Waarom miauwen katten in een andere kamer?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Ben je ooit gewekt door een schreeuw, denkend dat de hellehonden je komen halen, enkel om te realiseren dat het je harige metgezel is die zijn hart uitschreeuwt?

Misschien heb je je kat ook wel eens zien janken als je op het punt staat het huis te verlaten, of vind je je kat gewoon miauwend bij hun halflege voerbak.

Heb je het patroon opgemerkt?

Als dat zo is, denken jullie allemaal wat ik denk.

Waarom miauwen katten in een andere kamer? Voor de meeste katten is het een emotionele reactie. Of uw kat nu honger heeft, eenzaam is, of aandacht nodig heeft, miauwen in een andere kamer is hun manier om hun behoeften kenbaar te maken. Mauwen of jammeren kan ook een teken zijn van een onderliggende ziekte, verwonding, of stress.

Als je klaar bent om de mysteries van het miauwen van je kat vanuit een andere kamer te ontrafelen, hebben we alle informatie die je nodig hebt.

Laten we beginnen!

De oorsprong van het miauwen van je kat

In de loop van de menselijke geschiedenis heeft de domesticatie van vele dieren geleid tot de ontwikkeling van verschillende vormen van communicatie en begrip voor elkaar. Lange tijd werden tamme katten genegeerd door wetenschappers, ondanks het feit dat katteneigenaren de genialiteit van hun harige bekenden claimden.

Volgens de statistieken zijn katten het nummer één huisdier in de VS, omdat ze 4,5 miljoen honden overtreffen. Europa en Rusland schijnen ook in het voordeel van katten te zijn en het verschil lijkt nog groter te zijn. Deze voorliefde heeft wetenschappers geholpen de gedomesticeerde katachtige te bestuderen en hun mysterieuze wereld te verkennen.

Wat men ontdekte over de vocalisatie van katachtigen was het feit dat “de huiskat het enige lid is van de Felidae (alle katachtigen), dat sociale relaties aangaat met mensen,” volgens Anthrozoologist John W.S. Bradshaw. Het is werkelijk verbazingwekkend dat het huisdier, dat als het meest onverschillig werd beschouwd, zijn communicatievaardigheden heeft ontwikkeld om met ons te interageren.

Dit wordt nog duidelijker als je observeert hoe katten met elkaar omgaan. Zang maakt geen deel uit van hun vocabulaire als het gaat om hun soortgenoten, in plaats daarvan gebruiken ze lichaamstaal en geur om hun gevoelens en behoeften uit te drukken. Bradshaw ondersteunt dit door te beweren dat “cohesie in kolonies van katten wordt uitgedrukt als, en waarschijnlijk in stand gehouden, door allorubbing en allogrooming.”

Het lijkt erop dat katten zich hebben aangepast om samen met mensen te overleven en hun gebruik van miauwen heeft daar een cruciale rol in gespeeld. Een studie van de Cornell University over evolutionaire psychologie, uitgevoerd door Nicholas Nicastro, stelt dat: “Hoewel ze geen taal hebben, zijn katten zeer bedreven geworden in het managen van mensen om te krijgen wat ze willen – in principe voedsel, onderdak, en een beetje menselijke genegenheid,” hij voegt er ook aan toe dat: “katten gedomesticeerde dieren zijn die geleerd hebben welke hendels ze moeten indrukken, welke geluiden ze moeten maken om onze emoties te beheersen, en wanneer we reageren, zijn wij ook gedomesticeerde dieren.”

Dus, misschien ligt de oorsprong van het miauwen in de domesticatie van mensen door katten, maar we moeten nog ontdekken waarom miauwen katten in een andere kamer? Aangezien al hun miauwen een bepaalde betekenis hebben, afhankelijk van de urgentie in hun toon, gebeurt dit miauwen zeker met een reden!

Waarom miauwen katten in een andere kamer?

Het is belangrijk en nuttig om te begrijpen wat voor geluid je kleine harige vriend produceert. Natuurlijk verwacht niemand dat kattenouders vloeiend “kat” kunnen zeggen, maar het begrijpen van de basistonen kan nuttig zijn.

Volgens een recent tijdschrift, terwijl katachtige vocale repertoire is breed, het bereiken van maximaal 21 verschillende vocalizaties, het moet ook worden beoordeeld samen met andere factoren. De omgeving, hun behoeften, hun lichaamstaal, en hun relatie tot ons bepalen de betekenis achter hun miauwen. Dus, wat bepaalt de miauw die we uit een andere kamer horen komen?

1. Uw kat is krols

Allereerst is het belangrijk om de mogelijkheid uit te sluiten dat uw kat krols is. Hoewel katten gewoonlijk niet vocaal met elkaar communiceren is de langgerekte kreet, ook wel yowling genoemd, een geluid dat ze produceren om de aandacht van andere katten te trekken en hen te laten weten dat ze krols zijn.

Volgens de ASPCA, “miauwen vrouwtjes om hun ontvankelijkheid voor katers te adverteren, en mannetjes miauwen om toegang tot vrouwtjes te krijgen.” Andere tekenen van een krolse kat zijn hun algemene gedrag zoals verklaard door de Veterinary Centers of America. Katten kunnen aanhankelijker en veeleisender worden. Ze zoeken meer aandacht, ze buigen hun rug en het belangrijkste is dat ze erg luidruchtig worden.

Luister naar het geluid dat deze krolse calico kat maakt!

Zoals we al eerder hebben besproken, is castratie van een huiskat belangrijk voor hun eigen gezondheid. Het is bewezen dat gesteriliseerde katten een langere levensduur hebben en dat het risico op bepaalde soorten kanker wordt verminderd. Als u niet zeker bent, zijn er veel officiële studies die dit idee ondersteunen.

Deze studies bespreken de risico’s van intacte vrouwelijke katten op het ontwikkelen van pyometra (een mogelijk fatale baarmoederontsteking) en andere kankers van het voortplantingssysteem. Gecastreerde katers hebben eveneens een aanzienlijk kleiner risico op het krijgen van teelbalkanker en prostaatkanker.

Het is ook belangrijk om te onthouden voor eigenaren die geen strikt aan huis gebonden katten hebben, dat het niet steriliseren en castreren van hun katachtige metgezellen zal resulteren in zwerfkittens die op straat worden geboren. Als je een krolse kat hebt, kun je een lijst van goedkope sterilisatie/castratie klinieken over de hele wereld vinden, dankzij PetSmart, door hier te klikken.

2. Zo bevredig je hun basisbehoeften

Honger: Janken of overmatig miauwen kan een teken van honger zijn. Uw kat vraagt u om hem te voeren of in sommige gevallen willen katten dat hun baasje op hen let terwijl ze eten. Dit kan vaak gebeuren tijdens uw slaaptijd. Ik had persoonlijk een probleem met mijn kat die midden in de nacht om eten riep. Mijn automatische voederautomaat heeft me echt geholpen om de nachtelijke trek van mijn kat op te lossen!

Als u ook overweegt een voedsel feeder voor uw harige heerling, dan kunt u onze top 5 automatische natvoer feeder review of u kunt de volledige review overslaan en pick-up degene die ik gebruik van Amazon.

Water: Je moet ook uitkijken naar een lege waterbak. Zelfs als het vol was voordat je naar bed ging, kan je katje het per ongeluk omgedraaid hebben tijdens het spelen.

Als je merkt dat het water van je kat onaangeroerd blijft dan houdt je kat misschien niet van de kom zelf. Overweeg een waterval kom die je kat de illusie geeft dat hij in het wild is en die misschien ook stevig genoeg is om niet om te vallen.

Toilet: Er zijn katten die niet tegen de aanblik van een vieze kattenbak kunnen en dat is volkomen begrijpelijk. Het is ook begrijpelijk dat een werkende en vaak vermoeide kattenouder dit kleine ongemak vergeet, om er vervolgens zijn door netheid geobsedeerde vriend over te horen miauwen1

Natuurlijk, als je weet dat je kat is gevoed en dat hun kattenbak is sprankelend dan is er misschien een ander probleem op te lossen.

3. Uw kat wil aandacht

Voor sommigen kan dit het meest voor de hand liggende teken zijn. Terwijl het grootste deel van de wereld ons probeert te overtuigen dat katten weinig onderhoud nodig hebben en zich niets aantrekken van hun baasjes, weten kattenouders dat dit niet waar is. Niet alleen wij weten het, maar ook wetenschappers ondersteunen dit idee!

Kristyn Vitale, een wetenschapper op het gebied van dierengedrag aan de Oregon State University, ondersteunt het bestaan van een mens-kat band en zegt: “Dit idee dat katten niet echt om mensen geven of op hen reageren, houdt geen stand. Dr. Vitale en haar collega’s voerden in 2017 een studie uit en ontdekten dat, “de meerderheid van de katten de interactie met een persoon verkiest boven het eten of het spelen met een speeltje.”

Waarom miauwen katten in een andere kamer

Een studie uit 2019, toonde aan dat onze katachtige metgezellen hun gedrag aanpassen aan de hoeveelheid aandacht die een persoon hen geeft. Wat je geeft is wat je krijgt heb ik gelijk?

Als een kat is opgesloten of beperkt tot een andere kamer, zullen ze huilen om hun favoriete mens te roepen, hetzij om te knuffelen of te spelen. Het kan zijn dat je kat nog harder naar je miauwt als je de kamer binnenkomt. Ze kan tegen je aan wrijven of voor je neerploffen zodat je hun buik kunt aaien.

Het is belangrijk om je kat de aandacht te geven die ze nodig hebben, maar het is ook belangrijk om bepaalde grenzen te stellen. Als je constant naar je kat toegaat als ze huilt, juist nadat al hun behoeftes zijn vervuld, dan kan het zijn dat je kat misbruik van je maakt. Misschien kun je ze leren dat je ze aait als ze stil zijn en op bepaalde tijden. Met andere woorden, u kunt een routine creëren die voor u beiden geschikt is.

4. Uw kat is eenzaam

Je kat huilt misschien omdat ze de blues hebben van het weg zijn van jou of ze vervelen zich misschien en willen spelen. Eenzaamheid bij katten kan veroorzaakt worden door onze constante afwezigheid door werk, school, en het leven zelf. Natuurlijk hoeven we niet elke minuut van de dag bij onze katten te zijn, (ik betwijfel of dit ideaal voor hen zou klinken), maar we zouden in staat moeten zijn om een deel van onze tijd aan onze poezenbaby’s te besteden.

Volgens deze studie, gepubliceerd in 2020, is destructief gedrag gevolgd door overmatig vocaliseren een teken van verlatingsangst. In extreme gevallen kunnen huiskatten op ongepaste plaatsen urineren, tekenen van depressie en apathie vertonen of zelfs agressieve neigingen vertonen.

Scheidingsgerelateerde problemen worden bepaald door de kwaliteit van de interactie tussen kat en mens. Het kan ook het gevolg zijn van het verlies of de scheiding van een andere kat. Aangezien katten een band kunnen krijgen is er een grote kans dat ze bij het verlies van hun kattenvriendje het miauwen als reactie gaan gebruiken. Misschien heeft de andere kamer nog steeds de geur van de andere kat en roepen ze naar hen.

5.Uw kat is gestrest

Dit zou ook in de categorie “Ik ben eenzaam” kunnen vallen, omdat het iets is dat gemakkelijk stress kan veroorzaken bij je kat, of opnieuw het verlies van een vriend. Maar stressvolle situaties kunnen veroorzaakt worden door honderden factoren. De meeste van deze factoren kunnen verband houden met een verandering in de routine of omgeving van uw kat, zelfs een die wij als gering zouden beschouwen.

Er is onderzoek dat het idee ondersteunt dat zelfs gezonde katten zich ziek kunnen gedragen of gedragsproblemen kunnen ontwikkelen als gevolg van stress. Misschien moet u op zoek gaan naar andere tekenen van stress, behalve miauwen in een andere kamer. Uw kat eet misschien minder of weigert zelfs te eten. Braken, niet naar het toilet gaan, of het niet op de juiste manier gebruiken, kunnen ook tekenen van stress zijn.

Waarom Miauwen Katten In Een Andere Kamer

Sommige katten gebruiken hun babygedrag zoals kneden en overmatig bijten in dekens om de stress te verlichten. Ook het kammen kan een kalmerende techniek worden die kan leiden tot haaruitval. Zorg er in dit geval voor dat je katje je liefde en aandacht krijgt, zodat hij/zij kan omgaan met de veranderingen die zich mogelijk voordoen.

Zoals altijd wanneer u iets verontrustends ontdekt in het gedrag van uw kat, kan een bezoek aan de dierenarts enig licht werpen op de toestand van uw kat.

6.Uw kat heeft uw hulp nodig

Katten kunnen erg ondeugend zijn als ze door het huis rennen, klimmen boven op plaatsen waarvan we geen idee hebben dat ze erbij kunnen. Als u op elk moment van de dag een luid gejank hoort, kan het zijn dat uw kat vastzit.

Ik heb mijn oudere kat gevonden die naar me keek vanuit mijn kast, te bang om naar beneden te komen. Het duurde even voor ik hem vond tussen de dozen die daar stonden en toen ik hem vond, kon ik alleen maar lachen om zijn trieste kreet en zijn kraaloogjes. Natuurlijk hielp ik hem naar beneden, maar sindsdien hoor ik hem minstens één keer per maand van bovenaf huilen, smekend om hem naar beneden te halen.

7. Je kat wil naar buiten

Dit kan betrekking hebben op zowel strikt binnenkatten als buitenkatten. Krolse katten kunnen vaak huilend worden aangetroffen in een kamer met een balkon of een raam om een andere kat aan te trekken.

Soms kunnen ze gewoon huilen als ze een passerende zwerfkat zien, of ze nu gecastreerd zijn of niet. Katers zijn vaak pittiger, dus als zij een andere kater zien, kunnen zij hun mannelijke energie naar hem uitschreeuwen.

8. Uw kat wordt ouder

Dit is een is voor de collega kat ouders wier baby’s zijn in de bejaarden seizoen. Ouder worden betekent dat ons lichaam kwetsbaarder wordt, evenals de geest en het is niet zo anders als het gaat om onze kitties.

Het gejank van uw kat kan worden veroorzaakt door een aandoening genaamd, cognitieve disfunctie, ook bekend als dementie. Volgens ASPCA, “cognitieve achteruitgang – aangeduid als feline cognitieve disfunctie, of FCD – treft meer dan 55% van de katten van 11 tot 15 jaar en meer dan 80% van de katten van 16 tot 20 jaar.

Uw kat miauwt misschien in een andere kamer omdat hij gedesoriënteerd is of omdat hij constant contact nodig heeft. Katten die lijden aan deze stoornis kunnen aanhankelijk worden. Hun toon is meestal dringender, en het gebeurt meer tijdens de nacht.

Uw plaatselijke dierenarts kan u helpen deze aandoening te begrijpen en de veranderingen die het kan brengen bij uw katachtige metgezel. Begrip brengt medeleven, maar het kan u ook de juiste hulpmiddelen geven om met uw kat op een behulpzame en liefdevolle manier om te gaan.

9. Uw kat kan ziek zijn

Natuurlijk kunnen zelfs jonge katten gezondheidsproblemen ontwikkelen en kan het miauwen een teken zijn van een ziekte of pijn die je kat ondergaat. Katten kunnen erg goed zijn in het verbergen van hun pijn, dus het kan onopgemerkt blijven.

Als je merkt dat je kat miauwt in een andere kamer en je kunt niet achterhalen waarom dan een volledige check-up bij de dierenarts te maken. Het miauwen kan worden veroorzaakt door aandoeningen als artritis, blaasontstekingen, hyperthyreoïdie, hoge bloeddruk, enz. die uw dierenarts zou moeten kunnen onderzoeken. Hoe eerder u de bron van de pijn van uw kat ontdekt, des te meer mogelijkheden heeft u om het te behandelen.

10. It Runs In The Family

Het feit dat je poes praatziek is, of ze nu met je praat in een andere kamer of tegen je praat zodra je wakker wordt, zou iets te maken kunnen hebben met hun ras. Er wordt al enige tijd over gesproken dat Siamese katten als zeer spraakzaam worden beschouwd en ze hebben een scala aan verschillende geluiden die ze voortbrengen.

Het Maine coon ras wordt ook als spraakzaam beschouwd, bekend om de tsjilpende geluiden die ze maken. Er kunnen nog meer kattenrassen zijn die bekend staan om hun spraakzaamheid, dus misschien moet je het ras van je kat eens opzoeken en nagaan of het niet gewoon de bouw van de kat is.

Waarom miauwen katten ’s nachts in een andere kamer?

De wanhopige kreten van onze kat in het midden van de nacht kunnen een uitnodiging of een smeekbede zijn. Ze kunnen onze aandacht zoeken in de vorm van spelen en aaien en zoals eerder vermeld, kan een leeg bakje voer of water ook een reden genoeg zijn om ons te roepen.

Ze jagen

Katten zijn schepsels van de nacht en dat is wanneer ze naar buiten komen om te jagen. Zelfs in het comfort van onze huizen moeten katten ’s nachts nog steeds hun natuurlijke jachtinstinct bevredigen. Omdat de meeste katten hun dagen slapend doorbrengen en hun energie verzamelen, is het enige moment dat ze naar de maan kunnen janken het moment dat wij besluiten onze ogen te sluiten.

Waarom miauwen katten in een andere kamer?

Sommige katten kunnen nogal luidruchtig worden als ze op zoek zijn naar hun prooi, in ons geval op zoek naar hun opgezette muizen. Ze lijken dit geluid te produceren als ze proberen hun “snack” te bereiken. Zoals een kat die tjilpt als hij vogels ziet, in zekere zin hun geluiden imiteert.

Ze hebben geen toegang tot je slaapkamer

Sommige kattenouders geven er de voorkeur aan om hun slaapkamer privé te houden, terwijl anderen de deuren gesloten houden om te voorkomen dat de jachtkreten hen wakker maken. Maar een van de redenen waarom je kat specifiek midden in de nacht zou kunnen huilen, is omdat de deur dicht is en jij aan de andere kant ervan staat.

Ik heb jaren in hetzelfde bed geslapen met mijn poezen, maar nu ik ouder word, merk ik dat mijn slaap slechter is geworden. Natuurlijk geef ik mijn katten daar niet helemaal de schuld van, maar het kan moeilijk zijn om een goede en rustgevende slaap te hebben als je een derde van het bed overhoudt, meestal in een ongemakkelijke positie.

Ik heb besloten mijn slaapkamerdeur gesloten te houden omwille van mijn rug en ik hoor af en toe wel een kreet als ze spelen of klagen. Maar mettertijd heb ik gemerkt dat ze geleerd hebben dat mijn kamer verboden terrein is tijdens de late uurtjes, en verrassend genoeg schijnen ze dat te respecteren.

Moet je de roep van je kat beantwoorden?

Luid overmatig miauwen, vooral in de late uurtjes kan vermoeiend worden, maar je kat negeren zou niet het antwoord moeten zijn. Tenzij je natuurlijk zeker weet dat je kat gezond is en goed verzorgd wordt, en de enige reden dat hij miauwt is om te krijgen wat hij wil.

Door een routine te creëren en je aan je regels te houden zou je je kat kunnen leren om niet in een andere kamer te miauwen. Als het een nachtelijke gewoonte is, kun je een automatisch voederbakje gebruiken om ze ’s nachts snacks te geven. Maak hun slaapruimte comfortabel met een goed bed en veel speelgoed verstopt in hun ruimte om ze bezig te houden. Zelfs bij het weghouden van uw kat uit uw slaapkamer, is liefde de juiste tactiek!

Onthoud, probeer hun roep niet onmiddellijk te beantwoorden, maar wanneer ze in plaats daarvan stil zijn geworden. Geef ze een traktatie en feliciteer ze met hun stil zijn. Mikel Delgado, een postdoctoraal medewerker aan de School of Veterinary Medicine van de Universiteit van Californië, Davis verklaart dat elke aandacht als beloning kan worden gezien.

Schreeuw niet tegen ze en zoals we altijd adviseren, is positieve bekrachtiging de enige manier om je kat het idee bij te brengen dat ze niet moeten huilen als jij slaapt. Maar als je gewoon een babbelkat hebt die ervan houdt om te miauwen als ze aan het spelen zijn, dan ben jij het misschien die hun eigenzinnige gewoontes moet accepteren en terug miauwen.

Afsluitende gedachten

Wie had kunnen verwachten dat katten zo spraakzaam en veeleisend kunnen zijn? Nou, als je lang genoeg een kattenouder bent, dan ben je je er waarschijnlijk van bewust. Maakt het dat we minder van ze houden? Ik denk van niet!

Een kat horen miauwen en jammeren in een andere kamer kan eng en alarmerend zijn, en in zekere zin is dat ook de bedoeling van dat geluid. Om de een of andere reden vragen onze katjes onze aandacht en het is onze verantwoordelijkheid om aan hun behoeften te voldoen.

We doen alles om hen gelukkig te houden, niet?

Vond je deze informatie relateerbaar? Of heb je een beter antwoord op, waarom miauwen katten in een andere kamer? In ieder geval, laat ons weten wat de reden is achter het miauwen van jouw kat!