De ultieme Perzische kattenverzorgingsgids

Natuurlijke en selecte fokkerij in de loop van onze geschiedenis heeft onze luxe, lange, dikke signature jassen gecreëerd. En we zijn prachtig! We zijn natuurlijke schoonheden, maar het kost ook moeite om zelfs schoonheid optimaal te houden.

Vanwege onze mooie dressings hebben we de neiging om als een “high maintenance” -ras te worden bestempeld. De Perzische jas, ik zal niet liegen, heeft wel wat meer onderhoud nodig.

Hoe een Perzische kat te verzorgen?

De natuur heeft ons uitgerust met veel grove haren op onze roze tongen die dienen als aangepaste borstelharen om onze vacht door te kammen en te ontwarren.

Mijn mens zegt dat het voelt als zwaar schuurpapier tegen haar wang als ik haar kusjes geef, maar ze vindt het heerlijk! Wanneer je net zoveel vacht hebt als wij, kost het veel extra tijd om het te onderhouden.

Om die reden hebben we veel baat bij regelmatige verzorgingshulp van onze stewards om onze last te verminderen, vooral tijdens perioden van seizoensgebonden verharing. We genieten van verzorgingstijd met onze mens als het met vriendelijkheid en met een zachte hand wordt gedaan. Mama en ik gebruiken deze tijd om een band op te bouwen.

Hoe verzorg je een Perzische kat thuis? We zullen, Als verzorgingssessies waarschijnlijk niet thuis zullen plaatsvinden, heeft kitty regelmatig geplande reizen naar een professionele kattentrimmer nodig.

Ik werd naar een professionele trimmer gestuurd om me klaar te maken voor mijn adoptiegezin, maar ik ben sindsdien niet meer terug geweest, omdat ik mijn eigen persoonlijke trimmer heb die mijn rug heeft – mam!

Let op, een bezoek aan de professionele trimmer betekent meestal dat de kat wordt onderworpen aan een bad met water en shampoo, tenzij anders gevraagd.

Badtijd

Het is niet ongewoon voor mensen om hun Perzische katten te baden met water en shampoo. Dit is favoriet bij eigenaren en fokkers van showkatten die jassen willen die geschikt zijn voor jurering op verschillende wedstrijden.

Hoe vaak moet je een Perzische kat wassen?

Nou, volgens mijn dierenarts is het niet nodig om de Perzische kat te baden, niet bedoeld voor show, omdat katten zeer schone dieren zijn en zichzelf elke dag vaak schoonmaken.

Maar als u een mens bent die allergisch is voor huidschilfers van de kat, kan het baden van de kat met water en shampoo helpen deze te verminderen.

Lees ook: Beste luchtreinigers voor haar, huidschilfers, allergieën en geur van huisdieren

Mama probeerde me een bad te geven – één keer, en slechts één keer! Het was in een poging om mijn jeukende huid te kalmeren. Ze zette me in het aanrecht met ondiep warm water, maar dat ging ik allemaal niet hebben! Dus voor degenen die ervoor kiezen om hun katten te wassen, meer kracht voor jou.

En daar zeg ik veel succes mee!

Pro Tips

Kittens moeten op jonge leeftijd kennis maken met water om als volwassenen beter te kunnen baden.

Als u ervoor kiest om uw kat te wassen, zoek dan naar een hypoallergene en geurvrije variëteit die speciaal is ontworpen voor katten.

Katten kunnen erg gevoelig zijn voor geurstoffen en bepaalde productingrediënten. *Het volgende product werd mij aanbevolen door mijn dierenarts:

Afstoten &Hairballs

Perzische kattenverzorging

Seizoensgebonden verharing zal variëren afhankelijk van de temperaturen en of de kat altijd binnen blijft of een binnen- / buitenroutine heeft.

Ik ga niet naar buiten, dus als de wandkachels in de late herfst en vroege winter aan gaan, ga ik ervoor liggen. Ik maak een zware afwerpepisode door in december/januari en een lichtere in het late voorjaar wanneer de komst van zonnige dagen het huis begint op te warmen.

Houd er rekening mee dat de vacht van uw kat in een betere algehele conditie blijft als uw kat binnen wordt gehouden.

Lees ook: 10 beste kattenvoer voor afstoten beoordeeld

Waar kortharige rassen via een nevel van fijne haren afwerpen, komt onze vacht vrij in kleine “pluisklontjes” die we eruit trekken of krabben en achterlaten.

Onze zijdeachtige vacht kan van tijd tot tijd mat worden, dus het is belangrijk dat de matten snel worden behandeld. Als het onbeheerd wordt achtergelaten, kan de hitte zich ontwikkelen tegen onze gevoelige huid, waardoor pijn ontstaat. Au! De matten moeten mogelijk zorgvuldig worden verwijderd met een schaar of scheren.

Mijn menselijke vader breekt kleine klontjes die zich vormen door de mat stevig vast te houden met vingers van één hand en plukjes van de mat te scheiden in snel, bewegingen trekkend met vingers uit zijn andere hand. Ik vind het helemaal niet erg dat hij dit doet, want hij waakt ervoor dat hij me geen ongemak bezorgt.

Net als andere katten kunnen we af en toe een haarbal ophoesten, maar regelmatig borstelen en kammen kan helpen om ze onder controle te houden. Wanneer we haarballen ophoesten, betekent dit dat we meer haar binnenkrijgen dan onze systemen kunnen verdragen.

Dit kan gebeuren als kitty overmatig lijkt te verzorgen, bijvoorbeeld van zeeënonal shedding. Overmatig likken van de vacht gevolgd door frequente haarballen kan een gevolg zijn van seizoensgebonden verharing, of kan erop wijzen dat er vlooien aanwezig zijn, huidallergieën of een andere aandoening.

Lees ook: Beste hypoallergeen kattenvoer

U wilt uw dierenarts raadplegen als haarballen vaker opduiken, om de oorzaak te bepalen en een oplossing te vinden. Hij kan een droge ontbijtgranen aanbevelen die “haarbalcontrole”, vloeibare druppels of actuele medicijnen als behandeling omvat.

Verzorgingsgereedschappen

Er zijn veel kattenverzorgingsproducten op de markt van merken zoals Hartz, Whisker City, Oster, etc.

Moeder heeft positieve resultaten gekregen door mij en haar Perzische kitties die voor mij kwamen met behulp van een combinatie van verzorgingshulpmiddelen.

Het volgende is een lijst van degenen die te vinden zijn in mijn verzorgingskast:

  • Hartz verzorgingskam: Heeft ver uit elkaar geplaatste, roestvrijstalen pinnen die helpen bij het ontwarren van bont en helpen de ondervacht te verzorgen. Mijn Perzische kattenverzorgingscomp is enkele jaren geleden gekocht voor de Samojeed-hond van het gezin om op zijn zware vacht te gebruiken, maar het werkt ook geweldig op mijn vacht! Hartz heeft momenteel de volgende vergelijkbare optie: Groomer’s Best Deluxe Comb
  • Vlooienkam: Heeft smalle, dunne roestvrijstalen pinnen die helpen vlooien te vangen of kleine deeltjes uit de vacht te verwijderen. De mijne is een ouder model kam, maar hier is een soortgelijke die vandaag wordt verkocht: Groomer’s Best Flea Comb For Cats
  • Gladde borstel: Heeft plastic borstelharen met ronde uiteinden en helpt bij het algehele borstelen, vooral voor de rug. Het laat een mooie glans achter op mijn vacht. En een vergelijkbare huidige optie als mijn oudere model is de: Groomer’s Best Slicker Brush for Cats
  • Barbie poppenborstel: Allemaal hard plastic met plastic tanden. Het kleine formaat is goed voor zacht, zacht borstelen van gezichtsgebieden, waaronder voorhoofd, wangen en kin. Het werkt ook goed voor het borstelen van de fijnere haartjes op mijn gevoelige buik. Vintage poppenborstels zoals de mijne zijn nog steeds te vinden op ebay en andere verkopers online, of nieuwe zijn te vinden in speelgoedwinkels.

Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat je genoten hebt van dit artikel en ik ben blij met je reacties!

Over de auteur

ValentijnPersianonPink
-Valentijn de Perzische Kat
Komt uit Noir Kitty Mews
noirkittymews.com