Waarom sluipen katten rond?

Als je een katteneigenaar bent, heb je waarschijnlijk gemerkt dat je kat er soms uitziet alsof hij niet goed is. Katten gaan vaak door periodes van rondsluipen of verstoppen om vervolgens bij je enkels te springen wanneer je het het minst verwacht! Gezien het feit dat dit gedrag soms uit het niets kan gebeuren, kan het erg verwarrend zijn voor ons als eigenaren van gezelschapsdieren. Dus waarom sluipen katten rond?

Snel overzicht

01

Het stiekeme gedrag van katten komt meestal voort uit een combinatie van hun jachtinstinct en hun instincten om te voorkomen dat ze zelf worden opgejaagd.

02

Stiekem gedrag manifesteert zich vaak als spel wanneer katten zich verstoppen en vervolgens ergens op springen.

03

Rondsluipen en verstoppen kan soms een teken zijn dat een kat bang is, pijn heeft of zich onwel voelt.

Katten zijn natuurlijke jagers

Het is misschien schattig wanneer een kitten op je voeten “jaagt”, maar het is het beste om dit gedrag te ontmoedigen, omdat het problematisch kan worden naarmate je kat groter wordt.

Geen enkele katteneigenaar zal verbaasd zijn om te horen dat katten natuurlijk geboren jagers zijn. Zelfs katten die alleen binnenshuis zijn, vertonen een sterke jachtdrift tijdens het spelen met hun eigenaren, waarbij ze van tijd tot tijd doen alsof ze speelgoed of zelfs je voeten doden. In het wild jagen katten regelmatig gedurende de dag, waarbij ze langzaam en voorzichtig op de kleine dieren jagen waar ze als prooi op jagen voordat ze springen.

Stiekem en stil zijn is de sleutel, zodat katten niet worden gedetecteerd. Het kan het verschil maken tussen een volle buik en een lege wanneer ze op jacht zijn naar hun volgende maaltijd. Voor de meeste gedomesticeerde katten is hun enige zorg wanneer de voerbak wordt bijgevuld. Toch is deze natuurlijke jachtdrift nog steeds aanwezig, dus je zou kunnen merken dat je kat in plaats daarvan stalkt en op zijn favoriete speeltje springt als een manier om aan deze gedragsdrift te voldoen.

Lees ook: Hoe jagen katten?

Katten zijn zowel roofdieren als prooien

De meeste mensen denken aan de roofdieraspecten van katten, maar huiskatten zijn ook prooi voor grotere dieren.

Het komt misschien als een verrassing voor veel huisdierouders, maar wist je dat katten eigenlijk ook prooisoorten zijn? Huiskatten hebben hun eigen roofdieren die op hen kunnen jagen en zelfs doden, dus katten moeten natuurlijke vaardigheden hebben om dergelijke gevaren te vermijden. Roofdieren voor gedomesticeerde katten omvatten alles van coyotes en vossen tot grote roofvogels.

Zelfs als uw kat zijn hele leven binnenshuis leeft, zijn deze natuurlijke verdedigingsgedragingen hardwired. Als uw kat iets oppikt dat hij als een bedreiging beschouwt (misschien een hard geluid of een vreemdeling die het huis binnenkomt), wees dan niet verbaasd als hij zijn “sneak-modus” inschakelt!

Lees ook: Waarom spelen katten met hun prooi?

Wanneer is het stiekeme gedrag van mijn kat gevaarlijk?

Sommige katten kunnen vast komen te zitten of zelfs gewond raken wanneer ze zich op sommige plaatsen verstoppen zonder uw medeweten.

Hoewel het stiekeme gedrag van een kat hen vaak ten goede komt in het leven, zijn er momenten waarop we rekening moeten houden met de veiligheid van onze kat als het gaat om al hun rondsluipen. Alle katteneigenaren moeten er een gewoonte van maken om te controleren:

  • In de wasmachine en droger voor gebruik
  • Onder de motorkap van uw auto voordat u aan een reis begint als uw kat naar buiten gaat
  • Onder liggend meubilair voordat de positie wordt aangepast
  • Binnenkasten, kasten, schuren of garages voordat de deur wordt gesloten

De natuurlijke stiekeme instincten van je kat zullen hem naar donkere of gezellige schuilplaatsen lokken. Soms kan dit uw kat in gevaar brengen. Deze risico’s zijn aanwezig voor zowel binnenkatten als buitenkatten. Door mogelijke schuilplaatsen te controleren voordat u ze gebruikt, kunt u verwondingen voorkomen (of zelfs per ongeluk uw kat achter een deur vergrendelen).

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Waarom verbergen katten zich willekeurig?

Verstoppen is een veel voorkomend gedrag dat bij de meeste katten wordt gezien, hoewel sommige katten zich meer verbergen dan anderen. Katten kunnen er plotseling voor kiezen om zich om verschillende redenen te verstoppen, waaronder:

1. Angst

Wanneer katten bang zijn, trekken ze zich vaak terug op een plek die zich veilig voelt.

Als je kat wegrent om zich te verstoppen, kan hij ergens bang voor zijn. Katten kunnen bang zijn voor dingen die misschien niet eens een bedreiging voor mensen vormen, zoals harde geluiden, constructie of een nieuwe persoon in huis. Als je merkt dat je kat wegsluipt om zich te verstoppen, overweeg dan of er iets is veranderd waardoor je kat zich angstig kan voelen.

Gedragsproblemen, waaronder angst of angst, kunnen een probleem zijn voor buitenkatten en huiskatten. Kattengedrag is erg complex, dus het werken met een erkende dierengedragsdeskundige kan nodig zijn om uw kat te helpen.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

2. Spelen

Soms is verstoppen en stiekemheid allemaal onderdeel van het spel, wath bij katten is vaak gebaseerd op jachtgedrag.

Speeltijd voor katten kan zich vaak manifesteren als sneaky of stalking gedrag als hun natuurlijke jachtdrift doorkomt. Spelen is essentieel voor kittens om jachtgedrag te leren en is iets dat katten tot ver in de volwassenheid zullen blijven doen. Als je merkt dat je kat zich verstopt, doet hij dit misschien als onderdeel van een spel.

Vaak wordt dit gevolgd door het bespringen of stalken van hun favoriete speelgoed of zelfs een waanzinnige vijf minuten rennen door het huis. Het hebben van veel interactief speelgoed of speelgoed met kattenkruid kan helpen om je kat aan te moedigen om dit natuurlijke gedrag te vertonen.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

3. Pijn

Tekenen van pijn bij katten zijn vaak heel subtiel en kunnen vermijdingsgedrag of wegstoppen omvatten.

Katten hebben de neiging om veel minder duidelijk te zijn in hun vertoningen van pijngedrag in vergelijking met hun honden tegenhangers. Dit komt voort uit het feit dat katten prooidieren zijn en het verbergen van tekenen van pijn een belangrijke verdedigingsstrategie is – het tonen van pijn toont zwakte aan, waardoor een gewonde kat een waarschijnlijker doelwit wordt.

Wegstoppen, vooral als je kat minder vriendelijk lijkt, minder speelt dan normaal, of chagrijniger is dan normaal, kan een teken zijn dat iets pijn doet. Als u zich zorgen maakt over uw kat, neem dan contact op met uw plaatselijke dierenarts voor advies.

Lees ook: Hoe je een betere relatie met je kat kunt hebben

4. Ziekte

Katten die ziek zijn, spelen vaak minder, eten minder en verstoppen zich meer.

Net als bij pijn, als uw kat zich onder het weer voelt, kan hij zich meer verbergen dan normaal. Soms kan dit gepaard gaan met andere tekenen van ziekte, zoals braken of diarree, veranderingen in eetlust of dorst, of veranderingen in urinegedrag, maar niet altijd. Als u merkt dat het gedrag van uw kat thuis is veranderd, is het essentieel om met uw dierenarts te praten voor advies.

Lees ook: Voelen katten verdriet?

Waarom gedraagt mijn kat zich plotseling raar en verstopt hij zich?

Als uw kat meer verbergt dan vroeger, is het belangrijk om een controle bij uw dierenarts in te plannen.

Als u een plotselinge verandering in het gedrag van uw kat hebt opgemerkt, kan dit erop wijzen dat er iets ernstigers aan de hand is, vooral als deze gedragsverandering meer uitgesproken wordt of vaker begint te gebeuren. Pijn of ziekte bij katten kan zich manifesteren in subtiele gedragsveranderingen zoals wegstoppen of schichtig worden dan normaal.

Als uw kat pijn heeft, is het onwaarschijnlijk dat hij zal vocaliseren (miauwen) of slap zal zijn. In plaats daarvan kunnen de tekenen zeer subtiele gedragsveranderingen zijn. Als u een plotselinge gedragsverandering bij uw kat opmerkt, moet dit altijd leiden tot een reis naar uw dierenarts.

Uw dierenarts kan een lichamelijk onderzoek en geschikte diagnostische tests uitvoeren om medische problemen uit te sluiten voordat u indien nodig naar een behaviorist wordt verwezen. U kent uw kat als geen ander. Als er iets niet goed lijkt te zijn, is de kans groot dat je instincten op punt staan, dus wacht niet met het laten controleren van dingen.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Laatste gedachten

Eventuele veranderingen in het gebruikelijke gedrag van uw kat rechtvaardigen een bezoek aan de dierenarts.

Vaker wel dan niet, is stiekem gedrag niets om je zorgen over te maken en kan het worden toegeschreven aan een van die schattige katten eigenaardigheden. Als u echter hebt gemerkt dat uw kat een aanzienlijke gedragsverandering heeft ondergaan, zich meer dan normaal voor u verbergt of zich vreemd lijkt te gedragen, kan dit het teken zijn van iets ernstigers.

Het is nooit de verkeerde keuze om met uw dierenarts te praten, die met u kan samenwerken om medische problemen uit te sluiten en u indien nodig door te verwijzen naar een erkende veterinaire gedragstherapeut.

Lees ook: Hoe een kat te aaien – de 3 basis do’s en don’t’s

Veelgestelde vragen

Waarom verstoppen katten zich en proberen ze je bang te maken?

Als je kat zich verstopt en vervolgens naar je toe springt, is het meer dan waarschijnlijk dat hij je opneemt in zijn speeltijd. Het verberg- en spronggedrag komt voort uit de natuurlijke jachtinstincten van katten die ze tijdens de speeltijd aanscherpen.

Soms kan een kat overmatig gaan jagen of op eigenaren springen als een teken van frustratie of agressie. Als u zich zorgen maakt dat uw kat zich gedraagt vanuit negatief gedrag in plaats van alleen maar te spelen, praat dan met uw dierenarts.

Waarom is mijn kat zich plotseling gaan verstoppen?

Als u een plotselinge verandering in het gedrag van uw kat hebt opgemerkt, zoals zich verstoppen of vreemd handelen, kan dit betekenen dat er een probleem is. Veranderingen in gedrag kunnen het gevolg zijn van zowel gedrags- als medische problemen bij katten. Daarom is het altijd een goed idee om een afspraak te maken om naar uw plaatselijke dierenarts te gaan als u een verandering in het gedrag van uw kat opmerkt.

Ze kunnen u helpen medische zorgen uit te sluiten en u indien nodig doorverwijzen naar een erkende veterinaire gedragsdeskundige om te bepalen wat de gedragsverandering van uw kat veroorzaakt.

Waarom proberen katten stiekem te zijn?

Katten zijn van nature heel goed in sneaky zijn. Dit gedrag komt meestal voort uit een combinatie van hun natuurlijke jachtinstincten en hun instincten om te voorkomen dat ze zelf worden opgejaagd! Huiskatten werken ook stiekem in hun speeltijd.

Bronnen weergeven

Hellyer, et al. (2007). AAHA / AAFP pijnbestrijding richtlijnen bij honden en katten. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie. 9 466-480 DOI 0,1016/j.jfms.2007.09.001