Mogen katten rauwe kip eten?

Kunnen katten kip eten? Ze kunnen het zeker – met kanttekeningen, die we in dit bericht zullen bespreken. Maar kunnen katten eten .raw kip? Die is lastiger te beantwoorden. Veel kattenouders pleiten voor een rauw vleesdieet. Dit dieet vereist echter uiterste voorzichtigheid en veel voorbereidingswerk. Als het niet goed wordt bereid, is rauwe kip geneigd om uw kat (en mogelijk u) behoorlijk ziek te maken.

gefrituurde kip - kunnen katten kip eten?

Mogen katten kip eten?

Katten zijn obligate carnivoren: ze hebben een dieet nodig met veel dierlijke eiwitten. Inderdaad, katten eten naar verluidt 3 miljoen kippen per jaar alleen al in de VS. Het is dus geen kwestie van kunnen katten eten kip, maar horen ze eten kip?

Het goede nieuws is dat kip een ideale dierlijke eiwitbron is voor uw kat, op voorwaarde dat het wordt geserveerd met de veiligheid van uw kat in gedachten. In tegenstelling tot verwerkt vlees, biedt kip katten magere dierlijke eiwitten die weinig natrium en vet bevatten, en veel belangrijke vitamines en mineralen zoals selenium, vitamine B6 en fosfor.

Gekookte kip zonder vel is het beste

Hoewel het dieet van uw kat niet volledig uit kip moet bestaan, is een kleine hoeveelheid gewone gekookte kip goed voor uw kat. (We raden u aan van tevoren met uw dierenarts te praten in geval van dieetbeperkingen die specifiek zijn voor uw kat.)

Kunnen katten kipnuggets of andere gefrituurde snacks eten? We raden aan om de paneermeel- en vetafsnijdingen (inclusief de huid) weg te laten als je je kat kip gaat voeren. Het koken van de kip is waarschijnlijk de beste keuze als het gaat om de gezondheid van uw kat.

Houd de kruiden vast

Serveer uw kat kip niet die is gekruid, vooral niet met kruiden zoals knoflook en uien. Veel kruiden, specerijen en oliën die gezond zijn voor mensen zullen de maag van uw kat van streek maken – en sommige, zoals knoflook en uien, zijn giftig voor uw kat. Houd hier rekening mee als je je kat gekookte kip aanbiedt. Dat geldt ook voor kippenbouillon, die vaak deze “giftige” smaakmakers en te veel zout bevat.

hand vasthouden kip nugget - kunnen katten kipnuggets eten?

Mogen katten rauwe kip eten?

We hebben al besproken waarom katten geen rauwe vis zouden moeten eten, maar hoe zit het met rauwe kip?

Het raw food dieet voor katten is op zijn zachtst gezegd controversieel. Voorstanders zeggen dat het het “biologisch geschikte dieet” voor katten is, omdat het nauw aansluit op wat een kat in het wild zou eten. Dit dieet vereist echter uitgebreid voorbereidingswerk door kattenouders, inclusief veel ontsmetting. Waarom? Rauw vlees dat E. coli, salmonella of listeria bevat, zal een kat ziek maken, net als mensen. En in het verlengde daarvan worden u en uw menselijke familieleden mogelijk meer blootgesteld aan deze gevaarlijke soorten bacteriën. Rauw vleesconsumptie kan er ook voor zorgen dat uw kat parasitaire infecties zoals toxoplasmose oploopt.

Ten slotte legt Nest-Robot dierenarts Dr. Justine Lee uit dat rauwe voedseldiëten niet qua voedingswaarde in balans zijn voor katten. Praat met uw dierenarts voordat u uw kat rauwe kip aanbiedt of besluit om aan het raw food-dieet te beginnen.

Mogen katten kippenbotten eten?

Dit is een hard nee. Kippenbotten – of dierenbotten – zijn een verstikkingsgevaar voor katten en honden. Bovendien kunnen kleine botten ook splinteren en ernstige schade aan de mond en het spijsverteringskanaal van katten veroorzaken.

Dus, daar heb je het: katten kunnen van tijd tot tijd gewone, gekookte kip eten. Serveer uw kat geen rauwe kip zonder eerst met uw dierenarts te praten en geef uw kat nooit kippenbotten of kip die is gekruid met kruiden zoals knoflook en uien. Lees meer over menselijk voedsel dat veilig is (en niet is) voor katten.