Hoeveel kost een Munchkin-kat in 2023? (Prijsgids)

Met hun grote, nieuwsgierige, uilachtige ogen en kleine poten is het gemakkelijk te begrijpen waarom Munchkin-katten zoveel aandacht krijgen. Deze intelligente, ongelooflijk aanhankelijke katten zijn meestal goed met kinderen en andere huisdieren en staan erom bekend dat ze “kittenachtig” blijven, zelfs als ze opgroeien. Maar hoeveel kost het om een Munchkin-kat te adopteren of te kopen? En hoe zit het met de dagelijkse zorg en gezondheidszorg? Over het algemeen kost het kopen van een Munchkin-kat van een fokker meestal tussen $ 1.000 en $ 2.000 of $ 40 – $ 300 door adoptie.

In dit bericht delen we de gemiddelde kosten van Munchkin-kattenbezit – alles van de initiële kosten van het adopteren of kopen van een Munchkin tot dagelijkse benodigdheden en veterinaire kosten.

kattenpootverdeler

Een nieuwe Muchkin mee naar huis nemen: eenmalige kosten

Er zijn een paar opties voor het verwerven van je eigen Munchkin-kat – kopen bij een fokker, adoptie of gratis een Munchkin herplaatsen voor iemand die niet langer voor hen kan zorgen. Hieronder staan de gemiddelden voor hoeveel een Munchkin-kat zou kosten om te kopen of te adopteren.

whiute munchkin kat buiten
Image Credit: otsphoto, Shutterstock

Vrij

Het is niet eenvoudig om Munchkin-katten gratis te krijgen. Fokkers kunnen Munchkins voor een hoge prijs verkopen, dus je beste kans om een gratis Munchkin te krijgen is als iemand er een moet herhuisvesten. Je zou kunnen proberen sociale mediagroepen te volgen die gewijd zijn aan het herplaatsen van katten.

Af en toe merken mensen dat ze niet langer voldoende zorg voor hun katten kunnen bieden en zijn ze blij om ze gratis te herhuisvesten zolang ze naar een liefdevol, verantwoordelijk huis gaan.

thematische pauze

Adoptie

Afgezien van het gratis huisvesten van een Munchkin, is adoptie een geweldige keuze omdat het veel goedkoper is dan kopen bij een fokker en een kat een tweede kans geeft op een liefdevol huis.

Er zijn vaak kosten verbonden aan adoptie, maar ze zijn niet erg hoog en gaan meestal naar veterinaire kosten of routineprocedures voor de geadopteerde kat zoals chippen en vaccinaties. In sommige gevallen vragen organisaties om een adoptievergoeding als donatie voor het helpen herhuisvesten en verzorgen van andere dieren.

We hebben de adoptiekosten van de Animal Humane Society bekeken om een idee te krijgen, en de standaardkosten liggen tussen $ 39 en $ 379 voor katten en kittens. De vergoeding voor elke geadopteerde kat varieert afhankelijk van factoren zoals leeftijd, grootte en ras. Kittens zijn meestal duurder dan volwassen katten.

thematische pauze

Fokker

Kopen bij een fokker is veruit de duurste methode om een Munchkin-kat te verwerven. Fokkers kunnen meestal tussen de $ 1.000 en $ 2.000 ophalen voor een Munchkin, maar Munchkins van showkwaliteit kunnen nog duurder zijn.

Twin Munchkin Cat_Phannasit_shutterstock
Afbeelding Credit: Phannasit, Shutterstock

Het lijkt er ook op dat bepaalde kleuren een hogere prijs opleveren – we vonden een gouden Munchkin te koop voor $ 2.500. Fokkers vragen meestal ook om een aanbetaling van ongeveer $ 150 om uw Munchkin-kitten te reserveren.

thematische pauze

Initiële installatie en benodigdheden


  • $ 1.000 – $ 1.800 (met röntgenfoto’s en echografieën)

  • $ 600-1.200 (voor basisprocedures zoals sterilisatie / castratie en chippen en de aankoop van essentiële zaken zoals kattenbakken – geen röntgenfoto’s en echografieën)

Zodra de initiële kosten van het kopen of adopteren van een Munchkin-kat uit de weg zijn, zijn er de eerste installatie, benodigdheden en routineprocedures om te overwegen. U kunt uiteindelijk honderden en zelfs meer dan $ 1.000 uitgeven aan al deze procedures en benodigdheden. Bekijk de onderstaande tabel om een idee te krijgen van de individuele kosten.

Houd er rekening mee dat de hierboven genoemde gemiddelde prijs en de onderstaande prijzen slechts gemiddelden zijn op basis van informatie die we hebben gekregen van sites voor huisdierenbenodigdheden en medische sites. Afhankelijk van uw omgeving en als u een goed oog heeft voor een koopje (d.w.z. voor speelgoed, borstels, enz.), Kunt u deze kosten aanzienlijk verlagen.

Katten- en hondenbenodigdheden
Afbeelding Credit: Yuriy Golub, Shutterstock

kattenpootverdeler

Lijst van Munchkin Care Supplies en kosten

ID-tag en halsband 15 dollar
Vaccinaties $ 25 – $ 50 per stuk
Sterilisatie/Castratie $ 300 – $ 500
X-Ray Kosten $ 75 – $ 250
Echografie Kosten $ 300 – $ 350
Microchip $ 40 – $ 50
Tandenpoetsen $ 150 – $ 400
Bed $ 20 – $ 30
Nagelknipper (optioneel) 10 dollar
Borstel (optioneel) $ 10 – $ 20
Kattenbak $ 10 – $ 30
Nestschep $ 5 – $ 10
Toy Variety Pakket $ 5 – $ 20
Vervoerder $ 20 -50 dollar
Voedsel- en waterbakken 10 dollar
Krabpaal 50-100 dollar

3 katten gezichtsverdeler

Hoeveel kost een Munchkin-kat per maand? 7 dingen om rekening mee te houden

De maandelijkse kosten van het bezitten van een kat variëren sterk, afhankelijk van de prijs van het voedsel dat u koopt, de prijs van routinematige behandelingen zoals vlooien-, teken- en hartwormgeneesmiddelen en of u uw kat naar de trimmer brengt. Lees verder voor meer informatie.

1. Gezondheidszorg


  • $ 20 – $ 100 per maand (exclusief zeer dure operaties en behandelingen)

Als je een gezonde Munchkin-kat hebt, zijn je belangrijkste maandelijkse uitgaven voedsel, kattenbakvulling en huisdierenverzekering als je ervoor kiest om wat te krijgen. Als je ze naar de trimmer brengt, voegt dit wat extra dollars toe. Als uw Munchkin wordt behandeld voor een gezondheidstoestand, zijn frequente dierenartsbezoeken een extra uitgave waarop u zich moet voorbereiden.

thematische pauze

2. Voedsel

Een zak droog kattenvoer van hoge kwaliteit van een vertrouwd, gerenommeerd merk kan ongeveer tussen de $ 20 en $ 70 kosten. Een 24-pack geval van hoogwaardig natvoer kost meestal gemiddeld tussen de $ 15 en $ 40, hoewel de prijzen bij bepaalde merken hoger kunnen zijn.

3. Grooming

Verzorging omvat procedures zoals borstelen, ontharen, de-matten, baden indien nodig, trimmen, oorreiniging en nagels knippen. Afhankelijk van uw locatie en de services die u wilt, kunt u over het algemeen verwachten dat u tussen $ 10 betaalt voor een snelle trim en $ 70 voor een “spa-achtige” behandeling.

Sommige kattenouders doen al deze dingen thuis om geld te besparen, maar niet iedereen van ons is gezegend met een kat die nagels knippen of poetssessies zal doorstaan!

thematische pauze

4. Medicijnen en dierenartsbezoeken


  • $ 25 – $ 5.000 (voor bepaalde operaties en behandelingen)

Dit hangt echt af van hoe gezond je Munchkin is. Als ze het goed doen, hebben ze misschien alleen een jaarlijkse dierenartscontrole nodig om er zeker van te zijn dat alles in orde is. Een dierenartsconsultatiekosten kosten meestal ongeveer $ 50, maar dit kan oplopen tot honderden dollars als uw dierenarts vaccinaties, tests of andere ongekende procedures uitvoert.

Zelfs routinematige behandelingen zoals vlooien-, teken- en hartwormpreventiemiddelen kunnen ergens tussen de $ 25 en $ 80 kosten voor een pakket met meerdere doses.

Als uw Munchkin een gezondheidstoestand heeft waarvoor ze worden behandeld, kunnen medicijnen, regelmatige dierenartsconsulten en operaties u honderden of zelfs duizenden dollars terugbrengen voor bepaalde procedures. Om deze reden kiezen veel eigenaren van gezelschapsdieren ervoor om een huisdierenverzekering te nemen om de financiële klap op te vangen wanneer het onverwachte gebeurt.

thematische pauze

5. Huisdierenverzekering

Kattenverzekering is over het algemeen goedkoper dan hondenverzekeringen, wat een pluspunt is, maar het kan nog steeds prijzig zijn. De prijs gaat meestal op jaarbasis omhoog om overeen te komen met de leeftijd van uw kat.

Om een duidelijker beeld te krijgen van hoeveel kattenverzekering specifiek voor Munchkins kost, kregen we een offerte van verzekeringsmaatschappij Embrace. Het kost momenteel $ 23,75 per maand om een 5-jarige vrouwelijke Munchkin-kat in Californië te verzekeren (jaarlijkse vergoedingslimiet $ 10.000, jaarlijks aftrekbaar $ 500 en vergoedingspercentage 70%).

munchkin kat spelen
Afbeelding Credit: Svjatoslav Shevchenko, Shutterstock

6. Onderhoud van de omgeving

Naast voedsel en gezondheidszorg is milieuonderhoud een andere factor waarmee u rekening moet houden wanneer u zich klaarmaakt om voor een Munchkin-kat te zorgen. Een kattenbak, nest en een krabpaal zijn absoluut essentieel voor alle katten, en misschien wilt u ook afvalontgeurders overwegen.

Kattenbakvulling $ 5 – $ 20
Kattenbakvoeringen $ 5 – $ 10
Ontgeurende spray of korrels $ 5 – $ 10
thematische pauze

7. Vermaak


  • $ 20 – $ 25 per maand (voor een abonnement op speelgoedbezorgservice)

Sommige katten zijn gemakkelijk te behagen als het gaat om speelgoed en zullen graag maanden of zelfs jaren met hetzelfde speelgoed jagen of knuffelen. Anderen zijn minder gemakkelijk te behagen en vervelen zich gemakkelijk, dus je zou een variëteitsbox kunnen overwegen om ze bezig te houden.

U kunt zich zelfs abonneren op een bezorgservice voor kattenspeeltjes die u maandelijks of om de maand een gloednieuw pakket speelgoed en traktaties stuurt. Een abonnement als dit kost meestal tussen de $ 20 en $ 25 per maand.

3 katten gezichtsverdeler

Totale maandelijkse kosten van het bezitten van een Munchkin-kat

De totale maandelijkse kosten variëren echt sterk, afhankelijk van of u zich abonneert op bezorgdiensten, de kosten van het door u gekozen kattenvoermerk, verzorgingsdiensten en hoe vaak u koopt kattenbakvulling.

Om een schatting te krijgen, laten we zeggen dat we in één maand $ 30 uitgeven aan een zak droogvoer van hoge kwaliteit, $ 20 aan een 24-pack natvoer, $ 30 voor verzorging, $ 20 voor vier pakken kattenbakvulling, $ 5 voor kattenbakvulling, $ 50 voor een multi-pack van vlooien-, teken- en hartwormbehandelingen en $ 15 aan kattenverzekering. Dit komt neer op maximaal $ 140.

Als u echter een tijdje geleden hebt geïnvesteerd in een multi-pack vlooien- en tekenbehandelingen en uw voorraad nog niet hoeft aan te vullen, niet naar een trimmer gaat, de nestontgeur weglaat en geen kattenverzekering heeft, zouden deze maandelijkse kosten neerkomen op ongeveer $ 70. Natuurlijk telt dit geen specifieke dierenartsbehandelingen die uw Munchkin nodig heeft.

Extra kosten om rekening mee te houden

Naast de standaard maandelijkse kosten zoals voedsel, zwerfvuil en huisdierenverzekering, als je binnenkort op vakantie bent en je Munchkin niet meeneemt, moet je een oppas nemen.

Sommige mensen denken dat het oké is om een kat een weekend of zo alleen te laten met veel voedsel en water, maar dat is het echt niet. Je moet altijd een familielid, vriend of oppas krijgen om je kat dagelijks in te checken terwijl je weg bent. Het is niet eerlijk om je kat dagenlang alleen te laten zonder aandacht en zonder dat iemand controleert of hij in orde is, hem voedt en water en kattenbakvulling ververst.

Je kunt een oppas krijgen om je Munchkin te komen controleren of aan boord te gaan bij een oppas of bij een pension. Check-in bezoeken kosten meestal ongeveer $ 20, terwijl instappen bij het huis van een oppas meestal tussen de $ 30 en $ 50 per dag kost.

Bovendien moet u ervoor zorgen dat u een huisdierenverzekering of een fonds voor regenachtige dagen hebt voor het geval uw Munchkin-kat plotseling ziek wordt en een dringende veterinaire behandeling nodig heeft.

Munchkin Bengaalse Kattenmix
Afbeelding credit: Sviatoslav_Shevchenko, Shutterstock

Het bezitten van een Munchkin-kat met een beperkt budget

Zoals hierboven vermeld, kunt u de kosten van het bezitten van een Munchkin-kat drastisch verlagen als u een beetje initiatief gebruikt om ze gelukkig te houden in plaats van uit te spatten op dure dierenwinkelartikelen. Een idee is om geld te besparen op kattenspeelgoed door dingen in je huis te hergebruiken en er speelgoed van te maken.

Je kunt veel materialen krijgen bij dollarwinkels, zoals pakken kleine ballen, pompons en zacht speelgoed dat je als speelgoed kunt gebruiken. Je kunt zelfs je eigen kattenmand maken van een oude kartonnen doos of stukken hout die je hebt liggen in plaats van commercieel gemaakte bedden te kopen. Zolang je een zacht kussen of deken hebt om in te leggen, zal je Munchkin gelukkig zijn!

Je kunt ook extra’s zoals afvalontgeur uitsnijden door zuiveringszout – wat veel goedkoper is – in de kattenbak van je Munchkin te mengen.

Geld besparen op Munchkin Care

Verzorgingskosten en kattenvoerkosten kunnen echt oplopen. Om geld te besparen op de algemene zorgafdeling, raden we aan om uw Munchkin zelf te verzorgen in plaats van ze naar een trimmer te brengen.

Het kan in het begin moeilijk zijn als je kat er een hekel aan heeft om geborsteld te worden en zijn nagels te laten knippen, maar met een beetje tijd (en een paar steekpenningen in de vorm van traktaties), kun je zeker de basis gedaan krijgen zonder je handen te laten krabben.

Om geld te besparen op voedsel, is het een goed idee om te overwegen om in bulk te kopen. Bulkaankopen is meestal goedkoper dan herhaaldelijk losse of eenmalige items kopen, ook al lijkt het veel om vooraf te betalen.

Terwijl we het hebben over voedsel, probeer niet hard voor jezelf te zijn omdat je niet het duurste, premium kattenvoer koopt dat er is. Je kunt veel voedzaam compleet kattenvoer krijgen dat de bank niet breekt, je hoeft alleen maar een beetje te winkelen.

Als u zich ooit in een positie bevindt waarin u zich geen behandeling voor uw Munchkin kunt veroorloven, vraag dan uw dierenarts of het mogelijk is om een betalingsplan voor u te regelen, zodat u in termijnen kunt betalen in plaats van alles in één keer.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Om samen te vatten, het kan tot $ 3.500 kosten om een Munchkin-kat van een fokker te kopen, hoewel de prijs vaker tussen $ 1.000 en $ 2.000 ligt. Adoptie is veel goedkoper en kost tussen de $ 40 en $ 300 – adoptiekosten dekken meestal basisprocedures die uw Munchkin nodig heeft, zoals chippen en / of zullen dienen als een donatie om andere dieren onder de hoede van de organisatie te helpen.

De maandelijkse zorgkosten variëren sterk, maar het kost ongeveer $ 70 – $ 140 per maand om voor een gezonde Munchkin-kat te zorgen. In extreme gevallen kunnen bepaalde operaties en behandelingen duizenden dollars kosten, dus het is belangrijk om hierop voorbereid te zijn door geld opzij te zetten voor het geval dat of door een huisdierenverzekering af te sluiten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: MDavidova, Shutterstock