Moet ik mijn kat op een vloeibaar dieet zetten? Waar helpt het bij?

In de meeste gevallen zullen katten hun hele leven gedijen bij het eten van gewoon kattenvoer. Er zijn vier hoofddiëten voor katten waar mensen bekend mee zijn: droog, nat, semi-vochtig en rauw. Droge en rauwe diëten bevinden zich aan tegenovergestelde uiteinden van het spectrum, waarbij droge diëten het meest verwerkt en rauw het minst zijn. Soms heeft uw kat echter een speciaal dieet nodig, en een dergelijk dieet waar maar weinig mensen over praten, is het vloeibare dieet.

Lees verder om erachter te komen wat een vloeibaar dieet is en of het misschien iets is dat u voor uw kat moet overwegen.

Kattenkogelverdeler 1

Wat is een vloeibaar dieet?

Zoals de naam al doet vermoeden, is het belangrijkste verschil tussen een vloeibaar dieet en andere soorten dieet dat het voedsel niet hoeft te kauwen en gemakkelijk kan worden ingeslikt met weinig inspanning door een kat. Het doel van een vloeibaar dieet is om een kat te voorzien van de voeding die hij gemakkelijk kan innemen en verteren. Het voedsel voor dit dieet vereist meestal een recept, dus u moet een afspraak maken met uw dierenarts.

korthaar tabby drinken uit kleine kom
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Waarom zou ik mijn kat op een vloeibaar dieet zetten?

Een gezonde kat die het goed doet en het goed doet, zou niets anders nodig moeten hebben dan normaal kattenvoer. Uw dierenarts gaat waarschijnlijk een vloeibaar dieet voorschrijven voor een specifieke aandoening. De meest voorkomende reden waarom uw dierenarts u zal vragen om uw katachtige vriend een vloeibaar dieet te geven, is wanneer ze herstellen van een operatie. Vloeibare diëten voor katten zijn niet bedoeld als een oplossing voor de lange termijn. In plaats daarvan worden ze gebruikt om katten te helpen herstellen van een moeilijke periode, zodat ze kunnen terugkeren naar hun normale dieet.

Langdurige vloeibare diëten kunnen echter gunstig zijn voor katten met tandheelkundige problemen, kanker of nieraandoeningen. Als uw kat ziek is, mogelijk met een ernstige aandoening zoals nier- of leverproblemen, tand- of mondproblemen of kanker, dan is regelmatige voeding mogelijk niet levensvatbaar. Het zal voor hen gemakkelijker zijn om waterig voedsel te consumeren. Het is erg belangrijk dat u het juiste voedsel kiest en uw kat voedt volgens de aanbevelingen van uw dierenarts.

Hoe vloeibaar voedsel aan een kat te voeren

Wanneer uw dierenarts uw kat op een speciaal dieet zet, zullen ze gedetailleerde instructies bevatten over hoe u uw kat moet voeden. Hoewel het voedsel een vloeistof is, kun je niet verwachten dat je kat zijn voedsel als water drinkt, vooral als hij ziek is of herstelt – ze zullen waarschijnlijk je hulp nodig hebben bij het voeden. Dit wordt normaal gesproken bereikt met een spuit, hoewel sommige katten de vloeistof uit een kom kunnen halen.

Eten uit een spuit is niet natuurlijk voor uw kat en ze zullen uw hulp en geduld nodig hebben. Het zal elke dag voldoende tijd kosten om bij je kat te zitten en hem te voeren. Als het voedsel te koud is, kan het dikker of minder smakelijk zijn, in welk geval u het een paar seconden voorzichtig in een magnetron kunt verwarmen – voordat u het in de spuit doet – en het erdoorheen roeren zodat er geen hotspots zijn. Zorg ervoor dat u de temperatuur controleert voordat u deze aan uw kat geeft. Hoewel uw kat een dieet eet dat rijk is aan water, moet u uw kat nog steeds toegang geven tot water, zodat ze meer kunnen drinken als ze het nodig hebben.

spuitvoeding van een Sfinx kat
Afbeelding credit: Alisa Nichik, Shutterstock

Vloeibare voedingsmiddelen voor oudere katten

Een reden dat uw dierenarts u kan vragen om uw kat voor een langere periode een vloeistof te geven, is wanneer uw kat erg oud wordt. Op dit moment kunnen ze misschien niet meer omgaan met vast voedsel – het kan zijn omdat ze al hun tanden hebben verloren, of ze hebben een fragiele constitutie en kunnen zwaar voedsel niet verteren. Als uw kat oud wordt en niet eet, moet u uw dierenarts raadplegen over het al dan niet overschakelen op een vloeibaar dieet.

Wat te doen als uw kat niet eet

Wanneer je kat niet eet, kan het een zorgelijke tijd zijn. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om te proberen ze te laten eten.

Neem eerst contact op met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat er geen medische reden is voor hun gebrek aan eetlust. Als er een onderliggend gezondheidsprobleem is, kan de behandeling daarvan hen terugbrengen naar hun normale eetgewoonten.

Als er geen medische reden lijkt te zijn, probeer ze dan vaker kleine maaltijden aan te bieden gedurende de dag in plaats van grote maaltijden. Sommige katten geven ook de voorkeur aan natvoer boven droogvoer, dus je kunt proberen hun dieet te veranderen als ze minder eten dan normaal. Je zou kunnen proberen hun natte of droge kattenvoer verder te verdunnen met bouillon. Hoewel dit geen “vloeibaar dieet” is, kan het een manier zijn om sommige katten te verleiden om te eten en gehydrateerd te blijven. Als uw kat niet uit zijn kom eet, kan uw dierenarts aanbevelen om hem met een spuit te voeden met vloeibaar voedsel.

Zorg er ten slotte voor dat hun omgeving kalm en stressvrij is. Een chaotisch huishouden of te veel verandering in hun routine ceen gevolg van een verlies van eetlust bij katten. Het creëren van een rustige omgeving kan hen helpen zich meer ontspannen en klaar om te eten te voelen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Het kost wat extra tijd en geduld om een vloeibaar dieet aan uw kat te geven, maar vaak is het een essentieel onderdeel van de zorg voor uw kat wanneer deze ziek is, herstelt van een operatie of over jaren verder gaat. U moet altijd met uw dierenarts praten als u vragen heeft over het dieet of de gezondheid van uw kat. Wanneer een kat niet eet, kunnen ze uitgedroogd en zwak worden, dus het is belangrijk om uw kat de zorg te geven die hij nodig heeft.

Het voeren van uw kat met een vloeibaar dieet mag alleen worden uitgevoerd onder toezicht van uw dierenarts. Een succesvol toegediend vloeibaar dieet zou u in staat moeten stellen om uw kat de juiste zorg en voeding voor zijn toestand te geven.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Gumpanat, Shutterstock