Ragdoll kat urineweginfectie (UTI): wat te weten

Urineweginfecties (UTI) zijn een van de meest voorkomende ziekten bij katten. Een urineweginfectie is een infectie van de blaas, nieren of urethra. Het kan veel symptomen veroorzaken, waaronder koorts, pijn in de buik en bloed in de urine. Ragdoll katten hebben een hogere incidentie van dit type bacteriële ziekte in vergelijking met andere rassen. Het goede nieuws is dat er behandelingsopties zijn voor dit type aandoening die uw kat kunnen helpen de ziekte te beheersen. Hier zijn enkele tips om je ragdoll kat gezond en gelukkig te houden.
Ragdoll kat urineweginfectie

Wat zijn de oorzaken urineweginfecties bij Ragdoll Cats?

Ragdoll katten zijn gevoelig voor urineweginfecties (UTI’s) vanwege hun anatomie en fysiologie. Bij vrouwen bevindt de urethra zich dicht bij de blaas, waardoor het waarschijnlijker is dat bacteriën de blaas binnendringen en een infectie veroorzaken. Bij mannen bevindt de urethra zich dicht bij de prostaat, waardoor het waarschijnlijker is dat bacteriën de prostaat binnendringen en een infectie veroorzaken. Bovendien zijn ragdoll-katten vaak zwaarlijvig of hebben ze een hoog lichaamsvetpercentage, wat hun risico op het ontwikkelen van UTI’s verhoogt.

Wat zijn de symptomen van een urineweginfectie (UTI) bij een Ragdoll-kat?

Als uw Ragdoll Cat een urineweginfectie heeft, moet u het meteen weten door gewoon te kijken hoe ze zich gedragen. Als je het niet weet of niet goed bent in het kennen van de tekenen, zoek dan naar deze dingen:

 • Probeert uw kat pogingen te doen om naar de wc te gaan en maakt of produceert hij heel weinig urine?
 • Probeert je kat overdag (en ’s nachts) veel te veel naar de wc te gaan.
 • Als uw kat niet in de kattenbak plast, kan dit zijn omdat hij het comfortabeler vindt om op gladde oppervlakken te plassen. Als dit het geval is, moet u controleren hoeveel urine aanwezig is en zoeken naar andere tekenen dat uw kat ziek kan zijn of pijn heeft.
 • Kijk en kijk of wanneer uw kat plast er bloedsporen in de urine zitten. Dat zou een grote hint moeten zijn dat je je kat zo snel mogelijk bij de dierenarts wilt laten controleren.

Ragdoll Cat urineweginfectie (UTI)

Hoe wordt een urineweginfectie behandeld bij een Ragdoll-kat?

Een urineweginfectie (UTI) bij een Ragdoll Cat kan worden behandeld met antibiotica. Als de urineweginfectie ernstig is, moet de kat mogelijk in het ziekenhuis worden opgenomen. Als u denkt dat uw Ragdoll-kat een urineweginfectie heeft, zorg er dan voor dat u hem zo snel mogelijk meeneemt voor een controle.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn Ragdoll-kat een urineweginfectie krijgt?

Als katteneigenaar heb je waarschijnlijk gemerkt dat je kat meestal niet veel tijd doorbrengt in de waterbak. Deze onregelmatige consumptie van water is natuurlijk gedrag voor katten. Ze zijn ontstaan in droge, woestijngebieden en hebben in de loop van de tijd en door evolutionaire veranderingen geleerd om de nodige vloeistoffen te ontlenen om het leven in stand te houden uit hun voedsel. De dieren waarop ze aasden, leverden de meeste vloeistoffen die katten nodig hadden om een goede gezondheid te behouden. Er was weinig behoefte om water uit een aparte bron te drinken, en dat instinct is nog steeds in werking. Helaas is deze terughoudendheid om water in te nemen een belangrijke factor in de verhoogde prevalentie van urineweginfecties bij katten.

U kunt helpen de urinewegen van uw Ragdoll-kat in topconditie te houden door enkele beproefde preventiemethoden in de praktijk te brengen:

 • Een goede inname van water is het belangrijkste bij het voorkomen van urineweginfecties.
 • Was waterbakken dagelijks met schoon, heet water. Als u zeep gebruikt om ze schoon te maken, zorg er dan voor dat u de kom grondig spoelt, omdat de chemicaliën in het wasmiddel schadelijk kunnen zijn.
 • Plaats verschillende waterbakken rond uw huis. Zorg ervoor dat de kom groot genoeg is zodat je kat eruit kan drinken zonder dat zijn snorharen de zijkanten borstelen.
 • Als je het je kunt veroorloven, investeer dan in een vrij stromende waterdrinkfontein. Katten houden van bewegend water en hun nieuwsgierigheid kan hen aanmoedigen om meer te drinken.
 • Vermijd het voeren van uw kattenvoer met een hoog magnesiumgehalte, zoals rundvlees, varkensvlees, hart en vette vis. Deze voedingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van uw kat.
 • Kies natuurlijke voedingsmiddelen boven voorgeschreven diëten en koop biologisch wanneer je maar kunt. Neem contact op met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat het voedsel dat u verstrekt urine met de juiste pH-waarde zal produceren.
 • Eenmaal per dag een eetlepel azijn aan het water van uw kat toevoegen, zal de urine enigszins verzuren en blaasstenen helpen voorkomen.

Ragdoll Cat urineweginfectie (UTI)

Kortom, voorkom dat je ragdollkat een urineweginfectie krijgt: houd hem gezond door hem een uitgebalanceerd dieet te geven en ze regelmatig te trainen; zorg ervoor dat ze schoon water en frisse lucht hebben; houd hun kattenbak schoon.

Als u een Ragdoll-kat bezit, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen van urineweginfectie. Als u denkt dat u een infectie in de urinewegen van uw kat heeft, is het belangrijk om ze onmiddellijk naar de dierenarts te brengen. Er zijn veel behandelingen beschikbaar voor urineweginfecties. Het negeren van de tekenen en infectie kan ernstige gezondheidsproblemen en pijn voor uw kat veroorzaken.

Ontdek meer over Ragdoll Cats

Vind Ragdoll Kittens te koop bij jou in de buurt