Hoe lang leven schildpadkatten gemiddeld? (Gemiddelde levensduur gegevens &feiten)

Als katteneigenaar vraag je je vaak af wat de gemiddelde levensduur van je katachtige vriendje zou kunnen zijn. Een schildpadkat is niet bepaald een kattenras, maar verwijst naar een kleurenpatroon, wat betekent dat de gemiddelde levensduur van een schildpadkat afhangt van zijn fokkerij.

In dit artikel bespreken we de gemiddelde levensduur van schildpadkatten en de rassen waar ze vandaan komen.

cat + lijnverdeler

Wat is de gemiddelde levensduur van een schildpadkat?

De gemiddelde levensduur van een schildpadkat is ongeveer 12 jaar. Afhankelijk van zijn afstamming zou het echter veel langer kunnen leven.

Verdunde schildpadkat met gele ogen
Afbeelding Credit: Mary Swift, Shutterstock

Waarom leven sommige schildpadkatten langer dan andere?

Zoals bij elk ander ras, leven sommige Tortoiseshell-katten langer dan andere. Er zijn een paar mogelijke redenen hiervoor en we zullen ze hieronder onderzoeken.

1. Voeding

Voeding is een belangrijke reden dat sommige katten langer leven dan andere. Als u uw Tortie hoogwaardig, met eiwitten gevuld voedsel geeft, zal de kat waarschijnlijk langer leven dan een kat die voedsel van lage kwaliteit krijgt of snackt op tafelresten.

thematische pauze

2. Omgeving en omstandigheden

Schildpad patroon
Afbeelding Credit: andy-holmes, Unsplash

De omgeving waarin je Tortie leeft heeft veel te maken met hoe lang ze leven. Een kat die altijd is verwend en binnen is gehouden, zal waarschijnlijk langer leven dan een kat die naar buiten mag of een zwerfkat die op straat leeft.

thematische pauze

3. Huisvesting

Het bieden van een schoon huis voor uw Tortie en het binnen houden ervan zal de kans op een lang leven verbeteren. Buitenkatten lopen het risico te worden aangereden door auto’s, aangevallen door honden of wilde dieren, of zelfs ziekten te vangen waaraan ze normaal gesproken niet zouden worden blootgesteld.

thematische pauze

4. Geslacht

Wat tortoiseshellkatten betreft, kan seks inderdaad bijdragen aan hoe lang ze leven. Mannelijke Torties zijn zeldzamer dan vrouwtjes; sommigen worden geboren met zeldzame genetische ziekten die tot problemen kunnen leiden naarmate ze ouder worden. Als u een mannelijke Tortie heeft, moet u met uw dierenarts praten over het Klinefelter-syndroom en bepalen of uw Tortie tekenen van de aandoening vertoont.

thematische pauze

5. Genen

verdunde schildpad
Bron: Jenna930, Shutterstock

Genetica kan een grote invloed hebben op de levensverwachting van elke kat. De geschiedenis van de ouder, als deze beschikbaar is, kan u helpen bepalen of uw Tortie kwetsbaar is voor gezondheidsproblemen. Het is mogelijk dat uw Tortie ernstige of kleine aandoeningen van hun ouders ontwikkelt, en dit kan van invloed zijn op hoe lang uw Tortie leeft.

thematische pauze

6. Fokgeschiedenis

De fokgeschiedenis van uw Tortie kan bepalen hoe lang ze ook leven. Gerenommeerde fokkers die testen op genetische ziekten, hun nesten vaccineren en ontwormen en de medische geschiedenis van hun katten kennen, zijn waarschijnlijker om gezonde schildpadden te produceren.

thematische pauze

7. Gezondheidszorg

Schildpad en Witte Noorse Boskat
Afbeelding Credit: ELENA PETRUNEVA, Shutterstock

Gezondheidszorg is cruciaal als u wilt dat uw Tortie tot op hoge leeftijd leeft. Katten die niet de juiste gezondheidszorg krijgen of regelmatig bij hun dierenarts worden gecontroleerd, hebben de neiging om eerder te sterven dan katten die minstens één keer per jaar de dierenarts bezoeken.

De 4 levensfasen van een schildpadkat

Zoals bij elke kat heeft de schildpadkat vier levensfasen. We zullen het hieronder over die fasen hebben.

Kitten- Geboorte tot een jaar

De eerste fase van uw Torties-leven is de kittenfase, vanaf de geboorte tot 1 jaar oud. U kunt verwachten dat uw kitten in deze tijd actief en speels is. Het is ook het perfecte moment om je Tortie te laten wennen aan verzorging, dierenartsbezoeken en tandenpoetsen.

schildpad kitten
Afbeelding credit: travelarium.ph, Shutterstock

Jongvolwassene- Een jaar tot 6 jaar

Kittens komen op 1-jarige leeftijd in het jongvolwassen stadium en gaan in die fase door totdat ze 6 jaar oud zijn. Wanneer Torties als volwassenen geslachtsrijp worden, moet je voorkomen dat ze uit je huis ontsnappen als ze niet worden gerepareerd.

Volwassen volwassene- 7 tot 10 jaar

Wanneer uw kat volwassen wordt, tussen de 7 en 10 jaar oud, zal het spel beginnen af te nemen en zal uw kat beginnen te vertragen. Dit is ook wanneer veel katten beginnen aan te komen. Houd die regelmatige dierenartscontroles bij om ervoor te zorgen dat uw kat gezond en gelukkig blijft.

Tortoiseshell kat
Afbeelding Credit: Mrdidg, Pixabay

Senior- Meer dan tien jaar

Zodra uw kat 10 jaar bereikt, wordt hij beschouwd als een oudere kat. Dit is wanneer de speeltijd begint te vertragen of op te houden, en uw kat kan problemen hebben om zich te verplaatsen. Uw oudere kat moet minstens één keer per 6 maanden naar de dierenarts gaan, zodat de dierenarts hem de rest van zijn jaren gezond kan houden.

Hoe u de leeftijd van uw schildpadkatten kunt vertellen

Er zijn een paar manieren waarop u kunt zien hoe oud uw kat is.


  • Vraag uw dierenarts om de troebelheid in de ogen van uw kat te controleren

  • Let op hun verzorgingsgewoonten

  • Let op slijtage aan de tanden van uw volwassen kat

  • Breng de kat naar de dierenarts voor een controle

Het is belangrijk op te merken dat de leeftijd van een kat slechts een educated guess is die door u en uw dierenarts is gemaakt. Tenzij je de kat vanaf de geboorte hebt gehad en zijn leeftijd hebt bijgehouden, is er geen manier om de exacte leeftijd te kennen.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Schildpadkatten zijn meer een kleurenpatroon bij katten dan een specifiek ras, dus het is geen exacte wetenschap om te kunnen bepalen hoe lang ze leven. Er wordt gedacht dat de meeste Torties gemiddeld 12 tot 14 jaar leven, maar dat hangt af van hun afstamming.

U kunt uw kleine Tortie helpen een lang, gezond leven te leiden door de bovenstaande tips te volgen, ervoor te zorgen dat u uw kat regelmatig op controle neemt, binnen houdt en hem voedsel van hoge kwaliteit geeft.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Didi S, Pixabay