Pica bij katten

pica bij katten

Het is gemakkelijk om je hoofd te wikkelen over een kat die wat stinkende tonijn wil eten, op een beetje kattenkruid wil kauwen, of zelfs een beetje op je haar wil kauwen.

Maar de dingen worden erg verwarrend wanneer katten dingen beginnen op te eten zoals haarbanden, delen van handdoeken, of grote stukken karton. Dit is niet alleen frustrerend, maar kan ook uiterst gevaarlijk zijn voor uw kat, omdat deze voorwerpen gemakkelijk vast kunnen komen te zitten in de darmen van uw kat en operatief verwijderd moeten worden.

Niet goed.

Maar dit rare gedrag heeft eigenlijk een naam en niet alleen je kat kan er last van hebben.

Het heet pica en het kan een verscheidenheid van soorten beïnvloeden- inclusief mensen.

Wat is pica?

Dr. Karen Sueda definieert pica als “het eten van niet-voedselvoorwerpen…Veelvoorkomende doelen zijn garen of touw, stof, wol, telefoon- of elektriciteitssnoeren, en planten. Elk voorwerp kan echter een potentieel doelwit zijn.” Een deel van het probleem met pica is dat er vele redenen zijn waarom een kat zou kauwen op niet-voedselvoorwerpen en het wijst niet op pica. Of in ieder geval niet op zo’n ernstige vorm van pica dat een eigenaar zich er zorgen over hoeft te maken. Veel katten staan bekend om hun liefde voor het kauwen op karton.

Van katten die op zeer jonge leeftijd worden gespeend, is aangetoond dat ze een sterke drang hebben om als volwassene te zogen. Dat betekent zuigen op dingen als zachte dekens, knuffeldieren, of zelfs je oren. Dr. Nick Dodman, directeur van de Animal Behavior Clinic aan de Cummings School of Veterinary Medicine van de Tufts Universiteit, beschrijft dit gedrag als “Comfort nursing (naar moeder rennen voor een paar snelle zuigbeurten, zelfs als de melkbar droog is).” Dr. Dodman gaat verder met te zeggen dat dit eigenlijk normaal kittengedrag is voor kittens tot 6 maanden oud, maar als deze natuurlijke progressie wordt verstoord (wat vaak het geval is) zal het kitten beginnen te zogen op alles wat in de verste verte op moeder lijkt of aanvoelt.

Dat betekent alles van hun nestgenootjes tot een zacht dekentje of ooit zichzelf! Voor een persoonlijk voorbeeld, kan ik je vertellen dat ik mijn kat Debbie heb sinds ze twee weken oud was. Ik gaf haar flesvoeding, maar ze had zeker een andere kittentijd dan de meeste andere katten en het eerste levensjaar zoogde ze op alles wat ze maar kon vinden…inclusief haar duim! Dat klopt, Debbie is een polydactyle kat met zeer prominente duimen!

Maar is dat pica?

Nee, want er is een groot verschil tussen kauwen, zuigen, en daadwerkelijk eten. De daadwerkelijke consumptie van non-food items is wat pica vertegenwoordigt en dat is waar de problemen beginnen.

De gevaren van pica bij katten

Pica bij katten is een reëel gevaar. Hoewel relatief ongewoon, als je kat tekenen van pica vertoont, is het belangrijk om de geviseerde items te verwijderen en onmiddellijk met je dierenarts te overleggen.

Ik kan u vertellen dat in een decennium in de veterinaire sector bij een van de grootste asielen in het westen ik minder dan 10 katten ben tegengekomen die echte pica gevallen waren. Een van deze katten was gefocust op het kauwen van elektrische snoeren. Ze eindigde met een aantal ernstige brandwonden in haar mond na het bijten in een stroomdraad. Het duurde enkele maanden in pleeggezinnen om haar weer gezond te krijgen en natuurlijk kreeg ze zacht voedsel.

Een andere kat was geobsedeerd door het eten van haarbanden, wat een veel voorkomend doelwit is voor katten die aan pica lijden. Deze kat heeft meer dan 35 haarbanden in zijn maag die operatief verwijderd moesten worden. Ik kan me niet voorstellen hoe ongemakkelijk die kleine kat zich voelde met al die haarbanden in zijn buik. Gelukkig voor hem was het kleine metalen stukje op dit specifieke merk haarband zichtbaar op de röntgenfoto, zodat we snel konden vaststellen wat er aan de hand was.

Echter, veel pica katten kauwen graag op handdoeken, dekens, en andere soorten stof die niet zo gemakkelijk te zien zijn op röntgenfoto’s. Dan is het aan ijverige katteneigenaren om ervoor te zorgen dat ze opmerken wanneer hun kat pica gedrag vertoont.

Hoe Vaak Komt Pica Bij Katten Voor?

Volgens Dr. Arnold Plotnick, een katachtige specialist in New York, is pica “goed voor ongeveer 2.5% van het abnormale gedrag bij de huiskat.” Dus over het algemeen is het een vrij ongewone aandoening. Er is ook nog de kwestie van het maken van onderscheid tussen kauw- en zuiggedrag en het werkelijk opeten van niet-voedselprodukten.

Wanneer begint Pica bij Katten?

Pica (in een of andere vorm) begint vaak in de kittentijd, maar de meeste katten groeien er na 6 maanden overheen. Nogmaals, het is belangrijk een onderscheid te maken tussen zuigen en kauwen in vergelijking met daadwerkelijk eten. Veel katten zogen als ze kitten zijn, maar de meeste zijn daar na 6 maanden overheen gegroeid. Echter, als katten lijden onder een traumatische gebeurtenis of hoge niveaus van stress kunnen ze zich wenden tot zooggedrag als een coping-mechanisme. Dit kan uiteindelijk veranderen in pica.

Wat veroorzaakt pica bij katten?

Niet alleen ziet pica er bij elke kat anders uit (wat betreft wat ze proberen te eten), maar ook de precieze oorzaak ervan is onduidelijk. Volgens Dr. Sueda, “weet niemand precies waarom sommige katten pica gedrag vertonen.” Pica wordt in verband gebracht met een heleboel andere ziekten, dus het is moeilijk om er maar één oorzaak voor aan te wijzen. Maar hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken waar dierenartsen naar zoeken.

Anemie

Het is bekend dat bloedarmoede pica kan veroorzaken bij katten. Op zijn website gaat Dr. Plotnick in detail in op het geval van een 8 maanden oude kat genaamd Tom die zijn kattenbakvulling begon op te eten. Uiteindelijk begon Tom ook metalen lepels af te likken. Nadat er bloedonderzoek was gedaan, bleek dat Tom ernstige bloedarmoede had. Dr. Plotnick was in staat Tom weer gezond te krijgen en toen zijn bloedarmoede eenmaal was verdwenen, was ook zijn pica verdwenen. U kunt het hele verhaal hier lezen.

Ondervoeding

Een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen kan leiden tot pica bij katten. Bloedonderzoek kan deze problemen snel aan het licht brengen, dus raadpleeg altijd uw dierenarts zodra u tekenen van pica bij katten vermoedt of ziet.

Genetica

Sommige katten kauwen, zuigen of eten vaker niet-voedselprodukten vanwege hun genetische aanleg. Dr. Alice Moon-Fanelli ontdekte zelfs dat “Oosterse rassen, zoals Siamezen en Birmanen, meer geneigd zijn tot wolzuigen”. Maar het hoeft niet alleen een specifiek ras te zijn. Deze genetische aanleg kan ook worden doorgegeven aan individuele katten.

Verveling

Sommige katten eten niet-voedsel omdat ze het vermakelijk of interessant vinden. Ik heb veel kittens gezien die aan kattenbakvulling knabbelden terwijl ze de wereld om zich heen verkenden en sommige katten kunnen deze gewoonte al vroeg oppikken en het nooit meer loslaten.

Dwang

Andere katten kunnen een obsessie hebben voor en een dwang tot het eten van niet-voedselprodukten die geen verband houdt met een specifieke uitwendige oorzaak en in plaats daarvan geassocieerd wordt met een psychische afwijking.

Feline Leukemie en Feline Immunodeficiëntie Virus

Feline Leukemie (FELV) en Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV) zijn beide in verband gebracht met pica.

Hoe kun je pica bij katten behandelen?

Elke behandeling van pica moet altijd beginnen met je dierenarts. Ik heb het al gehad over hoe verwarrend pica is en dat er geen duidelijke oorzaak is. Dit gezegd zijnde, zijn hier een paar dingen die uw dierenarts met u kan bespreken nadat een specifieke medische oorzaak is uitgesloten.

Verwijder Doel Items

Je zult moeten beginnen met het verwijderen van de voorwerpen die je kat probeert te eten. Dit is meestal gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat sommige pica-katten op zowat alles afgaan. Het kan ook heel moeilijk zijn om bijvoorbeeld alle snoeren of kleding te verbergen. Maar afgezien van medische problemen, is het verwijderen van alles wat uw kat probeert op te eten een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om deze aandoening onder controle te krijgen.

Als het op snoeren aankomt, zijn snoerafdekhoezen (zoals deze op Amazon) de beste oplossing. Het kan ook een goed idee zijn om een bepaalde kamer van uw huis kat-vrij te maken voor het geval uw kat het gemunt heeft op spullen die u simpelweg niet kwijt kunt of op een andere manier kunt beschermen.

Herleid het gedrag van uw kat

Het is belangrijk om te onthouden dat simpelweg tegen je kat zeggen dat hij moet stoppen met op dingen te kauwen niets verandert aan hoe graag hij wil kauwen. Het is vaak effectiever om uw kat iets veiligs en geschikter te geven om op te kauwen en in het geval van pica iets dat ze niet kunnen inslikken. Of iets dat wel veilig voor ze is om in te nemen.

Een van mijn favoriete opties is kattengras. Je kunt dezelfde als ik kopen bij Amazon door hier te klikken. Hoewel mijn kat niet aan pica lijdt, houdt ze er toch van om lekker te kluiven op het kat-veilige kattengras. Andere goede opties zijn speeltjes die voedsel geven, maar vermijd speelgoed dat te klein is of kleine punten heeft. Ik vind deze van Catit (Amazon link) leuk.

Omgaan met verveling

Sommige katten kauwen en eten uiteindelijk non-food items gewoon uit verveling. Een voederautomaat zal hier ook bij helpen, maar het is belangrijk om tijd te reserveren voor regelmatig spelen. Zorg voor veel leuke interactieve speeltjes (ik hou van diegene die geluid maken), maar wees voorzichtig dat je niets kiest dat je kat zou kunnen proberen op te eten. Ik raad ook altijd het kattenspeeltje Da Bird aan, want ik heb nog geen kat ontmoet die dat kan weerstaan!

Verhoog Vezels

Volgens Dr. Sueda kunnen vezels helpen om het verlangen van uw kat om meer te eten te bevredigen en toch een gezond lichaamsgewicht te behouden. Dat komt omdat vezels minder calorieën bevatten terwijl uw kat toch een vol gevoel heeft. In wezen leidt u het verlangen van uw kat naar voedsel om, maar houdt u het vezelgehalte hoog om vetgroei te voorkomen.

Gebruik een afschrikmiddel

Er zijn speciale sprays die u op voorwerpen kunt spuiten om het onaangenaam te maken voor uw kat om erop te kauwen. Deze producten zijn volledig diervriendelijk en veilig voor uw katten en kunnen pica katachtigen twee keer laten nadenken over het kauwen. Een van de meest populaire is bitter apple spray die u hier op Amazon kunt zien. Dit product wordt vaak gebruikt in de veterinaire sector om katten en honden te ontmoedigen op hun verband te kauwen.

Gedragsmedicijnen

In sommige gevallen kunnen medicijnen om uw kat te ontspannen worden voorgesteld als de beste optie. Vooral als uw kat tekenen van obsessie of dwangmatigheid vertoont.

Raadpleeg een professionele gedragstherapeut voor katten

Nadat je dierenarts medische aandoeningen heeft uitgesloten, kan het tijd zijn om een professionele gedragsdeskundige te raadplegen voor ondersteuning. Als je werkt met iemand in de buurt (wat ik zou aanraden) kunnen zij je ruimte persoonlijk evalueren en je helpen met een op maat gemaakt plan, gebaseerd op de pica problemen van je individuele kat. De International Association of Animal Behavior Consultants heeft een lijst die je kunt gebruiken om een gecertificeerde expert op het gebied van kattengedrag te vinden.

Laatste gedachten

Pica is zeker een van de meer ongewone aandoeningen voor katten en niet een waar je veel over hoort. Voor katteneigenaren kan het een van de meest stressvolle en zorgelijke aandoeningen zijn waar je mee te maken kunt krijgen, maar gelukkig is het relatief zeldzaam. Zoals ik al zei, als u denkt dat uw kat tekenen van pica vertoont, moet u onmiddellijk een dierenarts raadplegen.