Waarom miauwen katten terug naar jou?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Waarom miauwen katten terug naar jou

Wetenschappers mogen dan de mysterieuze geest van katten aan het onderzoeken zijn, aan de andere kant droom ik van de dag dat ze een Google translate van de katachtige taal zullen maken.

Terwijl we praten met onze kittens, vraag ik me af hoeveel van wat we zeggen, en miauwen onbedoeld verloren gaat in de vertaling.

Is miauwen een manier van communiceren of is het gewoon een geluid? Willen katten terug gemiauwd worden? En tenslotte…

Waarom miauwen katten terug naar jou? Katten hebben hun miauwen ontwikkeld om met mensen te communiceren. Ze miauwen om aandacht, als een manier om hallo te zeggen of om iets te vragen. Omdat het een vorm van communicatie is, hebben baasjes die tegen hun katten praten de meeste kans om een miauw terug te krijgen.

Als je de betekenis achter deze miauwen wilt onderzoeken en beter wilt begrijpen waarom je kat naar je terug miauwt, lees dan verder!

Laten we aan de slag gaan!

Waarom miauwen katten?

Hoewel katten vaak worden gebrandmerkt als onverschillige individuen, zijn zij eigenlijk een van de weinige huisdieren die hun communicatievaardigheden hebben ontwikkeld om specifiek met mensen te communiceren. Volgens Anthrozoologist John W.S. Bradshaw, “is de huiskat het enige lid van de Felidae (d.w.z. alle katachtige soorten), dat sociale relaties aangaat met mensen.”

Miauwen en luidruchtig zijn is gewoon geen onderdeel van katachtige interactie als het gaat om hun eigen soortgenoten. Bradshaw voegt er ook aan toe dat “cohesie in kolonies van katten tot uiting komt als, en waarschijnlijk in stand wordt gehouden, door allorubbing en allogrooming.” Dit betekent dat de eerste katten die sociale groepen vormden toen ze vrij rondliepen, in plaats van vocale communicatie, lichaamstaal en geur gebruikten om te communiceren.

Het is werkelijk verbazingwekkend hoe het gedrag van onze katten ten opzichte van ons ligt in hun domesticatie die volgens studies meer dan 10.000 jaar geleden begon in het Nabije Oosten. Maar de manier waarop ze met ons omgaan heeft ook te maken met hun kittentijd. Jonge kittens gebruiken miauwen om in contact te komen met hun moeder, om haar aandacht te trekken als ze honger hebben of verdwaald zijn. Dus, de enige keer dat je katten met elkaar ziet praten is als ze nog kittens zijn.

Door de hoge frequentie zijn kattenmiauwen moeilijk te negeren. Katten doen dit om de aandacht van mensen te trekken. In feite zouden ze gebruik kunnen maken van onze natuurlijke, verzorgende reactie op een babygehuil, suggereert Karen McComb, gedragsecologe aan de Universiteit van Sussex.

Als we terugpraten tegen onze katten, laten we hen ook zien dat ze onze aandacht hebben. Zodra zij die reactie hebben, zal hun gemiauw meestal intenser worden om een behoefte aan te geven, of het nu een lege kom is of een goede krab onder de kin.

Kunnen katten menselijk miauwen begrijpen?

Terwijl wij mensen voornamelijk taal gebruiken om te communiceren, gebruiken katten daarentegen een verscheidenheid aan andere middelen om met elkaar te communiceren, waaronder lichaamstaal, het plaatsen van de staart, geur. Ze gebruiken vocale geluiden tijdens het paren of vechten, maar miauwen maakt geen deel uit van hun repertoire.

Deze miauwen zijn speciaal voor ons gereserveerd. Maar wat gebeurt er als we terugpraten tegen onze katten? Wel, ondanks hun geniale geesten zullen ze niet begrijpen wat we terugzeggen, maar ze zullen wel erkennen dat we op hen reageren.

Sommige kattenouders kiezen ervoor om terug te miauwen, terwijl anderen woorden gebruiken. Nogmaals, de kans dat uw kat begrijpt wat u zegt, of miauwt, is erg klein. Wat ze wel zouden kunnen begrijpen, is de toon die je gebruikt. Dr. Uri Burstyn, een dierenarts uit Vancouver, Brits Columbia stelt dat het gebruik van een hoge toon om onze katten te roepen effectiever is.

In zekere zin communiceren onze katten met ons zoals ze met hun moeders praten en zijn ze ontvankelijker om met onze baby-talk stem aangesproken te worden. Professor Bjarne O. Braastad van de Noorse Universiteit voor Levenswetenschappen beweert dat “Dieren die met mensen leven, hebben de neiging hun babygedrag tegenover mensen te gebruiken omdat ze merken dat het werkt.”

Braastad zegt ook dat veel mensen, vooral vrouwen, een hogere stem gebruiken als ze katten aanspreken. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat katten hogere stemmen meer vertrouwenwekkend vinden en diepe stemmen meer bedreigend. Hoe dan ook, ik maak me nogal schuldig aan deze techniek, die wordt ontvangen met spinnend miauwen en een flinke dosis langzaam knipperen.

Vinden katten het leuk als je terug miauwt

Hoewel niet alle katten je zullen betrekken in een heen en weer communicatie, zijn er katten die van dit soort interactie genieten. Er is ook een grote kans dat sommige katten hun miauwen reserveren voor hun favoriete mens. Een van mijn katten kijkt me bijvoorbeeld aan alsof ik een buitenaards wezen ben op het moment dat ik reageer met een miauw. Misschien heb ik een slecht woord gebruikt, maar ik hoop zeker van niet!

Waarom miauwen katten terug naar jou?

Zoals ik al eerder zei, katten zullen niet begrijpen wat onze miauwen betekenen, maar ze zullen de toon begrijpen en dat is het enige dat telt! En als je je afvraagt of je kat het leuk vindt als je terug miauwt, dan ligt dat echt aan je kat of aan jouw talent voor kattenlinguïstiek.

Kijk maar naar deze kat-linguaal en zijn praatgrage poes!

Waarom miauwen katten terug naar jou?

Nu we begrijpen wat het voor een kat betekent om een miauw terug te krijgen, is het ook belangrijk om te zien waarom katten terug miauwen als we tegen ze praten. Natuurlijk, de nummer één reden is dat ze iets van ons nodig hebben. Maar hoe vertaal je hun gemiauw in mensentaal? Hoe geef je ze wat ze willen?

Voor aandacht

Zoals eerder gezegd is de roep van een kat specifiek geëvolueerd om onze aandacht te trekken. Een interessante studie toonde aan dat mensen de stem van huiskatten zelfs aangenaam vinden. Geen wonder dus dat we doen wat ons gezegd wordt!

Er zijn miljoenen redenen waarom uw aandacht nodig is. Als je terugkomt van je werk en je ziet je kat om je heen cirkelen en spinnend miauwen, dan is de kans groot dat je bontbal je aan het begroeten is. Deze vocale begroeting wordt meestal gecombineerd met een rechtopstaande staart, een signaal dat ook door kittens wordt geuit als ze hun moeder begroeten.

Sommige katten zullen je aandacht vestigen op enkele onvervulde basisbehoeften. Een lang aanhoudend miauwen kan gevolgd worden door uw kat die wegloopt naar de bron van hun ongerief. Een lege of soms zelfs een halflege voerbak kan voor hen onaanvaardbaar zijn. Hun kattenbak moet misschien dringend worden schoongemaakt of ze nodigen u uit om met hen te spelen. Misschien vinden ze wel dat ze een traktatie verdienen omdat ze zo schattig zijn!

Overdreven miauwen

Elke kat is anders en terwijl er veel katten zijn die liever in stilte zitten, zijn anderen spraakzaam en eisen uw aandacht. Wat je situatie ook is, je moet weten dat dit volkomen normaal is. In feite zijn er rassen die de neiging hebben om meer aan de spraakzame kant te zijn. Volgens de ASPCA, “zijn de Siamezen gevoelig voor overmatig miauwen en joelen.”

Waarom miauwen katten terug naar jou

Als je aan de andere kant hebt gemerkt dat je kat, die normaal zo rustig is, overmatig miauwt, dan kan dit een indicatie zijn van een gezondheidsprobleem. Als dit het geval is, probeer dan te observeren of het miauwen gebeurt terwijl je kat de kattenbak gebruikt, als ze aan het eten zijn, of zelfs als ze zichzelf aan het verzorgen zijn. Let er ook op of uw kat, die normaal zo spraakzaam is, plotseling stil is geworden. Ook dit kan een teken zijn van een ziekte of een stress-gerelateerd probleem.

Verhoogd vocaliseren kan ook voorkomen bij oudere katten. Zoals uitgelegd in een recente studie van Petra Cerna, Doctor in de Diergeneeskunde van de Colorado State University, ontwikkelen sommige katten een leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang, die resulteert in gedragsveranderingen. Eén van deze veranderingen is overmatig miauwen.

Soorten miauwen van katten

Nu we de mogelijke redenen achter het miauwen van uw kat kennen, is het belangrijk om het verschil en de geschatte betekenis van hun miauwen te herkennen. Onderzoekers in Japan stellen dat katten waarschijnlijk het vermogen hebben om verschillende woorden te herkennen, meestal gerelateerd aan voedsel en hun eigen naam. Het zou dus onbeleefd zijn om niet terug te miauwen.

miauwen

Het meest voor de hand liggende en gecompliceerde geluid is het “miauwen”. Het wordt meestal gezien als een begroetingsgeluid. Hoe langer het miauwen, hoe dringender de roep. Het kan betekenen dat uw kat honger heeft of aandacht nodig heeft. Een laag miauwtje kan wijzen op ziekte of verwonding.

Ik heb de neiging om de behoefte van mijn katten aan voedsel te herkennen wanneer hun miauwen kort en luid zijn, en ik heb gemerkt dat hoe geïrriteerder ze zich aan mij ergeren, de miauw zich tot in het oneindige zal uitstrekken. Als je katje blijft huilen, zelfs met een vol bakje voor haar neus, dan wil ze misschien dat je haar ziet eten. Je moet ook letten op de lichaamstaal van je kat; hun staart is altijd een goede indicator.

Spinnen

Spinnen moet het zoetste geluid zijn, de frequentie bijna hypnotiserend in zijn gestaag ritme. Deze frequenties zijn in feite meer dan alleen maar rustgevend, ze hebben helende eigenschappen en men denkt dat ze de groei van botten bevorderen. Het is dus niet alleen een teken van geluk, maar zieke katten spinnen ook om genezing te bevorderen.

Volgens Gary Weitzman, een dierenarts en CEO van de San Diego Humane Society, “spinnen op een frequentie van 25-100Hz komt overeen met gevestigde genezende frequenties in de therapeutische geneeskunde voor mensen.” Als dit geen magie is, dan weet ik het niet meer!

Chattering

Dit schattige geluid wordt verondersteld een uitdrukking te zijn van overbelasting van opwinding wanneer een kat een potentiële prooi ziet die net buiten bereik is!

Mijn katten zijn zeer actieve tsjilpers. Ze hebben de neiging om op hun kattenboom bij het raam te zitten en de vogels voorbij te zien vliegen, bijna hopend dat door meer te kwetteren ze de vogel naar hen kunnen laten komen!

Misschien helpt deze video u dit geluid te herkennen!

Yowling

Ik ben er zeker van dat de meeste kattenouders dit langgerekte gekreun zullen herkennen. Mijn katten zetten hun yowl-stand aan in het midden van de nacht wanneer hun speeltijd begint. Maar miauwen kan een indicator zijn voor meer dan alleen hun speelse instincten.

Katten miauwen als ze in hun paringsperiode zijn, maar bij gecastreerde katten zou dat niet het geval moeten zijn. Het miauwen kan ook een teken van pijn en stress zijn. Als je verhuisd bent naar een nieuw huis, kan je kat huilen om zijn verloren territorium of als je lang weg bent, kan hij miauwen omdat hij je mist.

Als je hebt gemerkt dat je kat miauwt zonder bijzondere reden, dan zou een goede speelsessie elke dag ervoor moeten zorgen dat het weggaat. Maar als dit gedrag aanhoudt, is een bezoekje aan de dierenarts misschien noodzakelijk.

Sissen, grommen en snauwen

De geluiden waar de meeste kattenouders waarschijnlijk van in de stress zouden schieten, zijn boze geluiden die hun onschuldige katje kan maken. Dit komt vaker voor bij verwilderde of zwerfkatten, en is een gedrag dat kan optreden als de kat extreem bang of boos is.

Katten gebruiken deze geluiden ook als ze met elkaar vechten. Dit schreeuwen en sissen gaat gepaard met een gebogen rug, opgestoken haar, afgeplatte oren, en een borstelige staart. In sommige gevallen kan ook spugen voorkomen. Op zulke momenten is het belangrijk om voorzichtig met uw kat om te gaan. Het wegnemen van de oorzaak van hun angst moet uw eerste prioriteit zijn.

Moet je het miauwen van je kat stoppen?

Ochtend miauwen

Hoewel de meeste miauwen welkom zijn, kunnen ochtendkreten vervelend worden, vooral als ze werken als een vervanging van uw alarm. Voordat u iets doet, moet u de bron van het miauwen van uw kat vinden.

Als je er 100% zeker van bent dat het om aandacht vragen gaat, dan moet je proberen niet toe te geven. Tenzij je je rol als koninklijk onderdaan hebt aanvaard, zoals de rest van ons. Grapje!

Waarom miauwen katten terug naar jou?

Als je in dezelfde kamer slaapt, hoef je je kat niet uit te schelden, zet hem gewoon buiten en doe de deur dicht. Door deze tactiek een paar dagen achter elkaar toe te passen zou je kat deze gewoonte moeten verliezen. Als er niets verandert, moet je misschien overwegen je kat uit de slaapkamer te houden.

De reden achter ochtendmiauwen kan ook verveling zijn en je kat kan vragen om wat speeltijd. Probeer elke avond voor het slapen gaan een kwartier tot een half uur met uw kat te spelen. Dit zou ze naar een lange sluimer moeten sturen en uw probleem oplossen.

Als laatste kan het zijn dat je kat geen eten meer heeft. Ik heb dit probleem een tijdje gehad en het enige wat me gered heeft zonder het risico te lopen mijn katten te overvoeren was een Automatic Wet Food Feeder, specifiek de Cat Mate C500 die een flinke timer heeft. Je kunt hem hier op Amazon bekijken of als je geïnteresseerd bent, kun je meer lezen over deze voederautomaat (en mijn andere favorieten) door onze review over deze 5 beste voederautomaten voor natvoer die ook werken voor droogvoer te bekijken.

Nachtelijk Huilen

Als je kat gecastreerd is en je hebt alle mogelijke gezondheidsproblemen uitgesloten, maar hij jankt midden in de nacht, dan verveelt hij zich waarschijnlijk.

Katten zijn nachtdieren en hun jachtinstincten komen ’s nachts naar boven. Als jij slaapt, heeft je kat acht uur vrije tijd aan zijn poten. Natuurlijk gebruiken ze die tijd vooral om te slapen, maar ze zullen ook jagen. Een manier om hun slaapjacht aan te pakken is door een goede speelsessie met ze te houden voordat ze gaan slapen.

Je zou ook een paar van hun favoriete speeltjes kunnen laten rondslingeren voor het geval ze wakker worden. Zorg ervoor dat je de deur dicht houdt, zodat ze je niet storen met rondspringen en rollen. Spelen is niet alleen goed voor hun gewicht, maar het houdt je katje ook stressvrij!

Wat Niet Te Doen

Hoewel overmatig miauwen frustrerend kan worden, is het belangrijk dat je je katje niet negeert. Alleen als je er helemaal zeker van bent dat je kat miauwt om te krijgen wat ze wil en niet omdat er iets mis is; zou je dat kunnen doen.

Katten zijn individuen en net als mensen hebben ze hun eigenzinnige gedragingen. Als je een praatgrage kat hebt of een kat die graag haar gevoelens uit, dan moet je dat voor haar eigen geluk accepteren. Geef uw kat nooit een uitbrander of een klap voor het miauwen. Het kan er weliswaar toe leiden dat uw kat wegloopt en stopt met dit gedrag, maar het zal uiteindelijk tot stress leiden. Wees niet verbaasd als u merkt dat uw kat u ontwijkt. Soms moet je van iemand houden zoals hij is!

Afsluitende gedachten

Elke kat is anders, sommige katten gebruiken alleen hun lichaam om hun behoeften kenbaar te maken, terwijl anderen ook vertrouwen op hun stembanden. Hoe dan ook, het is belangrijk om naar je kat te luisteren, om te zoeken naar die subtiele of soms niet zo subtiele tekenen van liefde of verdriet.

Ik heb mijn kattenmaatjes nu meer dan zeven jaar en ik hoop dat ik de betekenis achter de meeste van hun miauwtjes ben gaan begrijpen. Misschien begrijpen zij dat ook.

Om eerlijk te zijn, denk ik dat we toch geen katachtige google translate nodig hebben. We moeten gewoon oplettend zijn en niet bang zijn als we dom klinken als we tegen hen praten of miauwen. Dus, praat met je kat en luister naar hun gemiauw, want ze hebben ons veel te vertellen en ze zijn ook nog eens spinnen perfecte luisteraars!