Hoe ringworm bij katten te behandelen (6 door dierenarts goedgekeurde tips)

Ringworm is een veel voorkomende schimmelziekte bij zoogdieren die extreem ongemak en irritatie voor katten kan veroorzaken. U kunt bepalen of uw kat ringworm heeft door naar een dierenarts te gaan en hem een lichamelijk onderzoek en eventuele tests te laten voltooien.

De behandeling van ringworm bestaat vaak uit een mengsel van lokale behandeling en orale medicijnen. Het is belangrijk om de behandeling volledig te volgen om ervoor te zorgen dat uw kat volledig genezen is. Als u de behandeling eerder dan de voorgeschreven tijd beëindigt, kan uw kat opnieuw tekenen van ringworm gaan vertonen. Ringworm is zeer besmettelijk en moet grondig worden behandeld om te voorkomen dat andere huisdieren en mensen besmet raken. Hier zijn enkele tips en trucs voor het behandelen van een kat met ringworm en het helpen herstellen.

3 katten gezichtsverdeler

De 6 tips om ringworm bij katten te behandelen

1. Topische behandeling

Dierenartsen zullen vaak een soort van actuele behandeling voor ringworm voorschrijven. Het kunnen crèmes, zalven of medicinale shampoos zijn. Topische behandelingen worden meestal gebruikt van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de ernst van de infectie. Zorg ervoor dat u altijd uw handen wast en alle oppervlakken desinfecteert die uw kat heeft aangeraakt nadat u de plaatselijke behandeling hebt toegepast.

Sommige katten kunnen baat hebben bij het kaalgeschoren worden als ze slechts één of twee aangetaste gebieden op de huid hebben. Dit kan helpen de zalf effectiever te absorberen. Vergeet niet om uw kat alleen te scheren nadat u toestemming hebt gekregen van uw dierenarts.

kat reinigen door shampoo op waterbad
Afbeelding Credit: angnokever, Shutterstock
thematische pauze

2. Orale behandeling

Katten hebben ook orale antischimmelmedicatie nodig. Het is belangrijk om de toestand van uw kat te controleren nadat hij zijn medicatie heeft ingenomen. Als u nadelige bijwerkingen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Katten moeten meestal orale medicatie nemen gedurende ten minste 6 weken. De behandeling kan deze hoeveelheid tijd overschrijden, omdat katten anders op medicatie zullen reageren.

infusie van vloeibare geneesmiddelen door een dierenarts
Afbeelding credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock
thematische pauze

3. Maak uw leefruimte schoon

Omdat ringworm zich verspreidt door schimmelsporen, is het belangrijk om uw leefruimte op te ruimen terwijl uw kat wordt behandeld. Katten kunnen ongeveer 3 weken na het begin van de behandeling besmettelijk blijven. Het is het beste om één diepe reiniging uit te voeren en vervolgens regelmatig te blijven reinigen tijdens de behandelingskuur. Vraag uw dierenarts welk desinfectiemiddelprotocol en product u moet gebruiken.

Schimmelsporen kunnen zich verspreiden met kattenhaar, dus het opruimen en stofzuigen van haren op uw vloeren en meubels is belangrijk. Nadat je hebt gestofzuigd, gebruik je een ontsmettingsmiddel om levende sporen te doden.

Vrouw die een blauwe bank stofzuigt
Image Credit: surachet khamsuk,
Shutterstock
thematische pauze

4. Uw kat in quarantaine plaatsen

Ringworm kan worden overgedragen van katten op mensen en vice versa. Het kan dus nodig zijn om uw kat in quarantaine te plaatsen als het een zware schuurmachine is of als u met jonge kinderen of personen woont die immuungecompromitteerd zijn. Het hebben van een aangewezen kamer om uw kat in te houden terwijl deze wordt behandeld, kan de verspreiding van de ziekte helpen voorkomen.

Het is het beste als de kamer geen vloerbedekking heeft en geen gestoffeerde meubels bevat. Zorg ervoor dat uw kat alles heeft wat hij nodig heeft in de kamer, inclusief speelgoed, een kattenbak en veel schuilplaatsen.

Mannelijke marmeren kat die in kattenbed ligt
Afbeelding Credit: Iva Vagnerova, Shutterstock
thematische pauze

5. Blijf in contact met uw dierenarts

Aangezien de behandeling voor ringworm varieert van kat tot kat, moet u contact houden met uw dierenarts om ervoor te zorgen dat uw kat de juiste behandeling krijgt. Het kan nuttig zijn om foto’s te maken van de getroffen gebieden om het herstel te volgen of om te zien of de tekenen zijn verslechterd.

Als u een huisdierenverzekering heeft, controleer dan of uw provider een telehealth-lijn voor huisdieren heeft. Sommige huisdierenverzekeringsmaatschappijen bieden deze service aan en het kan u helpen gerust te stellen tussen bezoeken aan uw dierenkliniek.

Abessijnse kattencheck door dierenarts
Afbeelding Credit: Nataly Mayak, Shutterstock
thematische pauze

6. Werk met een professionele trimmer

Sommige actuele behandelingen vereisen baden of scheren. Als u het bijzonder moeilijk vindt om uw kat te wassen met medicinale shampoo, kunt u proberen de hulp in te roepen van een professionele trimmer die ervaring heeft met het werken met resistente katten.

Houd er rekening mee dat trimmers misschien niet allaag geïnfecteerde katten in hun faciliteiten vanwege gezondheids- en veiligheidsproblemen. Sommigen kunnen echter huisbezoeken doen of een mobiel verzorgingsstation hebben.

Ringworm laesie bij kat
Image Credit: Yaya foto’s, Shutterstock

garen ball dividerTekenen van Ringworm

Katten kunnen verschillende tekenen van ringworm vertonen. Het meest voorkomende teken is cirkelvormige gebieden van haaruitval met schilfering of korstige huid. De vacht van uw kat kan ook broos, stomp en verkleurd zijn in de getroffen gebieden.

Ringworm op het oor van de kat
Afbeelding Credit: Ameena Matcha, Shutterstock

De huid van uw kat kan ook ontstoken zijn en u kunt verhoogde roos zien. Katten kunnen ook zelf de getroffen gebieden overmatig verzorgen en likken. Ze kunnen zich ook meer krabben door de jeuk. Zorg ervoor dat u de klauwen en nagelbedden van uw kat controleert, omdat die gebieden ook geïnfecteerd kunnen raken.

kattenpootverdeler

Conclusie

Als u een geval van ringworm vermoedt, zorg er dan voor dat u uw kat zo snel mogelijk naar uw dierenarts brengt, zodat u onmiddellijk met de behandeling kunt beginnen en uw kat volledig kunt helpen herstellen. Ringworm kan een frustrerende ervaring zijn en de behandeling vereist consistentie en waakzaamheid. Het is het beste om de behandeling de eerste keer correct uit te voeren en te voltooien, zodat deze niet opnieuw verschijnt en uw dagelijks leven met uw kat blijft verstoren.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Pixel-Shot, Shutterstock