Hebben katten een dominante poot?

Scottish Fold kat ligt op de grond en reikt met zijn poot

Katten gebruiken hun poten voor zoveel dingen, waaronder beweging, verzorging, spelen, jagen en soms voeren. We weten allemaal dat mensen links, rechts of voor die gelukkigen tweehandig zijn, maar gelden dezelfde regels voor katten? Als eigenaar van een huisdier heb je er misschien niet veel over nagedacht, dus laten we het eens nader bekijken.

Snel overzicht

01

De meeste katten hebben een dominante poot, hoewel sommige katten geen pootvoorkeur vertonen.

02

Mannelijke katten hebben de neiging om linkspootig te zijn en vrouwelijke katten hebben meer kans om rechtspootig te zijn.

03

Je kunt leren welke poot de dominante poot van je kat is door gedurende een bepaalde periode goed te kijken welke poot ze bij voorkeur gebruiken om voedsel uit een container te halen, of welke poot ze als eerste gebruiken om de trap af te dalen.

Lees ook: 10 interessante feiten over kattenpoten die je misschien niet wist

Wat is een dominante poot?

speelse tabby korthaar kat die poot optilt die naar de camera reikt

Katten en veel andere diersoorten vertonen namelijk een voorkeur voor het meer gebruiken van de ene voorpoot dan de andere.

Een dominante poot verwijst naar de poot die uw kat onbewust kiest om te gebruiken boven alle andere. Katten zullen meestal hun linker- of rechtervoorpoot gebruiken om het verzorgingsproces te beginnen, om eerst op een speeltje te slaan of onder de bank te reiken om een traktatie uit te vissen. Ze zullen niet noodzakelijkerwijs elke keer eerst hun dominante poot gebruiken, maar het grootste deel van de tijd zullen ze bij voorkeur hun linker- of rechterpoot gebruiken.

De technische term voor het gebruik van één kant van het lichaam wordt bij voorkeur lateralisatie of lateraal motorisch gedrag genoemd. Vroeger dacht men dat het alleen mensen waren die een dominante kant van hun lichaam hebben en links of rechts zijn.

Recenter bewijs heeft echter aangetoond dat deze eigenschap zich uitstrekt tot bijna alle gewervelde soorten, waaronder katten, honden, dolfijnen, vogels en zelfs vissen. Katten vertonen ook ander lateraal gedrag, waaronder hoofddraaiingen en oordraaiingen, bij voorkeur naar links of naar rechts draaien.

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

Hebben katten een dominante poot?

Een Bengaalse kat grijpt naar een koekje in een bord

Ongeveer een derde van de katten is linksbenig, nog eens een derde is rechtspoot en het laatste derde gebruikt beide poten gelijk.

Het is je waarschijnlijk nog nooit opgevallen dat je kat inderdaad een dominante poot heeft. Een recente studie toonde aan dat katten als soort geen algemene dominante poot hebben (in tegenstelling tot mensen, van wie de overgrote meerderheid rechtshandig is), maar individuele katten hebben wel een voorkeur voor welke poot ze in verschillende situaties gebruiken.

Deze studie toonde aan dat 73% van de katten naar voedsel reikte met een voorkeurspoot, 70% van de katten had een favoriete poot om als eerste naar voren te brengen bij het afdalen van de trap, en 66% van de katten had een voorkeurspoot om in hun kattenbak te stappen. Bovendien gebruikte elke kat meestal dezelfde voorkeurspoot voor elk van deze taken.

Over het algemeen lijkt het erop dat de pootvoorkeur redelijk gelijk verdeeld is onder katten, waarbij ongeveer een derde van de katten linkspootig is, een derde rechtspoot en de resterende een derde geen voorkeur heeft (genaamd “ambilateraal”).

Ook is gebleken dat er een verband is tussen pootvoorkeur en geslacht. Als algemene regel geldt dat mannelijke katten vaker linksvoetig zijn, terwijl vrouwtjes vaker rechtsvoetig zijn.

Lees ook: 9 dingen die je waarschijnlijk niet wist over polydactylkatten

Hoe is pootvoorkeur gekoppeld aan gedrag?

Kat bereikt

Katten met een rechterpoot zijn over het algemeen zelfverzekerder en vriendelijker, terwijl katten met linkspoten misschien angstiger zijn.

De rechterkant van het lichaam wordt aangestuurd door de linkerhersenhelft en visa versa. De pootvoorkeur van een kat geeft aan welke kant van de hersenen waarschijnlijk actiever is, en zal dus op zijn beurt bepalen welke persoonlijkheidskenmerken waarschijnlijk het sterkst zijn bij die kat.

De linkerkant van de hersenen is meer betrokken bij logica, het verwerken van informatie en positieve emoties. De rechterhersenhelft is meer verantwoordelijk voor de vecht-of-vluchtreactie en de verwerking van negatieve emoties.

Dit betekent dat linkspootkatten een sterkere neiging tot angst en agressie zullen hebben dan katten met een rechterpoot. Katten met een dominante rechterpoot zijn eerder speels en zelfverzekerder en vriendelijker. Natuurlijk zijn dit generalisaties en heeft elke kat zijn eigen unieke persoonlijkheid, soms ongeacht zijn dominante poot.

Lees ook: 8 redenen waarom je kat poot en hoe je kunt helpen

Streepngth van poot voorkeur

  gember kat bereiken

De pootvoorkeur kan mild of zeer sterk zijn, afhankelijk van de kat.

Hoe sterk uw kat de voorkeur geeft aan de ene poot boven de andere, ongeacht of het links of rechts is, wordt geassocieerd met de mogelijkheden van uw kat. Katten die een sterke voorkeur hebben voor de ene poot boven de andere, hebben meer kans om beter te zijn in het oplossen van problemen, hebben snellere reactietijden en zijn behendiger.

Ambilaterale katten (katten die geen dominante poot hebben) hebben meer kans op angst en stressgerelateerd gedrag. Ze hebben ook een sterkere neiging tot agressie dan katten met linkse of rechtse poten.

Lees ook: Waarom kneden katten hun baasjes?

Linksbenige katten versus linkshandige mensen

een kat die contact opneemt met een zittende vriend

Er zijn misschien meer linkspootkatten dan linkshandige mensen vanwege de verschillen in onze soort.

Onderzoek heeft aangetoond dat de voorkeur voor de linkerpoot bij katten drie tot vier keer hoger is dan de voorkeur voor de linkervoet bij mensen. Dus waarom is dit? Welnu, het zou te maken kunnen hebben met het feit dat voordat katten werden gedomesticeerd, ze zwaarder vertrouwden op de rechterkant van hun hersenen – het vecht-of-vluchtgedeelte – om te overleven, vooral omdat het solitaire dieren zijn.

Vergeet niet dat de rechterkant van de hersenen de linkerkant van het lichaam bestuurt, dus deze actievere rechterkant van de hersenen heeft meer kans om te resulteren in een kat met een linkerpoot.

Mensen daarentegen zijn sociale zoogdieren met complexe sociale relaties, waarvan de basis wordt verwerkt in de linkerkant van de hersenen, vandaar de neiging tot rechtshandigheid bij mensen.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

Hoe u kunt zien of uw kat linksvoetig of rechtspootig is

Schildpadkat die naar de laatste stap op de klimmuur van de kat reikt

Observeer uw kat die dezelfde actie vele malen uitvoert om een idee te krijgen of hij rechts- of linkspootig is.

Er zijn veel manieren om te zien of uw kat een lefty of een righty is. Je kunt je kat observeren terwijl hij zijn dagelijkse routine uitvoert en goed kijken om te bepalen welke poot hij als eerste gebruikt om in de kattenbak te stappen, of welke poot hij als eerste gebruikt als hij aan zijn afdaling naar beneden begint. Als u een test voor uw kat wilt opzetten, kunt u wat traktaties in een beker of doos doen en kijken welke poot uw kat gebruikt om te proberen ze eruit te krijgen.

Gewoon een of twee keer naar je kat kijken is echter niet genoeg, je moet hem minstens 50 keer observeren terwijl hij een van deze activiteiten doet om te kunnen bepalen of hij al dan niet een dominante poot heeft, en zo ja, welke het is. Het kan een tijdje duren, maar met een beetje geduld zou je moeten kunnen uitzoeken of je een kat hebt die linkspootig of rechtspootig is.

Lees ook: Hoe hoog kan een huiskat eigenlijk springen?

Pootvoorkeur: laatste gedachten

Een hongerige Bengaalse kat grijpt met zijn poot naar voedsel.

De pootvoorkeur van uw kat is gekoppeld aan zijn persoonlijkheid, dus het kan interessant zijn om erachter te komen of hij een righty of lefty is.

De meeste katten hebben inderdaad een dominante poot, hoewel er enkele zijn die ambilateraal zijn en geen pootvoorkeur lijken te hebben. Mannelijke katten hebben meer kans om linkspootig te zijn, terwijl vrouwtjes vaker rechtsvoetig zijn.

De pootvoorkeur van een kat is ook gekoppeld aan zijn persoonlijkheidskenmerken, waarbij linkspootkatten meer vatbaar zijn voor angst en stress, en katten met een rechterpoot de neiging hebben om zelfverzekerder en vriendelijker te zijn. Probeer het gedrag van je kat regelmatig gedurende een paar weken te observeren om te zien of hij een dominante poot heeft of niet.

Lees ook: Hoe kattennagels veilig te knippen – een stapsgewijze handleiding

Veelgestelde vragen

Zijn de meeste katten rechtsvoetig of linkspootig?

Katten hebben ongeveer dezelfde kans om rechtspoot te zijn als linkspoot. Ongeveer een derde van de katten is rechtspootig, een derde is linkspootig en een derde heeft geen pootvoorkeur.

Hoe kom je erachter of je kat een rechter- of linkerpoot heeft?

U kunt uw kat zijn dagelijkse routine zien uitvoeren en zien welke poot ze gebruiken om als eerste in de kattenbak te komen, of welke poot ze gebruiken om traktaties uit een container te halen. Je moet je kat observeren die dit gedrag tussen de 50 en 100 keer doet om te zien welke poot hij consequent verkiest.

Hoe gevoelig is de poot van een kat?

De poten van katten zijn ongelooflijk gevoelig en ze hebben talloze zenuwreceptoren waarmee ze druk, textuur en zelfs kleine trillingen door de grond kunnen detecteren. Deze gevoeligheid is wat hen geweldige jagers maakt, maar het kan hun voetzolen ook vatbaar maken voor letsel, bijvoorbeeld door op een hete stoep te lopen of over een bevroren plas.

Bekijk SourcEs

McDowell L, Wells D, Hepper P. (2018). Lateralisatie van spontaan gedrag bij de huiskat, Felis silvestris. Gedrag van dieren. 2018;135:37-43.

Isparta S, Salgirli Demirbas Y, Bars Z (2020). De relatie tussen probleemoplossend vermogen en lateraliteit bij katten. Behavioural Brain Onderzoek. 2020;391:112691.