Waarom wiebelt mijn kat voordat hij bespringt? 4 Veel voorkomende redenen

Het kleine wiebelen dat katten vertonen voordat ze springen, is misschien wel een van de meest schattige dingen die je als kattenouder zult observeren. Of uw huisdier nu een levend beestje of een met kattenkruid doordrenkt pluche speeltje stalkt, voordat uw kat aan de slag gaat, zal er zeker een beetje kontwieken zijn.

Grote katten, zoals leeuwen en tijgers, doen ook mee aan de actie; ze wiebelen met hun machtige achterhand voordat ze op een prooi springen, net als je huisdier! Hoewel het een veel voorkomende opmaat is voor een aanval, doen sommige katten geen moeite met de wiebelende voorrondes en geven ze er de voorkeur aan om gewoon te hurken en te springen.

Niemand weet helemaal zeker waarom sommige katten wiebelen voordat ze springen en anderen niet. Evenmin is er consensus over waarom katten wiebelen als opmaat voor een aanval. Er zijn echter verschillende theorieën, waaronder een die suggereert dat katten met hun billen wiebelen om de grond te testen voordat ze springen. Lees verder om meer te weten te komen over vier veel voorkomende redenen waarom katten wiebelen voordat ze springen.

Kattenkogelverdeler 1

De 4 redenen waarom katten wiebelen voordat ze springen

1. Testen op solid ground

kat springt van het hek
Afbeelding Credit: Pixabay

Katten leggen slechts gewicht op één poot tegelijk terwijl ze lopen, waardoor ze onbeproefde grond onder de voeten achterlaten wanneer een kat halverwege de pas stopt. Een kat die zich klaarmaakt om te springen, kan een wiebel of twee gebruiken om de vloer onder alle vier de voeten te evalueren op stevigheid om ervoor te zorgen dat er voldoende weerstand is om een intense sprong uit te voeren. Huiskatten zijn deskundige springers, met de meeste in staat om meer dan 5 voet in een enkele sprong te springen!

thematische pauze

2. Zichzelf in evenwicht brengen

Woestijn Lynx Kat
Afbeelding Credit: Patrick Hatt, Shutterstock

De wiebel geeft katten de kans om zichzelf te centreren en in balans te brengen. Het helpt hen ook te bepalen hoe ver ze van dat oppervlak kunnen springen. Katten hebben een fantastisch gevoel voor balans! Maar ze zijn niet alleen goed in het balanceren van zichzelf als het gaat om springen; ze zijn ook in staat om zichzelf recht te zetten als ze vallen. Katten zijn niet alleen ongelooflijk flexibel, wat de balans verhoogt, maar ze zijn ook in staat om hun gevoelige vestibulaire systemen te gebruiken om zichzelf recht te zetten tijdens het vallen.

thematische pauze

3. Hun spieren voorbereiden op actie

oranje kat die zijn staart schudt
Afbeelding Credit: Pixabay

Tennissers springen op en neer in afwachting van een serve om hun spieren alert te houden en te schieten. Sommige gedragsdeskundigen van dieren suggereren dat de katachtige pre-aanval kont wiebelen hetzelfde doel kan dienen voor katten als stuiteren op en neer spelen voor atleten. Deze snelle bewegingen kunnen de manier van uw kat zijn om zijn spieren te laten vuren en klaar te maken om in actie te komen.

thematische pauze

4. Dopamine-gerelateerde energieafgifte

kattenalarm met staart
Foto credit: alannascanlon, Pixabay

De hersenen van katten geven dopamine af, een krachtig feelgoodhormoon, wanneer ze jagen. En als gevolg daarvan stroomt energie door de lichamen van jachtkatten. Die kleine kontschudding kan het bewijs zijn van een uitbarsting van dopamine-gerelateerde energie die is ontworpen om katten in turbo te verplaatsen in de momenten vlak voor een moord.

Zie het als een soort ongecontroleerde opwinding die door het lichaam van je huisdier raast in afwachting van een succesvolle moord. Binnenkatten reageren op deze dopamine-rushes door teasers te stalken en hun pluche speelgoed te schoppen.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Het zien van die schattige kont van dichtbij en persoonlijk is een van de beste dingen van het leven met een kat. Het is lief, vertederend en vol van de wilde moeiteloze atletische katten in huis halen.

Katten houden ervan om te spelen door te jagen, springen, stalken en springen, wat verklaart waarom je huisdier met zijn kont wiebelt vlak voordat hij meesterschap over zijn favoriete knuffel demonstreert. Meerdere keren per dag met je kat spelen in sessies van 10 minuten, zoals de meeste dierenartsen aanbevelen, geeft je voldoende mogelijkheden om de kont in actie te zien wiebelen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Sorin.Popescu, Shutterstock