Hebben katten met ontklauwde nagels krabpalen nodig?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

hebben ontklauwde katten krabpalen nodig

Let op: Dit bericht is bedoeld om kattenouders met een kattenklauw voor te lichten, maar we zijn geen voorstander van het ontklauwen van katten. Toch is het een complex onderwerp en als je meer wilt weten over beide kanten van de zaak, raad ik je dit artikel van de BBC aan.

Als u de ouder bent van een kat met een kale klauw, heeft u misschien iets eigenaardigs gezien… uw kat loopt naar de hoek van de bank of de krabpaal en begint te “krabben” op dezelfde manier als wanneer hij klauwen zou hebben.

Wat is hier aan de hand? Waarom krabben ontklauwde katten nog steeds? Betekent dat dat ontklauwde katten nog steeds krabpalen nodig hebben?

Ontklauwde katten kunnen nog steeds genieten van en profiteren van krabpalen, zelfs zonder klauwen. Katten hebben geurklieren in hun poten en krabben helpt katten hun territorium af te bakenen. Krabben is ook een diepgeworteld onderdeel van het gedrag van katten en katten met klauwen hebben dit instinct nog steeds. Het is ook een goede oefening!

Zelfs zonder klauwen, genieten katten nog steeds van het proces van krabben omdat het zo’n diepgeworteld instinct bevredigt! Dus ja, zelfs ontklauwde katten moeten toegang hebben tot een krabpaal of iets dergelijks om aan te krabben.

Waarom krabben ontklauwde katten nog steeds?

Als wij mensen het krabben van katten op zijn waarde schatten, is het onbegrijpelijk waarom een kat met klauwen iets zou krabben. En het lijkt zeker niet dat een kat met klauwen een krabpaal nodig zou hebben.

Maar er is veel meer aan het krabben dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

Laten we eens nader kijken naar de redenen waarom geklauwde katten nog steeds krabben, te beginnen met de meest waarschijnlijke verklaring.

Reden 1: Uw kat markeert zijn terrein

Katten zijn van nature territoriale wezens en de wilde voorouders van uw kleine huiskat of verwilderde vriend zouden dapper een territorium hebben gecontroleerd dat ruwweg de grootte van 20 stadsblokken had. Zoals de experts van de International Cat Care Society zeggen, “markeren katten hun territorium met geuren afkomstig van gezichtsklieren, urine, uitwerpselen en anale klieren. Deze territoriale markering, samen met de uiterst gevoelige reukzin, helpt katten om effectief te communiceren en om directe onderlinge conflicten te minimaliseren.”

Dus waar komt krabben in het plaatje?

Uw kat heeft ook speciale geurklieren op hun poten en de handeling van het krabben (zelfs zonder klauwen) kan die geuren afzetten. Dus ook al hoeven ontklauwde katten hun nagels niet te scherpen of ze in het algemeen in vorm te houden door te krabben, ze moeten de wereld nog steeds laten weten dat uw huis hun terrein is!

Dit helpt ook verklaren waarom de hoek van de bank zo’n populaire (en vaak problematische) plek is voor katten om te krabben. Meubels hebben niet alleen een goede krabbare stof en de perfecte hoogte om zich in uit te rekken, maar het is ook een interessante opslagplaats voor geuren! U en eventuele gasten in uw huis zullen waarschijnlijk lang genoeg op de bank zitten om er een unieke geur te verspreiden. De krachtige reukzin van uw kat vangt dit allemaal op en wil er zeker van zijn dat hun geur deel uitmaakt van dit sociaal belangrijke deel van het huis!

Reden 2: Instinct

Uw kat heeft een paar miljoen jaar instinct dat zijn drang om te krabben drijft en simpelweg zijn klauwen verwijderen (of ze besproeien met wat water) zal dat waarschijnlijk niet veranderen. Ontklauwde katten hoeven niet uit te leggen waarom ze krabben aan het meubilair of een paal- ze voelen waarschijnlijk gewoon de drang om het te doen. Krabben heeft katten geholpen te overleven door een duidelijke afbakening van territorium en het scherp houden van klauwen.

Zelfs zonder klauwen, krijgen ze andere positieve stimulansen voor het krabben die hen op de been houden. Kijk maar eens naar een van de Felidae familieleden van uw kat die een hele boom gebruikt als krabpaal:

Reden 3: Het is een goede stretch

Jij gaat naar yoga en je kat gaat naar de dichtstbijzijnde krabpaal (of bank) om zich eens goed uit te rekken! Maar serieus, als je ooit je kat hebt zien krabben (ontklauwd of niet) heb je waarschijnlijk gemerkt dat wat begint als krabben soms lijkt te veranderen in een diepe rek waar ze echt in leunen!

Het is gewoon een andere manier dat krabben niet alleen krabben! Het is niet alleen praktisch, maar het voelt ook gewoon goed en zorgt ervoor dat uw ontklauwde kat terugkomt voor meer!

Reden 4: het is ontspannend

Soms worden gedragingen als borstelen en krabben meer gedaan om je kat te kalmeren en te sussen dan iets anders. Hill’s legt uit dat tijdens momenten van confrontatie of angst katten plotseling kunnen beginnen met borstelen. Voor sommige mensen kan dit lijken alsof onze katten zo onaangedaan zijn door wat er voor hen staat dat ze liever een snelle vachtverzorging sessie hebben, maar het kan eigenlijk het tegenovergestelde betekenen. Dr. Lisa Maciorakowski legt uit: “Omdat bij het verzorgen endorfine vrijkomt (hormonen die de kat gelukkig maken), zullen ze vaak deelnemen aan dit plezierige en ontspannende ritueel om zichzelf te helpen kalmeren.”

Hetzelfde kan gezegd worden van krabben en ontklauwde katten kunnen hun krabroutine uitvoeren omdat ze het gedrag rustgevend en kalmerend vinden- zelfs zonder de klauwen.

Reden 5: gewoonte

Hoewel veel katten als kitten worden ontklauwd, ondergaan sommige katten de operatie pas als ze volwassen zijn. Veel dierenartsen combineren het ontklauwen met een castratie- of sterilisatie-operatie en hoewel deze ingrepen kunnen worden gedaan op 8 weken geven veel dierenartsen er de voorkeur aan te wachten tot 6 maanden. Dat geeft kittens en jonge katten genoeg tijd om de krabgewoonte te ontwikkelen.

Natuurlijk is gewoonte niet de belangrijkste drijfveer voor ontklauwde katten om te blijven krabben, maar in combinatie met alle andere verklaringen kan het zeker een factor zijn.

Reden 6: Het is hoe ze hun energie kwijt kunnen

Sommige kattenouders hebben misschien gemerkt dat hun katten graag naar de krabpaal of de hoek van de bank rennen als ze thuiskomen.

Terwijl sommige katten misschien een volledig geval van de zoomies ervaren of pronken met hun favoriete flop techniek, vinden andere katten de krabpaal een geweldige manier om de extra opwinding eruit te krijgen die zich opbouwt wanneer hun mens thuiskomt! Per slot van rekening is krabben, zelfs voor katten met klauwen, een geweldige manier om zich even lekker uit te rekken en wat beweging te krijgen na de hele dag slapen en verzorgd te zijn.

Dit klinkt misschien een beetje vreemd voor sommige mensen, maar de zoomies, of een overmaat aan energie, zijn zeker een echt ding en de wetenschappelijke naam is frenetic random activity periods of FRAPS. Hoewel de meeste mensen geen idee zullen hebben waar je het over hebt als je uitlegt dat je kat te maken heeft met FRAPS (in feite zullen ze waarschijnlijk het verkeerde idee krijgen) zijn de zoomies iets waar bijna elke kattenouder zich mee kan identificeren en krabben is een van de vele manieren waarop katten omgaan met deze extra energie.

Hebben ontklauwde katten nog steeds krabpalen nodig?

Ja, absoluut! Zoals we gezien hebben, doet het krabben veel meer dan alleen de klauwen scherpen en er zijn veel voordelen, zelfs voor de kat met ontklauwde nagels.

Maar wat voor soort krabpaal moet een kat met klauwen hebben?

Hoewel het misschien verleidelijk is om uw kat met ontklauwde nagels gewoon vrij spel te geven in de hoek van de bank, suggereren studies dat katten echt de voorkeur geven aan de zeer populaire krabpalen op basis van touw. Hoewel ik geen onderzoek kon vinden dat specifiek de voorkeuren van katten met klauwen onderzocht, is het aannemelijk dat er niet veel verschil is.

Een van de beste opties is deze eenvoudige (en budgetvriendelijke) krabpaal op Amazon. Het is hoog genoeg voor de meeste katten op bijna 2 en een halve meter, maar zal niet de hele kamer in beslag nemen. Het wordt ook ondersteund door enkele honderden vijf-sterren beoordelingen van gelukkige kat ouders. U kunt de laatste prijs op Amazon bekijken door hier te klikken.

Hebben katten met klauwen een kattenboom nodig?

Hoewel de meeste katten met ontklauwde nagels zeker baat kunnen hebben bij een krabpaal, is het belangrijker om rekening te houden met hun behoeften! Katten hebben een plek nodig die ze hun eigen kunnen noemen, een plek om te klimmen, en natuurlijk een plek om te krabben. Als je dat allemaal al in huis hebt, dan heb je een streepje voor!

Maar als je een geschikte ruimte mist waar katten hun instincten kunnen botvieren, dan is een kattenboom meestal het meest zinvol. Als je geïnteresseerd bent, kun je mijn lijst van de beste krabpalen voor onthaarde katachtigen bekijken om ideeën op te doen over wat zal werken in jouw huis.

Slotgedachten

Hoewel het misschien verrassend is om te beseffen dat een kat met klauwen nog steeds een krabpaal zou moeten hebben, als we ons echt in de katachtige geest verdiepen begint het volkomen logisch te worden. Miljoenen jaren van evolutie drijven onze katten ertoe om te krabben – met of zonder klauwen!