Kat krabben: waarom je het niet zou moeten doen

Op een of ander moment heb je waarschijnlijk een mama-kat gezien die haar kitten bij het nekvel droeg. Deze nogal amusante daad van transport staat bekend als kattenkrabben of het krabben van een kat. En hoewel het goed is voor babykittens, moet je nooit een volwassen kat krabben. Leer waarom, evenals betere manieren om met katten om te gaan in stresssituaties.

Wat is kattenkrabben?

Scruffing is een manier om een kat (of een ander dier, zoals een hond) in bedwang te houden door de losse huid aan de achterkant van de nek vast te pakken. Mama-katten zullen hun kittens via de mond krabben als een middel om ze veilig rond te dragen.

Kittens worden slap wanneer ze worden gekrabbeld als gevolg van een flexorreflex, maar deze reflex is alleen aanwezig tijdens de eerste paar weken van het leven van een kitten.

Waarom zou je een volwassen kat niet krabben?

Het krabben van een babykitter en het krabben van een kat is geen één-op-één vergelijking. Veterinair behaviorist Dr. Lore Haug legt uit: “Er is geen magische ‘slapheid’-knop op het nekvel van een kat en de analogie van een moederkat die haar kittens draagt, is onnauwkeurig.”

Dus waarom zou je überhaupt een kat willen krabben? Meestal gebruiken mensen nekvels om een kat in een gestreste situatie te behandelen of om slecht gedrag te ontmoedigen. Scruffing is echter geen effectieve manier om een van die dingen te doen.

Het is meestal het instinct van een kat om zich terug te trekken wanneer hij wordt geconfronteerd met een stressvolle situatie. Kattenkrabben neemt hun gevoel van controle weg: dit verhoogt hun angst en stress, wat mogelijk leidt tot agressie. Krabben is ongemakkelijk en kan zelfs pijnlijk zijn voor de kat.

Scruffing kan ook uw relatie met uw kat schaden. Uw kat kan deze behandeling zien als een verraad van vertrouwen en zich angstiger of vijandiger om u heen gaan gedragen. Je moet je kat nooit “straffen” met krabben – in feite beschouwen veel dierengroepen en veterinaire professionals scruffing als borderline misbruik.

Manieren om een kat te hanteren of in bedwang te houden zonder te krabben

Dus nu weet je waarom je je niet moet bezighouden met kattenkrabben. Maar wat kun je doen om met een kat om te gaan in een stresssituatie?

Bekijk deze tips over wat u moet vermijden bij het hanteren van een kat en wat u in plaats daarvan moet doen.

 • Doen benader de kat rustig.
 • Niet doen gebruik een frontale benadering met direct oogcontact.
 • Doen laat de kat je benaderen.
 • Niet doen achtervolg de kat.
 • Doen kom neer op het niveau van de kat.
 • Niet doen doe op over de kat.
 • Doen aai de kat zachtjes op het hoofd en gezicht.
 • Niet doen streel de buik of (soms) de basis van de staart.
 • Doen lees en reageer op de lichaamstaal van de kat.
 • Niet doen blijf communiceren met de kat als de kat opgewonden of agressief is.
 • Doen probeer het opnieuw wanneer de kat gekalmeerd is (geef hem een uur of zo).
 • Doen zorg voor leuke afleidingen, zoals eten, poetsen of spelen.
 • En tot slot, probeer wel eens handdoekbehandelingstechnieken (ook bekend als inbakeren of “burrito wrapping”). Bekijk de video hieronder voor het inpakken van een kat!

Het komt erop neer dat krabben nooit de juiste manier is om je kat in bedwang te houden of te straffen. Laat kattenkrabben over aan de professionals – ook wel bekend als mama kitties!