Hebben katten vitamine C nodig?

Schattige kat die naar kom met voedsel kijkt

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een begrip als het gaat om bekende vitamines en is een veel voorkomend gezondheidssupplement dat mensen nemen. Maar hebben katten vitamine C nodig?

Dit artikel onderzoekt die vraag, evenals wat vitamine C is, wat het doet voor het lichaam, informatie over het aanvullen van vitamine C bij katten en enkele veelgestelde vragen.

Lees ook: De 8 beste kattenvitaminen en -supplementen

Snel overzicht

01

Vitamine C is een noodzakelijke vitamine voor goede lichaamsfuncties en katten produceren er op natuurlijke wijze een voldoende hoeveelheid van, in tegenstelling tot mensen.

02

Vitamine C-suppletie bij katten is niet nodig, hoewel vitamine C in supplementen voor huisdieren waarschijnlijk veilig is.

03

Een kat een teveel aan vitamine C in grote hoeveelheden geven, kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Wat is vitamine C?

verschillende vorm van vitamine c

Vitamine C speelt een belangrijke rol in de algemene gezondheid en de werking van het immuunsysteem.

Een vitamine is een voedingsstof die het lichaam nodig heeft om bepaalde normale functies uit te voeren. Vitaminen zijn organische verbindingen die koolstof bevatten, waardoor ze zich onderscheiden van mineralen, die anorganisch zijn.

Vitamine C is van vitaal belang voor processen die een gezonde huid, bot, kraakbeen en bloedvaten behouden. Het speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem en fungeert als een antioxidant om cellen te beschermen tegen schade en ondersteunt andere immuunfuncties.

Zonder vitamine C ontwikkelt zich een aandoening die scheurbuik wordt genoemd. Scheurbuik veroorzaakt een afbraak van bot en kraakbeen en gemakkelijker bloeden door het verlies van de integriteit van bloedvaten en door een slecht vermogen om wonden te genezen.

Vóór het midden van de 18e eeuw hadden zeelieden op lange zeereizen vaak last van bloedend tandvlees, verloren tanden en niet-genezende wonden. Ze vonden eindelijk verlichting na het verbinden van de consumptie van verse groenten en fruit met het voorkomen van deze problemen. Hoewel ze op dat moment niet volledig werden begrepen, genas en voorkwamen verse groenten scheurbuik vanwege hun hoge gehalte aan vitamine C.

Lees ook: Zijn groenten en fruit veilig voor katten? Wat elke katteneigenaar moet weten

Hebben katten vitamine C nodig?

De mens voedt zijn hongerige kat

Vitamine C wordt vaak aangetroffen in supplementen voor huisdieren.

Dat brengt ons bij een belangrijke vraag. Het is duidelijk dat mensen vitamine C nodig hebben. Als er een tekort is, gebeuren er slechte dingen. Maar dit verband werd pas in de 18e eeuw volledig gelegd. Dus hoe zit het met andere dieren? Wat is hun vitamine C-geheim?

Het blijkt dat zowat alle dieren hun eigen vitamine C in voldoende hoeveelheden kunnen produceren voor de normale functie van hun lichaam. De enige uitzonderingen zijn mensen, andere primaten zoals apen en gorilla’s en cavia’s. Ieder van ons in deze minderheid moet vitamine C krijgen via onze voeding.

Dus hoewel katten vitamine C nodig hebben, net als de meeste dieren, behoren ze tot de velen die in staat zijn om hun eigen vitamine C te maken en het niet nodig hebben in hun dieet.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer in 2023

Hoe komen katten aan hun vitamine C?

Klassieke oranje tabby

Katten zijn in de meerderheid als het gaat om dieren die hun eigen vitamine C kunnen produceren.

Zoals de meeste diersoorten produceren katten hun eigen vitamine C in hun lever. Dit gebeurt via een proces dat de glucuronzuurroute wordt genoemd. Mensen, andere primaten en cavia’s missen een enkel enzym waarmee een vorm van glucose via een chemisch proces met meerdere stappen kan worden omgezet in vitamine C.

Lees ook: Spijsverteringsenzymen voor katten: alles wat u moet weten

Zijn er voordelen aan het aanvullen van vitamine C bij katten?

Leuke kortharige tabby spelen met speelgoed

Hoewel vitamine C belangrijk is voor de gezondheid van cellen, kan te veel vitamine C bij katten die gezonde cellen beschadigen.

Vitamine C is een antioxidant, wat betekent dat het het vermogen heeft om te beschermen tegen celbeschadiging. Het biedt ook voordelen voor het immuunsysteem.

Er zijn veel supplementen voor de gezondheid van huisdieren die vitamine C bevatten. Hoewel vitamine C een zeer gezonde en belangrijke vitamine is, zijn er geen consistente studies of klinische onderzoeken geweest die bewijzen dat het aanvullen van vitamine C aan katten een specifiek voordeel heeft om een gezondheidstoestand te behandelen of te verbeteren.

Hoewel bepaalde hoge niveaus van vitamine C gunstig zijn gebleken voor mensen om hun immuunsysteem te helpen, is dit niet het geval geweest voor katten. Daarom is er geen therapeutische dosis vastgesteld.

Het is moeilijk te zeggen hoeveel voordeel er is aan het aanvullen van extra vitamine C bij katten. Gezondheidsondersteuningements voor katten variëren nogal, maar het vitamine C-gehalte is in de meeste gevallen waarschijnlijk prima.

Lees ook: Kunnen katten sinaasappels eten?

Zijn er bijwerkingen aan het aanvullen van vitamine C bij katten?

kat die veel plast

Grote hoeveelheden vitamine C in het dieet van een kat kunnen leiden tot pijnlijke blaasstenen.

Hoewel vitamine C een essentiële voedingsstof is voor de meeste levende wezens, zoals bijna alles, kan een teveel een probleem zijn. Zoals uiteengezet in “De A-B-C’s van Vitamine C”, Dr. Deborah Linder van de Clinical Nutrition Service aan de Tufts University benadrukt dat hoewel vitamine C op bepaalde niveaus een antioxidant is, het eigenlijk kan functioneren als een pro-oxidant wanneer het op zeer hoge niveaus aanwezig is. Dit kan leiden tot celbeschadiging.

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine. Dit betekent dat eventuele excessen in de urine terechtkomen. Omdat het lichaam elimineert wat het niet nodig heeft, is het aanvullen van in water oplosbare vitamines over het algemeen veilig.

Maar met vitamine C is er een keerzijde aan over-suppletie. Excessen kunnen leiden tot de vorming van oxalaat in de urine. Oxalaat is een stof die niet noodzakelijkerwijs schade veroorzaakt in gematigde hoeveelheden, maar te veel ervan in de juiste omstandigheden kan leiden tot urineblaasstenen.

Katten, samen met bepaalde hondenrassen, zijn meer vatbaar voor de vorming van calciumoxalaatkristallen en stenen. Dit soort stenen vormen zich meestal in een meer zure omgeving, wat meer typerend is voor kattenurine in vergelijking met de meeste honden.

Hoewel het aanvullen van een hoge dosis vitamine C altijd voorzichtig moet worden benaderd bij katten, als uw kat een geschiedenis van urinekristallen of stenen heeft gehad, kan vitamine C-suppletie meer risico’s dan voordelen met zich meebrengen en moet deze worden vermeden.

Lees ook: De 7 beste supplementen voor de gezondheid van kattenwegen

Afsluitende gedachten

Tabby Kitten eet uit oranje Kom

Voordat u het dieet van uw kat aanvult met vitamine C, moet u met uw dierenarts praten en hun advies opvolgen.

Hebben katten vitamine C nodig? Dat doen ze zeker, maar gelukkig maken ze hun eigen in zeer voldoende hoeveelheden en hebben ze geen voedingssuppletie nodig. Het aanvullen van vitamine C aan katten zal in de meeste gevallen geen schade aanrichten, maar de voordelen van vitamine C voor de gezondheid van vitamine C zijn niet overtuigend.

Als u denkt dat uw kat baat kan hebben bij een vitamine C-supplement, zorg er dan voor dat u een gesprek heeft met uw dierenarts. Elke kat met een voorgeschiedenis van urinekristallen of stenen moet waarschijnlijk extra vitamine C in het dieet vermijden.

Lees ook: 8 beste kattenvoer voor de gezondheid van de urinewegen

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn kat vitamine C geven?

Ja, je kunt je kat vitamine C geven. Als een in water oplosbare vitamine is het over het algemeen veilig om het dieet aan te vullen. Omdat katten echter in staat zijn om hun eigen vitamine C in voldoende hoeveelheden te produceren, zijn de voordelen van suppletie niet overtuigend.

Het overmatig aanvullen van vitamine C aan katten is riskant, vooral voor katten met een voorgeschiedenis van urinekristallen of stenen. Overtollige vitamine C kan leiden tot de vorming van oxalaat in de urine.

Hoe komen katten aan hun vitamine C?

Katten zijn in staat om hun eigen vitamine C in hun lever te produceren via een proces dat de glucuronzuurroute wordt genoemd. Dit vermogen wordt gedeeld door de meeste diersoorten, met uitzondering van cavia’s, primaten en natuurlijk wij mensen. We missen een enzym waarmee glucose via een meerstappenproces kan worden omgezet in vitamine C.

Is vitamine C goed voor het immuunsysteem van een kat?

Hoewel er bewijs kan zijn dat grote hoeveelheden vitamine C een immuun “boost” voor mensen kunnen geven, is er geen sluitend bewijs dat dit een verschil maakt bij katten.

Helpt vitamine C katten met urinekristallen?

Waarschijnlijk niet. Het idee achter vitamine C dat katten helpt met urinekristallen is dat vitamine C kan helpen de urine te verzuren. Struviet urinekristallen hebben de neiging zich te vormen in basische of alkalische urine, dus met verzuurde urine kunnen deze kristallen zich niet vormen.

Het probleem met dit idee is dat het andere meest voorkomende urinekristaltype, oxalaaturinaire kristallen, zich vormen in zure urine. Er is geen sluitend bewijs dat het aanvullen van vitamine C een levensvatbare behandeling is voor struvietkristallen. In feite kan het aanvullen van grote hoeveelheden vitamine C aan katten leiden tot de vorming van oxalaatkristallen.

Bronnen weergeven

Lood loodrecht DC. Ascorbinezuur. In: Plumb DC, ed. Plumb’s Veterinary Drug Handbook. 9e ed.