Waarom verliest mijn Ragdoll Kat haar?

Een veelgestelde vraag is waarom mijn Ragdoll kat haar verliest en kale plekken ontwikkelt? Het antwoord op deze vraag is niet altijd duidelijk, maar er zijn een paar dingen die u kunt doen om uw kat er beter uit te laten zien en zich beter te laten voelen.

De vacht van een kat is de belangrijkste verdediging tegen de elementen. Het helpt ze warm te houden en beschermt ze tegen de zonnestralen. Wanneer een Ragdoll-kat zijn haar verliest, kan dit een teken zijn van gezondheidsproblemen.

Ragdoll Kat

Wat veroorzaakt kale plekken bij katten?

Verschillende gezondheidsproblemen kunnen haaruitval bij katten veroorzaken. Haaruitval bij katten is vaak geconcentreerd in één gebied en verschilt van natuurlijke verharing. Hier zijn enkele veel voorkomende factoren die kale plekken bij Ragdoll-katten kunnen veroorzaken.

Tuft + Poot

Vlooienallergie

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij katten is een vlooienallergie. Als uw Ragdoll-kat allergisch is voor vlooienspeeksel, kan een vlooienplaag kaalheid veroorzaken. Het haarverlies kan erger worden als het huisdier de beten krabt.

Enivronmentale allergieën

Sommige omgevingsallergieën kunnen haaruitval bij katten veroorzaken, evenals andere allergische reacties. Deze kunnen afkomstig zijn van zaken als chemicaliën in de omgeving van de kat – zoals verfdampen en schoonmaakmiddelen, stof en pollen, metalen zoals kwik en nikkel, medicijnen en andere stoffen.

Folliculitis

Haaruitval bij katten kan worden veroorzaakt door een infectie van de haarzakjes, bekend als Folliculitis. Nadat een dierenarts de infectie heeft gediagnosticeerd, wordt deze meestal behandeld met antibiotica. Kattenhaaruitval kan ook een symptoom zijn van andere infecties.

Ringworm

Kattenhaaruitval kan worden veroorzaakt door ringworm, een schimmelinfectie. Als uw Ragdoll-kat een ringworminfectie ontwikkelt, zal zijn haar meestal rond het geïnfecteerde gebied uitvallen. Dit laat een volledig kaal deel van de huid of een duidelijk dunnere bedekking van het haar achter.

Er zijn medicijnen en dips die ringworm behandelen.

Schildklier problemen

Schildklierproblemen zoals hyperthyreoïdie (overactieve schildklier) of hypothyreoïdie (traag werkende schildklier) kunnen kale plekken en haaruitval veroorzaken. Het haar kan gemakkelijk uittrekken, wat haaruitval kan veroorzaken wanneer de kat zichzelf verzorgt of wordt geborsteld. Sommige andere symptomen van hypothyreoïdie kunnen plotseling en extreem gewichtsverlies of gewichtstoename, verhoogde dorst of een gedragsverandering zoals hyperactiviteit of onderactiviteit omvatten.

Stress en angst

Sommige katten ontwikkelen een nerveuze gewoonte van overmatige verzorging als reactie op stress. Deze overmatige verzorging van katten kan haaruitval bij katten veroorzaken. Plekken die vaak worden beïnvloed door dit soort gedrag zijn de maag en de staart. Als je merkt dat je Ragdoll over de verzorging heen is, kun je proberen een katachtige feromoonverspreider of spray te gebruiken, zoals Feliway, die je kat op zijn gemak zal stellen.

Onze keuze

FELIWAY Kat Kalmerende Feromoon Spray (60ML)

Zonnebrand

Haaruitval bij katten kan worden veroorzaakt door zonnebrand. Witte katten zijn gevoelig voor zonnebrand op hun oren. De oren kunnen worden beschermd met zonnebrandcrème.

Zwangerschap en borstvoeding

Zwangerschap en borstvoeding kunnen ervoor zorgen dat een vrouwelijke kat haaruitval heeft. Haaruitval door zwangerschap wordt ook wel het blazen van haar jas genoemd.

Geurklieren

Sommige mensen geloven ten onrechte dat katten met een dunnere vacht op hun voorhoofd haar hebben verloren, terwijl dit in werkelijkheid eenvoudigweg te wijten is aan de aanwezigheid van geurklieren op het voorhoofd. Dat heb ik persoonlijk gemerkt bij mijn Ragdoll Cat.

Dieet

Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kan leiden tot haaruitval bij katten. Een kat die bijvoorbeeld een eiwitarm dieet eet, kan haaruitval op zijn hoofd en rond zijn ogen ervaren

Kattenkrabben

Wat zijn enkele natuurlijke remedies voor kale plekken bij katten?

Er zijn veel remedies voor kale plekken bij katten, maar de meest voorkomende is om een actuele crème of lotion te gebruiken zoals voorgeschreven door uw dierenarts. Enkele andere natuurlijke remedies zijn het voeren van uw kattenvoer met hoge niveaus van omega-3-vetzuren en het geven van veel water.

Als je ziet dat je Ragdoll-kat haar verliest, raak dan niet in paniek. Er zijn veel dingen die kale plekken bij katten kunnen veroorzaken. Praat met uw dierenarts om te zien of er iets is dat ze kunnen doen om te helpen.

Ontdek meer over Ragdoll Cats

Vind Ragdoll kittens te koop bij jou in de buurt