Cat Vision & brillen voor katten

Wist je dat er brillen voor katten zijn? Leer meer over de purrfectly schattige reden waarom je de laatste tijd katten met een bril hebt gezien. In werkelijkheid hebben katten geen bril nodig zoals mensen dat doen. Ontdek hoe het zicht van katten zich verhoudt tot het menselijk gezichtsvermogen en wat u moet doen als u denkt dat uw kat zijn gezichtsvermogen verliest.

Truffels de oogkliniek kitty

Als het gaat om glazen voor katten, doet niemand het beter dan truffels. Deze smoking kitty begon eerder dit jaar voor het eerst de ronde te doen toen de kinderoptiekwinkel A Child’s Eyes beelden deelde van Truffels met haar eigen bril.

Hoewel de meeste katten het dragen van een bril niet zouden verdragen, heeft Truffels veel kinderen geholpen zich comfortabeler te voelen bij het krijgen van een behandeling voor verschillende visuele handicaps. Als ere-brilleraar heeft ze kinderen geholpen hoe ze hun bril en hun ooglapjes moeten dragen, en hoe ze vormen op hun oogtests kunnen identificeren. Hoera, Truffels!

Hoe het zicht van katten verschilt van het menselijk gezichtsvermogen

kaukasische vrouw met bril die een gele jas draagt die een tabbykat vasthoudt

Brillen voor katten zijn geweldig als het gaat om het inspireren van moed bij kinderen. Katten hebben echter niet echt een bril nodig, omdat het zeer onwaarschijnlijk is dat ze bijziend of verziend zijn zoals mensen.

Terwijl mensen de neiging hebben om 20/20 visie te hebben (of er dicht bij), hebben katten ongeveer 20/100 of 20/200 visie. “Dit betekent dat als een mens een beeld heel goed kan zien vanaf 100 voet, een kat 20 voet van datzelfde object moet zijn om er scherp uit te zien,” zegt Dr. DJ Haeussler, een veterinaire oogarts uit Zuid-Ohio.

Maar omdat katten meer staafjes (fotoreceptoren bij weinig licht) hebben dan mensen, hebben ze superieur nachtzicht. Dr. Haeussler schat dat katten 6 tot 8 keer beter zien in het donker dan mensen.

Bekijk deze andere manieren waarop het zicht van katten verschilt van het menselijk gezichtsvermogen:

  • Katten hebben niet de spieren om de vorm van hun lenzen te veranderen, waardoor ze objecten niet van dichtbij kunnen zien.
  • Katten hebben minder kegels dan mensen, wat betekent dat ze minder levendige (en minder) kleuren zien.
  • Ten slotte zijn katten beter in het zien van snel bewegende objecten dan mensen.

Hoe het gezichtsvermogen van katten zich verhoudt tot het gezichtsvermogen van honden

bruine en witte tabby kat die naar een zwart-witte hond kijkt

Terwijl honden een breder perifeer zicht hebben dan katten, hebben katten een beter binoculair zicht dan honden. Hierdoor kunnen katten afstand beoordelen en kleine objecten zoals muizen en vogels beter volgen.

In tegenstelling tot mensen kunnen katten en honden wat ultraviolet licht zien. Beide dieren hebben lenzen die een bepaalde hoeveelheid UV-licht doorlaten, waardoor ze ook zo goed kunnen zien bij weinig licht.

Verlies van het gezichtsvermogen van de kat

Iets wat katten, honden en mensen allemaal gemeen hebben? Verlies van het gezichtsvermogen. Helaas kunnen katten om verschillende redenen gezichtsverlies en zelfs blindheid ervaren. Volgens PetMD zijn de vier meest voorkomende redenen voor verlies van het gezichtsvermogen van katten:

Wat te doen als u vermoedt dat de kat het gezichtsvermogen verliest

Zorg ervoor dat u uw kat minstens één keer per jaar naar de dierenarts brengt – twee keer als uw kat ouder is dan 10 jaar. Hoe eerder uw dierenarts een aandoening kan diagnosticeren die het gezichtsvermogen van uw kat beïnvloedt, hoe beter de prognose voor het vertragen van het verlies van het gezichtsvermogen.

Symptomen die verband houden met verlies van het gezichtsvermogen van katten of naderende blindheid kunnen zijn:

  • Troebele, verkleurde of ontstoken ogen
  • Grote pupillen die zelfs bij fel licht verwijd blijven
  • Opzienbarend gemakkelijk
  • Verwarring als een meubelstuk is verplaatst
  • Botsen tegen muren of meubels
  • Hoogtes verkeerd inschatten bij het springen

Visie is een essentieel onderdeel van het leven van elk zoogdier, maar je moet niet wanhopen als het gezichtsvermogen van je kat faalt. De meeste katten passen zich ongelooflijk goed aan een minder visueel leven aan. Lees meer over het adopteren van een blinde kat.