Skip to Content

Mogen katten paddenstoelen eten?

De herfst is het paddenstoelenjachtseizoen! Als de bladeren draaien, ontkiemen schimmels ’s nachts in overvloed. Of je nu een kat hebt die graag buiten rondsluipt of de gewoonte heeft om voedsel te delen met je harige vriend, je hebt je misschien afgevraagd: kunnen katten paddenstoelen eten? In de meeste gevallen is het antwoord nee. Ontdek welke paddenstoelen dodelijk kunnen zijn voor huisdieren.

Sommige katten hunkeren naar paddenstoelen

Het lijkt contra-intuïtief voor het vleesetende dieet van katten, maar sommige katachtigen gaan loony voor paddenstoelen. Volgens NPR zijn het niet in het bijzonder schimmels waar katten naar op zoek zijn, maar eiwitten – of meer specifiek, de “umami-smaak van een breed scala aan aminozuren in eiwitten.”

Dus, kunnen katten paddenstoelen eten? Katten hebben eiwitten nodig, maar ze moeten het strikt uit dierlijk vlees halen. Dierenartsen waarschuwen ervoor om uw kat of hond geen paddenstoelen te geven. Waarom? Niet alleen zijn er betere methoden om eiwitten te consumeren, maar, zoals het geval is bij mensen, kunnen bepaalde soorten paddenstoelen giftig zijn voor huisdieren – zelfs dodelijk.

Als je een hond of een binnen-buiten kat hebt, zorg er dan voor dat je dit najaar het gebied verkent voor paddenstoelen. Houd de volgende giftige soorten paddenstoelen in de gaten. NOTITIE: Dit is geen volledige lijst en de nauwkeurigheid van de afbeelding kan variëren.

Welke paddenstoelen zijn dodelijk?

Geschat wordt dat het geslacht Amanita (inclusief de eerste vier paddenstoelen op onze lijst) verantwoordelijk is voor 95% van de sterfgevallen als gevolg van paddenstoelvergiftiging. Doodskap paddenstoelen (Amanita phalloides) specifiek wordt gedacht dat het ten minste 50% van alle paddenstoelgerelateerde sterfgevallen bij mensen veroorzaakt.

Het eten van deze paddenstoelen kan leiden tot leverfalen en de dood, en symptomen zoals braken, zwart-teerachtige ontlasting, afname van eetlust en energie, en geelverkleuring van de ogen en huid ontstaan vaak pas als 8-24 uur na inname de giftige schimmel. Nog angstaanjagender is dat uw huisdier lijkt te herstellen, maar binnen drie tot zeven dagen kan leverfalen, samen met epileptische aanvallen en interne of externe bloedingen, optreden.

Doodskapje (Amanita phalloides)

death cap paddenstoelen

Vernietigende engel (Amanita bisporigera en A. ocreata)

het vernietigen van engelen paddenstoelen

Dwaze paddenstoel (Amanita verna)

fool's paddenstoel

Smith’s lepidella (Amanita Smithiana)

smith's lepidella paddenstoelen

Herfstscheep of herfst galerina (Galerina marginata)

herfst glidkruid paddenstoelen

Dodelijke parasol of dodelijke lepiota (Lepiota subincarnata)

dodelijke parasolzwammen

Conocybe filaris ook bekend als Pholiotina Rugosa |

conocybe filaris paddenstoelen

Bruine roll-rim, gemeenschappelijke roll-rim, poison pax (Paxillus involutus)

bruine paddenstoelen met rolrand

Valse morielje (Gyromitra)

valse morieljes

Ivoren trechter of valse champignon (Clitocybe dealbata en C. rivulosa)

ivoren trechter paddenstoelen

Dodelijke webcap (Cortinarius rubellus)

dodelijke webcap paddenstoelen

Andere giftige paddenstoelen

De volgende paddenstoelen zijn misschien niet dodelijk, maar kunnen onaangename gastro-intestinale problemen veroorzaken – met symptomen zoals ernstig braken en diarree, gevolgd door uitdroging – en effecten op het parasympathische zenuwstelsel, zoals een verlaagde hartslag en zwaar kwijlen.

Vliegenzwam (Amanita muscaria)

vliegenzwammen

Panteramaniet (Amanita Pantherina)

panter cap champignons

Livid agaric, livid entoloma, lood poisoner (Entoloma sinuatum)

livid agarische paddenstoelen

Zwavel plukje (Hypholoma fasciculaire)

zwavel tuft paddenstoelen

Jack-o’-lantaarn paddenstoel (Omphalotus illudens)

jack-o'-lantern paddenstoelen

Pas ook op voor paddo’s

paddo's

Kunnen katten paddenstoelen eten … van de magische variant? Nee, ook die niet! Volgens de ASPCA kan uw kat onvastheid aan de voeten, agitatie, milde tot ernstige depressie, gevoeligheid voor geluid en aanraking, tremoren, braken en / of diarree ervaren als hij paddo’s inneemt (Psilocybe cubensis). Dus verberg je stash!

Wat te doen als uw kat een paddenstoel eet

Als uw kat een gekookte paddenstoel van uw bord eet, hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken over zijn gezondheid. (Voorbehoud: zorg ervoor dat de paddenstoel niet is gekookt in saus met knoflook, uien of ander menselijk voedsel dat schadelijk is voor katten.) Houd hem de komende 24 uur in de gaten om veilig te zijn.

Als u merkt dat uw kat een wilde paddenstoel eet, ga dan uit van het ergste: neem contact op met uw dierenarts of dierenziekenhuis en neem een monster van de paddenstoel op voor identificatie. Afhankelijk van de situatie kan de dierenarts besluiten om braken op te wekken, actieve kool toe te dienen en indien nodig IV-vloeistoffen en andere medicijnen te verstrekken.

Wat te doen als uw kat symptomen van vergiftiging heeft

Zoals gezegd, een onvolledige lijst van paddenstoelvergiftigingssymptomen bij katten omvat ernstig braken, diarree, agitatie, afname van eetlust en energie, kwijlen, lethargie, toevallen en bloedingen uit openingen. Als u denkt dat uw kat vergiftigd is, bel dan onmiddellijk uw dierenarts of het ASPCA Animal Poison Control Center (888-426-4435) voor levensreddend advies. Zoals Nest-Robot dierenarts Dr. Justine Lee ons eraan herinnert, kun je thuis niet veilig braken veroorzaken bij katten – dus meestal is een noodbezoek aan de dierenarts een must!

Dus, mogen katten paddenstoelen eten? Nu weet je waarom het antwoord nee is.