Waarom slaat mijn kat mij met zijn staart?

 

waarom slaat mijn kat mij met zijn staart

Katten hebben een lange lijst van manieren waarop ze met ons kunnen communiceren en hoewel we meestal denken aan hun miauwen of andere geluiden als het gaat om communicatie, kan hun staart ons ook veel vertellen. Van de rechtopstaande vraagtekenstaart van een blije kat tot de trillende en gezwollen staart van een geïrriteerde katachtige, er is veel dat we over katten kunnen leren door naar hun staart te kijken.

Maar hoe zit het wanneer katten hun staart gebruiken om je een kleine klap of een stoot te geven? Wat betekent dat?

Meestal is een klap met de staart ofwel een manier voor katten om hun territorium af te bakenen of je staat toevallig in de weg. In andere gevallen kan het een teken zijn dat katten overprikkeld zijn of katten kunnen zelfs gewoon genieten van het gevoel om jou met hun staart te meppen.

Laten we elke reden eens nader bekijken, samen met enkele tips, zodat je kunt uitzoeken welke uitleg het meest logisch is voor jouw kat.

Laten we eens verduidelijken wat we bedoelen met “klap”

Als we het hebben over katten die mensen met hun staart slaan, bedoelen we niet echt dat ze je slaan met een serieuze kracht. Natuurlijk kunnen katten hun staart voldoende beheersen om je ermee te slaan, maar zelfs met 6 verschillende spieren in hun staart, kunnen ze hun staart nog niet snel genoeg bewegen om iemand echt pijn te doen.

We zullen het hebben over katten die mensen met hun staart slaan, slaan of slaan, maar eigenlijk hebben we het over iets dat er zo uitziet:

4 redenen waarom katten mensen met hun staart slaan

Nu we op één lijn zitten met waar we het over hebben, laten we beginnen met de redenen!

Reden 1: Uw kat kan zijn territorium opeisen

Voor uw kat, territorium is uiterst belangrijk en een groot deel van hun dag wordt besteed aan het verspreiden van hun geur om de wereld te laten weten wat van hen is. Maar raak niet in de war, we hebben het niet over urinemarkering, maar in plaats daarvan gebruiken ze de geurklieren die ze in hun wangen, poten en zelfs staart hebben om hun territorium op te eisen.

Niet alleen kan dit soort geurmarkering gedrag verklaren zoals kopstoten en krabben, maar het kan ook de staartklap verklaren!

Wat je kat betreft, ben je een ander deel van hun territorium, en met hun staart over je wrijven is een goede manier om de wereld dat te laten weten. In veel gevallen, wat begint als een kopstoot verandert in een volledig lichaam wrijven dat eindigt met een kleine klap van de staart. Deze techniek voelt niet alleen prettig aan voor uw kat (omdat ze zichzelf aaien), maar het is ook een efficiënte manier om hun geur op u te krijgen door het gebruik van meerdere geurklieren.

Echter, omdat de geurklieren op de kop over het algemeen belangrijker zijn, is het eerlijk om te zeggen dat de klap met de staart waarschijnlijk meer een bijzaak is dan iets anders. Toch, sommige katten zijn gewoon echt enthousiast over hoe ze kopstoten en ze lijken meer energie te steken in het gebruik van hun staart als onderdeel van het proces.

Maar het is nog steeds allemaal een deel van het claimen van territorium.

Als de meeste klappen beginnen met een kopstoot of een wrijfbeweging, dan is territorium opeisen waarschijnlijk de belangrijkste motivatie.

Reden 2: Je staat in de weg

Kijk nog eens naar de video hierboven en bedenk wat die kat is werkelijk gericht op.

Hij is meer geïnteresseerd in wat er buiten gebeurt dan wat zijn menselijke vriend aan het doen is. In dit geval, gaan die staartslagen helemaal niet over de mens.

In plaats daarvan beweegt die gefocuste katachtige zijn staart op dezelfde manier als elke vastberaden kat dat doet met langzame en gestage bewegingen heen en weer. Die staartbewegingen zijn gelijkaardig aan de manier waarop mensen hun wenkbrauwen fronsen of hun tanden op elkaar klemmen als ze diep in concentratie zijn.

Dat betekent dat de mens toevallig in de weg staat van een staart die klaar is om te slaan.

Om uit te vinden of deze uitleg op jou en je kat van toepassing is, let je goed op wat je kat doet terwijl hij je met zijn staart mept. Als ze aan het kwetteren zijn naar vogels uit het raam of voor de lol hun katachtige kamergenoot aan het stalken zijn, is er een goede kans dat die klappen met de staart slechts bijkomende schade zijn.

Reden 3: Je kat kan overprikkeld zijn

In andere gevallen kunnen die staartslagen veel opzettelijker zijn en kan een zwiepende staart een teken zijn van overstimulatie bij katten. Als het gaat om kattengedrag, verwijst overstimulatie naar aaien dat katten stress bezorgt in plaats van ze plezier te geven. De drempel voor wanneer dit gebeurt is voor elke kat verschillend, maar als je eenmaal de signalen kent is het meestal gemakkelijk te herkennen vóór het een probleem wordt.

En een van de meest duidelijke tekenen is een trekkende of zwiepende staart. Nogmaals, die klappen zijn misschien niet direct voor u bedoeld, maar ze geven wel een sterk signaal af dat uw kat genoeg heeft van het aaien.

Reden 4: Het is leuk

Als een student van het gedrag van katten, heb ik tientallen studies gelezen en honderden video’s bekeken die allemaal proberen de complexiteit van het gedrag van katten uit te leggen. Ik heb ook honderden artikelen geschreven over de instincten die onze katachtige vrienden motiveren.

Maar soms doen katten gewoon iets omdat het leuk is.

Of het nu gaat om het likken en vervolgens bijten in je vinger of je in het gezicht slaan met hun staart, katten hebben niet altijd een grote reden nodig naast vermaak om veel van de dingen die ze doen te doen.

Nu denk ik niet dat katten specifiek genieten van dat idee om je met hun staart te slaan (of dat nu in je gezicht is of op de poten) maar ze genieten waarschijnlijk wel van het gevoel van het meppen op zo ongeveer alles wat hun staart doet.

Slotgedachten

Soms kan een klap van de staart van je kat persoonlijk aanvoelen, maar in de meeste gevallen is het gewoon de manier van je katachtige om hun territorium te markeren.

In andere gevallen, zou je gewoon een onschuldige toeschouwer kunnen zijn van een klap van de staart.

Maar wat denk jij? Welke uitleg verklaart het beste de gewoonte van uw kat om met de staart te slaan?