Skip to Content

Waarom slaan katten dingen van tafels? 7 redenen waarom!

Als je een katachtig familielid hebt, heb je waarschijnlijk de frustratie gevoeld wanneer ze zonder reden een voorwerp op de grond slaan. Misschien heb je ze zelfs op heterdaad betrapt, nee gezegd en dan wanhopig als ze oogcontact met je maken en het toch doen!

Het lijkt een universeel kattengedrag te zijn dat de meeste katten doen. Maar waarom gooien katten dingen omver? Zijn ze gewoon vervelend, of is er meer aan de hand? Laten we het uitzoeken.

Waarom vinden katten het leuk om dingen op de grond te kloppen?

Als je kat veel onbetaalbare vazen of gloednieuwe koffiekopjes heeft gebroken door dit gedrag te doen, wil je waarschijnlijk graag weten waarom. Het is tenslotte behoorlijk frustrerend, vooral als het lijkt alsof ze het zonder enige reden doen, gewoon om irritant te zijn. Hier zijn enkele redenen die het ongewenste gedrag van uw kat kunnen verklaren.

#1 Het is natuurlijk kattengedrag

De instincten van je kat zullen een enorme invloed hebben op hun gedrag, en hoewel het omver gooien van dingen misschien zinloos lijkt voor ons, is het eigenlijk normaal kattengedrag. Katten zijn van nature nieuwsgierig en verkennen hun omgeving op bedreigingen. Ze zijn ook prooigedreven, wat betekent dat hun jachtinstinct hen kan laten oefenen op levenloze objecten!

Lees ook: Waarom houden katten van gekreukte dingen? 6 redenen waarom!

#2 Ze zijn aandachtzoekend

Dit is een grote! Als je kat je aandacht wil, zal hij er bijna alles aan doen om het te krijgen! Misschien vindt je katachtige vriend wat knuffels op je schoot, of heb je ze gewoon een tijdje niet herkend als je vanuit huis hebt gewerkt. Wat de reden ook is, ze willen misschien gewoon opgemerkt worden.

#3 Je hebt ze de vorige keer ‘beloond’

Op dezelfde manier is negatieve aandacht nog steeds aandacht. Dus als je de laatste keer dat je ze betrapte op het slaan van voorwerpen van de plank, je langskwam om de overblijfselen op te halen en ze nee zei, had het hun gedrag misschien wel beloond. Dit kan de meest waarschijnlijke reden zijn als je kat zijn poot optilt om iets te kloppen, maar naar je kijkt voor een reactie voordat hij het doet.

#4 Het is Speeltijd

Probeer je kat meer interactief speelgoed aan te bieden om te voorkomen dat ze je bezittingen omver gooien.

Misschien voelt je kat zich gewoon speels en heeft hij niet genoeg om zijn kattenpoten bezig te houden! Zelfs als ze kattenspeelgoed, puzzels en kattenbomen hebben, vinden ze het pakje rijst dat je hebt uitgepakt van je boodschappen misschien nog steeds interessanter! Als ze naar je kijken, proberen ze misschien zelfs een spel met je te beginnen. Natuurlijk is het onwaarschijnlijk dat je dingen op de grond wilt gooien, dus stuur ze misschien in de richting van hun speelgoed!

#5 Ze hebben honger

Als hun buik hen vertelt dat het etenstijd is, zullen sommige katten geen nee accepteren voor een antwoord! Als je hebt besloten dat je kat geduld moet hebben, laten ze je misschien in niet mis te verstane bewoordingen weten dat het tijd is voor eten! U hoeft niet toe te geven, maar praat misschien met uw dierenarts of veterinaire technicus over het aanpassen van hun voedingsregime.

Lees ook: Waarom eet mijn kat niet?

#6 Ze willen wat erin zit

Als je iets spannends, stinkends, felgekleurds of lekkers op het aanrecht hebt laten liggen, verwacht dan niet dat je kat enige zelfbeheersing toont! Als ze willen wat er in de zak, het blik, de fles of het pakket zit, zullen ze hun best doen om het te krijgen! Als dit betekent dat je een container op de grond moet slaan, zijn ze klaar voor de uitdaging!

#7 Ze vervelen zich

Het kan zijn dat je harige vriend zich verveelt, vooral als hij een huiskat is. Als ze niet veel speelgoed hebben of een tijdje alleen in huis zijn gelaten, kunnen ze op zoek gaan naar dingen om hen te vermaken.

#8 Ze zijn gewoon ondeugend!

Oké, dus hoewel er genoeg zijn Zoiets begrijpelijke redenen waarom je kat het leuk zou vinden om dingen omver te gooien, er is nog steeds een kleine kans dat ze stout zijn! Maar maak je geen zorgen. Waarom niet enkele van onze tips gebruiken om te proberen het gedrag te stoppen?

Hoe voorkom ik dat mijn kat dingen van tafel duwt?

Verrassend genoeg is straf geen effectieve manier om je kat ervan te weerhouden je spullen omver te gooien.

Je bent dus een katteneigenaar en je kat vindt het heerlijk om dingen van de plank, vensterbank of tafel te slaan. Moet je al je waardevolle spullen en prullaria op zolder zetten om ze veilig te bewaren? Of is er een andere manier? Nou, hoewel het misschien het beste is om breekbare items of bezittingen een tijdje te beschermen, zijn er enkele dingen die je kunt proberen om dit gedrag te beheersen.

Reageer niet

Dit is een essentiële regel en is de sleutel tot stoppen het gedrag. Het is belangrijk om je kat te negeren als hij iets omver gaat gooien. Hoe verleidelijk het ook is om naar binnen te rennen of ‘NEE!’ te schreeuwen, elke reactie geeft hen de aandacht waar ze naar hunkeren, en ze zullen dit de volgende keer onthouden. Houd je in plaats daarvan bezig met andere dingen en wacht een tijdje voordat je rustig gaat opruimen als het veilig is om dat te doen.

Leid ze af

Hoewel het belangrijk is om niet te reageren als je kat op het punt staat iets van de tafel te duwen, als je hem kunt vangen voordat hij die beslissing heeft genomen, kun je hem misschien afleiden. Als ze speels zijn, heb dan een speeltje klaar, of als ze een fijnproever zijn, misschien een kleine traktatie. Wanneer ze eruit zien alsof ze klaar zijn om op een oppervlak te springen, roep ze dan weg voor wat speeltijd, gedoe of een traktatie.

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

Positieve bekrachtiging

Elke keer dat je je ondeugende kat met succes hebt afgeleid van hun destructieve plannen, beloon je hem met ophef of een een-op-een speeltijd. Je kunt zelfs een traktatie gebruiken. Op die manier zullen ze het krijgen van quality time en aandacht van je associëren met andere activiteiten in plaats van dingen omver te werpen.

Breng quality time met hen door

Vergeet niet dat je kat zich misschien zo gedraagt omdat hij meer tijd met je wil. Misschien zijn ze eenzaam of willen ze gewoon meer aandacht. Dit geldt vooral voor binnenkatten. Als je de hoeveelheid quality time die je van dag tot dag met hen doorbrengt verhoogt, hetzij spelen, knuffelen, vertellen over je dag of anderszins interactie, kunnen ze stoppen met zo naar je aandacht te verlangen.

Hen voorzien van activiteiten

We kunnen onze katten niet om hun favoriete kleur vragen en een duidelijk antwoord krijgen, maar biologie geeft ons een hint over welke kleur ze verkiezen.

Als uw kat zich verveelt en mentale of fysieke stimulatie nodig heeft, kunt u merken dat nieuwe puzzelvoeders, kattenspeelgoed, activiteitencentra of kattenbomen ongewenst gedrag kunnen verminderen. Als je ze toestaat om wat energie te verbranden en hun hersenkracht te gebruiken, kun je heel weinig enthousiasme voor kattenkwaad achterlaten!

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Conclusie

Het kan frustrerend zijn als je kat voorwerpen omver stoot en zich over het algemeen gedraagt als een eikel! Maar voordat je geïrriteerd raakt, overweeg dan waarom ze het misschien doen. Als een van de mogelijke oorzaken met u resoneert, vindt u misschien dat de oplossing eenvoudiger is dan u denkt. Succes!

Veelgestelde vragen

Waarom blijft mijn kat dingen afkloppen?

Katten kunnen dingen om vele redenen van oppervlakken kloppen, waaronder verveling, speelsheid en aandacht zoeken. Maak een mentale notitie van de situaties waarin uw kat zich op deze manier gedraagt en overweeg wat hij misschien echt nodig heeft.

Waarom gooien katten ’s nachts dingen omver?

Katten zijn ’s nachts erg actief, in tegenstelling tot mensen. Daarom zijn ze dan het grootste deel van hun kattenkwaad kwijt. Zoomies om 3 uur ’s nachts of gekke half uur’s zijn vrij gebruikelijk bij katten, omdat ze dan normaal gesproken op jacht zouden zijn. Het is frustrerend, maar misschien vind je het toevoegen van meer (rustig) speelgoed en voedselpuzzels, of hen helpen meer energie te verbranden in de avonduren, helpen.

Waarom gooien katten dingen omver zonder reden?

Als je kat dingen omver gooit zonder duidelijke reden, overweeg dan of hij honger heeft, zich verveelt of zich sociaal voelt. Als je de hele dag in je thuiskantoor bent geweest om ze te negeren, kan het zijn dat ze hebben ontdekt dat dit de snelste manier is om je aandacht te trekken. Zelfs als die aandacht een chagrijnige zucht of een stemverheffing is, is het nog steeds beter dan genegeerd te worden!

Hoe voorkom ik dat mijn kat dingen uit de schappen slaat?

Het verrijken van de omgeving van uw kat met speelgoed, spelletjes en puzzels en meer quality time met hen doorbrengen, kan helpen voorkomen dat uw kat dingen omver gooit. Je kunt ook proberen ze af te leiden of hun voedingsroutine aan te passen als je denkt dat ze honger hebben. Het belangrijkste is echter om niet te reageren op hun gedrag, omdat het hen de aandacht zal geven die ze wensen, en ze zullen het eerder opnieuw doen.