Helpt kattenkruid een loopse kat? Wat u moet weten!

Er zijn veel verhalen van oude vrouwen over hoe om te gaan met een loopse kat. Een van de meest traditionele oplossingen is het geven van kattenkruid. Maar werkt het eigenlijk wel? Kattenkruid is een lid van de muntfamilie en bevat een stof die ervoor zorgt dat katten reageren wanneer ze het ruiken of binnenkrijgen. Bij inademing kan het ervoor zorgen dat sommige katten “stoned” lijken, waardoor ze worden vertraagd, terwijl andere katten opgewonden, speels en zelfs agressief kunnen worden wanneer ze worden blootgesteld aan kattenkruid.

Dus, betekent dit dat kattenkruid een loopse kat zal helpen? Misschien. Als het uw doel is om uw kat te kalmeren en te ontspannen, dan kan kattenkruid een geweldige optie zijn, afhankelijk van de kat. Het is echter belangrijk om te onthouden dat kattenkruid geen kalmerend effect heeft op alle katten. Laten we eens kijken naar de factoren die van invloed zijn op uw kat, hun oestrus en de effecten van kattenkruid in meer detail.

Kattenkogelverdeler 1Wat is kattenkruid en hoe kalmeert het katten?

Kattenkruid is een veel voorkomend kruid uit de muntfamilie en is gemakkelijk te kweken in Noord-Amerika. Nepeta Cataria—de wetenschappelijke term voor kattenkruid—heeft lichtgroen blad met lavendelkleurige bloemen. Kattenkruid, zoals de naam al doet vermoeden, heeft een sterk effect op veel katten waardoor ze bij het eerste contact snuffelen, likken en kauwen, en naarmate de ervaring vordert, kunnen ze hun gezicht of lichaam op het kattenkruid wrijven voordat ze culmineren in het rollen van het lichaam.

kat ruikend kattenkruid
Afbeelding Credit: Kassel95, Pixabay

Het is de olie, nepetalacton, gevonden in de bladeren van de plant die katten beïnvloeden. Er wordt gedacht dat nepetalacton geslachtshormonen van katten kan nabootsen, zodat katten reageren zodra ze de olie ruiken. De geur kan ervoor zorgen dat een kat zich ontspannen of opgewonden voelt, maar over het algemeen reageren de meesten gelukkig en lijken ze er meer van te willen. Het effect duurt minder dan 30 minuten, waarna de reukzintuigen van de kat overbelast raken en niet meer kunnen reageren op de nepetalacton. Tijdens deze periode worden katten afgeleid en dit is de reden waarom kattenkruid kan worden gebruikt om katten te kalmeren tijdens hun warmtecyclus.

Slechts ongeveer tweederde van de katten reageert echter op kattenkruid en of een kat van kattenkruid houdt of niet, is erfelijk. Overigens treft kattenkruid niet alleen huiskatten, maar is ook waargenomen dat het wilde katachtigen en grote katten treft!

Is kattenkruid een kalmerend middel of een stimulerend middel?

Als uw kat loops is, is de kans groot dat u veel meer geïnteresseerd bent in de kalmerende eigenschappen van kattenkruid. Wanneer katten nepetalacton binnenkrijgen, heeft dit een kalmerend effect. De verbinding bindt zich aan receptoren in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van signalen die verband houden met plezier en ontspanning. Dit is de reactie die huisdierouders hoogstwaarschijnlijk willen uitlokken als hun kat in oestrus is.

kat met groene ogen in kattenkruid
Afbeelding credit: Georgia Evans, Shutterstock

Het is echter slechts een van een reeks mogelijke uitkomsten die verband houden met kattenkruidinname. Wanneer katten kattenkruid ruiken, worden sommigen ontspannen, terwijl anderen speelser worden, terwijl de blootstelling aan nepetalacton andere katten actiever kan maken. Er wordt gedacht dat nepetalacton het centrale zenuwstelsel bij katten stimuleert, waardoor hun hartslag mogelijk toeneemt en ze actiever worden. Hoewel niet alle katten op dezelfde manier op nepetalacton zullen reageren, kunnen katten die wel reageren schichtig en energieker worden na blootstelling aan de geur. In sommige gevallen kan nepetalacton ook een toename van agressie veroorzaken. Als je ooit hebt gemerkt dat je kat zich vreemd gedraagt na het besnuffelen van een bepaalde plant, is er een kans dat de plant nepetalacton bevat.

Wanneer gaan katten loops?

De eerste keer dat een kat in een loopsheidscyclus gaat, is meestal de eerste lente nadat ze zijn geboren wanneer ze volwassen zijn geworden tussen 4 en 9 maanden oud. Zodra ze volwassen zijn, zullen externe factoren zoals de lengte van de dag en de temperatuur het broedseizoen bepalen. In Noord-Amerika kan het broedseizoen voor katten beginnen in het vroege voorjaar en kan het duren tot de late herfst, maar komt het meest voor tijdens de maanden met verlengende dagen en opwarmend weer.

Tijdens het seizoen wanneer katten paren, zal uw kat door herhaalde hitte- of oestruscycli gaan. Elke kat is anders, maar over het algemeen duurt een cyclus ongeveer 3 weken, hoewel deze kan variëren tussen 1-6 weken in lengte.

Hoe een kat loops te vertellen

Wanneer een kat in een loopsheidscyclus komt, verandert zijn gedrag. Ze zijn geprogrammeerd om een mannelijke partner te willen vinden en zwanger te worden. Ze beginnen aanhankelijker te worden en zullen fysiek contact zoeken. Naarmate de warmtecyclus zich opbouwt, kan deze genegenheid zelfs veeleisend worden; ze wrijven zich voortdurend tegen mensen of meubels en willen altijd aandacht. Of ze rollen veel op de grond. Wanneer u strelen hun rug of wervelkolom ze zullen vaak een paringspositie aannemen, hun achterste uiteinde in de lucht tillen en met hun achterpoten lopen.

Loopse kat liggend
Afbeelding Credit: rihaij, Pixabay

Tijdens deze periode zullen vrouwelijke katten hun territorium markeren door feromoon en met hormonen geregen urine op oppervlakken rond het huis te spuiten om andere katten te laten weten dat ze loops zijn. Maar het grootste verklikkerteken is dat vrouwelijke katten erg vocaal worden: ze miauwen veel in een poging om mannelijke katten in de buurt te laten weten dat ze beschikbaar en loops zijn. Ze kunnen ook hun achterhand in de lucht duwen en met hun achterpoten de grond betreden. Deze gedragsveranderingen worden vaak vervelend voor eigenaren en soms denken eigenaren dat hun kat een ongewone ziekte heeft.

Zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van kattenkruid voor loopse katten?

Ja, er zijn risico’s verbonden aan het gebruik van kattenkruid voor loopse katten. Als de kat slecht reageert op het kattenkruid, kan dit uw situatie zelfs verergeren. Wanneer een kat loops is, zijn ze op zoek naar een partner en zullen ze vaak agressiever worden. Als het kattenkruid hun agressie verder triggert, kan dit de kat strijdbaarder maken en zelfs leiden tot gevechten tussen katten of andere huisdieren in het huishouden.  Je kat kan zelfs naar je uithalen!

Het is belangrijk om slechts een kleine hoeveelheid kattenkruid te gebruiken en uw kat in de gaten te houden terwijl het kattenkruid effect heeft en terwijl ze communiceren met andere katten, huisdieren of leden van uw huishouden.

Kattenkruid
Afbeelding Credit: snd_nrdc, Pixabay

Hoe te voorkomen dat een kat zwanger wordt

Om te voorkomen dat een vrouwelijke kat zwanger wordt, moet je voorkomen dat ze met alle mannelijke katten omgaat. Terwijl je kat loops is en alle tom katten die haar ruiken of horen heel hard hun best zullen doen om bij haar te komen. Als je ze niet uit elkaar houdt, is de kans groot dat ze zwanger wordt. Fysieke scheiding is dus je enige optie: houd alle deuren en ramen naar buiten gesloten en vergeet niet om ook het kattenluik op slot te doen.

Als je een tom kat in huis hebt, zit je in een bijna onmogelijke situatie waarin je je katten grote delen van het jaar gescheiden moet houden of een tijdelijk thuis moet vinden voor je tomkat om hem het huis uit te krijgen. De oplossing voor de lange termijn is om je vrouwtje te laten steriliseren of je tom te laten castreren.

divider-catclaw1Conclusie

Kattenkruid kan de meeste loopse katten even afleiden en helpen om ze te kalmeren. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle katten op dezelfde manier op kattenkruid zullen reageren. Sommigen kunnen actiever worden, terwijl anderen meer ontspannen kunnen worden. Als u niet zeker weet hoe uw kat zal reageren, probeer dan een kleine hoeveelheid kattenkruid te geven wanneer hij niet loops is voordat u het probeert te gebruiken om hem te kalmeren tijdens zijn oestruscyclus.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Doug McLean, Shutterstock