Waarom valt mijn kat mijn haar aan?

Op dit punt, is het een klassiek katten gedrag. Je denk dat je gewoon aan het knuffelen bent, maar dan besluit je katachtige vriend om je haar aan te vallen!

Wat is hier aan de hand en waarom vallen katten haar aan?

Hoewel de redenen per kat zullen verschillen, vallen de meeste katten je haar aan simpelweg omdat het een leuke manier van spelen is (althans voor hen). In andere gevallen houden katten misschien van de geur van je haar of proberen ze je haar te verzorgen als teken van genegenheid en liefde.

Dat is het snelle antwoord, maar er is meer te ontdekken. Gelukkig zijn de meeste verklaringen geen reden tot bezorgdheid, en is spelen met haar gewoon iets dat katten graag doen.

We gaan elk van de 5 mogelijke redenen nader bekijken en praten over wat je kunt doen om je kat ervan te weerhouden je haar in een speeltuin te veranderen.

Laten we beginnen!

1. Je haar ruikt misschien lekker

Uw kat steunt uw goede smaak in shampoo! Maar uw kat begrijpt misschien niet dat bijten, pootje geven en uw haar aanvallen niet de beste manier is om die steun te betuigen.

Hoewel geur alleen waarschijnlijk niet de enige drijfveer is voor het gedrag van je kat kan het zeker helpen. Vergeleken met de rest van de omgeving van uw kat, ruikt uw haar waarschijnlijk erg interessant en uw katachtige is altijd op zoek naar iets nieuws om te bekijken!

Wat u kunt doen: Als uw kat een beetje te geïnteresseerd is in het besnuffelen van je haar is het misschien tijd om een andere shampoo te proberen. Maar houd in gedachten, geur alleen is waarschijnlijk niet de enige reden dat uw kat graag uw haar aanvalt dus blijf lezen voordat u uw haarproducten weggooit!

2. Je kat wil spelen

Niet alleen ruikt je haar interessant, maar lang haar is ook als een mobiel speelspeeltje voor katten. Nog beter is dat het altijd vastzit aan zijn beste vriend! Welke kat zou dat kunnen weerstaan!?

Maar in alle ernst, je weet al dat katten dol zijn op alles wat bungelt. Koord, klatergoud, staarten, en nou ja, je haar! Eerlijk gezegd, je haar is waarschijnlijk ook het veiligste ding op die lijst voor katten om mee te spelen.

Als je kat voornamelijk met haar pootjes tegen je haar slaat en slaat, is het zeer waarschijnlijk dat je kat gewoon wil spelen.

Wat u kunt doen: Probeer je kat aan te moedigen om met een geschikter speeltje te spelen in plaats van met je haar. In gedragstermen heet dit het gedrag omleiden en het is vaak veel effectiever dan gewoon tegen uw kat zeggen dat hij moet stoppen.

Immers, zelfs als je ze vertelt om te stoppen, zijn ze nog steeds willen spelen!

Een van mijn favoriete speeltjes is een speeltje dat Da Bird heet. Da Bird doet een vliegende vogel na en ik heb nog nooit een kat gezien niet ermee spelen. Je kunt de laatste prijs van Amazon door hier te klikken.

Ook, hier zijn sommige katten die hun verstand verliezen over Da Bird:

Als alternatief kun je een speeltje gebruiken dat niet zoveel inspanning van jou vraagt. Mijn favoriet (nou ja, mijn kat’s favoriet) zijn deze kleine muizen speeltjes die tsjirpen als ze omgestoten worden. Er zit ook een beetje catnip in, wat niet veel lijkt te doen voor mijn kat Debbie, maar jouw kat kan er gek op worden. Je kunt ze bij Amazon kopen door hier te klikken.

Als je kat het leuk vindt om je haar aan te vallen terwijl je je klaarmaakt, dan zijn de kleine muizen speeltjes geweldig omdat je ze meestal gewoon voor je kat kunt gooien en weer verder kunt gaan met je klaarmaken.

3. Het is rustgevend en plezierig

Je kat kan het gewoon troostend vinden om op je haar te kauwen. Net zoals sommige mensen troost halen uit het kauwen op een pen, kan uw kat gewoon genieten van een goede kauwbeurt. Beide gewoontes zijn niet echt hygiënisch, maar wie ben ik om te oordelen?

Hoewel het misschien voelt alsof je kat je haar aanvalt, is dat misschien juist de makkelijkste manier voor je kat om bij je ongrijpbare lokken te komen!

Ik weet dat sommige katten (waaronder een pleegkat die ik een paar weken had) echt op mijn haar wilden kauwen na een douche. Het voelde zeker als een aanval als ze banken en stoelen beklom om bij mijn haar te komen!

Wat U kunt doen: Nogmaals, je zult willen proberen om het gedrag om te buigen naar een meer geschikte speeltje. Terwijl u heel wat minder opties hebt om te kiezen van houd ik werkelijk van de speciale katkussens van PetStages. Dit zijn grote zachte speeltjes en deze in het bijzonder (Amazon link) maakt een zacht spinnend geluid om uw kat te kalmeren.

Dit zal niet voor elke kat werken, maar als het haar aanvallen en kauwen uit de hand loopt is het het proberen waard. Hoewel het een beetje raar aanvoelt, kun je ook proberen je haar over dit speeltje te wrijven om de geur die je kat al lekker vindt op het speeltje te verspreiden.

Als iemand binnenloopt terwijl jij een paars kattenspeeltje krachtig over je hoofd wrijft, mag je hem naar mij sturen.

Ik zal de situatie uitleggen.

4. Je kat is je aan het verzorgen en toont liefde

Als je kat na de eerste “aanval” veel tijd besteedt aan het likken en kauwen van je haar, dan probeert je kat je misschien gewoon wat genegenheid te tonen!

Het is eigenlijk niet zo ongewoon voor je kat om je liefdesbeten te geven, wat kleine kittypets kusjes zijn…maar pijnlijker.

Simpel gezegd, je kat zal vaak genegenheid tonen aan andere katten met kleine knabbels, maar katten hebben een veel taaiere huid dan jij, dus je kat begrijpt waarschijnlijk niet dat deze liefdesbeten kinda pijn doen.

Bijten is ook een normaal onderdeel van het verzorgen. Als je goed oplet, zul je zien dat de meeste katten af en toe bijten tijdens het verzorgen. Trimmen is ook iets dat je kat bij andere katten zal doen om liefde te tonen.

Ik heb een hele post geschreven over het onderwerp waarom katten likken dan bijten en als je geïnteresseerd bent om meer te leren kun je hier klikken om het te lezen.

Wat U kunt doen: Als het je niet te veel stoort, zou je kunnen overwegen om je kat het gewoon af en toe te laten doen. Het kan immers hun manier zijn om te zeggen dat ze van je houden!

Maar als het vrij vaak gebeurt of als je het idee gewoon niet leuk vindt dat een kat met zijn mond aan je haar zit, dan kun je het gedrag het beste proberen om te buigen met een speeltje. I

5. Je Kat Heeft Een Dwangneurose

Als je kat simpelweg van niets afgeleid kan worden zodra hij gefocust raakt op het aanvallen van je haar, heb je misschien een iets groter probleem aan je handen. Hoewel het vrij zeldzaam is, kunnen sommige katten een dwangmatig gedrag ontwikkelen waardoor ze geobsedeerd raken door uw haar.

Nogmaals, dit is het minst waarschijnlijk, en zorg ervoor dat je probeert om je kat om te leiden of af te leiden van het aanvallen van je haar voordat je tot deze conclusie springt.

Wat U kunt doen: Als u begint te denken dat uw kat een ongezonde obsessie met uw haar heeft, moet u misschien de experts erbij halen en uw dierenarts bezoeken. Zij kunnen eventuele gezondheidsproblemen uitsluiten en u indien nodig in de juiste richting van een gecertificeerde katachtige gedragstherapeut wijzen.

Veelgestelde Vragen

Haren bijten, aanvallen en kauwen is een van de vreemdere dingen zijn onze katten doen en leidt tot veel vragen. Ik hoop dat de vijf redenen hierboven verklaren waarom je kat je haar wil aanvallen, maar als je nog vragen hebt, heb ik antwoorden!

V: Waarom bijt en trekt mijn kat aan mijn haar?

Meestal heeft je kat gewoon plezier en is het niet de bedoeling om je pijn te doen. In andere gevallen is uw kat u eigenlijk aan het verzorgen of probeert hij u wat liefdesbeten te geven. Beide zijn tekenen dat je kat om je geeft, maar helaas doen ze wel een beetje pijn!

V: Waarom probeert mijn kat mijn haar op te eten?

Hoewel het misschien voelt alsof je kat je aanvalt en probeert je haar echt op te eten, proberen ze waarschijnlijk gewoon wat plezier te hebben. Veel katten vinden haar fascinerend en als het lang is beweegt het rond als een kattenspeeltje. Het kan ook zijn dat uw kat u gewoon liefde wil tonen door u te verzorgen!

V: Waarom bijt mijn kat in mijn haar als ik slaap?

Er zijn een heleboel redenen waarom je kat midden in de nacht in je haar kan bijten. Van verzorgen en spelen tot gewoon troost zoeken, maar een belangrijke reden kan zijn dat uw kat weet dat u er wakker van wordt. Katten vervelen zich net als wij en u wakker maken kan een goed vermaak zijn!

V: Is het OK om je kat aan je haar te laten likken?

Het is in de meeste gevallen oké om je kat aan je haar te laten likken. Het inslikken van uw haar in kleine hoeveelheden zou geen problemen moeten opleveren voor uw katten. Let echter wel op de haarverzorgingsproducten die u gebruikt als u uw kat regelmatig aan uw haar laat likken.

V: Hoe krijg ik mijn kat zover dat hij stopt met het eten van mijn haar?

Je hebt verschillende opties, afhankelijk van waarom je kat je haar opeet, maar de beste optie is om het gedrag ergens anders op te richten. Probeer uw kat bijvoorbeeld met een speeltje te laten spelen in plaats van zijn aandacht op uw haar te richten.

V: Waarom snuffelt mijn kat aan mijn hoofdhuid?

Uw kat is geïnteresseerd in u en uw hoofdhuid ruikt interessant voor hen! Katten zijn altijd gefascineerd door de menselijke wereld om hen heen en vooral alles wat met u te maken heeft. Tussen uw haar, shampoo en gewoon in de wereld zijn is er een goede kans dat uw hoofdhuid erg opwindend ruikt voor uw kat!

Wat denk jij?

Welke reden denk je dat je kat ertoe brengt om je haar aan te vallen? Wil hij gewoon spelen of probeert hij je op te ruimen en wat liefdesbeten te delen?

Laat het ons weten in de reacties hieronder!