Nierstenen bij katten: hoe zorg je voor je kat

Vandaag hebben we het over stenen bij katten. Specifiek, nierstenen bij katten, ureterolieten, blaasstenen bij katten en urethrale stenen bij katten. Dit is wat u moet weten om uw kat – en zijn urinewegen – veilig te houden.

Is uw kat net gediagnosticeerd met een van deze eng klinkende woorden? Cystische calculi, ureterolieten, urolieten of urethrale calculi. Klinkt als een mondvol, maar wanneer je het woord ziet Uro of lith, uw kat heeft een ernstige medische aandoening van zijn “sanitair!” Uro verwijst naar het urinewegstelsel terwijl lith verwijst naar het Griekse woord voor een calculus. Kortom, het betekent dat je kat een steen heeft.

De gezondheid van de urinewegen van uw kat

Als het gaat om de gezondheid van uw kat in de urinewegen, hebt u mij eerder horen hameren op de gevaren van feline urethrale obstructie (UO), urineweginfecties (UTI’s) en katachtige lagere urinewegaandoeningen (FLUTD). Daarom ben ik als dierenarts voor noodgevallen zo’n voorstander van het hygiënisch en schoon maken van de kattenbak van je kat. Hoe vuiler de kattenbak, hoe minder vaak uw kat de kattenbak zal bezoeken. En hoe minder je kat naar de box gaat, hoe meer geconcentreerd hun urine wordt (bijv. meer geel en stinkend ook!).

Als uw kat toevallig kristallen in zijn urine heeft, worden die kristallen ook geconcentreerder of stollen ze mogelijk zelfs in een steen. Dit maakt uw kat vatbaar voor een levensbedreigende UO of ‘urineblokkade’. Katten kunnen belemmeren wanneer gruis, slijmpropjes, kristallen, rode en witte bloedcelklompen of zelfs urolieten vast komen te zitten in de punt van hun penis. Onbehandeld kan het nierfalen, shock en acute dood veroorzaken!

Nierstenen bij katten

Nog gevaarlijker? Nierstenen. Net als mensen kunnen katten (en honden) ze ook ontwikkelen. Helaas er is geen manier om te voorspellen welke katten stenen zullen ontwikkelen. (Er kan echter sprake zijn van een overgeërfd onderdeel.) Sommige katten vertonen mogelijk geen tekenen van nierstenen en ze kunnen gewoon willekeurig verschijnen op röntgenfoto’s van uw kat. Andere katten kunnen meer vage tekenen van ziekte vertonen wanneer ze nierstenen hebben. Dit gebeurt meestal wanneer deze stenen het “sanitair” verder van de nieren belemmeren.

De twee meest voorkomende soorten stenen bij katten zijn struviet of calciumoxalaat stenen, afhankelijk van de pH van de urine van uw kat. Houd er rekening mee dat niet alle stenen op röntgenfoto’s verschijnen. Struvietstenen verschijnen wel op röntgenfoto’s en ontwikkelen zich meestal in alkalische tot neutrale pH-urine. Calciumoxalaatstenen verschijnen NIET goed op röntgenfoto’s en ontwikkelen zich in zure tot neutrale pH-urine. Vaak hebben katten die calciumstenen ontwikkelen een hogere bloed niveaus van calcium, en moet routinematig bloedonderzoek hebben om dit te controleren.

Ureterolieten of ureterale stenen bij katten

Helaas, wanneer katten nierstenen krijgen, kunnen kleine delen van deze stenen afbreken en vast komen te zitten in de urineleiders, de buizen die de nieren verbinden met de blaas. Deze kleine stenen worden ureterolieten genoemd en kunnen potentieel levensbedreigend. Persoonlijk haat ik ureterolieten, omdat de tekenen van een medisch probleem niet zo duidelijk zijn voor een huisdierouder – of zelfs voor een dierenarts. Omdat deze stenen “hoger” in het sanitair van het urinewegstelsel zitten, zullen ureterolieten niet verschijnen als tekenen van overmatig likken of persen om te plassen (in vergelijking met lager in het sanitair van het urinewegstelsel, dichter bij de penispunt, waar de tekenen duidelijker zijn). Omdat uw kat twee buizen heeft die twee nieren verbinden, is het moeilijk te zeggen of er een probleem is met ureterolieten totdat er ernstige verstopping optreedt … en vaak in beide buizen/nieren van uw kat.

Blaasstenen bij katten

Als de stenen in de blaas zitten, worden deze cystische calculi genoemd. Sommige katten hebben stenen in hun blaas zonder enige consequentie. Soms schrapen de stenen echter de binnenkant van de blaaswand, wat resulteert in ontsteking en secundaire witte en rode bloedcellen die zich ophopen in de blaas. Dit kan dan resulteren in een urinewegobstructie (UO). Ongeveer 15-20% van de gevallen met een urethrale obstructie hebben een steen die de obstructie veroorzaakte. Daarom krijg ik altijd röntgenfoto’s van katten nadat ik ze onder sedatie heb gedeblokkeerd.

Urethrale stenen bij katten

Soms kunnen nierstenen van de nier, door de urineleider, naar de blaas reizen en vast komen te zitten in het laatste deel van het sanitair: de urethra (de buis die van de blaas naar de e gaatxterieur van het lichaam, zoals de penispunt). Dit is de meest voorkomende aandoening Ik zie het beïnvloeden van de urinewegen van de kat in de veterinaire ER.

Symptomen om op te letten

Afhankelijk van waar de steen vastzit in het urinewegstelsel van uw kat, zijn tekenen van een probleem:

 • Lethargie
 • Verbergen
 • Pijnlijk handelen
 • Braken
 • Niet eten
 • Bloed in de urine
 • Overmatige verzorging van het perineale gebied
 • Abnormaal urineren
 • Meerdere uitstapjes maken naar de kattenbak
 • Gehurkt om op ongebruikelijke plaatsen te plassen (bijvoorbeeld vlak voor je neus, op een plastic zak, in een potplant)
 • Pijn wanneer u uw kat rond de buik oppakt
 • Een opgezwollen maag
 • Halitose (van niervergiften die zich ophopen en secundaire zweren in de mond en het maagdarmkanaal veroorzaken)
 • Instorting
 • Shock
 • Gewichtsverlies (meer gezien met nierstenen)
 • Dood

Hoe behandel of beheer je stenen bij katten?

De beste manier om nierstenen bij katten, blaasstenen bij katten of een urinewegprobleem te behandelen of te beheren, is door:

 • Verhoging van de waterinname
 • Bespreken wat u uw kat moet voeren met uw dierenarts
 • Routinematig bloedonderzoek doen (vooral als uw kat de middelbare leeftijd nadert op 7-10 jaar)
 • De kattenbak schoonhouden

Hydratatie

Ik ben een voorstander van het verleiden van je kat om zoveel mogelijk water te drinken, dus ik bied aan verschillende waterbakken of fonteinen voor huisdieren door het hele huis. Zorg ervoor dat u de kommen reinigt en minstens één keer per week bijvult met gefilterd vers water. Zorg er vervolgens voor dat u uw kat aanbiedt ingeblikt of natvoer: Dit bevat 60-70% water en helpt uw kat meer te hydrateren en zijn urine weg te spoelen, zodat deze meer verdund is. Ik train mijn katten eigenlijk om paphoudend ingeblikt voedsel te eten – ik meng het met warm water, zodat ze nog meer drinken.

Purina heeft zojuist een product uitgebracht met de naam Hydra Care, een met voedingsstoffen verrijkt water dat de hydratatie bij katten bevordert, omdat het voedings-osmolyten bevat die helpen water door het lichaam te absorberen. Ik heb dit niet geprobeerd, maar dit kan een optie zijn om met uw dierenarts te bespreken of de waterbalans van uw kat echt delicaat is (bijv. Stenen, diabetes mellitus, hyperthyreoïdie, chronisch nierfalen, enz.).

Veranderingen in het dieet

Vervolgens veranderingen in het dieet. Ik raad niet aan om het dieet te veranderen zonder uw dierenarts te raadplegen, omdat we moeten uitzoeken welke recept dieet is het beste voor de kristallen of stenen die je kat misschien heeft. Gelukkig kunnen struvietstenen met bepaalde voorgeschreven veterinaire diëten worden opgelost (bijv. Hill’s c / d, Purina UR, Royal Canin SO), maar het duurt meestal enkele maanden om op te lossen. Helaas kunnen calciumoxalaatstenen niet worden opgelost met dieetveranderingen, maar sommige voorgeschreven diëten zullen verdere ontwikkeling ervan helpen voorkomen.

OPMERKING: Bij elke dieetverandering zou het heel, heel langzaam overgegaan om uw kat te helpen zich aan te passen aan het nieuwe dieet. Houd er rekening mee dat andere voedingsmiddelen of traktaties niet mogen worden gevoerd zodra uw kat 100% is overgestapt op zijn nieuwe dieet, omdat dit het voordeel tenietdoet!

Routinematig bloedonderzoek

Het uitvoeren van routinematig bloedonderzoek om de calcium-, zoutbalans, nierfunctie en rode en witte bloedcellen van uw kat te controleren, samen met urinetests, is belangrijk naarmate uw kat ouder wordt. Dat komt omdat hoe eerder we een afwijking identificeren, hoe eerder we het kunnen behandelen. Voor mijn katten doe ik één keer per jaar een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek zodra mijn kat ouder is dan 7-10 jaar, en dan twee keer per jaar als ze de leeftijd van 12-13 jaar naderen. Eigenlijk Ik heb liever dat je de vaccins overslaat (afgezien van de vaak wettelijk verplichte, hondsdolheid) als je kat ouder wordt om in plaats daarvan bloedonderzoek uit te geven!

Chirurgie of interventionele radiologie

Als uw kat stenen heeft, kan een operatie of interventionele radiologie een optie zijn. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de stenen uit de blaas te verwijderen of om de diameter van de urethra te verbreden (een perineale urethrostomie genoemd). Ik raad dit alleen aan als een kat herhaaldelijk problemen heeft gehad of niet reageert op medische magezeur. Helaas zijn minder invasieve maatregelen zoals lithotripsie geen optie bij katten in vergelijking met mensen of honden, omdat de kleine stenen nog steeds kunnen leiden tot obstructie lager in het “sanitair” van het urinewegstelsel. Andere opties zijn een verwijzing naar een veterinaire specialist, die mogelijk geavanceerde technieken kan uitvoeren of de urinebuizen kan omleiden om urolieten te helpen behandelen (afhankelijk van de locatie).

Een schone kattenbak

Tot slot, bescherm uw kat tegen urinewegproblemen door de kattenbak schoon te houden. Persoonlijk gebruik ik daarom graag een Kattenbakrobot in mijn katvriendelijke huishouden. Ik wil altijd zorg voor een fris, schoon bed van kattenbakvulling elke keer dat mijn kat de kattenbak gebruikt. En daarom gebruik ik specifiek de WiFi-enabled, zelfreinigende Litter-Robot 3 Connect, omdat ik kan controleren hoe vaak mijn kat haar kattenbak gebruikt.

Wanhoop niet als je kat net is gediagnosticeerd met kristallen of stenen. Vaak helpen de bovenstaande tips en trucs bij het oplossen of behandelen van nierstenen bij katten, blaasstenen bij katten en meer – en voorkomen ze een obstructie!