Waarom houden katten van vis (maar haten ze water)?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Katten worden in tekenfilms en films voortdurend voorgesteld als ronduit visgek. Niet te vergeten dat bijna elk merk van kattenvoer een vissmaak beschikbaar heeft. En katten lijken zeker niet te klagen over al die vis!

Maar waarom houden katten van vis?

Vissen zitten immers in het water en ik weet niet of je ooit geprobeerd hebt je kat een bad te geven…maar geen enkele hoeveelheid vis zou mijn kat op dat moment gelukkig hebben gemaakt.

Dus hoe hebben katten een smaak voor vis ontwikkeld zonder ooit eigenlijk vissen?

Hoewel niemand het antwoord kan weten met volledig zekerheid, geloven we dat het allemaal begon met de oude Egyptenaren…

Maar voor we daar aan toekomen, laten we het hebben over de oude voorouders van uw kat.

De oorsprong van de (niet zo) gewone huiskat

Alle moderne huiskatten delen een gemeenschappelijke voorouder in de Afrikaanse wilde kat. Deze wilde voorouders zijn er vandaag de dag nog steeds en kunnen overal in de Afrikaanse vlakten gevonden worden.

Maar ik kan je één ding vertellen dat ze niet doen… ze vissen niet!

In plaats daarvan, jagen deze wilde katten op ratten, muizen, gerbils, en hazen.

Je weet wel, de gebruikelijke katten dingen.

Maar dat begon allemaal te veranderen meer dan 10.000 jaar geleden, toen men geloofde dat de Egyptenaren voor het eerst de wilde kat domesticeerden. Wetenschappers dachten dat dit zo’n 5.000 jaar geleden begon, maar recent skeletbewijs heeft geleid tot de nieuwe 10.000-jarige tijdlijn.

Hoe domesticeerden Egyptenaren de kat?

Wat is de beste manier om het hart van een dier te bereiken?

Het is niet de elektriciteitsrekening betalen (geloof me)… het is eten!

En we hebben reden om aan te nemen dat de oude Egyptenaren voor het eerst met vis bevriend raakten met de oude voorouders van uw kat!

Kijk maar eens naar dit kunstwerk uit 1500 v. Chr.

Dat is een blij poesje onder de eettafel die zich tegoed doet aan de originele miauw mix. AKA een hele rauwe vis.

Enter…Evolutie!

Je hebt waarschijnlijk gehoord van natuurlijke selectie van Darwin. Je weet wel, het proces waarbij de sterkste individuen van een bepaalde soort overleven en zich voortplanten.

Normaal gesproken wordt dit beschreven in termen van natuurlijke aanpassingen aan de natuur en de omgeving. Maar er is nog een factor die kan… snel een soort doen evolueren en veranderen.

Het heet kunstmatige selectie en het beschrijft het proces waarbij de mens specifiek bepaalde eigenschappen selecteert binnen een soort.

Voor een extreem voorbeeld, hoef je niet verder te kijken dan je huishond. Ik kan u met 100% zekerheid zeggen dat de moderne Engelse Bulldog zeker NIET is ontstaan door natuurlijke selectie.

Dus wat heeft dit te maken met uw kat die van vis houdt?

Als de Egyptenaren in de eerste plaats vis gebruikten om de Afrikaanse wilde kat van angstig tot vriendelijk te maken, dan bevorderden zij onbewust ook een nieuwe kattensoort die van vis hield.

Onthoud, in elke populatie, zijn er altijd variaties. Net zoals sommige mensen van pittig eten houden en anderen niet, zouden er wilde katten zijn die echt van vis houden en velen die dat niet doen. Niet omdat ze ze eerder hadden gegeten of wisten hoe ze moesten vissen. Het is gewoon genetische variatie die deze katten het gevoel gaf dat vis een goede deal was.

En het zijn de wilde katten die van vis hielden die gedomesticeerd zouden worden.

We kunnen ook raden (gebaseerd op de kunstwerken uit die tijd) dat vis de belangrijkste maaltijd was die ze hun katten gaven. Dus als je een oude wilde kat bent en je houdt niet van vis, dan zou je waarschijnlijk niet lang in de buurt blijven.

Deze visminnende katachtigen plantten zich voort en over duizenden jaren werd die specifieke eigenschap bestendigd in de populatie.

Andere redenen waarom katten van vis houden

Eiwit is uiterst belangrijk voor katten. In feite is uw kat een zogenaamde obligate carnivoor, die dieren beschrijft die niet alle voedingsstoffen die ze nodig hebben uit planten alleen kunnen halen. Ze hebben nodig dierlijke eiwitten nodig om gezond te blijven. Met andere woorden, er bestaat niet zoiets als een veganistische kat.

Dit kan een andere reden zijn waarom katten van vis houden. Hun instinct drijft hen om dierlijke bronnen van eiwitten te vinden en uw kat is zich er terdege van bewust dat vis vol eiwitten zit.

Katten proeven ook dingen anders dan mensen en de meeste andere zoogdieren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld geen snoepjes proeven. Dus voor onze eiwit-georiënteerde katachtigen is vis misschien wel het equivalent van een reep!

Hoe zit het met andere katten? Vissen zij ook?

Hoewel er sterke aanwijzingen zijn dat uw kat is geëvolueerd van de Afrikaanse wilde kat, zijn er andere katten die vissen, zoals de toepasselijk genoemde vissende kat van Zuidoost-Azië.

Deze katten brengen veel tijd door in de buurt van meren, moerassen, rivieren, en wetlands waar ze bekend staan om het opscheppen van vis. vanaf de oever. Soms zwemmen ze zelfs onder water om de vis te pakken!

Dus ook al is de huiskat nauwer verwant aan de Afrikaanse wilde kat, ze hebben nog steeds een vissende kat in de stamboom!

Waarom houden katten van de geur van vis?

Hoewel we het niet met zekerheid kunnen zeggen, is onze beste gok dat uw kat, als obligate vleeseters, houdt van (en nodig heeft) vlees, en er zijn maar weinig andere vleessoorten die zo sterk ruiken als vis! Dus hoewel wij misschien een beetje vies zijn van de visgeur, kan uw vleesetende kat er niet aan weerstaan!

Vis is ook zeer voedzaam en relatief zeldzaam voor katten om te krijgen. Dit maakt het alleen maar aantrekkelijker voor uw kat!

Is vis goed voor mijn kat?

Zoals veel voedingskeuzes, hangt het ervan af. Maar vis is een geweldige bron van eiwitten voor uw kat vol en het zit ook vol met taurine en andere aminozuren die essentieel zijn voor uw kat. Vis is ook een uitstekende bron van omega 3 vetzuren van hoge kwaliteit. Dus niet alleen is vis een geweldige bron van voeding voor kat, maar ze houden er ook van!

De markt voor kattenvoer zit vol met producten met een vissmaak, dus uw kat heeft veel om uit te kiezen. En we hebben het hier niet alleen over tonijn, er zijn tientallen producten met alles van forel tot arctische zalmforel!

Waarom vinden katten tonijn zo lekker?

Hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen waarom katten tonijn zo lekker vinden, is het wel veilig om te zeggen dat tonijn waarschijnlijk het rijkste en meest smaakvolle voedsel is dat je kat krijgt. Hoewel commercieel kattenvoer geweldig is voor uw kat, biedt het niet de pure proteïne-fix die uw kat krijgt van tonijn uit blik. Bovendien is tonijn in de meeste gevallen een zeldzame traktatie waarvan uw kat weet dat hij niet altijd beschikbaar is.

In feite zou tonijn nooit het hoofdvoedsel van uw kat mogen zijn. Kwikvergiftiging bij katten is een zeer reële zorg, vooral als je bedenkt hoe klein je kat is in vergelijking met de hoeveelheid tonijn die ze met plezier kunnen eten!

Behoudens kwikvergiftiging, wat in kleine hoeveelheden geen probleem zou moeten zijn met tonijn, kan vis een geweldige traktatie zijn en een prachtige bron van gezonde omega-3 vetzuren!

Kunnen Katten Levende Vis Eten?

We raden af om je kat levende vis te voeren. Niet alleen is dit een beetje onmenselijk voor de vis, maar rauwe vis kan ook ziekteverwekkers bevatten die bij het koken verwijderd zouden worden. Afhankelijk van de grootte van de vis, kunnen de graten ook grote schade toebrengen aan de gezondheid van uw kat.

Wat denk jij?

Ik hoop dat u enig inzicht heeft gekregen in waarom precies uw kat van vissen houdt. Of waarschijnlijk beter gezegd, waarom uw kat van vissen houdt (maar een hekel aan water heeft).

We horen graag wat je ervan vindt!

Heb je iets nieuws geleerd?

Houdt je kat van vis of niet?