Waarom houden katten van knisperende dingen?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

waarom houden katten van knisperende dingen

Katten houden zeker van knisperende dingen! Ik weet dat ik een stuk papier kan oprollen en mijn kleine kat komt de kamer binnenrennen, klaar om te gaan! Boodschappen doen uit een papieren zak zal niet alleen haar aandacht trekken, maar ze zal ook haar best doen om wat tijd door te brengen binnen de zak. Dan zijn er nog de speciale kattenspeeltjes die ontworpen zijn om een extra knisperend geluid te maken.

Dus één ding is zeer duidelijk: katten houden van knisperende dingen.

Maar waarom?

Hoewel we niet met 100% zekerheid kunnen weten wat het is aan knisperend papier of plastic dat katten zo opgewonden maakt, kunnen we wel een paar heel goede verklaringen bedenken.

Je snapt het gewoon niet!

Dat is geen belediging! Je kan gewoon niet horen wat je kat hoort als er een stuk papier of plastiek gekreukt wordt!

Uw kat heeft een absoluut verbazingwekkend gehoor en kan zelfs op ultrasoon niveau horen. Hoewel katten dit bovenmenselijke gehoor niet gebruiken om met elkaar te communiceren, doen muizen dat zeker wel! Het geluid dat het kreukelen van dat stuk papier maakt, zou niet alleen de ultrasone communicatie van muizen kunnen nabootsen, maar het zou ook kunnen lijken op de beweging van muizen en andere kleine dieren in de struiken en bladeren.

Niet alleen wekt dit de interesse van je kat, het kan ook wat prooidrift opwekken omdat ze nu opgewonden zijn voor de jacht! Mijn kat wordt dubbel opgewonden omdat ze weet dat als ze het knisperende geluid hoort van papier dat in een balletje wordt gewikkeld, er een goede kans is dat ik het door de kamer ga gooien!

The Sound Of Comfort

Anderen geloven dat het geluid van een papieren zak die ritselt het geluid van droog gras en bladeren kan nabootsen, wat een lekker bedje is. Ik zou zeggen dat het geluid van wat dan ook dat onder uw kat ritselt, over het algemeen een goed teken is dat ze een warm bed met wat isolatie gevonden hebben.

Vergelijk het geluid van het liggen op uw hardhouten vloer met het geluid van het liggen op een enkel stuk papier. Voor de voorouders van je kat was het vinden van een lekker warm plekje om te slapen belangrijk om te overleven, en een mooi gekreukel tijdens het opmaken van je bed is een goed teken dat je een goed isolerend materiaal hebt gevonden om op te liggen!

Het is iets anders

Er is een andere, eenvoudigere reden waarom uw kat geïnteresseerd kan zijn in dingen die knisperen. Veel katten zijn voortdurend geïntrigeerd door alle vreemde voorwerpen in onze mensenwereld. Het geluid van knisperend papier of knisperende plastic zakken valt zeker op in vergelijking met de meeste van de dagelijkse geluiden die uw kat verwacht te horen.

Knisperend Kattenspeelgoed

Er is niets mis mee om te vertrouwen op eenvoudig papier om de knisperende hunkering van je kat te bevredigen, maar er is ook een breed scala aan knisperende kattenspeeltjes op de markt. Onze favoriet zijn deze kleurrijke en krokante vlinderspeeltjes van Jackson Galaxy. Hoewel gewoon papier goed is, zit er ook catnip in en mijn kat wordt helemaal gek als ik deze van de trap gooi.

Voorzichtig: Niet alle kreukels zijn goed

Hoewel het misschien lijkt alsof je moet rondrennen en alles wat je kunt vinden moet crinkelen…kunnen sommige crinkle-geluiden eigenlijk extreem gevaarlijk zijn voor je kat. Een studie uit 2015 heeft iets gedocumenteerd dat “audiogene reflex aanvallen bij katten” wordt genoemd. Simpel gezegd, sommige alledaagse geluiden kunnen daadwerkelijk een aanval bij uw kat uitlokken. Ze ontdekten dat dit het vaakst voorkomt bij oudere katten en dat de gemiddelde leeftijd van begin ongeveer 15 jaar oud is.

Het meest voorkomende geluid dat deze aanvallen veroorzaakt?

Het geluid van aluminiumfolie dat kraakt.

Maar er waren vele andere geluiden die zij testten, waaronder een metalen lepel die in een keramische voerbak viel, tikken op glas, en zelfs het gekreukel van papier of plastic zakken!

Moet je je zorgen maken?

Deze aandoening, feline audiogenic reflex seizures of FARS genoemd, is vrij ongewoon en treft zoals gezegd meestal veel oudere kittens vanaf de leeftijd van 15 jaar. De kans dat uw kat aan FARS lijdt is vrij klein, zelfs als ze al wat ouder zijn, maar het is toch interessant om de aandoening van verkeerd gelopen kreukels te overwegen.

Het is ook interessant om deze kant van het effect van het supergehoor van uw kat te zien, want het lijkt erop dat ze dingen horen die wij gewoon niet begrijpen.

Slotgedachten

Katten zijn zeker nieuwsgierig, maar als het op knisperende dingen aankomt horen ze niet alleen dingen die wij niet kunnen horen, het zou ook het geluid van natuurlijke isolatie kunnen vertegenwoordigen dat zo belangrijk zou zijn geweest voor hun wilde voorouders. Maar ik ben er ook vrij zeker van dat katten gewoon geïnteresseerd zijn in alle vreemde manieren waarop wij onze tijd doorbrengen en dat het geluid van knisperende dingen gewoon een ander intrigerend “menselijk ding” is.

Als je meer wilt weten over de grappige dingen die je kat doet, bekijk dan mijn laatste post over waarom je kat graag op karton kauwt of waarom je kat graag voor je neerploft.