Waarom slaapt mijn kat niet bij mij?

slapende kat

Voor veel ouders van huisdieren is ’s nachts knuffelen een van de voordelen van het hebben van een kat in het gezin. Immers, wie heeft er een warmwaterkruik nodig als je een schattig klein poesje klaar hebt staan voor een warme knuffel voor het slapengaan?

Maar niet alle katten voelen hetzelfde en sommigen geven ’s nachts de voorkeur aan hun eigen ruimte. Redenen waarom uw kat ervoor kiest om elders te slapen, zijn divers en zijn misschien niet zo eenvoudig als u eerst denkt. Bovendien moet u rekening houden met de voor- en nadelen van het slapen met uw kat voordat u aan een nieuwe bedtijdroutine begint.

Laten we de top 6 redenen onderzoeken waarom uw kat ervoor kiest om niet bij u te slapen:

1. Uw kat houdt van zijn eigen bedrijf

Heb je een kat die zich graag verstopt in kartonnen dozen of in zijn kattenbak slaapt? Maak je niet druk; dit is volkomen normaal.

Wanneer we naar hun wilde tegenhangers kijken, kunnen we denken aan grote katten die met hun trots slapen en troost vinden in de aanwezigheid en bescherming van anderen. Maar wilde kattensoorten zijn vaak solitaire wezens, en sommige huiskatten voelen zich blootgesteld en onveilig in deze slaapomgeving.

Heb je een kat die zich graag verstopt in kartonnen dozen of in zijn kattenbak slaapt? Maak je niet druk; dit is volkomen normaal. Vaak kan dat gevoel van opgesloten en verborgen zijn ervoor zorgen dat ze zich meer ontspannen en veilig voelen. Een studie ontdekte dat katten met schuilplaatsen beter sliepen, minder angstig waren en als gevolg daarvan socialer leken met mensen.

Lees ook: Waarom zitten katten op pleinen?

2. Uw kat voelt zich veiliger in de hoogte

Vanuit dit hooggelegen uitkijkpunt is er voldoende tijd om bedreigingen te herkennen en erop te reageren.

Eenzaam slapen is niet de enige evolutionaire eigenschap die je zou kunnen waarnemen. Sommige katten lijken gedwongen om op hoge plaatsen te slapen. Als je een laag bed hebt, kan je kat er de voorkeur aan geven om bovenop een hoge kast of een krabpaal te liggen.

Nogmaals, dit is een kattengedrag dat kan worden waargenomen bij wilde kattensoorten die ervoor kunnen kiezen om in bomen in specifieke omgevingen te slapen. Vanuit dit hooggelegen uitkijkpunt is er voldoende tijd om bedreigingen te herkennen en erop te reageren. Bovendien kan hij hopelijk volledig onopgemerkt blijven en de hele nacht in vrede sluimeren!

Lees ook: Beste Kattenstoel bij het raam & Zitstokken

3. Je slaapgewoonten zijn niet gesynchroniseerd

Europese wilde katten – de dichtstbijzijnde levende wilde voorouders van onze kat – staan bekend om hun solitaire nachtelijke gedrag. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn huiskatten niet nachtdieren.

Vergeet niet dat terwijl je je dag doorbrengt met het rennen van de ene boodschap of vergadering naar de volgende, je kat thuis is en geniet van de rust en stilte. Zie je, dit is het perfecte moment om een aantal goede kitty-knipogen in te halen voor de avondactie.

Europese wilde katten – de dichtstbijzijnde levende wilde voorouders van onze kat – staan bekend om hun solitaire nachtelijke gedrag. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn huiskatten niet nachtdieren. In plaats daarvan lijken ze in staat te zijn om hun slaappatroon aan te passen aan hun milieu.

Bovendien meer studies zijn in opkomst die de crepusculaire activiteit van katten beschrijven. Dit betekent dat ze het meest actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang en minder actief gedurende de dag. Deze eigenschap komt minder vaak voor bij binnenkatten. Buitenkatten kunnen gretig zijn Jagers in de schemering zijn op deze momenten zoveel prooisoorten actief. Misschien verklaart dit waarom je kat niet zo moe is als jij als de zon onder begint te gaan. Misschien is dit voor hem het moment waarop de pret begint!

Lees ook: Waarom liegen katten op ongemakkelijke dingen?

4. Je bent geen goede bedmaatje!

Het lijkt voor de hand liggend, maar sommige mensen zijn gewoon geen geweldige nachtelijke metgezellen.

Het lijkt voor de hand liggend, maar sommige mensen zijn gewoon geen geweldige nachtelijke metgezellen. Misschien is de ruimte beperkt, ben je een snurker, of friemelt je gewoon veel te veel! Je kat houdt van zijn slaap, en liggend naast een kronkelend hete trooster-omhulde mens zal het misschien niet voor hem snijden. Zoals we weten, zijn katten kritische zielen die hun eigen ideeën hebben.

Uw kat geeft misschien de voorkeur aan een koelere nachtelijke omgeving, weg van de gloed van uw lichaamstemperatuur. Of misschien is hij liever ergens met minder beddengoed om in te worden gebundeld. Wat de reden ook is, hij kan merken dat hij zich elders meer op zijn gemak voelt. Het aanbieden van meerdere opties aan uw kat kan een briljante manier zijn om zijn welzijn te verbeteren.

Lees ook: Waarom krullen katten in ballen tijdens het slapen? Een dierenarts legt uit

5. Iets anders zit hem dwars

Soms kan een solide negatieve associatie onze katten conditioneren om vermijdingsgedrag te vertonen.

Soms kan een solide negatieve associatie onze katten conditioneren om vermijdingsgedrag te vertonen. Als iets vreselijks hals je kat eerder in je bed heeft geslapen, kan hij het graag nog een keer proberen.

Misschien was er een hard geluid, of iets anders maakte hem bang. Als je andere dieren hebt die de slaapruimte delen, kan dit ook stressvol voor hem zijn. Katten kunnen territoriaal zijn met anderen en honden kunnen geneigd zijn om katten te achtervolgen. Niemand wil slapen met één oog open, dus vaak is het gemakkelijker om een kamp op te zetten in veiligere wijken waar alle bedreigingen van buitenaf worden verwijderd.

Lees ook: Hoe krijg je een hond en kat om zich te binden

6. Het is een fysieke strijd

Als uw kat ouder is en zijn slaapgewoonten zijn veranderd, overweeg dan om een comfortabele kattenmand op een lager niveau te bieden of een hellingbaan of een trap voor huisdieren aan te bieden.

Ouderdom is niet alleen een menselijke conditie. Oudere katten lijden veel kwalen dat mensen ervaren. Artrose is een enorm probleem voor ouder wordende katten die zelden ergens ophef over maken. Artritis kan gewrichtspijn, stijfheid en een afname van de behendigheid van uw kat veroorzaken. Klimmen op meubels, met name bedden, kan een uitdaging zijn en kan leiden tot vallen.

Katten kunnen ook last hebben van hersenveroudering (ook bekend als cognitieve disfunctie) en slecht zicht, wat hun mobiliteit en zelfvertrouwen ernstig kan aantasten. Sommige aandoeningen, zoals hoge bloeddruk en hyperthyreoïdie, kunnen uw kat rusteloos maken of voortdurend om voedsel vragen. Je kat kan naar je miauwen om je te vertellen dat er iets mis is.

Als uw kat ouder is en zijn slaapgewoonten zijn veranderd, overweeg dan om een comfortabele kattenmand op een lager niveau te bieden of een hellingbaan of een trap voor huisdieren aan te bieden. Hierdoor kan hij veilig terugkeren naar zijn gebruikelijke slaapplek op het bed. Naarmate uw huisdier ouder wordt, zijn er veel dingen die u kunt doen om hem te helpen. De eerste stap is om met uw dierenarts te spreken, die een algemene gezondheidsscreening kan uitvoeren en kan controleren op tekenen van pijn.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Conclusie

Een dutje doen met je vertrouwde kat aan je zijde kan een kalmerende en geruststellende ervaring zijn.

Een dutje doen met je vertrouwde kat aan je zijde kan een kalmerende en geruststellende ervaring zijn. Maar als uw kat minder geneigd is om de nacht in uw gezelschap door te brengen, wees dan niet beledigd.

Terwijl het overhalen van uw kat om meer tijd met u door te brengen kan werken, vinden sommige katten troost in hun eigen gezelschap of een speciale veilige ruimte wanneer ze slapen, en dit gedrag moet worden omarmd. Door uw kat verschillende bedtijdopties te geven, vermindert u stress en verrijkt u zijn omgeving, waardoor u de best mogelijke huisdierouder wordt!

Lees ook: Hoe katten hun favoriete persoon kiezen?

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je een kat bij je naar bed?

Je kunt veel dingen doen om je kat te verleiden om bij jou in bed te slapen, maar uiteindelijk is het belangrijk om je kat de vrijheid te geven om voor zichzelf te kiezen.

Als je denkt dat je kat het leuk vindt om je bed te delen, zijn hier een paar dingen die je kunt proberen om hem aan te moedigen:

  • Maak het bed aantrekkelijk – leg zijn favoriete speeltjes of een overdekt kattenbed waar hij dol op is op je bed.
  • Verwarm het bed met een verwarmingskussen voor huisdieren – vergeet niet om het niet te warm te laten worden en het te verwijderen voordat hij naar bed gaat.
  • Houd je kat overdag en ’s avonds bezig met meerdere speeltijden – op die manier kan hij zich klaar voelen voor een goede nachtrust als jij dat doet.
  • Knuffelen voor het slapengaan – herinner je kat eraan dat zijn huisdierouder hem de beste knuffels geeft.
  • Plaats traktaties of kattenkruid op het bed – dit zal hem aanmoedigen om daar te blijven en positieve associaties inboezemen.
  • Mobiliteitshulpmiddelen bieden aan oudere katten – een hellingbaan, een trap voor huisdieren of een lage kruk kan hen helpen om gemakkelijker op en neer te klimmen.

Zijn er voordelen als mijn kat in mijn bed slaapt?

Onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de eigenaren van gezelschapsdieren een slaapkamer deelt met hun huisdieren en dat een groot deel hun bed deelt. Dit is vergeleken met samen slapen met kinderen, wat veel voordelen oplevert voor u en uw kat.

Je kunt veel comfort krijgen door samen te slapen, je speciale band te verbeteren, eenzaamheid te verlichten en zelfs de emotionele regulatie te verbeteren. Uw kat kan ook geruststelling putten uit uw nachtelijke aanwezigheid, dicht bij uw gezicht liggen, kneden op het beddengoed of een zacht spinnen laten. Dit kan de perfecte gelegenheid zijn om samen quality time door te brengen.

Als uw kat veilig bij u is weggestopt, neemt dit ook elk gevaar weg dat de buitenwereld hem zou kunnen bieden als hij midden in de nacht zou rondzwerven. En zoveel tijd samen doorbrengen betekent dat je elke eigenaardigheid van je kat kent. Als er iets mis is, zul je het zeker zo snel mogelijk herkenneny zo veel mogelijk.

Wat zijn de risico’s van slapen in bed met mijn kat?

Helaas zijn er ook risico’s verbonden aan samen slapen met huisdieren. Zoönosen zijn ziekten die mensen kunnen oplopen van dieren, zoals bacteriële infecties, vlooien en andere parasieten.

Het is moeilijk om de verspreiding van ziekten in deze situaties te beheersen, omdat katten orale trimmers zijn. Als u echter weet dat uw huisdier een infectieziekte heeft, is dit een verstandig moment om ervoor te zorgen dat u hem andere slaapopties biedt. Als u immunosuppressief bent of chemotherapie ondergaat, moet u advies inwinnen bij uw arts om het veiligste plan te maken.

Bronnen weergeven

Overgaauw PAM, Vinke CM, Hagen MAEV, Lipman LJA. (2020). Een one health-perspectief op de relatie tussen mens en gezelschapsdier met nadruk op zoönotische aspecten. Internationaal tijdschrift voor milieuonderzoek en volksgezondheid. 17(11), 3789. Geraadpleegd op 10 oktober 2022.

Smith BP, Hazelton PC, Thompson KR, Trigg JL, Etherton HC, Blunden SL. (2017). Een multispecies benadering van co-sleeping: integratie van mens-dier co-sleeping praktijken in ons begrip van menselijke slaap. Menselijke natuur. 28(3), 255-273. Geraadpleegd op 10 oktober 2022.

Stella JL, Croney CC. (2016). Milieuaspecten van verzorging en beheer van huiskatten: implicaties voor het welzijn van katten. Wetenschappelijk Wereldblad. 6296315. Geraadpleegd op 10 oktober 2022.

Zhang Z, Li Y, Ullah S, Chen L, Ning S, Lu L, Lin W, Li Z. (2022). Home Range en activiteitspatronen van loslopende katten: een casestudy van een Chinese universiteitscampus. Dieren. 12(9), 1141. Geraadpleegd op 10 oktober 2022.