Kitten tandjes: tekenen, tijdlijn, wat te doen > meer!

De eerste maanden van een kitten zitten vol mijlpalen. Ze zullen gaan van kleine bolletjes vacht met gesloten ogen tot speelse kittens die gespeend zijn en klaar zijn voor hun nieuwe huis. Een stap die alle kittens doorlopen, is tandjes. Lees meer over het kinderziektesproces, inclusief wat u kunt verwachten, de tekenen van uw kitten en hoe u voor een kitten met tandjes kunt zorgen.

Kattenkogelverdeler 1

Wat is kitten tandjes?

“Tandjes” is hetzelfde voor katten als voor mensen: de ontwikkeling en uitbarsting van nieuwe tanden. Kittens zullen twee keer tanden hebben voor hun eerste verjaardag. De melktanden van een kitten zijn een belangrijke ontwikkelingsmijlpaal. Deze eerste set tanden, die ook wel “melktanden” worden genoemd, komen tussen de 3 weken en 8 weken oud. Deze tanden maken het voor kittens mogelijk om te spenen en over te stappen op kattenvoer. De eerste tanden die verschijnen zijn de snijtanden aan de voorkant van de mond, gevolgd door hoektanden en voorkiezen. Kittens hebben normaal gesproken 26 melktanden.

Kittens hebben hun melktanden niet lang. Ze zullen dit eerste gebit beginnen te verliezen rond de leeftijd van 4 tot 5 maanden wanneer hun volwassen tanden binnenkomen. De melktanden van een kitten zijn klein, dus u zult de verloren tanden misschien nooit zien. Veel kittens zullen hun melktanden inslikken tijdens de maaltijd.

Sommige kittens zullen hun melktanden niet verliezen ondanks volwassen tanden die uitbarsten, wat een aandoening is die behouden bladverliezende tanden wordt genoemd. Uw dierenarts kan eventuele achtergebleven melktanden verwijderen, zodat de volwassen tanden normaal kunnen binnenkomen. Zodra het tandjesproces is voltooid, heeft een kat 30 volwassen tanden.

kitten miauwt terwijl hij op bed ligt
Afbeelding Credit: Irina Kozorog, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van kitten tandjes?

Sommige kittens die tandjes hebben, kunnen poten aan hun mond. U kunt merken dat ze minder eten dan normaal vanwege ongemak in de mond, maar rood tandvlees en lichte bloedingen zijn normaal. Bied nat of verzacht voedsel aan als uw kitten een verminderde eetlust heeft tijdens het tandjes krijgen.

Het is ook gebruikelijk dat kittens met tandjes meer kauwen en bijten. Dit is het perfecte moment om goede gewoonten te ontwikkelen en ongewenst gedrag af te schrikken. Bied ze speelgoed aan waar ze op kunnen kauwen. Laat je kat je niet bijten of kauwen op dingen als meubels. Dit gedrag zal niet schattig zijn als ze volwassen zijn, en je zult blij zijn dat je nu grenzen stelt.

Wat zijn de oorzaken van kitten tandjes?

Tandjes is het proces van tanden die langs de tandvleesrand uitbarsten. Met de eerste set melktanden van een kitten kunnen ze spenen van hun moeder of een fles en beginnen met het eten van kattenvoer. En dan, net als mensen, verliezen kittens dit eerste gebit als hun grotere volwassen tanden binnenkomen.

klein katje miauwend
Afbeelding Credit: auenleben, Pixabay

Hoe zorg ik voor een kitten dat tandjes krijgt?

Tandjes krijgen is een normaal proces voor kittens. De meesten zullen geen speciale zorg of aandacht van u nodig hebben. Uw dierenarts zal de tanden van uw kitten controleren tijdens hun routinematige welzijnsonderzoeken.

U kunt het voer van uw kitten bevochtigen of natvoer aanbieden als ze tijdens het krijgen van tandjes in de mond zijn. Een verlies van eetlust kan een teken zijn van iets anders dan normale tandjes. Neem contact op met uw dierenarts als uw kitten stopt met eten of gewicht verliest.

De wens om te kauwen of te bijten tijdens het bijten is normaal. Bied je kat speelgoed aan om deze drang te bevredigen.  Dit is het moment om duidelijk te maken dat bijten – zelfs bijten – onacceptabel is.

garen ball divider

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hieronder beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen die mensen hebben over de tanden van hun kitten.

Is het normaal dat volwassen katten tanden verliezen?

Nee, het verlies van volwassen tanden bij katten is niet normaal en rechtvaardigt een oproep aan de dierenarts. Een kat zal al zijn volwassen tanden hebben rond de leeftijd van 5 tot 6 maanden. Uw dierenarts kan bevestigen of uw kat tandjes krijgt of nog steeds melktanden verliest.

witte kat open mond
Afbeelding Credit: Pixabay

Hoe lang duurt kitten tandjes?

Het proces van tandjes krijgen zal voor elk kitten verschillen. Het duurt meestal ongeveer een maand voordat de melktanden van een kitten uitbarsten. De meeste kittens hebben hun eerste gebit tegen de tijd dat ze 2 maanden oud zijn.

Kittens verliezen dan hun melktanden als hun volwassen tanden tevoorschijn komen. De meeste oudere kittens hebben al hun volwassen tanden tegen de tijd dat ze 6 maanden oud zijn. Praat met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het kinderziekteproces.

Moet ik de tanden van mijn kitten poetsen?

Ja! De beste tijd om een kitten te laten wennen aan tandenpoetsen is wanneer hun eerste melktanden aan de oppervlakte komen. Je kunt beginnen met het bedekken van een van je vingers met gaas en het voorzichtig afvegen van de tanden. Je kunt ook een wattenstaafje gebruiken. Naarmate uw kitten ouder en groter wordt, kunt u overschakelen naar een cat vingertandenborstel of een kleine tandenborstel voor huisdieren.

kat krijgt tandenpoetsen
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

U hoeft de tanden van uw kitten niet perfect te poetsen als u begint. Het idee is om ze te laten wennen aan het openen van hun mond en het tolereren van poetsen. Hoewel het ideaal is om elke dag de tanden van je kat te poetsen, is dat voor veel mensen niet praktisch. Streef naar een paar keer per week.

Gebruik nooit tandpasta of mondwater bedoeld voor mensen op uw kat. Fluoride kan giftig zijn voor katten. Veel huisdierveilige tandpasta’s zijn er in smaken die katten aanspreken, zoals gevogelte.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Kittens tanden twee keer, net als mensen. De meeste kittens hebben een complete set melktanden tegen de tijd dat ze 2 maanden oud zijn. Dit eerste gebit valt tand voor tand uit totdat ze al hun volwassen tanden hebben. De volwassen tanden van een kitten moeten tevoorschijn komen tegen de tijd dat ze 6 maanden oud zijn. Sommige kittens zullen hun melktanden langer vasthouden dan normaal. Uw dierenarts zal de mond van uw kitten onderzoeken tijdens hun welzijnsonderzoeken, en melktanden die er niet vanzelf uitkomen, moeten mogelijk worden getrokken om ruimte te maken voor volwassen tanden.

Het gemiddelde kitten heeft geen speciale zorg nodig tijdens het bijten. Je kunt hun droge brokjes verzachten of nat voedsel aanbieden als eten pijn veroorzaakt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Garmasheva Natalia, Shutterstock