Waarom likt mijn kat aan het douchegordijn?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer u een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Je maakt je klaar om de dag te beginnen en komt net uit de douche als je plots een katachtige figuur achter je opmerkt…

Maar in plaats van te voldoen aan het elegante en koninklijke katachtige imago (een persoonlijkheid die katten veel tijd hebben gekoesterd) likt je kat hartstochtelijk en intens het douchegordijn. Wat een kleine rare!

Dus wat is hier aan de hand? Waarom likt jouw kat aan het douchegordijn? De meest waarschijnlijke reden is dat je kat het gewoon leuk vindt om het water van het douchegordijn te drinken. Katten geven over het algemeen de voorkeur aan vers bewegend water wanneer het beschikbaar is en uw douchegordijn is een geweldige bron. In andere gevallen houden katten misschien gewoon van de smaak van het plastic omdat het gelatine kan bevatten.

Maar de redenen kunnen net zo gevarieerd zijn als de katachtige persoonlijkheden erachter, dus laten we een beetje dieper duiken en erachter komen waarom zo veel katten niet genoeg kunnen krijgen van het douchegordijn.

Reden 1: Katten zijn Zeer kieskeurig over water

Als het op het vinden van de perfecte waterbron aankomt, kunnen katten erg kieskeurig zijn. Maar daar is een goede reden voor! In het wild kan stilstaand of stilstaand water een bron zijn van parasieten en ziekten, terwijl stromend water veel waarschijnlijker veilig is. Hoewel we onze katten misschien niet meteen als wild beschouwen, zijn ze dat wel degelijk en hun instincten voor bewegend water zijn nog steeds springlevend! Dus ook al is het waterbakje van uw kat blinkend schoon, ze kunnen de kans om wat bewegend water te proeven niet aan zich voorbij laten gaan!

Hoewel je kat misschien niet de kans heeft om een verborgen zoetwaterstroom op te sporen, biedt je douchegordijn wel een geweldige kans om schoon, fris en bewegend water te vinden. Dus hoewel het lijkt alsof je kat gewoon een rare is, is hij eigenlijk heel praktisch. In dit artikel kunt u nog meer lezen over waarom katten van bewegend water houden.

Maar alleen omdat je kat heeft besloten om uit het douchegordijn te drinken, betekent niet dat ze per se dorst hebben of dat je ze niet genoeg water geeft. Soms heeft het niet zozeer te maken met de hoeveelheid water die beschikbaar is, maar met de plaats waar de waterbak staat. Maar dat is niet alleen mijn mening – een gedetailleerd onderzoek door de mensen van Royal Canin bevestigde dit toen ze ontdekten dat katten op willekeurige plaatsen in hun buitengebied dronken, zelfs als ze thuis een vers, vol bakje hadden. Onderzoekers concludeerden dat “katten blijkbaar graag verschillende drinkopties gebruiken, en daarom verschillende mogelijkheden moeten worden aangeboden.”

Reden 2: Plastic douchegordijnen bevatten dierlijk vet (en katten houden van de smaak)

Wat als uw vleesetende kat de dierlijke ingrediënten in uw plastic douchegordijn zou kunnen proeven?

Klinkt dat een beetje vergezocht? Niet volgens dierenarts en katachtige specialist Dr. Arnold Plotnick. Als hij bespreekt waarom katten aan plastic zakken likken, legt hij uit: “De meest logische reden die ik heb gehoord, is dat katten graag aan plastic zakken likken of eten omdat gesmolten dierlijk vet (ook wel ’talg’ genoemd) wordt gebruikt bij de fabricage van sommige plastic zakken, en dat sommige katten de geur kunnen ruiken en van de smaak kunnen genieten.”

Net als tassen zijn veel douchegordijnen gemaakt van plastic en bevatten ook gelatine of talg dat afkomstig is van dierlijke vetten. Ook al ruikt het voor ons gewoon naar plastic, onze katten ervaren regelmatig een heel andere wereld van geuren. Dat komt omdat hun reukzin maar liefst 14 keer sterker is dan die van ons!

Interessant is dat dit ook een verscheidenheid aan ander likgedrag van katten zou kunnen verklaren, zoals Dr. Plotnick uitlegt: “Gelatine wordt in feite gebruikt bij de vervaardiging van veel voorwerpen, waaronder de emulsie die in foto’s wordt gebruikt, wat kan verklaren waarom mijn eigen vleesetende kat, Emma, op een middag enthousiast al mijn onbeheerde familiefoto’s schoon likte.”

Dat betekent dat douchegordijnen niet alleen een goede bron van zoet water zijn, maar afhankelijk van je douchegordijn kan het zelfs water met een vetsmaakje zijn! Lekker?

Reden 3: katten houden van de textuur en de temperatuur

Ik zou willen stellen dat katten geen behoefte hebben aan een goede reden om aan het douchegordijn te likken en veel mensen suggereren dat katten aan plastic gordijnen likken, gewoon omdat de textuur lekker aanvoelt. Vergeleken met andere voorwerpen in huis, voelen douchegordijnen enigszins uniek aan en katten kunnen het troostend vinden om eraan te likken. Het is ook heel goed mogelijk dat het likken van douchegordijnen begon als een unieke bron van water voor uw kat, maar dat ze het zijn blijven doen omdat ze genoten van de manier waarop het aanvoelt op hun kleine tongetjes.

Hetzelfde kan gezegd worden over de temperatuur. Het douchegordijn kan warm zijn nadat je net hebt gedoucht of het kan lekker koel zijn als het water een tijdje heeft gestaan. Hoe dan ook, het is waarschijnlijk een andere temperatuur dan de rest van het huis en voegt zeker wat variatie toe aan waar je kat normaal gesproken aan likt!

Reden 4: Het is chemisch

Plastic is zowat overal in onze wereld…maar dat is niet altijd een goede zaak. Sommige chemicaliën in plastic kunnen de geur van feromonen nabootsen en vreemde reacties veroorzaken bij katten. De mensen van Canidae leggen uit dat deze feromonen kunnen verklaren waarom katten aan het douchegordijn likken, maar ze zeggen ook: “Het likken aan plastic kan een vlooienreactie veroorzaken, en kan ook de reden zijn waarom een kat op een plastic zak urineert.” Deze feromoonachtige signalen kunnen zeer interessant zijn voor uw kat, zelfs als ze al gesteriliseerd of gecastreerd zijn.

Het lastige van plastic is dat hoewel het zo’n integraal onderdeel van onze wereld is, het voor de gemiddelde persoon moeilijk is om erachter te komen wat er eigenlijk in zit. NPR heeft een onderzoek uitgevoerd waarbij ze de chemicaliën in gewone plastic voorwerpen hebben geanalyseerd nadat ze in zout water waren ondergedompeld of aan andere omstandigheden waren blootgesteld. Ze ontdekten dat “meer dan 70 procent van de producten chemicaliën vrijgaven die werkten als oestrogeen.” Hoewel oestrogeen niet hetzelfde is als feromonen, illustreert het toch dat er dingen in plastic zitten die wij niet gemakkelijk kunnen identificeren met onze eigen zintuigen – maar het is zeker mogelijk dat onze katten dat wel kunnen.

Reden 5: Ze houden van de aandacht

Hoewel het likken van het douchegordijn kan zijn begonnen als een interesse in het vinden van een nieuwe waterbron of misschien hield je kat van de gladde textuur, kunnen sommige katten de gewoonte voortzetten vanwege jouw reactie. Ik geloof dat positieve bekrachtiging een vaak over het hoofd geziene reden is waarom sommige katten vreemd gedrag blijven vertonen.

Hoewel het misschien geen reden is om het gedrag te beginnen, zullen sommige katteneigenaren hun kat aandacht geven als ze aan het douchegordijn likken. Of dat nu tegen ze praten is met een hoge stem of wat aaien, katten kunnen snel wennen aan de positieve aandacht die ze krijgen van het nemen van een slok uit de plastic wand. Als je bewijs nodig hebt van deze positieve bekrachtiging, kijk dan maar eens naar alle video’s van katten die aan douchegordijnen likken op Youtube!

Reden 6: Sommige kunststoffen bevatten maïszetmeel

Als het niet de talg- of gelatine-inhoud is die katten geïnteresseerd maakt in de smaak van douchegordijnen, dan zou het wel eens het maïszetmeel kunnen zijn dat in veel soorten plastic zit, waaronder sommige douchegordijnen. Hoewel maïszetmeel niet iets is dat uw carnivore kat van nature zou eten, vindt u maïs in tientallen kattenvoeders van mindere kwaliteit en het is vrij duidelijk dat katten blij zijn met de smaak. Hoewel ik denk dat deze minder waarschijnlijk is dan sommige van de andere verklaringen, is het toch de moeite waard om te vermelden.

Eervolle Vermelding: It Could Be Anxiety

Hoewel het niet de eerste op de lijst zou moeten zijn, kan het toch angstgerelateerd zijn. Meestal, wanneer angstige katten te veel likken eindigen ze met zichzelf te verzorgen en grote stukken vacht te verwijderen, maar in sommige gevallen, kunnen katten hun likken richten op iets anders, zoals een douchegordijn. De mensen van de Cornell Veterinary School leggen uit: “Net als bij mensen die op hun nagels bijten, kan het herhaaldelijk likken een stress-verlichtend plezier-component inhouden dat het gedrag versterkt. Zo kan het likken van katten een gewoonte worden die blijft bestaan nadat de oorzaak is geïdentificeerd en opgelost.”

Hoewel het misschien een beetje vergezocht is, zou je kunnen denken aan het likken van het douchegordijn op dezelfde manier als sommige nagelbijters zich wenden tot het kauwen op pennen. Nogmaals, het is veel waarschijnlijker dat een gestresste kat zich eerst tot zijn eigen vacht zal wenden om obsessief te likken, maar het is het overwegen waard, vooral als uw kat een beetje geobsedeerd lijkt te zijn om bij de douche te komen.

Moet je je zorgen maken over je kat die aan de douche likt?

Over het algemeen is het niet erg als je kat gefascineerd raakt door het likken van je douchegordijn. Er kunnen echter problemen ontstaan als het likken overgaat in eten, wat duidt op een ongewone aandoening die pica heet. Feline pica is wanneer katten niet-voedsel items eten en het kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van katten die de verkeerde items eten.

Zolang je kat alleen aan het douchegordijn likt en niet probeert om er daadwerkelijk in te bijten en te eten, is er over het algemeen niets om je zorgen over te maken. Als je echter veel producten gebruikt in de douche, is het waarschijnlijk de moeite waard om het gordijn even af te spoelen voordat je de douche beëindigt. Gewoon om er zeker van te zijn dat uw kat niet iets binnenkrijgt wat hij niet zou moeten binnenkrijgen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat aan de douche gaat likken?

Zelfs als je je geen zorgen maakt over feline pica wil je misschien niet dat je kat aan de douche likt. Gelukkig is het gemakkelijk genoeg om het gedrag te ontmoedigen, maar het is altijd belangrijk om te proberen en te begrijpen waarom uw kat de douche likt. Hoewel het moeilijk kan zijn om erachter te komen wat er omgaat in de harige katachtige geest, kan het begrijpen van het motief achter een gedrag een lange weg gaan bij het vinden van een passend alternatief.

Het meest voor de hand liggende wat je kunt doen is de deur dichtdoen en voorkomen dat je kat de badkamer überhaupt binnenkomt. Hoewel dat zal werken, kunt u eindigen met andere problemen zoals een kat die miauwt of krabt aan de deur! Daarom is het belangrijk om uw kat een uitlaatklep te geven voor zijn gedrag in plaats van het alleen maar te proberen te stoppen, maar laten we eens kijken naar een paar van uw andere opties.

Meer waterplekken toevoegen

Er komt heel wat kijken bij het kiezen van de perfecte plaats voor het waterbakje van uw kat, maar soms is het makkelijker om gewoon zoveel mogelijk waterbakjes neer te zetten in de hoop dat uw kat er een vindt die hij lekker vindt! Katten die likken specifiek natte douchegordijnen willen misschien gewoon wat extra variatie in hun wateropties. Het sluiten van de deur zal voorkomen dat uw kat aan de natte gordijnen likt, maar het zal hem niet tegenhouden om wat meer interessante waterbronnen te willen!

Je hoeft niet te gaan fancy met de kommen die u selecteert en een aantal van mijn favoriete no tip, flip of morsen water kommen zijn gewoon grote zware kommen (u kunt mijn favorieten hier zien). Je kunt ook een waterfontein overwegen die meer lijkt op het bewegende water van je douchegordijn. De gouden standaard voor katachtige water fonteinen (althans naar mijn mening) is de Catit Flower Fountain en je kunt het hier zien op Amazon.

Verander uw gordijn

Als u niet door het gedoe wilt gaan om uw kat uit de badkamer te houden door constant de deur te bewaken, zal het eenvoudig veranderen van het douchegordijn vaak het likken stoppen. Of het nu de temperatuur, de textuur, de geur of de smaak is, de meeste beweegredenen hebben te maken met het plastic, dus door te kiezen voor een stoffen douchegordijn kun je de gewoonte meestal wel doorbreken.

Je hebt hier een paar opties, maar de meest budgetvriendelijke is iets als dit polyester stoffen gordijn op Amazon. Ze maken ook een polyester voering om te gaan met het en ze hebben allebei honderden vijf-sterren beoordelingen.

Doe niets op de gordijnen om uw kat af te schrikken!

Je vindt misschien een paar voorbeelden van mensen die suggereren dat je iets op je gordijnen moet doen om je kat af te schrikken. Ik ken één bron die aanraadde om essentiële oliën op de douchegordijnen te doen, maar essentiële oliën zijn extreem giftig voor katten, dus doe dat alsjeblieft niet! Je zou kunnen overwegen om etherische oliën in je badkamer te gebruiken waar katten niet van houden, maar plaats de oliën nooit op een plek waar katten aan kunnen likken of anderszins direct mee in contact kunnen komen. Zelfs als het gaat om kat-veilige afschrikmiddelen, zal het moeilijk zijn om ze daadwerkelijk in de badkamer op te zetten, dus is het waarschijnlijk het beste om de ruimte gewoon af te sluiten en je te concentreren op het omleiden van je kat naar andere waterbronnen.

Afsluitende gedachten

Zoals veel interessante katachtige gedragingen, kunnen de redenen waarom het voorkomt soms complexer zijn dan we in eerste instantie zouden denken. Maar katten hebben meestal hun redenen en in veel gevallen is het een combinatie van dingen die ervoor zorgen dat een kat terug blijft komen naar het douchegordijn.

Maar wat denk je dat jouw specifieke katachtige vriend motiveert om de douchegordijnen leuk te vinden?