Hoe spelen katten met honden? Borden, Tips &FAQ

Katten en honden zijn natuurlijke vijanden, toch? Verkeerd. Veel katten en honden genieten echt van elkaars gezelschap – ze kunnen zelfs vrienden worden! Het is niet ongewoon om de beste toppen van verschillende soorten samen te zien knuffelen of met elkaar te zien spelen. Net als mensen hebben deze dieren individuele persoonlijkheden die kunnen bepalen hoe goed ze met elkaar omgaan. Zowel katten als honden zullen respectievelijk miauwen of blaffen, naar elkaar poten of elkaar achtervolgen.

Als u wilt weten of het gedrag van uw kat betekent dat hij met uw hond speelt, moet u als volgt op letten.

3 katten gezichtsverdeler

Waar je op moet letten als katten met honden spelen

Lichaamstaal

Wanneer een kat en hond spelen, zullen beide een ontspannen lichaamstaal hebben. Hun ogen moeten open zijn en hun bewegingen moeten licht en behendig zijn – geen agressie of spanning. Als u merkt dat de vacht van uw huisdier opstaat of de oren naar achteren, is het tijd om de speeltijd te beëindigen, omdat dit kan wijzen op angst of woede.

hond en kat met pakje voor deur
Afbeelding credit: WiP-Studio, Shutterstock
thematische pauze

Wederzijds aanvaardbare interactie

Katten en honden kunnen om de beurt de initiator van het spel zijn of beide deelnemen aan dezelfde activiteit. De een kan bijvoorbeeld de ander door het huis jagen of een spelletje apporteren initiëren. Wat ze ook besluiten te doen, er mag geen fysieke agressie naar elkaar zijn of enige indicatie van ongemak.

thematische pauze

Tekenen van genegenheid

Een manier om te zien of je katten en honden echt met elkaar overweg kunnen, is als ze tekenen van genegenheid beginnen te vertonen, zoals elkaar verzorgen of bij elkaar slapen. Als je merkt dat je huisdier zich nestelt met zijn katachtige vriend in plaats van zich te verstoppen, is dit een trefzeker teken dat ze lekker spelen!

Kat en Golden Retriever honden knuffelen
Afbeelding credit: Chendongshan, Shutterstock
thematische pauze

Vocalisaties

De vocalisaties van katten en honden tijdens het spelen kunnen sterk variëren, maar beide moeten ontspannen en gelukkig klinken. Als je merkt dat je huisdier hoge kreten of een ander soort verontrust geluid begint te maken, is het tijd om de speelsessie te verbreken.

thematische pauze

Tekenen van spel

Wanneer honden spelen, vertonen ze meestal typische tekens zoals blaffen, achtervolgen en worstelen. Katten kunnen ook vergelijkbaar gedrag vertonen wanneer ze met honden spelen – pas op dat ze naar elkaar slaan of voorwerpen door de kamer slaan.

kat die een hond besnuffelt
Afbeelding Credit: nekodg, Pixabay
thematische pauze

Tekenen van angst of agressie

Aan de andere kant, als uw kat of hond gromt, sist, knapt of naar het andere huisdier zwaait, is het het beste om ze onmiddellijk te scheiden. Dit gedrag kan erop wijzen dat ze zich nog niet op hun gemak voelen bij elkaar en meer tijd alleen nodig hebben voordat ze opnieuw speeltijd proberen.

thematische pauze

Andere tekenen van een speelse relatie

Sommige katten en honden kunnen zelfs elkaars gedrag gaan nabootsen nadat ze wat tijd samen hebben doorgebracht! Als ze de hele dag door slapen en tijd bij elkaar doorbrengen, is dat een goed teken dat ze elkaar leuk vinden.

hond en kitten_Chendongshan_Shutterstock
Afbeelding credit: Chendongshan, Shutterstock

Kattenkogelverdeler 1

Hebben bepaalde hondenrassen meer kans om met katten om te gaan?

Over het algemeen hebben kleinere honden zoals Chihuahua’s, Poedels en Shih Tzus meer kans om met katten overweg te kunnen dan grotere rassen. Dit komt omdat kleinere rassen vaak qua grootte meer op een kat lijken en uw kat ze minder snel als een echte bedreiging ziet. Dit hangt echter echt af van de persoonlijkheid en het gedrag van de individuele hond – sommige grote rassen kunnen net zo vriendelijk zijn tegenover katachtigen!

Hoe kan ik mijn huisdieren samen laten spelen?

Begin met je katten en honden hun eigen ruimte te geven en introduceer ze vervolgens langzaam in een neutrale omgeving. Zorg ervoor dat er voldoende speelgoed en traktaties beschikbaar zijn voor wanneer ze op elkaar inwerken, zodat je positief gedrag kunt belonen.

Het is belangrijk om te onthouden dat alle dieren anders zijn, dus het kan langer duren dan verwacht om zich aan elkaar aan te passen. Leer je huisdieren van jongs af aan om niet te ruw te spelen en zorg ervoor dat je ze zoveel mogelijk begeleidt. Zorg er ook voor dat je voldoende afleidingsspeelgoed en traktaties biedt voor wanneer ze op elkaar inwerken, zodat je positief gedrag kunt belonen. Vergeet ten slotte nooit het belang van geduld – het kost tijd voor huisdieren om te leren hoe ze met elkaar moeten opschieten!

Wat als mijn kat en hond beginnen te vechten?

Als uw huisdieren beginnen agressief of fysiek worden met elkaar, het is het beste om ze onmiddellijk te scheiden. Spreek zacht en stevig terwijl je ze uit de situatie haalt – schreeuw of scheld nooit, want dit kan de zaken erger maken. Werk daarna aan het versterken van positief gedrag wanneer ze bij elkaar in de buurt zijn.

Als uw huisdieren gewoon niet in staat lijken te zijn om vreedzaam met elkaar om te gaan, is het misschien tijd om professionele hulp te zoeken. Een gekwalificeerde dierengedragsdeskundige kan u advies geven over hoe u uw katten en honden veilig aan elkaar kunt voorstellen en technieken voorstellen om hen te helpen beter met elkaar om te gaan.

Kattenkogelverdeler 1

Veelgestelde vragen

Wat als mijn kat en hond niet met elkaar overweg kunnen?

Als uw huisdieren niet compatibel zijn, is het het beste om ze gewoon gescheiden te houden. Forceer speeltijd niet en probeer de relatie niet te snel te pushen – geef ze tijd en ruimte om zich op hun eigen manier aan te passen.

Wat als een van mijn huisdieren erg verlegen is?

Als uw huisdier timide of bang is, is het het beste om ze langzaam aan elkaar voor te stellen op neutrale grond. Doe het rustig aan en gebruik traktaties en speelgoed om hen te helpen zich meer op hun gemak te voelen bij elkaar.

Welke lichaamstaal duidt op een bange of bange kat?

Als een kat zich bang of bedreigd voelt, zal hij meestal tekenen van angst vertonen, zoals hurken, zijn oren platdrukken en sissen. Het kan ook proberen aan de situatie te ontsnappen door weg te rennen of zich te verstoppen.

katten- en hondengevechten
Afbeelding Credit; Esin Deniz, Shutterstock

Welke lichaamstaal duidt op een vriendelijke hond?

Een vriendelijke hond zal er meestal ontspannen en gelukkig uitzien, met zijn staart kwispelend en oren opgestoken. Het kan ook enthousiast lijken om te spelen of een losse, veerkrachtige lichaamshouding hebben als het jou of een ander huisdier nadert.

Is het veilig om mijn katten en honden samen alleen te laten?

Het wordt niet aanbevolen om uw huisdieren zonder toezicht achter te laten wanneer ze voor het eerst aan elkaar wennen. Als u ze met rust moet laten, zorg er dan voor dat er geen potentiële gevaren zijn (zoals scherpe voorwerpen of giftige stoffen) die een van hen kunnen schaden.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Het introduceren van katten en honden kan een lang en complex proces zijn. Met de juiste aanpak kunnen je harige vrienden echter levenslange metgezellen worden! Zorg ervoor dat je toezicht houdt op hen, beloon positief gedrag en wees vooral geduldig. Met geduld en begrip kunnen uw huisdieren in een mum van tijd leren opschieten!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Chendongshan, Shutterstock