Waarom valt mijn kat mij aan en niemand anders?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer u een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

waarom valt mijn kat mij aan en niemand anders

Voelt het ooit alsof je specifiek doelwit van uw katachtige “vriend”?

Misschien ben je het grootste deel van de tijd de favoriete mens en houdt je kat duidelijk van je (congrats), maar toch lijkt het alsof je de enige bent die je kat besluit willekeurig aan te vallen!

Dus wat is hier aan de hand en waarom valt je kat jou aan maar niemand anders? Helaas is er geen gemakkelijk antwoord dat op elke situatie van toepassing is, maar in de meeste gevallen reageert uw kat gewoon op het soort aandacht dat u hen geeft of hebben ze besloten dat u het leukst bent om aan te vallen en mee te spelen!

Maar dat is eigenlijk gewoon krabben aan de oppervlakte (zie je wat ik daar deed) van waarom je kat dit zou kunnen doen.

Laten we wat dieper ingaan op de mogelijke redenen, te beginnen met de meest voorkomende. We zullen het ook hebben over manieren waarop u kunt voorkomen dat uw kat u in de eerste plaats aanvalt.

Maar eerst, laten we een belangrijke vraag beantwoorden.

Valt uw kat u eigenlijk aan?

Oké, misschien rol je met je ogen en roep je “Ja! Natuurlijk, mijn kat valt me aan!”

Maar er is een GROOT verschil tussen speelgedrag en echte agressie- zelfs als ze er allebei op uitlopen dat jij je aangevallen voelt. Het verschil begrijpen tussen spel en agressie is de eerste stap om uit te zoeken waarom onze kat besloten heeft om aan te vallen! Terwijl het verschil duidelijk is voor een andere kat, hebben wij mensen het soms moeilijk om het verschil te zien tussen spel en echte agressie. We moeten dus kijken naar de algemene context van onze katten om uit te vinden of ze met ons proberen te spelen of dat ze echt ons lunchgeld willen stelen.

Context Clue #1: Waar gebeurt het?

Onze eerste context aanwijzing is de locatie van de aanval. Katten zijn typische hinderlaagroofdieren, wat betekent dat ze zich graag verstoppen en wachten op hun prooi. Dus als je wordt aangevallen terwijl je een hoek omslaat of langs de favoriete schuilplaats van je kat loopt, is de kans groot dat ze aan het spelen zijn en de kans niet konden weerstaan om je een mep te geven. Als uw kat u in plaats daarvan als prooidier ziet, hebben we grotere problemen, maar dit is vrij onwaarschijnlijk.

Het andere ding om te overwegen is of de aanval gebeurt rond een bron zoals voedsel, meubels, of rond een ander dier. Deze scenario’s wijzen allemaal op agressie in plaats van spel omdat uw kat de behoefte kan voelen om hun ruimte te beschermen tegen u of een ander dier.

Context Clue #2: Wat was je kat aan het doen?

Hoewel het nauw verwant is aan onze eerste context aanwijzing, moeten we overwegen wat je kat aan het doen was voordat hij besloot aan te vallen. Kwamen ze naar je toe of was je ze aan het aaien?

Het is ook belangrijk om te overwegen wat JIJ aan het doen was voor de aanval. Bijvoorbeeld, als je kat je alleen aanvalt als hij je aait, dan moet je misschien de manier waarop je je kat aait veranderen – vooral als jij de enige bent die wordt aangevallen tijdens het aaien.

Context Clue #3: Controleer de oren

Hoewel de lichaamstaal van katachtigen complex en ingewikkeld is, vind ik meestal dat de oren een geweldige indicator zijn van hoe je kat zich voelt. Platte oren die zo dicht mogelijk bij het lichaam van je kat staan, duiden op een defensieve houding en suggereren dat je kat zich bedreigd voelt. Aan de andere kant zal een kat die aan het jagen of spelen is “zijn oren naar voren houden om zoveel mogelijk auditieve informatie te verzamelen om een succesvolle aanval uit te voeren.” Als uw kat platte oren laat zien met een gespannen lichaam dan is het waarschijnlijk dat ze denken dat ze in een gevecht zitten.

Wat te doen met deze informatie?

Als uw kat u uit spel aanvalt dan is de oplossing meestal vrij eenvoudig- u moet uw kat meer geschikte speelmogelijkheden dan ze al hebben. Maar als uw kat u aanvalt omdat hij zich bedreigd of ongemakkelijk voelt, dan zullen we wat verder moeten graven om uit te zoeken hoe we dit kunnen oplossen.

Maar waarom ik en niemand anders?

Als uw kat u aanvalt en niemand anders, is er een goede kans dat er iets is anders is over jou en je relatie. Een heel simpel voorbeeld: stel dat jij de enige in het gezin bent die zijn veters strikt in de woonkamer, waar je kat je kan zien. Er zijn genoeg katten die gewoon niet kunnen weerstaan een kans om een paar schoenveters aan te vallen! Als uw kat u en uw schoenveters aanvalt, kan hij besluiten dat het heel leuk is. Misschien reageer jij wel op een manier die je kat veel leuker vindt dan andere mensen in je huis.

Wat begon als een simpele schoenveter aanval is veranderd in een voorkeur voor het aanvallen van jou en jou alleen.

Dus moeten we echt wat katachtige detective werk doen. Nu dat we een aantal context aanwijzingen hebben uitgewerkt om uit te zoeken of we worden bespeeld of gepest, kunnen we een aantal veel voorkomende redenen voor aanvallen afbreken om uit te zoeken waarom onze kat ons heeft uitgekozen voor hun katachtige vechtclub.

Laten we beginnen met de meest waarschijnlijke reden.

Reden 1: Uw kat is overprikkeld

Overstimulatie is een veel voorkomend maar vaak zeer onbegrepen katachtige fenomeen. Simpel gezegd, het treedt op wanneer goed aaien slecht gaat, omdat het te lang duurt of omdat je kat wordt geaaid op een plek die hij niet leuk vindt. Het lastige is dat overstimulatie er bij verschillende katten anders uitziet en dat elke individuele kat een andere drempel heeft om geaaid te worden.

Dus als uw kat aanvalt alleen u terwijl je ze aait dan is er een goede kans dat je je aaien moet aanpassen. De makkelijkste oplossing is om de aai-sessies in te korten, maar je op het hoofd richten is meestal ook een veilige gok. Katten raken veel sneller overprikkeld als ze op hun buik geaaid worden, dus dat gebied kun je beter vermijden.

De eerste tekenen van overstimulatie kunnen subtiel zijn en soms voelt het alsof onze katten in een oogwenk van blij met het aaien naar volledige aanvalsmodus gaan. Maar het feit is, dat de meeste katten zijn geven subtiele signalen.

Reden 2: Het is leuk om je aan te vallen! (Sorry)

Laten we zeggen dat je iemand op het werk in de maling zou nemen.

Wie ga je kiezen?

Ook al ben je niet zo’n grappenmaker, je hebt vast wel iemand in gedachten waarvan je weet dat het een goede kandidaat zou zijn. Het is waarschijnlijk iemand die niet te overstuur zal raken, maar die je toch een leuke reactie zal geven.

Wel, er is een kans dat jij het ideale doelwit bent voor een kantoorgrap. Maar in plaats van een kantoorgrap ben jij het doelwit van de verveling van je kat en toevallig ben jij het leukste doelwit om aan te vallen tussen de dutjes door. Dus vraag jezelf af, wat maakt jou anders dan andere mensen in je huis?

Heb je een grappige reactie of begin je misschien een heftige speelsessie zodra je aangevallen wordt?

Reden 3: Omgekeerde Agressie

VCA Hospitals definieert omgeleide agressie als wanneer uw kat geagiteerd is door “een ander dier, persoon, of gebeurtenis, maar niet in staat is om agressie te richten op de stimulus.” Een van de meest voorkomende voorbeelden is wanneer een binnenkat een buitenkat door een raam ziet. Uw kat kan gefrustreerd en bedreigd zijn door deze kat, maar kan dat niet op de buitenkat afreageren omdat er een barrière tussen hen in staat.

Zoals een persoon die een echt slechte dag, zal uw kat zijn frustratie afreageren op het volgende beestje waarmee hij in contact komt, en soms kan dat u zijn.

Dus hoe kan dit verklaren waarom uw kat aanvalt alleen je met omgeleide agressie?

We moeten teruggaan naar de context om uit te zoeken wat er aan de hand is. Een van de meest voorkomende scenario’s betreft een ander huisdier. Het is vrij gebruikelijk voor een kat of hond om hun favoriete mens uit te kiezen en vooral honden zullen vaak besluiten om deze persoon door het huis te volgen. Hoewel katten en honden goed met elkaar overweg kunnen, is de relatie vaak wat gespannen en kan uw kat een deel van zijn agressie en frustratie op u afreageren.

Als je hond altijd bij jou rondhangt dan zou dat verklaren waarom jij de enige persoon bent die door je kat wordt aangevallen.

Maar het hoeft geen hond te zijn, omgeleide agressie kan ook tussen katten voorkomen en is meestal een kwestie van middelen. Een groot aantal katachtige gevechten gebeuren om meubilair zoals kattenbomen of het perfecte plekje in de zon. Dus als je altijd op dezelfde plek op de bank zit (je weet wel, naast de kattenboom) en je bent het slachtoffer van aanvallen van katten, dan moet je misschien een andere kattenboom aanschaffen. Naar mijn mening hebben de mensen van Go Pet Club de beste selectie en kwaliteit van bomen en u kunt hun winkel op Amazon bekijken. Je hoeft niet per se te gaan all out met een enorme kat boom voor elke kat, maar elke kat moet een ruimte die uniek is voor hen hebben.

Omgekeerde agressie is echter niet beperkt tot andere huisdieren en dieren alleen. Pijn en stress kunnen katten aanzetten tot uitvallen, maar meestal is dat niet gericht op één persoon (tenzij je een zeer agressieve petter).

Reden 4: Je ruikt een beetje raar

Er is een kans dat een bepaalde geur je kat aanmoedigt om je aan te vallen. Net als bij gerichte agressie, raakt je kat overprikkeld door een bepaalde stimulans (in dit geval geur) maar weet niet hoe hij dat anders kan uiten dan door jou aan te vallen.

De meest voor de hand liggende mogelijkheid is de geur van een ander dier, vooral een andere kat. Als de kat die aanvalt niet gesteriliseerd of gecastreerd is, zal de geur van een andere kat waarschijnlijk een nog grotere impact hebben. Verminderde agressie is slechts een ander voordeel van het castreren of steriliseren van uw kat, omdat de meerderheid van de katten veel rustiger is na castratie of sterilisatie.

Maar het is niet altijd duidelijk wat uw kat op stang jaagt. Hoewel citrusgeuren zoals sinaasappels aanstootgevend zijn voor katten, is het niet waarschijnlijk dat ze je daarom aanvallen. In plaats daarvan kunnen minder voor de hand liggende geuren zoals bleekwater of ammoniak een vreemde reactie bij uw kat teweegbrengen. Dat komt omdat bleek voor veel katten erg naar kattenurine ruikt, waardoor ze overprikkeld raken.

Dus als je regelmatig met bleekmiddel schoonmaakt (misschien op je werk) en de andere mensen in je huis zijn dat niet dat zou kunnen verklaren waarom je kat jou als hoofddoelwit heeft gekozen. Zelfs als je het niet kunt ruiken, betekent dat niet dat het er niet is, want katten hebben een reukvermogen dat 6 keer groter is dan dat van mensen.

Reden 5: Omdat het werkt (Onbedoelde Positieve Versterking)

Positieve bekrachtiging is de basis van moderne dierentraining en het concept is vrij simpel: als een beestje doet wat jij wilt dat ze doen dan geef je ze een traktatie onmiddellijk na dat gedrag en na verloop van tijd zal dit dat gedrag aanmoedigen.

Dus wat is onbedoelde positieve bekrachtiging?

Dat is wanneer je uiteindelijk gedrag aanmoedigt dat je niet van plan bent te bevorderen. Het klassieke voorbeeld is een kat die midden in de nacht om eten miauwt. Laten we zeggen dat je opstaat en je kat eten geeft om het miauwen te stoppen.

Maar wat heeft je kat geleerd? Dat miauwen een goede manier is om eten te krijgen. Dus de volgende keer dat ze honger heeft in het midden van de nacht is een spervuur van miauwen genoeg om een snack te krijgen! Nu heb je onbedoeld een middernachtelijk miauwend monster gecreëerd!

Hetzelfde proces kan verklaren waarom je kat jou zou aanvallen en niemand anders. De vraag wordt dan, wat doe jij doet na de aanval dat anderen niet doen? Als u uw kat laat spelen of een snack geeft om ze te kalmeren na een aanval, moedigt u ze juist aan om meer aan te vallen!

U kunt zien hoe dit verder kan worden afgedwongen als andere mensen in het huishouden uw kat niet geven wat ze willen na een aanval. Na verloop van tijd, word jij de enige die ze nog aanvallen omdat het nog steeds bij jou werkt!

Daarom is het belangrijk om je kat geen positieve bekrachtiging te geven nadat ze je hebben aangevallen – zelfs als je het niet meent!

Reden 6: Oké, je kat mag je misschien niet

Ik zeg het niet graag…maar als je kat alleen je aanvalt, dan is er een kans dat ze je gewoon niet zo aardig vinden. Hoe ruw dat ook klinkt, het is niet iets wat je persoonlijk moet opvatten, aangezien het waarschijnlijk eerder een combinatie van dingen is dan alleen jou als persoon. Misschien ben je regelmatig in de buurt van andere huisdieren waardoor je interessante geurtjes hebt, ben je een beetje een luidruchtigere prater en zijn je aai-vaardigheden voor verbetering vatbaar. Hoewel dat hard klinkt, kan dit alles er samen toe leiden dat uw kat u beleefd vraagt om afstand te houden met een goedgeplaatste poot.

Als het inderdaad lijkt alsof je kat je gewoon niet in het bijzonder mag, is het meestal het beste om te beginnen met het verbeteren van je aai-vaardigheden. Steek je vinger uit en laat je kat naar je toe komen, concentreer je dan op korte aaitjes over het hoofd. Tenzij er iets anders aan de hand is, zal een paar dagen rustig en zachtjes aaien de meeste katten over de streep trekken.

Reden 7: Ben jij gewoon de inwonende kattenpersoon?

Ook al klinkt het als een plek waar ik graag zou willen wonen, de meeste huishoudens zijn niet gevuld met kattenmensen. Dat betekent dat er een duidelijk onderscheid is tussen mensen die met de kat omgaan en mensen die dat niet doen! Dus hoewel het misschien voor de hand ligt, is het belangrijk om jezelf af te vragen of je wordt aangevallen, alleen omdat jij degene bent die tijd doorbrengt met je kat!

Andere leden van het huishouden worden misschien niet aangevallen door uw kat omdat ze in de eerste plaats geen tijd doorbrengen met uw kat! Ik weet het, het is voor de hand liggend, maar het is een vaak over het hoofd geziene verklaring, vooral als het gaat om jongere katten die klaar zijn om te spelen vechten iemand (en niet alleen jij).

Reden 8: Het gaat allemaal om territorium

We hebben het hier al over gehad in een aantal van onze context aanwijzingen, maar het zou kunnen komen doordat je op het verkeerde moment en nog belangrijker op de verkeerde plaats met je kat omgaat.

Katten zijn van nature territoriale wezens, dus het zou geen verrassing moeten zijn dat dit soms problematisch is in onze huizen. De ASPA legt uit dat “Territoriale agressie van katten is meestal gericht op andere katten, maar het kan ook gericht zijn op honden en mensen. Een kat kan territoriale agressie vertonen tegenover sommige gezinsleden en niet tegenover andere en tegenover sommige katten en niet tegenover andere.”

Met andere woorden, uw kat kan u aanvallen en anderen niet omdat u de enige bent die inbreuk maakt op wat zij als hun territorium beschouwen of omdat u de enige bent die zij als een bedreiging zien. Het lastige gedeelte is uit te vinden wat uw kat precies als zijn territorium beschouwt. De wilde voorouders en verwilderde vrienden van uw kat beheersen grote delen van het land en wetenschappers ontdekten dat “het verspreidingsgebied van een kater 1.351 acres (2,1 vierkante mijl) besloeg”.

De ASPCA legt ook uit dat “het territorium van een kat het hele huis kan zijn of een deel ervan, de tuin, het blok, of de buurt.” Dus hoewel het moeilijk zal zijn om precies te achterhalen welke territoriale grens je hebt overschreden, kun je door te letten op de contextuele aanwijzingen erachter komen waar je de fout in bent gegaan.

Zoals het geval is met veel agressieproblemen, hebben katten die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn niet alleen meer kans om agressief te zijn, maar ook meer kans om territoriaal te zijn.

Hoe te reageren op katachtige agressie

Hoewel de specifieke oplossing voor katachtige agressie zal afhangen van de onderliggende oorzaak, zijn er een paar dingen die over de hele linie van toepassing zijn. Opnieuw is het onderscheid tussen spelende en werkelijke agressie hier van cruciaal belang.

Moet ik “Nee” tegen mijn kat zeggen?

Veel mensen proberen hun kat te ontmoedigen om aan te vallen door dezelfde technieken te gebruiken die ze zouden gebruiken bij een kind of een hond. Maar in tegenstelling tot een hond die duidelijk reageren op je sociale signalen, zullen de meeste katten je gewoon aankijken alsof je gek bent. Of zoals kattenexpert Tony Buffington het zegt: “Je kat denkt dat je een grote, onvoorspelbare aap bent.”

Om te begrijpen waarom moeten we in het verleden van onze kat kijken. Buffington gaat verder met te zeggen dat katten niet in staat zijn om negatieve bekrachtiging zoals “nee” zeggen te koppelen aan hun gedrag omdat “katten geëvolueerd zijn als solitaire jagers met weinig behoefte aan het lezen van sociale signalen, vooral die voor gedragsaanpassing.”

Met andere woorden, “nee” zeggen of schreeuwen tegen je kat zal niet veel uithalen.

Wat moet ik in plaats daarvan doen?

Het eerste wat je moet doen is ervoor zorgen dat je het gedrag niet aanmoedigt. Het beste wat je kunt doen is meestal weglopen. Uw kat geeft om u en in het geval van een spelpoging wil hij uw aandacht. Door weg te lopen laat je je kat zien dat hun agressieve speelstijl hen niet gaat brengen wat ze willen.

Aan de andere kant, als de agressie duidelijk geen spelen is dan is je eerste doel om uit te zoeken wat de oorzaak is en het onderliggende spelen op te lossen. Daarom heb ik zo vaak benadrukt hoe belangrijk het is om het verschil tussen spel en agressie te begrijpen met behulp van onze context aanwijzingen.

Spel Therapie

Spelen is een belangrijk onderdeel van het kat-zijn en van het opvoeden van een kat. Door te spelen bevredigt uw kat zijn natuurlijke instinct om te jagen, te achtervolgen en te vangen. Hoewel de redenen waarom je kat specifiek wordt aangevallen uiteenlopend kunnen zijn, kan kleine agressie soms worden beheerst met wat speltherapie!

Probeer een week lang 15 minuten per dag met je kat te spelen en houd de incidenten van agressie bij. Er is een goede kans dat ze zullen afnemen. Interactief speelgoed is altijd het beste en mijn favoriet is Da Bird die je hier op Amazon kunt zien. Katten worden helemaal gek van dit speeltje en ik heb eerlijk gezegd nog nooit een kat gezien die is niet geïnteresseerd in het opjagen van Da Bird!

Wanneer je hulp zoekt

Oké, we hebben een paar grappen gemaakt over katachtige agressie, maar op een gegeven moment is het niet meer om te lachen.

Maar wanneer is dit punt en wanneer moet je professionele hulp zoeken?

Het eerste wat je moet overwegen is de mate van agressie. Kattenbeten is een serieuze zaak en gedurende een decennium in het veterinaire veld, heb ik tientallen kattenbeten gezien die in zeer ernstige wonden veranderden met een handvol waarvoor zelfs een operatie nodig was. Als uw kat agressie vertoont die resulteert in diepe beten dan is er een groot probleem en het is duidelijk geen speelgedrag. Uw kat heeft een ernstig probleem dat onmiddellijke aandacht nodig heeft en u moet zo snel mogelijk uw dierenarts raadplegen.

Zelfs als het niet helemaal zo ernstig is, kan uw dierenarts helpen medische problemen uit te sluiten die kunnen leiden tot agressie. Maar als uw kat gericht is op het aanvallen van slechts één persoon (u) is het veel waarschijnlijker dat uw kat een gedragsprobleem heeft. Uw dierenarts kan u doorverwijzen naar een gediplomeerde gedragsdeskundige die u kan helpen het probleem op te lossen en uit te zoeken wat er aan de hand is.

Maar de context aanwijzingen en redenen die we al hebben besproken zouden je een goede voorsprong moeten geven.

Afsluitende gedachten

Hoewel het behoorlijk persoonlijk kan aanvoelen dat je kat alleen jou aanvalt, is er vaak een onderliggend probleem dat niet precies specifiek op jou is gericht. Het is belangrijk om je katachtige detective hoed op te zetten en uit te zoeken waarom onze katten hebben besloten om ons persoonlijk aan te vallen. Ook al voelt het vaak willekeurig aan, met genoeg moeite kunnen we er meestal achter komen waarom onze katten zich zo gedragen.