Waarom veranderen de ogen van mijn kat van kleur?

Ik kan zeker toegeven dat ik veel van mijn tijd heb doorgebracht met het kijken in de prachtige ogen van mijn kat, opmerkend hoe de tinten geel en groen een uniek patroon vormen.

Als je een kat hebt sinds ze een kitten waren, dan heb je misschien een aanzienlijke verandering in tint en kleur opgemerkt toen ze ouder werden, of misschien heb je gemerkt dat de kleur van hun oog plotseling veranderde tijdens de volwassenheid en je vraagt je af of dit normaal is.

Waarom veranderen de ogen van mijn kat van kleur?

Kittens worden meestal geboren met blauwe ogen, maar tussen de 4 tot 10 weken kan de productie van melanine hun ogen in een andere kleur veranderen. Als de oogkleur van uw kat op latere leeftijd verandert, wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door een oogtrauma, ziekte, of in sommige gevallen een normaal onderdeel van het verouderingsproces.

Laten we eens nader kijken naar de redenen waarom de ogen van uw kat zouden kunnen veranderen en de mogelijke gevaren die achter deze plotselinge kleurovergang op de loer liggen!

Waarom veranderen de ogen van een kitten van kleur?

Voor we het hebben over oudere katten die van oogkleur veranderen, is het belangrijk dat we teruggaan naar hun kittentijd.

Tijdens de eerste weken van het leven van een kat zijn ze erg kwetsbaar, niet alleen door hun kleine formaat, maar ook door het feit dat ze geboren worden met hun ogen dicht en zonder de mogelijkheid om te horen. Gelukkig ontwikkelen katten zich vrij snel en tussen 8 en 12 dagen beginnen hun ogen langzaam open te gaan.

Het maakt niet uit welke kleur ogen uw kat nu heeft, alle kittens worden geboren met baby blauwe ogen, en zoals dierenartsen uitleggen zullen op 7 weken leeftijd hun ogen veranderen naar een volwassen oogkleur. Op 8 weken leeftijd zullen de ogen van je kat geëvolueerd zijn naar de kleur die ze voor de rest van hun leven zullen hebben. Sommige katten zullen hun blauwe ogen behouden, of ze kunnen overgaan naar groene, gele, oranje, koperkleurige en hazelnootkleurige ogen.

Ik weet dat het moeilijk voor te stellen is dat dit katje met koperogen vroeger als kitten blauwe ogen had!

Deze verandering gebeurt tijdens de ontwikkelingsperiode, en net als bij menselijke ogen, hangt de kleur van de ogen af van hoeveel pigment melanine er in de iris zit. Dit eiwit maakt cellen vrij die melanocyten worden genoemd en het is dezelfde cel die ook hun huid en vacht beïnvloedt.

Hoe meer pigment er is, hoe donkerder de ogen van uw kat zullen zijn, wat betekent dat blauwogige katten heel weinig tot geen melanine hebben. Net als bij de vacht, hangt de kleur van de ogen van een kat af van de genetica die aan de kat wordt doorgegeven door hun ouders.

In tegenstelling tot hun vacht of onze menselijke ogen ontwikkelen katten geen donkere kleuren zoals bruin of zwart, de donkerste kleur die een kat kan bezitten is een diepe, rijke koperkleur. Dus, als je hebt gemerkt dat de ogen van je kitten van kleur veranderden naarmate ze ouder werden, dan is dat hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door dit gecompliceerde proces.

Natuurlijk, aangezien kittens aandacht en controle nodig hebben, zou de veiligste optie nog steeds een afspraak met de dierenarts zijn, zodat je er zeker van kunt zijn dat hun oogkleur het resultaat is van deze natuurlijke verandering en niet van een medische aandoening.

Waarom veranderen de ogen van mijn kat van kleur?

Zodra de ogen van je kitten stoppen met ontwikkelen, vooral als ze volwassen zijn geworden, wordt hun kleur permanent en onveranderlijk. Als u merkt dat de ogen van uw volwassen kat op enigerlei wijze van kleur zijn veranderd, is dat een ernstige reden tot zorg.

Dergelijke veranderingen zijn meestal het gevolg van een medisch probleem veroorzaakt door trauma, of ziekte.

Het is een gezondheidsprobleem

Laten we eens kijken naar enkele veel voorkomende oorzaken die één of beide ogen kunnen aantasten en de kleur van de ogen van uw kat kunnen doen veranderen.

1. Zweren aan het hoornvlies

Een aandoening die de ogen van uw kat kan aantasten en de manier waarop ze eruit zien kan veranderen, zijn hoornvlieszweren. Meer specifiek tasten zweren het hoornvlies aan, het glinsterende en transparante membraan dat het oppervlak vormt van van de oogbal van de kat, en kan het er troebel of melkachtig en rood uit laten zien.

Aangezien er drie lagen in het hoornvlies zijn, wordt penetratie of erosie door de eerste twee lagen cornea-erosie of cornea-abrasie genoemd, terwijl een cornea-zweer veel dieper is en de laatste laag bereikt.

Zweren worden meestal veroorzaakt door een dieper trauma, met name stomp trauma en rijtwonden die meestal voorkomen tijdens kattengevechten. Bovendien kan uw kat te veel aan zijn oog wrijven als er een stukje vuil, een scherp vreemd voorwerp of een ingegroeide wimper onder het ooglid terechtkomt.

Een minder vaak voorkomende maar nog steeds mogelijke reden is een chemische verbranding van het hoornvlies door giftige vloeistoffen zoals schoonmaakmiddelen en shampoos. Zelfs een sterke laserpointer kan de ogen van uw kat beschadigen, omdat ze zes keer gevoeliger zijn dan mensenogen. Andere manieren waarop uw kat zweren kan krijgen zijn virale of bacteriële infecties, maar ook aandoeningen zoals diabetes mellitus en de ziekte van Cushing.

Volgens Thomas Kern, DVM, is de meest voorkomende oorzaak een terugkerende infectie met het feline herpesvirus (FHV). Het virus kan het oppervlak van het oog aantasten en zweervorming veroorzaken.

Afgezien van de verandering in de kleur of het uiterlijk van het oog van uw kat, is een hoornvlieszweer erg pijnlijk, vandaar:

 • Uw kat zal waarschijnlijk in het aangetaste oog wrijven, wat meer problemen veroorzaakt.
 • U zult ook merken dat ze snel knipperen, scheelzien, of zelfs de oogleden gesloten houden.
 • De afscheiding kan zich verzamelen in de hoek van het oog of langs het gezicht lopen.
 • U zult ook meestal een verandering in slechts één oog opmerken.

Het is niet gemakkelijk om te weten hoe erg het oog beschadigd is, en of het zweren of een schaafwond zijn. Maar ongeacht de diepte van het trauma, moet je toch met je kat naar de dierenarts. Gelukkig zijn hoornvlieszweren gemakkelijk op te sporen met fluoresceïne, een oranje kleurige kleurstof die de beschadigde plek groen kleurt.

Door uw kat naar de dierenarts te brengen, krijgt u niet alleen een juiste diagnose, maar ook een geschikte behandeling om het oog te helpen genezen en eventuele permanente schade die kan leiden tot verlies van gezichtsvermogen te stoppen.

2. Bacteriële Infecties

Trauma is niet de enige manier waarop de ogen van uw kat kunnen worden aangetast, bacteriële infecties en virussen kunnen ook verantwoordelijk zijn. Enkele van de meest voorkomende infectieuze aandoeningen die kunnen leiden tot ooginfecties, volgens Memphis Veterinary Specialists, zijn de feline virale rhinotracheitis en feline calicivirus.

Deze aandoeningen van de bovenste luchtwegen zijn zeer besmettelijk onder katten, zodat kunt u merken dat de ogen van uw beide katten rood worden, ze kunnen scheelzien of herhaaldelijk knipogen. Zelfs milde ooginfecties veroorzaakt door allergieën kunnen leiden tot een hoornvlieszweer als uw kat aan zijn ogen blijft wrijven.

Daarom zijn alle tekenen van intens knipperen, roodheid in het oog of eromheen reden genoeg om je kat mee te nemen voor een check-up!

3. Entropion

Volgens dierenartsen is entropion een “genetische aandoening waarbij een deel van het ooglid omgekeerd of naar binnen gevouwen is tegen de oogbol. Dit resulteert in irritatie en krassen op het hoornvlies.”

Hoewel deze aandoening de kleur van de ogen van uw kat niet duidelijk verandert, kunt u in de vroege stadia een zichtbare roodheid opmerken, veroorzaakt door irritatie. Een van mijn katten had een ernstig probleem met zijn ogen. Ik dacht eerst dat het een allergische reactie was op planten waar hij tegenaan had geschuurd.

Het derde ooglid was ontstoken omdat mijn kat constant aan zijn ogen wreef, in een paar uur tijd waren ze echt rood geworden, en het ooglid werd gezwollen en omgekeerd tot het punt dat hij ze niet meer open kon houden.

Natuurlijk realiseerde mijn dierenarts zich dat mijn kat entropion had, wat meestal wordt vastgesteld rond de tijd dat een kat hun tweede levensjaar bereiken. Ze probeerde alles wat ze kon om de ogen van mijn kat te helpen. Veel medicijnen en een blepharoplastie later hadden de ogen van mijn kat weer hun normale gele kleur, ze straalden helder en keken nieuwsgierig als altijd.

Tot op de dag van vandaag houd ik zijn ogen in de gaten, kijk uit naar tekenen van roodheid, scheelzien en afscheiding.

Hoewel deze aandoening kan worden veroorzaakt door sommige infecties, zelfs zweren, wordt het meestal veroorzaakt door genetische aanleg en als het ras van uw kat bekend is om te worden beïnvloed door entropion, zorg ervoor dat u met uw dierenarts praat en hun ogen in de gaten houdt om ernstige schade te voorkomen.

4. Uveitis

Als u merkt dat de ogen van uw kat rood zijn geworden, inclusief het witte deel van het oog, dan zou het Uveïtis kunnen zijn. Deze aandoening is een ontsteking van een of meer van de structuren die samen de uvea vormen, waaronder de iris, de middelste laag van het oog, en een deel van de wand van het oog.

Uveïtis kan slechts één van de ogen van uw kat aantasten, maar het kan ook beide ogen tegelijkertijd aantasten. Wat deze aandoening veroorzaakt kan variëren. Infecties, waaronder feline leukemie (FeLV), feline immunodeficiëntie virus (FIV), bacteriële parasieten zoals toxoplasmose, of schimmels.

Hoge bloeddruk, evenals diabetes, kunnen verantwoordelijk zijn, of uveitis kan het gevolg zijn van een auto-immuunziekte. Trauma en oogtumoren kunnen deze aandoening ook veroorzaken, maar soms wordt de ware oorzaak nooit ontdekt.

Net als de vorige aandoeningen, Uveitis oorzaken:

 • Pijn en sommige katten zullen proberen te wrijven of vermijden het aan te raken.
 • Prominente roodheid.
 • Uw kat kan scheelzien of spastisch knipperen.
 • Felle lichten vermijden.

Volgens Ryan Llera, DVM, “is er meestal een heldere waterige afscheiding uit het oog, maar in sommige gevallen kan er slijm of pus zijn.” Ze voegen ook toe dat “Als de voorste uvea betrokken is bij de ontsteking, het oog troebel kan lijken.”

Chronische uveïtis kan ook leiden tot iridale zwelling, waardoor de pupil onregelmatig lijkt en reageert hij niet goed op licht.

De ogen zijn zeker een van de meest gevoelige organen en dierenartsen waarschuwen dat uveitis agressief moet worden behandeld als u glaucoom wilt voorkomen. Dus, elke verandering in de kleur van de ogen of het algemene uiterlijk van uw kat zou voldoende een teken moeten zijn om een afspraak te maken met uw plaatselijke dierenkliniek.

5. Cataracten

Een andere ernstige aandoening die de kattenogen aantast, is cataract. Volgens de Cornell Universiteit “is cataract een aandoening waarbij de lens troebel of volledig ondoorzichtig wordt. Wanneer dit gebeurt, wordt binnenkomend licht belemmerd, zo niet volledig verhinderd, om door het oog naar het netvlies te gaan.”

Als je merkt dat dat de ogen van uw kat troebel of melkachtig grijs zijn geworden, kan het cataract zijn. Terwijl in sommige gevallen het aangetaste deel van de lens klein kan zijn, kan het in andere gevallen de hele lens omvatten en totale blindheid veroorzaken, in één of beide ogen.

Nogmaals, intens oogtrauma of blootstelling aan giftige stoffen kan leiden tot cataract. Diabetes en hoge bloeddruk kunnen ook verantwoordelijk zijn en voor sommige katten is het het resultaat van het verouderingsproces.

Cataract wordt gediagnosticeerd aan de hand van het uiterlijk van de ogen van uw kat en het verlies van het gezichtsvermogen. Afgezien van de verandering in het oog van uw kat, kunt u merken dat hij minder beweeglijk wordt, tegen meubels aanloopt en moeite heeft met het vinden van de kattenbak of het voer- en waterbakje.

Vroegtijdige diagnose en behandeling van onderliggende problemen zoals hoge bloeddruk of diabetes zal helpen de progressie van cataract te vertragen. In sommige gevallen kan een operatie de enige optie zijn. Dr Kern, DVM, merkt op dat “de procedure succesvol is bij de meeste kittens en volwassen katten die gekwalificeerd zijn als goede kandidaten voor lensimplantatie”.

6. Glaucoom

Feline Glaucoom, zoals beschreven door het Cornell Feline Health Center, “is een aandoening waarbij de waterige vloeistof (waterig vocht) in het voorste deel van het oog, net achter de lens, niet in staat is om normaal af te vloeien. De resulterende ophoping van dit vocht zet druk op de oogzenuw, die van het oog naar de hersenen leidt.”

Deze druk kan zenuwschade veroorzaken en een normaal gezichtsvermogen verhinderen. Indien onbehandeld kan het leiden tot gedeeltelijke of totale blindheid in één of beide ogen. De meest voorkomende oorzaak van glaucoom volgens Dr Kern is uveitis, de ernstige ontsteking die we hierboven besproken hebben.

Tammy Hunter, DVM, wijst erop dat de meest voorkomende tekenen en symptomen van glaucoom zijn:

 • Uw kat kan beginnen met het vermijden van uw aanraking in de buurt van de zijkant van hun hoofd als gevolg van de pijn in de ogen, en ze kunnen wrijven het getroffen gebied, of houden hun oog gesloten.
 • Fysieke zwelling en uitpuiling van de oogbal.
 • Het oogwit kan er rood uitzien, of bloeddoorlopen en gezwollen.
 • Het hoornvlies of het heldere deel van het oog kan troebel of blauwachtig van kleur worden.
 • Het oog kan er donkerder uitzien door de verwijde pupil.
 • Waterige afscheiding uit het aangetaste oog of de aangetaste ogen.
 • Gedragsveranderingen zoals depressief kijken, verstoppen, en niet reageren.
 • Blindheid kan snel optreden tenzij de druk in het oog niet wordt verminderd.

De druk van de vloeistof moet zo snel mogelijk worden verminderd, dus als u veranderingen opmerkt in de kleur van de ogen van uw kat of een van de bovenstaande tekenen, is het belangrijk om ze naar de dierenarts te brengen voor een controle.

7. Conjunctivitis

Een van de meest voorkomende oogaandoeningen bij katachtigen is Conjunctivitis. “Het is een ontsteking van het dunne slijmvlies dat de binnenkant van de oogleden van de kat bekleedt en de buitenkant van de oogbal,” legt het Cornell Feline Health Center uit.

Dit membraan speelt een belangrijke rol, Dr Kern, DVM, wijst erop, omdat het een kanaal is voor tranen die op het oppervlak vallen en worden verdeeld door het knipperen van uw kat. Het belangrijkste is dat het bepaalde antilichamen bevat die helpen bij het afweren van sommige ooginfecties.

In principe kan het eigen immuunsysteem van uw kat reageren op bepaalde micro-organismen, bacteriën en virussen die ze gewoonlijk bij zich dragen en conjunctivitis veroorzaken.

De belangrijkste veranderingen aan de ogen van uw kat die u zult opmerken zijn:

 • Skwijnende en constant knipperende ogen.
 • De afscheiding die uit het oog komt kan kleurloos en waterig zijn of dik en donkergekleurd, geel of groenachtig.
 • Het derde ooglid kan gezwollen zijn en er rood uitzien.
 • Gevoeligheid voor fel licht

Er zijn verschillende dingen die deze aandoening kunnen veroorzaken, Tammy Hunter, DVM, verdeelt ze in twee categorieën, “besmettelijke ziekten en niet-besmettelijke aandoeningen waaronder allergieën, erfelijke aandoeningen, en tumoren.”

Dus, van milieu-irriterende stoffen zoals stof, chemische stoffen in de lucht, en bepaalde planten, tot entropion dat veel voorkomt bij Perzen en Himalayan katten. Meestal wordt bindvliesontsteking veroorzaakt door het herpesvirus, het calicivirus, of één van de twee bacteriën – Chlamydophila of mycoplasma. Katten met een verzwakt immuunsysteem als gevolg van FIV of FeLV zijn er ook vatbaar voor.

8. Geelzucht

Icterus of beter bekend als geelzucht wordt veroorzaakt door een leverziekte, vernietiging van rode bloedcellen, of obstructie van de galbuis. Er zijn manieren om deze aandoening op te sporen, omdat zij de ophoping van een geel pigment in het bloed en de weefsels veroorzaakt.

Dat is waarom je zou kunnen merken dat het witte gedeelte van het oog van uw kat geel wordtevenals het tandvlees en de oorkleppen.

Andere symptomen van geelzucht kunnen zijn:

 • Braken en diarree
 • lethargische toestand en mentale verwarring
 • Buikpijn en verlies van eetlust
 • De kleur van hun urine en ontlasting wordt oranje
 • Toenemende dorst en urineren

Malcolm Weir, DVM, stelt dat “Icterus geen ziekte is; het is een klinisch teken dat aangeeft dat er een onderliggende ziekte aanwezig is. Wanneer de onderliggende ziekte gediagnosticeerd en succesvol behandeld wordt, zal icterus oplossen.”

Daarom, als u vindt dat de ogen van uw kat er geel uitzien, en ze er in het algemeen ongezond uitzien, maak dan zeker een afspraak om uit te zoeken of geelzucht of een andere ziekte de oorzaak is.

9. Portosystemische Lever Shunt

De lever is een van de belangrijkste organen in het lichaam van een kat, in feite, Dr. Goldstein, DVM, noemt het “de bewaker van het lichaam van een kat.” Sommige katten, legt hij uit, worden geboren met een afwijking die portosystemische shunt wordt genoemd.

Wat er gebeurt is dat gifstoffen die het lichaam van de kat binnenkomen niet naar de lever gaan om daar ontgift te worden, maar dat de portosystemische shunt, een abnormaal bloedvat, het bloed rechtstreeks naar het hart leidt.

Er is gerapporteerd dat de irissen van beide ogen van katten met deze aandoening koper kleurden, maar dit symptoom alleen is niet voldoende om de diagnose portosystemische shunt bij uw kat te stellen.

De meest voorkomende symptomen vertonen:

afwijkingen in het spijsverteringsstelsel, waaronder braken, diarree, en verminderde eetlust.

 • Tijdelijke blindheid.
 • hyperactiviteit.
 • desoriëntatie.
 • overmatig speekselen.

Aangezien deze aandoening aangeboren kan zijn of op latere leeftijd kan ontstaan, is het controleren van de oogkleur en de algemene gezondheid van uw kat een must.

10. Eosinofiele Keratitis

Een andere aandoening genaamd Eosinophilic Keratitis kan de ogen van uw kat er roze, wit of grijs uit laten zien. Dit is een chronische, ontstekingsziekte die optreedt wanneer een type witte bloedcel het hoornvlies, de onderkant van de oogleden en het oogwit binnendringt.

Catherine Barnette, DVM, verklaart dat deze ziekte gewoonlijk “zowel een allergische reactie inhoudt als de immuunreactie van het lichaam op parasieten.”

Hoewel dierenartsen de oorzaak niet precies begrijpen, hebben zij vastgesteld dat 75% van de katten die het feline herpesvirus hebben, eosinofiele keratitis hebben.

“Eigenaren kunnen opmerken dat er zich nieuwe bloedvaten vormen aan de rand van het hoornvlies, al snel gevolgd door een wit/grijze film die zich ontwikkelt op het oppervlak van het hoornvlies,” legt Barnette uit. “Chronische laesies kunnen soms een korrelige textuur ontwikkelen, als gevolg van calciumafzettingen binnen de laesies.” Ze voegt eraan toe.

Deze ziekte moet zo snel mogelijk behandeld worden omdat ze gemakkelijk kan leiden tot andere infecties, die blijvende schade en zelfs blindheid kunnen veroorzaken.

11. Hoornvlies Sequestrum

Corneale sequestrum is een stuk van het hoornvlies dat is afgestorven en wordt afgestoten door het overblijvende gezonde hoornvlies. Het veroorzaakt bruine tot zwarte plaques van dood weefsel op het hoornvlies en neemt een bruinachtige verkleuring aan.

Dit is een pijnlijke aandoening, en u zult merken dat het aangetaste oog van uw kat pijnlijk wordt omdat het hoornvliessequestrum wordt afgestoten door het gezonde hoornvlies. Dit betekent niet alleen dat het aangetaste oog van uw kat vatbaarder is voor infecties, maar er kan ook gezichtsstoornis optreden.

De verandering in het uiterlijk en de kleur van het oog van uw kat zal ook gevolgd worden door tranen en scheelzien.

Deze aandoening komt het meest voor bij katten met een korte neus, zoals de Perzische, de Burmees, en de Brits korthaar. Maar het kan ook het gevolg zijn van een chronisch hoornvlies trauma, zoals dat vaak voorkomt bij katten met entropion, zoals we hierboven hebben vermeld.

De Eye dierenkliniek wijst er ook op dat cornea sequestrum kan ontstaan na een bijzonder ernstige episode van kattengriep ten gevolge van het Feline Herpesvirus.

Als uw kat lijdt aan cornea sequestrum zal hij medische behandeling en chirurgische interventie nodig hebben. Om zeker te weten wat de oorzaak is van de kleurverandering van de ogen van uw kat, moet u contact opnemen met uw dierenarts om te zien wat de beste behandelingsopties zijn.

12. Lenticulaire Sclerose

Een andere reden waarom de kleur van de ogen van uw kat zou kunnen veranderen, is een aandoening die lenticulaire sclerose of nucleaire sclerose wordt genoemd.

U zult een blauwachtige waas zien ontstaan in de lens van het oog en dit wordt meestal geassocieerd met veroudering. Het mechanisme is nog niet helemaal duidelijk, maar wat er gebeurt is dat de lens harder wordt naarmate men ouder wordt.

Gelukkig wordt het gezichtsvermogen meestal niet noemenswaardig aangetast, en moet deze aandoening niet worden verward met cataract. Zoals we hierboven besproken hebben, creëert cataract een witte ondoorzichtige laag en kan het licht niet doordringen tot het netvlies, waardoor het gezichtsvermogen vermindert.

Lenticulaire sclerose begint meestal als een kat acht jaar oud is en is meer waarneembaar bij katten ouder dan negen jaar, legt Tammy Hunter, DVM, uit:

Lenticulaire sclerose verschijnt als een gelijkmatig grijze, afgeronde troebelheid (troebelheid) in het centrum van de lens. Het is het gemakkelijkst waar te nemen wanneer de pupil verwijd is. De opaciteit is vaak dramatischer van opzij dan van voren gezien.”

Cataract en lenticulaire sclerose zijn niet verwant, maar sommige katten met lenticulaire sclerose kunnen later in hun leven cataract ontwikkelen. Helaas is er geen specifieke behandeling voor lenticulaire sclerose, daarom is het belangrijk dat uw dierenarts regelmatig de ogen van uw kat controleert voor het geval ze cataract ontwikkelen, die kan worden behandeld als de diagnose vroeg wordt gesteld.

Wat zijn de soorten kleuren die een kat kan hebben?

Hoewel alle kittens geboren worden met prachtige baby blauwe ogen, zullen velen van hen veranderen en is er een scala van verschillende kleuren die ze kunnen worden. De ogen van je kitten kunnen veranderen in een mooie tint groen, geel, oranje en blauw. Al deze kleuren kunnen een donkerdere of lichtere tint krijgen.

Sommige katten kunnen eindigen met een zeldzame combinatie van twee verschillende kleuren ogen of elk dichroic oog, waar elk oog een combinatie heeft van twee verschillende kleuren binnen het ooge.

Melanine is wat de kleur van de ogen van uw kat bepaalt, evenals hun vacht. Hoe meer melanine, hoe donkerder de ogen en koper is de donkerste oogkleur die ze kunnen krijgen.

Bepaalde rassen hebben meer kans op bepaalde kleuren, en raszuivere katten worden gefokt om aan specifieke rasstandaarden te voldoen. Bijvoorbeeld, de Bombay katten zijn bekend om hun zwarte vacht en googly koperkleurige ogen.

Havana bruin aan de andere kant zijn geliefd om hun zeldzame chocolade vacht en contrasterende groene ogen. Als je ooit een Siamees hebt gehad, dan weet je dat een van hun meest opvallende kenmerken hun diepblauwe ogen zijn, die in het donker intens rood oplichten.

Kunnen kattenogen van kleur veranderen naarmate ze ouder worden?

Zoals we helemaal in het begin hebben besproken, ondergaan alleen de ogen van een kitten een drastische verandering waarbij ze van blauw naar amberkleurig kunnen veranderen. Als het kitten ouder is, blijven hun ogen hetzelfde. Natuurlijk kan er, naarmate een kat ouder wordt, een lichte verschuiving optreden in de tint en de details van de kleur, net als bij mensen.

Desalniettemin zou zelfs een lichte verschuiving in tint voldoende moeten zijn om je katje naar de dierenarts te brengen. Als ze een een blauwachtige waas dan kan het een teken zijn van lenticulaire sclerose zoals we al besproken hebben. Dr. Marty Becker, DVM, stelt dat “deze aandoening een gevolg is van de normale veroudering van de ooglens. Nieuwe vezels vormen zich op het oppervlak van de lens, en de lens begint vocht te verliezen naarmate de jaren verstrijken.”

Of uw kat nu lenticulaire sclerose heeft of niet, oudere katten moeten regelmatig gecontroleerd worden en meer aandacht aan hun ogen besteden. Oudere katten hebben meer kans op cataract, bindvliesontsteking en glaucoom. Plotselinge of graduele blindheid is ook iets waar oudere katten meer kans op hebben.

Hoewel het laten branden van een lampje voor een jonge kat misschien gek klinkt, stelt Dr. Levine dat “nachtlampjes oudere katten met slecht zicht of problemen met het gezichtsvermogen helpen ’s nachts te navigeren.” Veel van de aandoeningen die we hierboven hebben genoemd veroorzaken ook lichtgevoeligheid, dus probeer de felle lampen niet aan te doen totdat de ogen van je kat weer gezond zijn en weer hun normale kleur hebben, als dat mogelijk is.

Veel dingen kunnen veranderen naarmate je kat ouder wordt maar als die verandering hun ogen heeft aangetast dan moet je het zeker niet ongecontroleerd laten.

Waarom heeft mijn kat twee verschillend gekleurde ogen?

Naarmate uw kitten ouder wordt, zult u merken dat hun ogen veranderen, en er is een mogelijkheid dat ze eindigen met twee verschillende ogen, ook bekend als heterochromie.

Katten met vreemde ogen hebben meestal één blauw oog en één oog ofwel geel, groen, of bruin en deze aandoening treft meestal witte katten. Katten die niet wit zijn kunnen ook twee verschillend gekleurde ogen hebben, zolang zij het witte vlek-gen hebben.

Dit specifieke white spotting gen of het epistatische (dominante) gen, voorkomt dat melanine één van de twee ogen bereikt tijdens de ontwikkeling. Dus eigenlijk behoudt uw kat één baby blauw oog, terwijl het andere oog overgaat naar een andere kleur.

Dit is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken, maar als je katje wit is en vreemde ogen heeft, kan hij of zij ook doof zijn aan een of beide oren. Deze genetische afwijking wordt aangeboren doofheid genoemd.

Kijk maar eens naar deze sneeuwwitte schoonheid met vreemde ogen, die niet beseft hoe luid ze is door haar doofheid!

Dus, als je denkt dat je mooie odd-eyed kitty slaapt heel geluidloos, reageert niet op je roepen hen of harde geluiden dan ze doof zou kunnen zijn. In dit geval zou je kunnen werken aan hoe je met je dove katje communiceert op een manier die hen kan helpen zich veilig te voelen rond jou en hun omgeving.

Waarom is het oog van mijn kat donkerder dan het andere?

Pupillen reageren op veranderingen in de lichtomstandigheden, als het donkerder wordt kunt u merken dat de pupil van uw kat groter wordt en als het echt donker is, kunnen ze de iris bijna laten verdwijnen. Door het vergroten van de pupil kan uw kat ’s nachts beter zien, dus het is niets om u zorgen over te maken.

Als je echter merkt dat de ogen van je kat zwart zijn geworden, ongeacht de lichtomstandigheden, dan is er waarschijnlijk een medisch probleem in het spel.

Snijwonden aan het hoornvlies

Katten zijn voorzichtige wezens, maar dat betekent niet dat ze zich niet kunnen bezeren. Als je kat buiten leeft, is de kans groter dat hij zijn ogen verwondt.

Dit kan gebeuren als ze door zware begroeiing zoals doornstruiken hebben gerend. Gevechten met andere dieren, vooral met andere katten, kunnen ook gemakkelijk oogletsel veroorzaken, omdat hun vechtstijl klauwen en krabben aan elkaars gezicht omvat.

Maar niet alleen buitenkatten kunnen eindigen met een ernstige hoornvliesverwonding. Jonge katten die niet geleerd hebben voorzichtig te zijn, kunnen zichzelf per ongeluk verwonden, zelfs in de veiligheid van ons huis.

Volgens dierenartsen zijn veel voorkomende symptomen van hoornvlieswonden:

 • Bloed in het oog zal het oog donkerder doen lijken.
 • Er kan een vreemd voorwerp in het oog zitten dat makkelijk te zien is.
 • De pupil van uw kat kan er vervormd uitzien.
 • Het hoornvlies kan er vertroebeld uitzien.
 • Het oog steekt uit.

Afhankelijk van het trauma dat het oog van uw kat heeft opgelopen zal uw dierenarts een bepaalde behandeling of zelfs een operatie voorstellen. Daarom moet u, zodra u ziet dat de ogen van uw kat er donkerder uitzien, met uw kat naar de dierenarts. Hoe langer je wacht, hoe meer je kat in zijn oog zal wrijven en meer trauma zal veroorzaken.

Horner’s Syndroom

Een andere reden waarom één of zelden beide ogen van uw kat donkerder kunnen lijken, is het syndroom van Horner. De CVMA legt uit dat het syndroom van Horner een “aandoening van het zenuwstelsel is die het gevolg is van het niet goed functioneren van een zenuw en symptomen in de ogen veroorzaakt”.

Er zijn verschillende oorzaken die tot deze aandoening kunnen leiden, zoals trauma in het gebied van de nek, het oor, en het oog zelf. Ontsteking van de zenuwen in deze gebieden, middenoorproblemen, evenals tumoren van de wervelkolom, borstkas, of hersenen.

Als uw katje hieraan lijdt stelt Ryan Llera, DVM dat de klinische tekenen van het syndroom van Horner omvatten:

 • U kunt merken dat de bovenste oogleden van het aangetaste oog hangen.
 • Het derde ooglid kan er rood uitzien, omhoog staan, of uitsteken.
 • De pupil lijkt vernauwd of kleiner dan normaal, waardoor de andere pupil groter lijkt.
 • De pupil van het aangetaste oog ziet er verzonken uit.

Meestal genezen katten die aan deze aandoening lijden na verloop van tijd vanzelf, maar Llera stelt toch voor dat u uw kat meeneemt naar de dierenarts voor verder onderzoek. Zelfs als het syndroom van Horner vanzelf overgaat, kan uw kat nog steeds medicijnen of een bepaalde behandeling nodig hebben om te voorkomen dat het getroffen gebied wordt verwond.

Iris Melanose

Als u ontdekt dat het oog van uw kat er zwart of donkerder uitziet dan normaal, dan kan er sprake zijn van een melanoom in de iris.

Iris melanose is een vorm van kanker die ontstaat door een overmatige toename van melanine in de ogen van uw kat. Het begint meestal klein, maar kan zich in de loop van de tijd ontwikkelen. Meestal, iris melanose zelf is een goedaardige aandoening, maar moet nauwlettend in de gaten worden gehouden omdat het zich toch tot een kwaadaardige aandoening kan ontwikkelen.

Debbie Stoewen, DVM, stelt dat iris melanoom kan verschijnen als een of meer sproeten op de iris. Ze kunnen er rond, onregelmatig, of gestreept uitzien. Hoewel ze kunnen beginnen als bruine vlekken, worden ze meestal zeer donkerbruin en als ze groeien, gaan ze elkaar overlappen, waardoor de iris er donkerder uitziet.

Door de conditie van uw kat in de gaten te houden, kunt u voorkomen dat andere oogziekten de overhand krijgen. De progressie van deze aandoening varieert ook, dus het kan zijn dat u bepaalde behandelingen en zelfs operaties moet overwegen.

Waarom veranderen de ogen van katten ’s nachts van kleur?

Of het nu het spookseizoen is of niet, de ogen van je kat rood of groen zien gloeien in het donker kan bij iedereen rillingen over de rug doen lopen. De reden waarom ze er ’s nachts zo anders uitzien heeft niets te maken met kleurverandering, in feite blijven de ogen van je kat hetzelfde, of er nu licht is of niet.

Kattenogen zijn anders gebouwd dan de onze. Het zijn crepusculaire dieren, wat betekent dat ze het meest actief zijn bij dageraad en schemering. Daarom hebben ze een goed nachtzicht nodig om te jagen in deze halfduisternis.

Katten hebben zes tot acht keer meer staafcellen dan wij die gevoelig zijn voor weinig licht. Hun oogvorm en grotere hoornvliezen en het feit dat ze hun pupillen volledig kunnen verwijden, betekenen ook dat ze meer licht in hun ogen kunnen toelaten.

Maar dat alles zorgt er niet voor dat hun ogen gloeien in het donker, de structuur achter het netvlies, het tapetum genaamd, is daar verantwoordelijk voor. Het tapetum werkt als een spiegel die het licht reflecteert dat tussen de staafjes door naar de fotoreceptoren gaat.

Hoewel dit gloeiende effect griezelig kan lijken, omdat het kan lijken dat uw kat geen iris of pupil heeft, vooral als u uw kat naar u ziet staren terwijl u sliep, maar zodra u het licht aansteekt zal de rode gloed verdwijnen en zal alles aan het oog van uw kat weer normaal zijn!

Wat moet ik doen als de ogen van mijn kat van kleur veranderen?

Het kan een verrassing zijn om te merken dat de ogen van uw kitten niet meer blauw zijn, maar waarschijnlijk is het een natuurlijke verandering die de ogen ondergaan als ze ouder worden. Als u vindt dat de verandering onnatuurlijk lijkt, de ogen er rood uitzien, of gezwollen zijn, dan kunt u het beste met het kitten naar de dierenarts gaan.

Zelfs als de oogkleurverandering van je kitten dit normale proces blijkt te zijn, denk ik nog steeds dat het bezoek aan de dierenarts de moeite waard was. Kittens zijn veerkrachtig maar ze kunnen ook kwetsbaar zijn dus een extra dierenartsonderzoek kan nooit kwaad!

Als je daarentegen hebt vastgesteld dat de ogen van je volwassen kat van kleur zijn veranderd, of een andere tint hebben gekregen, dan is opnieuw een dierenartsbezoek de beste keuze. Een verandering in de kleur van de iris van uw kat kan een teken zijn van ziekte, die veel verder gaat dan hun ogen, of het kan een ernstige ooginfectie zijn.

Hoe eerder u uw kat meeneemt voor een onderzoek, kunt u uw dierenarts helpen een mogelijk levensbedreigende medische aandoening te behandelen of gewoon het ongemak van uw kat van een oppervlakkige oogkras te verlichten. Zelf een diagnose stellen is nooit een goede keuze, want een professional kent de beste en veiligste manieren om ervoor te zorgen dat de ogen van uw kat gezond zijn!

Afsluitende gedachten

Er wordt gezegd dat de ogen de ramen naar de ziel zijn en er is zeker iets magisch wanneer we in de mystieke ogen van onze katachtige metgezellen staren.

Maar de belangrijke les die je uit dit artikel moet halen is niet alleen dat je kat prachtige ogen heeft, maar dat ze nooit mogen veranderen. Hoewel het kittens kan overkomen, zullen volwassen katten de rest van hun leven dezelfde oogkleur houden, en als u een verandering ziet, aarzel dan niet en bel uw dierenarts of breng hem een bezoekje!

Dus, vertel ons welke kleur de ogen van je kat zijn geworden toen ze opgroeiden? Bleef ze blauw of veranderden ze in iets donkers?