Waarom slaan katten dingen van tafels?

Verrassing: het zijn niet ALLEEN eikels. (Ze zijn een beetje, dat wel.)

Je zou kunnen denken dat je kat het piekniveau van “cattiness” heeft bereikt wanneer ze weigert te stoppen met het slaan van voorwerpen van je tafels en werkbladen – maar het is niet allemaal kwaadaardigheid van haar kant. Katten houden ervan om dingen om verschillende redenen omver te werpen, te beginnen met de diepgewortelde behoefte om met hun prooi te spelen. Miauw!

Waarom slaan katten dingen van tafels?

Roofdierinstinct

Je pudgy gedomesticeerde huiskat heeft dezelfde gedragsdrift om op kleine, vervelende wezens te jagen als de verwilderde die door je buurt rent – alleen de hare is waarschijnlijk opgekropt. Nou, ze moet op de een of andere manier haar kicks krijgen! Zoals Dr. H. Ellen Whiteley van HowStuffWorks uitlegt: “De instincten van je kat vertellen haar dat presse-papier of prullaria een muis kunnen blijken te zijn. Haar prikkende poot zou hem laten scharrelen, waardoor ze een goed spel (en mogelijk een goede lunch) kreeg.”

Omdat katten hun gevoelige voetzolen gebruiken om objecten in hun omgeving te verkennen, zou je kunnen zeggen dat je kat hardwired is om de motieven van je chapstick, pen, autosleutels en andere verdachte tafelbladitems te “testen” door ze een goede prik te geven.

Aandachtzoekend gedrag

Dit is waar het rukgedeelte om de hoek komt kijken, omdat katten erg manipulatief kunnen zijn. Maar als je bedenkt dat ze gewoon je aandacht wil, is het ook een beetje lief.

Als je kat mobiel is en in dezelfde kamer als jij, vindt ze waarschijnlijk dat ze je onverdeelde adoratie verdient. Simpel gezegd, ze heeft je getraind om op te springen en naar haar toe te rennen op het moment dat je haar ziet beginnen te slaan op een object. En omdat ze een manier heeft gevonden om je aandacht minstens dertig seconden vast te pakken, zal ze dit gedrag niet stoppen.

Playtime

Ten slotte is er altijd de kans dat uw kat tafelbladartikelen in geïmproviseerd speelgoed verandert. Ze kan verveeld zijn van haar gebruikelijke passieve speelgoed. Een goede vuistregel voor kattenouders is om minstens 15 minuten per dag deel te nemen aan het oefenen van het spel met uw kat, of het nu met verenstokjes, laserpointers of een speelgoedmuis over de vloer wordt gesleept. Als ze elke dag goed wordt gestimuleerd, verliest ze misschien het verlangen om speeldingen te maken van je breekbare prullaria!

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kat hiermee stopt?

Naast het feit dat je je kostbare presse-papiers intact wilt houden, moet je rekening houden met de onhygiënische gevaren van Kitty die op je toonbank en eettafel rondhangt. Denk eraan, mensen, waar die poten zijn geweest en wat ze dagelijks vertrappen. “Vanwege het risico op bacteriën of toxoplasmose verspreid door fecaal-oraal contact, is het het beste om haar poten van toonbanken, fornuizen en tafels te houden,” zegt Dr. Justine Lee, DVM, DACVECC, DABT.

Hoewel je deze icky effecten enigszins kunt verzachten met een zelfreinigende kattenbak zoals Litter-Robot (die na elk gebruik een schoon bed met kattenbakvulling voor uw kat achterlaat), wilt u dit gedrag misschien nog steeds beteugelen.

Negeer haar

Als je vermoedt dat je kat dingen omver gooit om je aandacht te trekken, kun je haar het beste negeren (en breekbare items wegleggen). Op haar wenken en roepen is een manier om het gedrag te versterken. Zelfs als je schreeuwt, kan ze het gevoel hebben dat je aandacht een beloning op zich is.

Speel met haar

Laat complexe speeltjes voor haar achter om de hele dag mee te spelen, zoals een puzzelvoeder. En zoals we eerder al zeiden, zorg ervoor dat je je kat elke dag speeltijd geeft, zodat ze minder snel nieuwe manieren verzint om zichzelf te amuseren.

Bedrog haar

Tot slot kon je met dubbelzijdig plakband de grote kanonnen tevoorschijn halen. Wanneer uw kat op de tafel springt, blijven haar poten een beetje aan de tape plakken. Deze sensatie zal de meeste katten ervan weerhouden om weer op te springen.

Nu je een paar redenen kent waarom katten dingen van tafels en aanrechtbladen kloppen, kun je misschien het specifieke motief van je kat om dit te doen vaststellen. Gebruik deze tips om haar ondeugende gedrag te beteugelen – of leun achterover en laat Kitty Kitty doen. De keuze is aan jou!