Kun je twee kattenbakken naast elkaar zetten?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Kun je twee kattenbakken naast elkaar zetten?

Hoe groot je huis of appartement ook is, er zijn maar zoveel goede plekken om een kattenbak neer te zetten.

Als je bedenkt dat je minstens twee kattenbakken nodig hebt voor slechts één kat, kun je je gaan afvragen of je gewoon twee kattenbakken vlak naast elkaar kunt zetten?

Hoewel het niet ideaal is, kun je twee kattenbakken naast elkaar zetten voor één kat, maar als je meerdere katten hebt, is het geen goede praktijk. Dat komt omdat katten de twee kattenbakken zullen zien als onderdeel van één “kattenbak territorium” in plaats van twee aparte bakken die ze individueel kunnen claimen.

Als je een meer gedetailleerde uitleg wilt, lees dan verder- we gaan alles behandelen wat je moet weten!

Waarom hebben katten meerdere kattenverblijven nodig?

Als je je afvraagt of je twee kattenbakken naast elkaar moet plaatsen, dan heb je waarschijnlijk al enig idee dat katten meer dan één kattenbak nodig hebben.

Maar laten we eens nader bekijken waarom!

Katten hebben een schone badkamer nodig

Net zoals jij niet graag een vuilnisbelt zou gebruiken voor je volgende toiletpauze, willen onze katten niet in een smerige kattenbak lopen!

Het hebben van meerdere kattenbakken maakt het makkelijker om ervoor te zorgen dat onze katachtige vrienden altijd een schone badkamer hebben. Voor huishoudens met meerdere katten betekent het ook dat ze niet over de poep van hun huisgenoot hoeven te lopen om even een plasje te doen!

Sommige katten geven de voorkeur aan verschillende kattenbakken voor verschillende uitwerpselen

Dat is nog eens beleefd gezegd!

Om het botter te zeggen, veel mensen suggereren dat sommige katten liever de ene kattenbak gebruiken voor poepen en de andere voor plassen. Ik heb honderden katten in pleeggezinnen gehad, naast mijn eigen katten, en ik heb dit fenomeen nog niet echt gezien, maar ik heb er wel verschillende keren over gelezen. Als uw kat doet dit doet, stuur me dan een e-mail en laat het me weten! Ik zou graag meer over deze gewoonte te weten komen!

Katten zijn territoriale wezens

Territorium is de grootste reden dat meerdere kattenhuishoudens meerdere kattenbakken nodig hebben.

Onze katten zijn van nature territoriale wezens en in het wild zouden ze grote stukken land beheersen. Als u goed op uw katten let, kunt u dit waarschijnlijk ook bij u thuis zien. Elk van je katten heeft waarschijnlijk zijn eigen speciale plekjes waar je ze meestal wel kunt vinden, maar hun katachtige huisgenoot niet.

Maar territorium gaat niet alleen over de beste plek om te slapen. Het heeft ook invloed op andere belangrijke bronnen zoals kattenbakken.

Als kattenbakken te dicht op elkaar staan, kunnen katten ze zien als één blok katachtige grasmat. In plaats van de twee kattenbakken als aparte gebieden te zien, zien ze ze als één gebied of territorium dat door één kat gecontroleerd kan worden.

Dit zal niet 100% van de tijd het geval zijn, en in sommige scenario’s kunnen katten de dozen uit elkaar halen, maar ik zou er niet op rekenen.

Katten hebben een veilige plek nodig om te plassen

Naar het toilet gaan is een kwetsbare positie voor elk dier, ook voor uw kat.

Ze zijn niet bepaald in de meest veilige positie als ze graven rond de kattenbakvulling en alles wat daarop volgt. Afhankelijk van uw huishouden, kan een kattenbak te veel activiteit in de buurt hebben. Dat kan komen van mensen, huisdieren, kinderen of iets anders, maar wat de reden ook is, uw kat heeft misschien geen zin om die bepaalde kattenbak op dat bepaalde moment.

Dat is waar extra kattenbakken in beeld komen, die uw kat in staat stellen altijd een stressvrije toiletpauze te hebben.

Hoeveel kattenbakken hebben katten nodig?

Als algemene regel moet je de één plus één regel volgen, die luidt:

Je moet één kattenbak hebben voor elke kat, plus één.

Dus als je één kat hebt, heb je twee kattenbakken nodig. Maar als je drie katten hebt, heb je vier kattenbakken nodig, enzovoort.

Deze regel is gemakkelijk te volgen in grotere huizen, maar als het gaat om kleine studio-appartementen kan het een beetje lastig worden. Sommige mensen zijn geneigd om meerdere kattenbakken naast elkaar te zetten om het beoogde aantal te bereiken.

Hoewel dit technisch in overeenstemming met de One Plus One regel, het is niet het ideale scenario en we zullen daar binnenkort meer over zeggen.

Maar laten we eerst een belangrijk onderscheid maken tussen huishoudens met één kat en met meerdere katten.

Waarom is het goed voor een enkele kat om kattenbakken dicht bij elkaar te hebben?

Als je één kat hebt, hebben ze niet dezelfde strijd om territorium die je hebt in een huishouden met meerdere katten. Dat wil niet zeggen dat katten een constante territoriumstrijd met elkaar voeren, maar het hebben van een eigen ontworpen ruimte met grenzen is gewoon een onderdeel van het zijn van een gezonde kat.

Dit is geen probleem met slechts één katachtige en dus heeft het hebben van twee kattenbakken vlak naast elkaar niet dezelfde territoriumproblemen en kun je nog steeds een aantal van de voordelen krijgen van het hebben van meerdere kattenbakken die we hierboven hebben behandeld.

Ik zou dit echter alleen echt doen als je een kleine ruimte hebt zoals een studio-appartement dat vergelijkbaar is met het leven in één kamer. In zo’n kleine ruimte kan het moeilijk zijn om twee goede plekken voor een kattenbak te vinden, dus kan het een goed alternatief zijn om er twee bij elkaar te zetten.

Waarom het niet werkt voor meerdere katten

Natuurlijk, je kunt twee kattenbakken bij elkaar zetten als je meerdere katten hebt, maar ze helpen je niet om te voldoen aan de katten plus één regel.

Dat komt omdat uw katten ze in de meeste gevallen zullen zien als één “kattenbakterritorium” en niet als twee aparte bakken die gedeeld kunnen worden. Er zullen uitzonderingen zijn, maar het is geen goede gewoonte om katten te dwingen iets te delen. Onthoud dat het in hun aard ligt om territorium te zoeken en te controleren.

Betekent dat, dat het helemaal vermeden moet worden?

Niet noodzakelijkerwijs, door twee kattenbakken naast elkaar te plaatsen krijg je alle voordelen die we al hebben genoemd, inclusief een schonere plek voor potpauzes en keuzes voor verschillende uitgangen. Je hoeft ze alleen maar als één bak te tellen als het gaat om de kat plus één regel.

Hoe ver moeten kattenbakken uit elkaar staan?

Het beste scenario is om de kattenbakken in aparte kamers te plaatsen, maar dit is niet altijd mogelijk.

Een minimum van 3 meter is een goede vuistregel, maar zelfs dat is slechts een schatting. U zult moeten zien hoe uw katten omgaan met hun kattenbakken om echt te kunnen zien welke afstand ideaal is.

Dat komt omdat het territorium van katten veel complexer is dan je in eerste instantie zou denken. Zoals de mensen van Fear Free Happy Homes uitleggen, “In plaats van dat het territorium van elke kat een specifieke kamer is, hebben ze meer iets van kleine eilandjes.”

Dat betekent dat de ene kat de vensterbank in uw slaapkamer kan opeisen, terwijl de andere het bed opeist. In plaats van aanspraak te maken op de hele kamer, neemt elke kat een kleiner stukje van de taart. Het betekent ook dat kattenbakken zo dicht bij elkaar als twee aparte te claimen ruimtes beschouwd kunnen worden.

En hoewel je dit zou kunnen zien als een argument om ze vlak naast elkaar te zetten, is er absoluut een punt waarop dingen te dicht bij elkaar zijn! Daarom is het meestal het beste om voor verschillende kamers te gaan of voor een afstand van minstens 3 meter om uw katten de beste kans te geven om de kattenbakken als aparte territoria te beschouwen.

Waar zet je de tweede kattenbak?

Oké, als het geen goed idee is om twee kattenbakken naast elkaar te zetten… waar zet je dan je tweede, derde, of hoeveel kattenbakken je ook nodig hebt?

De meeste mensen proberen de kattenbak ver weg te zetten van de belangrijkste ruimtes van het huis en hoewel dat kan werken als onderdeel van een verzameling kattenbakken, suggereert de beroemde katachtige expert Jackson Galaxy dat het belangrijk is om de kattenbak op een sociaal significante locatie te zetten. Voor katten is dat een plek waar ze de meeste tijd doorbrengen met jou en andere mensen in huis.

Er zal altijd aarzeling omheen zijn, want niemand wil te maken hebben met een stinkende doos in de woonkamer, maar vergeet niet dat als je meerdere dozen hebt om uit te kiezen, ze over het algemeen minder gaan stinken!

Laten we eens kijken naar een paar opties om extra dozen toe te voegen.

Overweeg een verborgen doos

Ik bedoel niet een kattenbak met een deksel, maar een kattenbak die in het zicht verstopt is!

Kijk hier eens naar:

Ja, die kattenbak ziet eruit als een potplant en je kunt hem omdraaien zodat zelfs de ingang verborgen is. Met die opstelling, kun je gemakkelijk een tweede of derde kattenbak toevoegen zonder dat iemand het merkt.

Hou in gedachten, dat je niet wilt elke Dit verhoogt niet alleen de stank in de kattenbak voor uw kat, maar het beperkt uw katachtige vriend ook tot één ontsnappingsroute. Sommige katten vinden dit niet erg, maar anderen zullen de voorkeur geven aan een open kattenbak. Toch kan dit een geweldige aanvulling zijn op uw totale inrichting. U kunt de laatste prijs samen met de meer dan 11.000 vijf-sterren beoordelingen op Amazon bekijken door hier te klikken.

Waar de tweede doos niet te plaatsen

Met zoveel unieke kattenbakken op de markt, is het misschien makkelijker om te bedenken waar je niet moet een vakje zetten in plaats van waar het zou moeten.

Het is tenslotte een veel kortere lijst!

Blijf uit de buurt van luide plaatsen

We hebben het al gehad over de behoefte van uw kat aan een veilige plek om te kunnen potten en harde geluiden zorgen er niet voor dat uw kat zich veilig voelt. Dit geldt met name voor ruimtes die normaal gesproken rustig zijn, maar af en toe luidruchtig, zoals de wasruimte of in de buurt van de airconditioning.

Helaas zijn dit ook enkele andere favoriete plekken van mensen om een kattenbak neer te zetten.

Maar ik heb zeker mijn deel katten gehad die absoluut bomproof waren en zich niets aantrokken van deze geluiden. Je moet rekening houden met het temperament van je kat.

Vermijd het plaatsen te dicht bij voedsel en water

Zou je het spannend vinden om in je badkamer te eten?

Dacht het niet en je kat ook niet!

Zorg ervoor dat de kattenbak niet te dicht bij het voedsel- en watergebied staat. In het algemeen, houd het op ten minste 10 meter afstand, en nog beter plaats de waterbakjes op een verhoogde plek boven de kattenbakken.

Blijf uit de buurt van drukbezochte plaatsen

Er is een groot verschil tussen sociaal belangrijke en druk bezochte plaatsen. Sociaal belangrijke plaatsen zijn bijvoorbeeld de huiskamer en de verborgen potter kattenbak is een goede optie voor dat soort locaties.

Veel verkeer, aan de andere kant, zou de buurt van de voordeur zijn of in een grote hal. Maar het zal ook afhangen van uw specifieke huis. Als je een grote familie hebt, kan het zijn dat je verschillende drukke plekken moet vermijden.

Kunnen katten hun kattenbak vinden als je hem verplaatst?

Misschien heb je al een tijdje twee kattenbakken dicht bij elkaar staan en ben je klaar om ze te verplaatsen. Of je overweegt ze te verplaatsen nadat je meer hebt geleerd over de dynamiek van katachtige territoria.

Zullen katten de bak kunnen vinden als je hem verplaatst?

Met hun krachtige reukzin zullen katten de kattenbak kunnen vinden als u hem verplaatst, maar u wilt er geen gewoonte van maken. Katten zijn echte gewoontedieren en onverwachte veranderingen kunnen tot problemen leiden, waaronder problemen met het gebruik van de kattenbak.

Overweeg om eerst een extra doos te plaatsen op de nieuwe locatie. Nadat uw kat de nieuwe plek een paar keer heeft gebruikt, kunt u de oude doos verwijderen en zou het minder effect op uw kat moeten hebben.

Delen twee katten een kattenbak?

Ondanks hun natuurlijke instincten om territorium te claimen en te verdedigen, zullen sommige katten uiteindelijk toch een kattenbak delen. Dat betekent niet dat je katten niet nog steeds territorium-gedreven zijn, om welke reden ze dan ook besloten dat delen op dat moment voor hen werkte.

Echter, alleen omdat katten bereid zijn om het te doen, maakt het nog niet ideaal en het is nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat katten niet in een positie worden gebracht waar ze gedwongen om belangrijke bronnen te delen zoals voedsel, water, en natuurlijk kattenbakken!

Slotgedachten

We hebben veel besproken!

Hoewel er genoeg voordelen zijn aan het plaatsen van twee kattenbakken naast elkaar, is het belangrijk om te onthouden dat in huishoudens met meerdere katten het eerder zal worden gezien als één kleine baklocatie voor uw katten.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar het is beter om op veilig te spelen en te voorkomen dat je katten in een positie komen waar ze hebben te delen, omdat het zeker niet een van hun specialiteiten is.

Wat denk jij?