FVRCP-vaccin voor katten: wat u moet weten

FVRCP-vaccin voor katten Uitgelichte afbeelding

Iedereen weet dat kittens moeten worden gevaccineerd, maar wanneer ze worden ondervraagd, begrijpen maar weinig mensen echt tegen welke ziekten het FVRCP-vaccin voor katten beschermt.

Dit artikel is bedoeld om samen te vatten wat er allemaal bij komt kijken in eenvoudige, gemakkelijk te begrijpen termen.

Wat het FVRCP-vaccin voor katten dekt?

Hondenziekte vaccin voor katten Feature

FVRCP is een afkorting voor drie ernstige infectieziekten, Feline Viral Rhinotracheitis (FVR), Calicivirus (C) en Panleukopenia (P).

Dit zijn drie afzonderlijke virale infecties die vaak voorkomen bij katten en ernstige en / of levensbedreigende ziekten veroorzaken als niet-gevaccineerde kittens of katten zijn geïnfecteerd. Preventie van deze virale infecties is een centraal onderdeel van goede kitten- en kattenverzorging.

Deze staan bekend als kernvaccins, wat betekent dat ze worden aanbevolen voor alle katten onder de richtlijnen van de World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) en american association of feline practitioners katachtige vaccinatie. Vaccinatie tegen alle drie de ziekten is opgenomen in het combinatievaccin dat gewoonlijk aan alle kittens wordt gegeven wanneer ze voor het eerst de dierenarts bezoeken.

Het FVRCP-vaccin voor katten beschermt tegen de volgende drie soorten ziekten.

Elk van deze drie virale infecties veroorzaakt totaal verschillende soorten ziekten.

1. Feline virale rhinotracheïtis (FVR)

Katachtige luchtweginfectie

Niet-gevaccineerde katten kunnen katten rhinotracheïtis oplopen, een soort luchtweginfectie die niezen, een loopneus en mogelijk longontsteking veroorzaakt.

Dit wordt veroorzaakt door Feline herpesvirus-1 (FHV-1), en het is de meest voorkomende infectie van de bovenste luchtwegen die katten treft. Samen met Feline Calicivirus staan ze in de volksmond bekend als “kattengriep” of “feline upper respiratory disease complex”.

FVR komt vaak voor bij jonge niet-gevaccineerde katten, vooral katten die in groepen leven, zoals asielen, huishoudens met meerdere katten of kolonies. Zoals kan worden afgeleid uit de naam “rhinotracheitis”, zijn de belangrijkste tekenen gekoppeld aan ontsteking van de bekleding van de neusholtes en de luchtpijp. Getroffen katten niezen, met een loopneus en overvloedige neusafscheiding, en er is een risico op longontsteking, met hoesten.

De ogen worden ook aangetast, met ontsteking van het slijmvlies van het oog (conjunctivitis), overvloedige oculaire afscheiding en soms veranderingen in het oog zelf, waaronder hoornvlieszweren. Hoge temperaturen gaan vaak gepaard met acute infecties en aangetaste katten zijn saai en onaantrekkelijk.

De ziekte is mogelijk dodelijk bij kittens of bij oudere katten met verminderde immunocompetentie, en hoewel de meeste katten na 10 -14 dagen herstellen, wordt meer dan 80% dan levenslang drager van het virus, met terugkerende episodes van tekenen van infectie, vooral in tijden van stress. Deze chronische herhaling van klinische symptomen heeft enkele overeenkomsten met herpes simplex koortsblaasjes bij mensen.

Lees ook: Feline Viral Rhinotracheitis (AKA FHV): Oorzaken, Symptomen, &Behandeling

2. Feline Calicivirus (FCV)

Kat met ontstoken neus

Katten die er niet tegen zijn gevaccineerd, kunnen kattenkalicivirus ontwikkelen, dat ontsteking van de bovenste luchtwegen en ogen veroorzaakt.

Feline Calicivirus (FCV) veroorzaakt aandoeningen van de bovenste luchtwegen die vaak sterk lijken op Feline Viral Rhinotracheitis, met gegeneraliseerde ontsteking van de bovenste luchtwegen en ogen, wat leidt tot niezen, bilaterale oculaire afscheiding, een hoge temperatuur, saaiheid en inappetentie.

Een belangrijk onderscheidend kenmerk is dat Calicivirus de neiging heeft om zichtbare zweren in de mondholte en op de tong te veroorzaken. Getroffen katten hebben ook gingivitis en stomatitis, vaak kwijlend.

Nogmaals, longontsteking is een mogelijke complicatie, met hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Andere tekenen, zoals kreupelheid, worden soms gezien en er kunnen meer ernstige systemische symptomen optreden. Hoewel de meeste katten uiteindelijk herstellen, komen er dodelijke slachtoffers voor en veel herstelde katten worden chronische dragers van het virus.

Lees ook: Calicivirus bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

3. Katachtige Panleukopenie

Katachtige hondenziektefoto van een kitten bij dierenarts

Als ze niet worden gevaccineerd, kunnen katten kattenpanleukopenie of hondenziekte ontwikkelen, een ernstige ziekte met een bijzonder hoog sterftecijfer onder kittens.

Feline Panleukopenia, ook bekend als Feline Distemper, is een ernstige en levensbedreigende virale infectie veroorzaakt door Feline Parvovirus (FPV). Het is een zeer besmettelijke ziekte met een hoog sterftecijfer bij kittens tussen de 2 en 5 maanden oud.

Het virus is vergelijkbaar met Canine Parvovirus, en de klinische symptomen zijn ook vergelijkbaar, met het darmkanaaleen focus op virale schade. Getroffen katten hebben een hoge temperatuur, saaiheid, inappetentie, evenals braken, diarree en een reeks andere systemische symptomen.

Zoals de naam al doet vermoeden, veroorzaakt het virus een aanzienlijke onderdrukking van de productie van witte bloedcellen in het beenmerg (panleukopenie), met de daaruit voortvloeiende verminderde immuunrespons waardoor getroffen katten nog kwetsbaarder worden voor ernstige complicaties van de ziekte, waaronder bacteriële infecties.

Lees ook: Kattenziekte AKA Feline Panleukopenia Virus bij Katten

Waarom zou uw kat het FVRCP-vaccin moeten krijgen?

Feline Leukemie Vaccin Bijwerkingen Header Image

Het kattenleukemievaccin wordt geassocieerd met kleine bijwerkingen bij sommige katten.

Bij alle drie de hierboven genoemde ziekten is geen effectieve antivirale behandeling beschikbaar en de veterinaire zorg voor geïnfecteerde katten is in principe ondersteunend en helpt getroffen dieren om te gaan met de ernstige tekenen van ziekte totdat hun eigen immuunsysteem hen in staat stelt te herstellen.

In sommige gevallen overleven aangetaste dieren, ondanks de beste veterinaire zorg, niet. Daarom wordt vaccinatie tegen de virussen zo sterk aanbevolen: het biedt een zeer effectieve bescherming, zodat kittens en katten nooit een klinische ziekte ontwikkelen.

Wanneer moet uw kat het FVRCP-vaccin krijgen?

Wanneer moeten kittens het kattenleukemievaccin krijgen?

De precieze timing van vaccinaties hangt af van het type vaccinatieschema dat door uw lokale dierenarts wordt gebruikt, dus u moet de details rechtstreeks met hen bespreken. Over het algemeen worden vaccinaties aanbevolen voor kittens op de leeftijd van 8-9 weken, met een tweede vaccin dat 3-4 weken later wordt gegeven en een derde vaccin dat vaak wordt gegeven tussen de leeftijd van 14-16 weken. Een boostervaccinatie wordt dan 6 – 12 maanden later gegeven, met verdere boostershots die om de 1 – 3 jaar worden gegeven, afhankelijk van de behoeften, na het bespreken van de levensstijl van uw kat met uw dierenarts.

Hoeveel kost het FVRCP-vaccin?

Feline Leukemie Vaccin

De kosten zijn afhankelijk van uw locatie en uw keuze van dierenarts: u moet rondbellen in uw omgeving om het bereik van de prijzen op de markt te ontdekken. Over het algemeen vertegenwoordigt de vergoeding een combinatie van een veterinair klinisch onderzoek van uw huisdier (om ervoor te zorgen dat ze gezond genoeg zijn om te vaccineren) en de kosten van het vaccin zelf.

FVRCP Vaccin Bijwerkingen

Bijwerkingen van FVRCP-vaccinatie zijn zeldzaam en meestal zeer gering, zoals voorbijgaande episodes van saaiheid, met milde pyrexie en misschien milde aanvallen van niezen. Af en toe kan er sprake zijn van lichte zwelling en ongemak op de injectieplaats.

Zoals bij elk geïnjecteerd product, uitzonderlijk zelden, kan een allergische anafylactische reactie optreden, met meer ernstige symptomen. Als dierenarts die al meer dan dertig jaar gekwalificeerd is, heb ik dit nog nooit meegemaakt na een kattenvaccinatie.