Waarom verandert de neus van mijn kat van kleur? 10 veel voorkomende redenen

De neus van een kat is best interessant. In tegenstelling tot onze neuzen heeft de neus van een kat veel kleine bloedvaten. Deze bloedvaten kunnen onder bepaalde omstandigheden uitzetten en krimpen, waardoor het lijkt alsof hun neus van kleur verandert. De neus van een koude kat zal waarschijnlijk beperken, waardoor deze lichtroze lijkt. Wanneer de bloeddruk van een kat echter stijgt, kunnen de bloedvaten groter worden.

Tot op zekere hoogte is de neus van een kat die van kleur verandert standaard. In een huishouden met meerdere katten zul je waarschijnlijk merken dat de neuzen van sommige katten meer van kleur veranderen dan andere. Katten die meer opgewonden raken, kunnen neuzen hebben die vaker veranderen. Bovendien heeft de basiskleur van de neus van een kat ook invloed op het al dan niet zien van een kleurverandering.

Er zijn er veel normaal redenen waarom de neus van een kat van kleur kan veranderen. Er zijn er echter ook veel lastig redenen waarom de neus van een kat van kleur kan veranderen. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende redenen, zodat u het verschil kunt zien.

divider-catclaw1De 10 redenen waarom de neus van uw kat van kleur kan veranderen

1. Temperatuurveranderingen

Alle temperatuurveranderingen kunnen de neuskleuring van een kat beïnvloeden als hun basisneuskleur licht genoeg is. Wanneer de kat het koud heeft, zullen hun bloedvaten zich beperken om zoveel mogelijk warmte vast te houden. Deze verandering zorgt ervoor dat hun neus minder roze lijkt. Aan de andere kant van het spectrum kan warmte hun bloedvaten doen uitzetten om warmte af te geven. Deze verandering zorgt ervoor dat hun neus roder lijkt.

Daarom, als de neus van uw kat vrij gemakkelijk is beïnvloed door de temperatuur. Katten met een donkere neus kunnen deze veranderingen echter niet vertonen. Hun neuzen zijn gewoon te donker om te zien.

Onder de deken
Afbeelding credit door: dassel, pixabay
thematische pauze

2. Verminderde oxygenatie

Als uw kat zuurstof tekort komt, kan zijn neus blauw of schemerig worden. Hun tandvlees en andere roze delen kunnen ook blauw worden, wat aangeeft dat ze niet genoeg zuurstof krijgen. Zoals je al kunt raden, is dit vrij ernstig. Soms wordt dit veroorzaakt door tijdelijke problemen, zoals de inname van gifstoffen. Het kan ook wijzen op hartfalen, longproblemen en soortgelijke problemen.

Elke kat met een blauwe neus moet worden gecontroleerd door een dierenarts. Langdurige zuurstofuitputting kan leiden tot orgaanfalen en de dood.

thematische pauze

3. Veranderingen in temperament

Wanneer uw kat opgewonden raakt, kunnen zijn bloedvaten verwijden. Hun neus kan dus ook van kleur veranderen als ze eten, geaaid worden of spelen. Dit lijkt natuurlijk wel te verschillen van kat tot kat. Sommige katten vertonen deze veranderingen de hele tijd, maar anderen niet. Het hangt gewoon af van hun temperament en anatomie.

Elke verhoging van de hartslag en bloeddruk kan deze verandering veroorzaken en angstige en bange katten kunnen ook donkerder gekleurde neuzen hebben. Meestal is elke verandering in de neuskleur op korte termijn niets om je zorgen over te maken.

Oranje kat met mug op zijn neus
Afbeelding Credit: Anastasia Lashkevich, Pexels
thematische pauze

4. Ademhalingsproblemen

Ademnood kan de hartslag van een kat verhogen, waardoor hun neus roder wordt. Hijgen en zwaar ademhalen kunnen lastig zijn bij katten, omdat het aangeeft dat ze moeite hebben om voldoende zuurstof te krijgen. Dit is echter niet altijd een teken van een probleem. Als je kat erg actief is geweest, dan kan het zijn dat hij gewoon buiten adem is. Zeer speelse katten kunnen zichzelf verslijten en hijgen, hoewel dit geen probleem is.

Het is wanneer uw kat niet erg actief is geweest en gedurende een langere periode broek, dat u veterinaire zorg moet zoeken.

thematische pauze

5. Bloedarmoede

Bloedarmoede kan ervoor zorgen dat de neus van een kat zijn kleur verliest. Vaak wordt het erger dan alleen lichtroze. In plaats daarvan wordt de neus vaak wit of bijna wit. Bloedarmoede kan om vele redenen optreden. Soms kunnen voedingsproblemen het veroorzaken. Moederkittens kunnen bloedarmoede krijgen omdat ze veel van hun ijzer aan hun kittens geven. Het is van vitaal belang om ze kittenvoer te geven of een voedsel dat is ontworpen voor zwangere katten.

Kanker, nierziekte en andere onderliggende problemen kunnen echter bloedarmoede veroorzaken. Vaak is vermoeidheid ook aanwezig bij bloedarmoede.

kattenneus -pixabay
Afbeelding Credit: birgl, Pixabay
thematische pauze

6. Suikerziekte

Katten met diabetes kunnen uitgedroogd raken, waardoor de neus van een kat kan verbleken. Katten met onbehandelde diabetes hebben vaak verhoogde dorst en urineren. Als ze niet genoeg water drinken om dit tegen te gaan, kunnen ze uitgedroogd raken.

Een bleke neus kan een van de eerste waarschuwingssignalen van di zijnabetes. Daarom moet u uw kat in de gaten houden voor andere tekenen van diabetes als u een bleke neus opmerkt.

thematische pauze

7. Kattenleukemie

Kattenleukemie is een zeer ernstig gezondheidsprobleem. Dit gezondheidsprobleem is fataal als het niet wordt behandeld (en zelfs wanneer het wordt behandeld). De meeste katten die het krijgen sterven binnen een paar jaar, zelfs met management. Katten met deze aandoening bloeden gemakkelijker dan die zonder deze aandoening, wat bloedarmoede en een bleke neus kan veroorzaken.

U moet samenwerken met een dierenarts om de toestand van uw kat te beheren.

kattenneus
Afbeelding Credit: Annabel_P, Pixabay
thematische pauze

8. Dehydratie

Wanneer een kat uitgedroogd is, kan hij een bleke neus ontwikkelen. Dit probleem is een van de meest voorkomende oorzaken van een bleke neus. Uitdroging kan worden veroorzaakt door een gebrek aan water. Meestal corrigeert dit zichzelf wanneer de kat het water krijgt dat hij nodig heeft. Onderliggende aandoeningen kunnen echter ook uitdroging veroorzaken.

Als uw kat uitgedroogd is en het verstrekken van water het probleem niet oplost (of als uw kat toegang heeft gehad tot water), raden we u aan een dierenarts te zoeken.

thematische pauze

9. Huidkanker

Huidkanker veroorzaakt meestal geen witte neus en er zijn verschillende meer waarschijnlijke redenen voor een witte neus. Een kat kan echter huidkanker op zijn neus krijgen, waardoor deze verblekt. Natuurlijk, als de neus van uw kat permanent wit is, moet u veterinaire aandacht zoeken voor uw katachtige.

Andere tekenen van huidkanker zijn dat uw kat over het algemeen onwel is. U kunt gewichtsverlies ervaren, lusteloos zijn of uw interesse in andere levensactiviteiten verliezen.

Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding Credit: Irina Vasilevskaia, Shutterstock

thematische pauze

10. Hypothermie

Een kat die het te koud heeft, krijgt erg beperkte bloedvaten. Het kan er ook voor zorgen dat de bloedsomloop van een kat afneemt. Uiteindelijk kan onderkoeling extreem lastig zijn en zelfs de dood veroorzaken. Katten met onderkoeling hebben ook een grotere kans om bevriezing te krijgen. Hierdoor kan hun neus ook wit worden.

Bevriezing kan ook de neus van uw kat in verschillende ongebruikelijke kleuren veranderen. Rood, blauw en grijs zijn bijvoorbeeld niet ongewoon. Het hangt af van de basisneuskleur van de kat.

divider-catclaw1Conclusie

De neus van een kat verandert vaak van kleur als gevolg van een verschil in circulatie of zuurstofgehalte. Hoewel dit serieus klinkt, kunnen de neuzen van katten ook om heel gewone redenen van kleur veranderen. Katten kunnen bijvoorbeeld opgewonden raken, wat leidt tot een toename van hun hartslag en ervoor zorgt dat hun neus roder wordt. Meestal zijn kortetermijnveranderingen niets om je zorgen over te maken.

Er zijn echter andere ernstige redenen waarom katten hun neus van kleur kunnen laten veranderen. Uitdroging, bloedarmoede en onderkoeling kunnen er bijvoorbeeld allemaal voor zorgen dat de neus van uw kat van kleur verandert. Vaak zullen er ook andere tekenen zijn. Soms kan de neus van een kat echter het eerste teken zijn dat u opmerkt.

Breng bij twijfel je kat naar een dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: RyanMcGuire, Pixabay