Waarom bijt mijn kat in mijn neus?

Als kattenouder weet ik dat het niet altijd gemakkelijk is om het genuanceerde gedrag van onze katachtige metgezellen te begrijpen. Katten kunnen grappig, vreemd en eigenzinnig zijn, maar wanneer ze plots in je neus bijten, zullen ze je zeker wat verward achterlaten!

Waarom bijt mijn kat in mijn neus? Een zacht knabbeltje op de neus is meestal een teken van genegenheid, omdat uw kat u probeert te verzorgen of te markeren met zijn geur. In je neus bijten kan ook het gevolg zijn van overstimulatie door het aaien, en een signaal van frustratie en defensiviteit.

Als je meer wilt weten over de obsessie van je kat om in je neus te bijten en hoe je deze gewoonte kunt stoppen, lees dan verder!

Waarom bijt mijn kat in mijn neus?

Of je nu op de bank TV zit te kijken met je kat spinnend op je borst, of je gezicht begraaft in de pluizigheid van hun buik, een neusknabbel is altijd iets onverwachts, dus laten we je wat antwoorden geven!

Reden 1: Het is een Kitten Gedrag

De manier waarop katten zich in hun volwassenheid gedragen is niet alleen een manifestatie van hun persoonlijkheid, maar het heeft een direct verband met hun kittentijd, hoe ze door hun moeder zijn opgevoed en hun algehele socialisatie met mensen.

Deze socialisatieperiode voor huiskatten duurt tussen de leeftijd van 2 en 7 weken, en gedurende die tijd verkennen zij de wereld door te spelen met andere voorwerpen, mensen, en huisdieren. Zij leren ook hoe zich te gedragen door sociaal spel met hun nestgenoten, en katten leren ook hoe te overleven en sociaal te zijn via hun moeder als zij zelf sociaal en ontspannen is rond andere mensen.

Deze periode is van cruciaal belang omdat kittens er sociale etiquette leren, welk gedrag aanvaardbaar is, en dat doen ze vooral door zich bezig te houden met ruw spel. Als een kitten te vroeg gescheiden is geweest van hun moeder en broertjes en zusjes, is de kans groot dat hun sociale vaardigheden, vooral als het gaat om spelen, niet zo verfijnd zijn. Ze kunnen dit kittenachtige gedrag zelfs tot in de volwassenheid behouden, wat kan verklaren waarom uw kat het bijten in uw neus acceptabel vindt.

Of je nu een kitten hebt geadopteerd, of je kat is veel ouder, het is mogelijk dat ze niet weten wanneer ze moeten stoppen wanneer ze je bijten of krabben. Dus, als je katje over het algemeen rustig is, dan is dit soort spel zoals neusbijten niet dat ze agressief zijn, in werkelijkheid, ze hebben gewoon nooit te horen gekregen hoe ze zich moeten gedragen rond jou en je neus als ze super opgewonden zijn!

Reden 2: Ze tonen genegenheid

Ik begrijp dat het makkelijk is om katachtige bijten te associëren met agressie, vooral omdat onze huid veel gevoeliger is, en zelfs een zacht knabbeltje kan ongemak veroorzaken, maar dat is niet altijd het geval. Als er geen tekenen van agressie aanwezig zijn zoals grommen, intens krabben, en sissen dan is het veilig om te zeggen dat het liefde is!

Dit soort liefdesbeten gebeuren meestal wanneer zowel jij als je katje ontspannen zijn. Misschien zit je katje op je schoot te spinnen, of kwam je naar ze toe om ze een kopstoot te geven en plotseling is daar die kneep op je neus. Dit knabbelen is gemakkelijk te herkennen omdat het geen pijnlijke beet is die erop gericht is je pijn te doen, maar het is veel zachtaardiger, soms kietelend, en speels zelfs.

Kijk maar eens hoe dit poesje zijn mensje een massage geeft, evenals een liefdesbeet op de neus!

Als je nog nooit een kat hebt gehad die uit liefde in je neus beet, misschien herken je het gevoel wel van de keren dat ze aan je hand of vingers hebben geknabbeld, of je hebt ze zien kneden en bijten in hun favoriete deken of een kledingstuk dat van jou is, hoe dan ook, dat zijn uitingen van genegenheid!

Reden 3: Ze zijn je aan het verzorgen

Het is inmiddels een bekend feit dat katten graag schoon zijn en volgens Pamela Perry, DVM “tussen de 30 en 50 procent van hun dag bezig zijn met zichzelf te verzorgen.” Maar sommige katten oefenen dit gedrag graag op elkaar uit, in welk geval het allogrooming wordt genoemd. Een onderzoeksartikel toonde aan dat “vertrouwdheid en verwantschap significant geassocieerd zijn met allogrooming en de nabijheid van een andere kat.”

Hoewel dit een veel voorkomend gedrag kan zijn tussen katten die aan elkaar gebonden zijn, betekent dit niet dat wij als eigenaren niet het voorrecht hebben om door onze katten te worden gepoetst. Sommige katten likken het haar van hun baasje, anderen gaan alleen voor de handen, terwijl er ook zijn die liever ons gezicht schoonmaken in welk geval een knabbeltje bijna onvermijdelijk is.

Dus, als je katachtige metgezel je aan het verzorgen is, beschouw het dan als een teken dat je poes zich bijzonder met je verbonden voelt, en dat je neus een beetje een wasbeurt nodig heeft!

Reden 4: ze markeren je

Katten zijn onafhankelijke wezens, maar ze kunnen ook een beetje bezitterig zijn, en om er zeker van te zijn dat de bank, hun speelgoed, en het hele huis van hen is, zorgen ze ervoor dat ze alles om hen heen markeren met hun geur. Bij andere katten en zelfs bij hun mens geurmarkering verandert meer in een geuruitwisseling, omdat ze de geurklieren op hun wangen en gezicht gebruiken door tegen je aan te wrijven.

Tijdens dit proces is het voor sommige katten niet ongebruikelijk om je te bijten en als het gebeurt dat ze met hun kop in je gezicht aan het bijten waren, dan kan de vooruitstekende neus gemakkelijk een doelwit worden. Dus, hoewel in onze neuzen bijten misschien niet de beste sensatie is kan het zeker hun manier zijn om ons te vertellen dat we deel uitmaken van hun clubook al zijn we meestal haarloze, slungelige, en gracelloze wezens!

Reden 5: Ze zijn speels

Als je net een kitten of een jonge kat hebt geadopteerd, heb je misschien gemerkt dat ze voortdurend in een speelse bui zijn. Je zult merken dat ze plotseling naar dingen slaan of door het huis op en neer rennen, hun omgeving verkennen en tegen je been op klimmen.

Met zo’n houding is het dus niet verwonderlijk dat ze onze neus, die uitsteekt, een leuk speeltje vinden om op te tikken of zelfs speels in te bijten. Zoals ik al eerder heb gezegd ontgroeien niet alle katten ruw speelgedrag, zeker niet als ze nooit anders zijn opgevoed. Misschien zijn ze van hun moeder en broertjes en zusjes gescheiden toen ze te jong waren, of heeft hun vorige eigenaar hen geen grenzen geleerd.

Als je kat al veel ouder is en hij bijt nog steeds in je neus als je gezicht in de buurt is, dan kan dat komen doordat ze vanaf hun kindertijd geconditioneerd zijn om het te zien als een normale uiting van hun speelsheid. In je neus bijten als spel is op zich niet erg, maar het kan een kattenouder ongemakkelijk maken, vooral als hun katachtige metgezel groeit en daarmee ook hun tanden. Daarom is het belangrijk om hen te tonen dat er bepaalde plaatsen zijn waar ze hun tanden zeker niet in mogen zetten!

Reden 6: Om je aandacht te krijgen

Een andere reden waarom je katje voor de gierige neusbeet zou kunnen gaan is aandacht. Sommige katten zullen miauwen als ze geaaid willen worden, terwijl anderen misschien meer “extreme” middelen gebruiken om de onmiddellijke aandacht van hun mens te krijgen. Als je je kat het afgelopen uur hebt geaaid en je bent gestopt, bijten ze misschien in je neus om je te laten merken dat er niet aan hun behoeften wordt voldaan.

Het kan voor sommigen van jullie als een verrassing komen wanneer het gebeurt en die exacte reactie is waar katten naar op zoek kunnen zijn wanneer ze plotseling aan je handen of neus knabbelen. Het is alsof ze ons terug knijpen naar de realiteit, en als we elke keer gehoorzamen dan hebben ze waarschijnlijk ondervonden dat het effectief is!

Reden 7: Ze zijn overprikkeld

Hoewel een zachte beet op de neus een positief gebaar kan zijn, kan het ook een waarschuwingsteken zijn. Context doet er wel degelijk toe als het gaat om agressief, angstig of defensief gedrag van een kat, en om te begrijpen waarom bijten of krabben gebeurt, moeten we de omstandigheden die daartoe geleid hebben nader bekijken.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat uw kat u op de neus beet vanwege overstimulatie. Dit gebeurt meestal als we onze katten te veel aaien of als we ze aaien op plaatsen waar ze dat niet prettig vinden, zoals hun staart, of als we hun pootjes aanraken. Meestal zullen onze katachtige metgezellen ons proberen te vertellen dat ze willen dat we stoppen, ze zullen bijvoorbeeld hun oren naar achteren trekken en met hun staart trillen, maar als we niet luisteren dan zijn ze aangewezen op hun tanden en klauwen om weg te komen.

Als je katje bang is geworden dan is het mogelijk dat ze hun defensieve bijtgedrag hebben gericht op de dichtstbijzijnde persoon in hun buurt, dus op jou. Het is moeilijk om altijd de reden te vinden waarom onze katten in deze vlucht of vecht modus gaan, het kan aan ons liggen of het kan vuurwerk van buiten zijn, hoe dan ook, dit gedrag is niet geworteld in boosaardigheid, maar hun overlevingsinstinct!

Wat betekent het als een kat in je neus bijt als je slaapt?

Het ontvangen van de onverwachte neusbeet terwijl je je kat aan het aaien bent zou gemakkelijk verklaard kunnen worden door de meerdere redenen hierboven, maar wat als het gebeurt terwijl je slaapt?

Als je net zo bent als ik, dan is slapen zonder je katten geen optie, zelfs als dat betekent dat je de hele nacht in een garnalenhouding moet blijven liggen. Maar voor sommige katten is slapen bij hun baasje niet de meest ideale situatie, vooral als hun baasje een onrustige slaper is. Dus, als uw kat aan het voeteneind van het bed slaapt, dan kan het zijn dat ze in uw voeten bijten als reactie op uw schoppen en als ze naast uw gezicht slapen dan zal een beet op de neus je laten weten dat je te veel bedruimte opeist!

Zulke situaties zijn meestal zeldzame incidenten, maar als het veel te vaak gebeurt dan proberen ze je waarschijnlijk wakker te maken. Mijn katten gebruiken hun nachtelijk gejank om mij uit bed te trekken en het vertaalt zich meestal in twee dingen, “geef me eten” of “ik verveel me”. Voor sommige katten is gewoon naar je staren terwijl je slaapt, of huilen niet zo efficiënt, dus wat is dan het op één na beste? Met hun pootjes in je gezicht tikken of je op je neus bijten!

Dus, als je wilt blijven slapen met je kat, maar je wilt niet wakker gemaakt worden door hun kleine tandjes, dan stel ik voor om een speelsessie met ze te houden voordat je naar bed gaat. Door hun jachtinstinct te gebruiken om je katachtige metgezel uit te putten, zal je kat niet alleen helpen om zijn slaaproutine aan te passen aan die van jou, maar hij zal ook minder aandacht van je nodig hebben, zelfs als hij midden in de nacht wakker wordt.

Als het eten is waar ze dan om vragen, dan is het de moeite waard om te kijken naar een automatische voederautomaat. Ik heb voedsel dat een geweldige manier is om de nachtelijke trek in eten van uw kat te stillen. Het zal u niet alleen uw nachtrust besparen, maar het zal uw kat ook helpen u minder te associëren met eten gedurende de hele dag!

Waarom Bijten Katten In Je Neus En Likken Er Dan Aan?

Sommige katten bijten hun baasje en lopen dan weg, waarschijnlijk omdat ze weten dat het verkeerd was wat ze deden, terwijl andere katten ons beginnen te likken direct nadat ze in onze neus of handen hebben gebeten. Dit is meestal geen agressieve beet, maar.., het is een deel van hun verzorgingsgedrag waarbij ze ons kneden met hun poten en onze neuzen likken en bijten, om er zeker van te zijn dat het super schoon is. Katten begrijpen niet echt dat dit iets is dat ongemakkelijk voelt voor de meeste mensen, omdat elke andere kat niet echt zou klagen.

Ik zie vaak dat mijn twee katten elkaar borstelen en dan in de vacht bijten om eventuele knopen te ontwarren, maar voor katteneigenaren, met één kat kan zijn verwarrend zijn. Bijten in onze neuzen kan ook verwarrend overkomen en het is vooral moeilijk om het te associëren met een verzorgings- of liefdesgedrag als onze katten in de eerste plaats niet kneden. Maar zoals de meesten van ons weten is elke kat uniek en kunnen ze hun adoratie op vele manieren uiten.

Het is ook de moeite waard om te vermelden dat, het likken van onze neus direct na het bijten een katachtige verontschuldiging kan zijn voor de plotselinge beet die ze niet konden beheersen, of ze nu overprikkeld waren door ons aaien of omdat hun speelse kant het overnam.

Hoe kan ik weten of mijn kat agressief is als hij in mijn neus bijt?

Om te begrijpen of het bijten van je kat een uiting van agressief gedrag is, is het belangrijk dat je let op hun algehele lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Hun oren, staart en snorharen zijn een goede plek om te beginnen, omdat katten deze lichaamsdelen ook gebruiken om hun stemming aan te geven.

Waarschuwingstekens van Agressie:

Katten gebruiken hun lichaam om ons te laten weten of ze van de interactie genieten, dus als je kat begint te bijten of krabben betekent dat meestal dat je hun vroege tekenen van agressie over het hoofd hebt gezien, het katachtige “Nee”.

  • De pupillen zijn verwijde pupillen
  • Ze staren je recht aan.
  • De oren liggen plat tegen de zijkant van het hoofd of zijn naar achteren gedraaid
  • Ze spartelen/draaien met hun staart
  • Sissen, grommen en zelfs spugen
  • De lichaamshouding kan gehurkt worden, of gespannen

Soorten Agressie:

We kunnen snel geneigd zijn om kattenbijten te interpreteren als agressie, maar het is van cruciaal belang om een open geest te houden en te begrijpen welk type agressie het is.

Angst Agressie

Katten kunnen agressief gedrag vertonen om verschillende redenen, het kan getriggerd worden door angst wanneer ze zich bedreigd voelen. In dit geval zullen sommige katten van je wegrennen en zich verstoppen, terwijl anderen de vechtstand kiezen om zichzelf te verdedigen en als je gezicht dichtbij genoeg is, kunnen ze in je neus bijten terwijl ze hun angst op jou afreageren.

Territoriale Agressie

De plotselinge agressie van een kat kan territoriaal zijn, en dit gebeurt meestal bij krolse poezen. Sommige katten kunnen overdreven aanhankelijk zijn, of ze lijken gefrustreerd als ze benaderd worden. Als uw kat klaar is om gesteriliseerd/gecastreerd te worden, kunt u een lijst vinden van goedkope sterilisatie/castratie klinieken over de hele wereld, dankzij PetSmart, door hier te klikken.

Emotioneel Trauma

Agressief gedrag kan ons ook veel vertellen over het verleden van onze kat. Als je een oudere kat hebt geadopteerd is het mogelijk dat ze veel bagage met zich meedragen uit een eerdere traumatische omgeving. Een plotselinge beet op de neus van uw kat kan veroorzaakt zijn door hun mishandelende vorige baasjes.

Pijn-geïnduceerde Agressie

Plotselinge uitbarstingen van agressie kunnen veroorzaakt worden door pijn. Let goed op wanneer je kat je bijt. Volgens de ASPCA “kan zelfs een goed gesocialiseerde, normaal volgzame kat uitvallen als hij pijn heeft wanneer iemand probeert een pijnlijk deel van hem aan te raken (bijvoorbeeld om zijn ontstoken oren van medicijnen te voorzien), of wanneer hij pijn heeft en hij anticipeert dat hij wordt aangepakt omdat iemand hem nadert.”

Ontklauwde Kat

Deze in veel landen illegale operatie is gevaarlijk en het kan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van een kat aantasten. Onderzoek heeft aangetoond dat ontklauwde katten ook ongewenst gedrag kunnen vertonen, zoals bijten. Het is logisch dat een ontklauwde kat zijn tanden zal gebruiken om zich te verdedigen als hij zich bedreigd of ongemakkelijk voelt door de manier waarop hij zich gedraagt, omdat hij niet langer over zijn eerste verdedigingslinie beschikt, namelijk zijn klauwen.

Er zijn vele vormen van agressie die uw kat ertoe kunnen hebben gebracht in uw neus te bijten, en ongeacht wat de bron van het ongemak van uw kat is, de beste manier om ermee om te gaan is hem naar de dierenarts of een kattengedragstherapeut te brengen. Deze professionals kunnen u helpen de reden te vinden waarom uw kat uitvalt, en ze kunnen u helpen uw katachtige metgezel te genezen en uw wederzijds vertrouwen te verbeteren.

Hoe kan ik mijn kat stoppen met aan mijn neus te knabbelen?

Of het gedrag van uw kat nu geworteld is in een vorm van agressie of liefde, het is belangrijk om manieren te vinden om hun bijten te beperken, want hoe zachtaardig ook, krabben en bijten kan gevaarlijk zijn en leiden tot ongewenste ongelukken.

Verminder het ruwe speelgedrag van uw kat

Als je een nieuwe ouder bent die net een kitten in huis heeft genomen, is het belangrijk dat je ze vanaf het allereerste begin leert om aardig te spelen. Als u ze leert hoe ze zich moeten gedragen, vooral als ze in een speelse bui zijn, betekent dit dat u niet uw handen en voeten moet gebruiken in plaats van speelgoed. Als katten klein zijn kan het natuurlijk en onschuldig lijken om deze regel te negeren omdat hun bijten en krabben niet pijnlijk zijn, maar zodra die tanden en klauwen groeien, zal het niet meer zo leuk zijn.

Hoewel katten wel leren hoe ze zich moeten gedragen als ze baby’s zijn, betekent dat niet dat we geen controle kunnen hebben over hun speelgedrag als ze ouder zijn. Dus, zelfs als je een oudere kat hebt geadopteerd die de grenzen niet begrijpt, kun je hem helpen om ten goede te veranderen.

Het is ook mogelijk dat sommige katten alleen ruw speelgedrag vertonen met bepaalde mensen die hen dat toestaan. Als jij die ene persoon bent die aan de ontvangende kant staat van al hun beten en krabben, dan is het tijd om je eigen verantwoordelijkheid hierin te zien. Probeer deze speelse energie te verleggen naar speeltjes in de buurt, en houd je gezicht zo ver mogelijk weg, totdat je merkt dat de associatie van de kat met spelen niet langer verbonden is met je neus.

Zorg ervoor dat uw kat verschillende speeltjes heeft en een omgeving die hij kan verkennen. The Human Society adviseert dat als uw kat graag worstelt, opgezette dieren kunnen helpen dit gedrag om te buigen. Het is ook belangrijk dat u de speeltjes afwisselt, zodat ze zich niet gaan vervelen en terugkeren naar hun oude neusbijtgewoonte!

Gebruik de positieve bekrachtigingsmethode

Hoewel kittens gemakkelijker te trainen zijn en te ontmoedigen van ruw spel betekent dit niet dat je niet dezelfde tactiek kunt volgen met oudere katten. Het kan langer duren om je doel te bereiken, afhankelijk van de persoonlijkheid van je kat, maar het is zeker haalbaar!

Onthoud dat de beste aanpak voor katten op beloning gebaseerde positieve bekrachtiging is. Zorg ervoor dat je begrijpt waarom je kat in je neus bijt, en wat de reden ook mag zijn, straf ze niet, probeer in plaats daarvan kalm te zijn, houd je lichaam ontspannen en ga bij ze vandaan. Het is altijd het beste om dit slechte gedrag te negeren wanneer het gebeurt en geef ze een traktatie of aai ze wanneer ze niet in je neus bijten. Studies hebben bewezen dat deze trainingsmethode “een nuttig hulpmiddel is voor het verbeteren van de band tussen mens en dier, het behandelen van gedragsproblemen, en het aanleren van nieuwe taken.”

Tot slot, heb geduld, want dat is de sleutel om onze katten een nieuwe truc te leren of hen te helpen een slechte gewoonte af te leren!

Afsluitende gedachten

Leren hoe katten communiceren kan moeilijk zijn, maar het is zeker oog-openend. Onze pluizige opperheren zijn niet alleen in staat om ons hun liefde en aandacht te geven, maar zij bieden ons ook een nieuwe wereld om te verkennen, die van de katachtige taal en haar subtiele aanwijzingen.

Natuurlijk kunnen sommige van deze signalen, zoals bijten in onze neus of snuffelen aan ons haar een beetje vreemd zijn, maar hoe vreemd ook, deze gedragingen kunnen ons veel vertellen over hen en onze wederzijdse relatie.

Vertel ons nu, heb je ooit liefdesbeten op de neus gekregen van je kat?