kan erop vertrouwen dat je geen plezier hebt terwijl hij eet! Katten hebben vaak een sterke band met hun menselijke verzorgers en delen graag belangrijke ervaringen met hen, zoals maaltijden.

Lees ook: Hoe krijg je een hond en kat om zich te binden

Kan genegenheid eten slecht zijn voor katten?

Affectief eten kan problemen veroorzaken als je kat helemaal niet eet als je niet aanwezig bent.

Anorexia (niet eten) bij katten kan inderdaad gevaarlijk zijn. Als katten een paar dagen niet eten, kunnen ze een aandoening ontwikkelen die leververvetting (leverlip lipidose) wordt genoemd, waarbij vet in de lever wordt opgeslagen als het lichaam in de hongermodus komt. De levers van katten kunnen vet niet erg efficiënt verwerken en naarmate het vet zich ophoopt, veroorzaakt het progressieve ontstekingen en begint de lever te vertragen en inefficiënt te werken.

Leververvetting kan een zeer ernstige ziekte zijn en is vaak dodelijk zonder snelle veterinaire behandeling. Symptomen zijn gewichtsverlies, gal braken, diarree, geelzucht, lethargie en kwijlen.

Aanhankelijke eters geven er de voorkeur aan om met gezelschap te eten, maar het is ongebruikelijk dat deze aandoening een volledig verlies van eetlust veroorzaakt. Verergerende factoren, zoals een plotselinge verandering van dieet, of stressoren, zoals verhuizen naar een nieuwe omgeving, de introductie van een nieuw huisdier of nieuwe toevoegingen aan het huishouden zoals menselijke baby’s, kunnen echter allemaal leiden tot een verminderde en zelfs afwezige eetlust bij katten.

Het is echter heel goed mogelijk dat een medisch probleem de slechte eetlust van uw kat veroorzaakt. Veel gezondheidsproblemen bij katten kunnen leiden tot inappetentie, waaronder gastro-intestinale problemen, nierziekten en diabetes.

Elk gebrek aan eetlust moet onmiddellijk worden onderzocht. Als uw kat niet alleen eet, maar een beetje van zijn eigen voedsel eet met uw aanwezigheid, wordt een afspraak met een dierenarts nog steeds aanbevolen, omdat anorexia zulke ernstige gevolgen kan hebben bij katten.

Als u zich zorgen maakt over het dieet, de eetlust of de voedselinname van uw kat, neem dan altijd contact op met een dierenarts.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Hoe een sociale eter te beheren: praktische tips

Het voeren van uw kat in een ander deel van het huis kan hem helpen zich meer op zijn gemak te voelen om alleen te eten.

Het bezitten van een huisdier dat alleen zal eten als je aanwezig bent, klinkt heel lief, maar de praktische zaken kunnen een beetje lastig zijn, vooral in ons moderne, drukke leven. Hier zijn enkele tips over hoe u deze aandoening in het dagelijks leven kunt beheersen door kleine veranderingen aan te brengen in de omgeving van uw kat:

  • Verplaats de voerbak van je kat naar een plek waar hij alleen zal eten. Idealiter is dit een rustige plek met een goed zicht op drukkere delen van het huis, zodat uw kat in alle rust kan eten en toch deel kan uitmaken van de actie. Sommige katten houden van hun voerbakken in een gebied met veel verkeer, terwijl anderen de voorkeur geven aan een beetje rust, dus dit kan wat beproevingen vergen om goed te worden voor uw individuele huisdier.
  • Plaats de voerbak van de kat uit de buurt van waterbakken. Katten in het wild zullen geen water drinken dat in de buurt van voedselbronnen is vanwege het risico op besmetting. Kommen moeten ook uit de buurt van muren zijn, zodat uw kat potentiële bedreigingen om te eten niet de rug hoeft toe te keren.
  • Probeer verhoogde voerbakken, heeft dus een goed zicht op hun omgeving.
  • Voeg een tweede voerbak toe, om uw kat meer opties te geven om te eten wanneer een huisdier of menselijke metgezel aanwezig of in de buurt is.
  • Houd de voedselhygiëne optimaal. Sommige katten zijn kieskeuriger dan anderen over de versheid van het voedsel en de netheid van de kom.
  • Geef uw kat voldoende tijd en aandacht, weg van de maaltijden met verzorging, speeltijd, knuffelen en rondetijd. Tijd doorbrengen met uw kat zal hen helpen zich gerustgesteld en veilig te voelen in hun huis.
  • Als u uw huisdier voor een vakantie moet achterlaten, laat ze dan wennen aan hun zorgsituatie voordat u vertrekt. Dit kan inhouden dat je ze voorstelt aan nieuwe menselijke vrienden, of een tijdje een automatische feeder gebruikt voordat je gaat. Het gebruik van een smakelijke traktatie of twee kan helpen om eventuele overgangen te vergemakkelijken.
  • Oefen geduld. Het kan een tijdje duren voordat uw kat afstapt van sociaal eten.

Lees ook: De 8 beste kattenbakken (gekocht en getest)

Aanhankelijke eters: laatste gedachten

Het is mogelijk om een aanhankelijke eter te helpen soms alleen te leren eten.

Sommige katten staan bekend als affectie-eters omdat ze genieten van gezelschap tijdens de maaltijd. Deze eigenzinnige gewoonte is vaker een eigenschap van angstige katten die die extra geruststelling willen die gepaard gaat met een vertrouwde aanwezigheid tijdens de maaltijd, maar sommige katten hebben gewoon de gewoonte om gezelschap te hebben bij de voerbak.

Deze eigenschap kan in praktische zin moeilijk te beheren zijn, maar er zijn enkele stappen die u kunt nemen om uw kat te ontspannen in de richting van onafhankelijk eten. Een gebrek aan eetlust kan ernstige gezondheidsproblemen bij katten veroorzaken, dus zoek veterinair advies als uw kat niet goed eet.

Lees ook: Waarom bedelt mijn kat om eten?

Veelgestelde vragen

Waarom eet mijn kat niet tenzij ik naar hem kijk?

Sommige katten zijn aanhankelijke eters en willen gezelschap terwijl ze eten. Dit is meestal te wijten aan een instinctieve behoefte om beschermd te worden terwijl ze zich concentreren op hun voedsel, maar kan een gewoonte zijn van kittenschap of een verlangen om niet buitengesloten te worden.

Waarom eet mijn kat alleen als ik naar haar kijk?

Genegenheidseters houden van gezelschap als ze eten. Dit wordt verondersteld te wijten te zijn aan hun instinct om in groepen te eten, om beschermd te blijven tegen roofdieren terwijl ze zich concentreren op hun maaltijd. Het kan ook een gewoonte zijn als ze gevoed worden door een human als jong kitten, of omdat ze niets willen missen.

Waarom eet mijn kat niet graag alleen?

Katten zijn vaak solitaire jagers, maar sociale eters, die voedsel terugbrengen naar hun sociale groep om te eten. Dit wordt beschouwd als een beschermende reactie, zodat ze minder kwetsbaar zijn als ze zich concentreren op hun maaltijd. Sommige katten zijn angstig en houden van extra geruststelling, vooral tijdens de maaltijd.