Bloedstolsels bij katten (aorta trombo-embolie) – Vet antwoord op oorzaken, symptomen &care

Feline Aortic Thromboembolism (afgekort FATE) is een zeer dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bloedstolsel dat vast komt te zitten bij de aortatrifurcatie – het gebied waar de bloedtoevoer naar beide achterbenen plaatsvindt. Deze aandoening komt bijna altijd acuut voor en kan een behoorlijke schok zijn voor eigenaren. FATE kan optreden wanneer uw kat voorafgaand aan de gebeurtenis absoluut geen andere tekenen van ziekte heeft vertoond.

In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en aanbevolen zorg voor katten die getroffen zijn door FATE.

kattenpootverdeler

Wat is een aortatrombo-embolie?

FATE, ook wel bekend als een “Saddle Thrombus”, is wanneer een bloedstolsel vast komt te zitten in de aorta-bifurcatie van een kat (d.w.z. het “zadel”). Dit eenvoudige diagram kan het gemakkelijker maken om te begrijpen waar dit gebeurt. De dalende aorta reist vanuit het hart, door de borst en de buik, en splitst zich uiteindelijk in twee bloedvaten – de iliacale slagaders, die bloed leveren aan beide achterpoten. Katten die lijden aan FATE krijgen direct bij deze bifurcatie een bloedstolsel.

Het bloedstolsel kan optreden in het midden van deze bifurcatie, waardoor de bloedtoevoer naar beide achterpoten wordt afgesneden. Het bloedstolsel kan ook iets meer aan de ene kant voorkomen dan aan de andere kant. Als dit gebeurt, kan het zijn dat uw kat de bloedtoevoer naar een van de achterpoten heeft afgesneden.

Katten kunnen op andere plaatsen in het lichaam bloedstolsels krijgen. Voor het doel van dit artikel zullen we ons concentreren op de bloedstolsels die zich op deze specifieke locatie in het lichaam nestelen.

Zieke kattengeneesmiddelen
Image Credit: één foto, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van een aorta trombo-embolie?

Als uw kat lijdt aan het LOT, zullen de tekenen ernstig, dramatisch en vaak schokkend zijn om te zien. Katten kunnen absoluut geen tekenen van ziekte vertonen voordat ze lijden aan FATE. Zodra het stolsel optreedt, is het een uiterst pijnlijk proces. Getroffen katten hebben vaak ondraaglijke pijn en zullen huilen, schreeuwen en kunnen proberen eigenaren te bijten, wanneer ze meestal erg aanhankelijk zijn.

Katten kunnen een of beide achterpoten niet bewegen en/of voelen. Eigenaren merken vaak dat ze zichzelf over de vloer slepen, vocaliseren, hijgen en soms ook moeite hebben met ademhalen. Als uw kat u toestaat om ze aan te raken, zult u merken dat de aangetaste achterpoten koud aanvoelen en dat de voetzolen vaak lichtroze of schemerig lijken. Gebrek aan een polsslag naar de aangedane benen is ook aanwezig.

Helaas kunnen sommige katten die lijden aan fate zeer snel de dood ingaan. Helaas kunnen sommige katten niet eens naar hun dierenarts gaan zodra het stolsel optreedt.

close-up van het miauwen van de kat
Afbeelding Credit: ClaraMD, Pixabay

Wat zijn de oorzaken van feline aorta trombo-embolie?

De meest voorkomende reden waarom FATE optreedt, is hart- of hartaandoeningen. FATE kan het eerste teken zijn dat uw kat een hartaandoening heeft. Afhankelijk van de studie werd ergens tussen de 12-30% van de katten die aan FATE leden, gediagnosticeerd met hartaandoeningen.

Als het bloedstolsel wordt veroorzaakt door hartaandoeningen, is dit vaak omdat het hart een structurele afwijking heeft waardoor het moeilijk is om normaal bloed te pompen. In een normaal hart wordt elke druppel bloed bij elke slag uit het hart in de slagaders geperst. Bij sommige vormen van hartaandoeningen die vaak bij katten worden gezien, kan het hart echter niet normaal knijpen – vaak omdat de hartspier te dik is. Dit zal ervoor zorgen dat kleine hoeveelheden bloed in sommige van de hartkamers achterblijven en ronddraaien en bloedstolsels creëren. Hoe langer bloed abnormaal in een kamer blijft, hoe groter de kans op het ontwikkelen van stolsels. Eenmaal uitgepompt in het lichaam, kunnen deze bloedstolsels vervolgens vast komen te zitten.

Dierenarts op zoek naar zwelling in kattenpoten
Image Credit: Motortion Films, Shutterstock

Als hartaandoeningen niet aanwezig zijn, zijn er andere ziekten die bloedstolsels in het lichaam kunnen veroorzaken. Als uw kat enige vorm van kanker heeft, kan dit hem vatbaarder maken voor bloedstolsels. Katten met een overactieve schildklier, bekend als hyperthyreoïdie, en katten met nierziekte of hypertensie kunnen een verhoogd risico lopen op het vormen van bloedstolsels.

Helaas kan FATE optreden zonder dat u weet dat uw kat ziek is. Je hebt misschien geen idee dat ze hartaandoeningen, nierfalen, kanker of een schildklierprobleem hebben. Uw kat kan ook gewoon lijden aan FATE zonder andere onderliggende ziekte. Deze diagnose wordt idiopathisch genoemd.

Hoe zorg ik voor een kat met een aortatrombo-embolie?

Katten die lijden aan een aortatrombo-embolie moeten onmiddellijk door een dierenarts worden gezien. Er is absoluut niets dat u thuis kunt bieden, en geen OTC of menselijke producten die u zou moeten give om uw kat te helpen. Katten die lijden aan FATE zijn meestal erg gestrest, hebben moeite met ademhalen en zijn erg pijnlijk. Probeer uw kat thuis geen voedsel, water of een behandeling aan te bieden. Breng ze zo snel en veilig mogelijk naar uw dierenarts of de dichtstbijzijnde dierenarts voor noodgevallen.

Als u vermoedt dat uw kat FATE heeft, moet u een grote handdoek of deken pakken en uw kat er voorzichtig in wikkelen. Dit zal helpen om uw handen en armen tegen uw kat te beschermen als ze proberen te bijten, krabben en wegkomen. U kunt uw kat dan, gewikkeld in de handdoek of deken, in een reismand of een doos met open dak doen. Zorg ervoor dat het hoofd van uw kat bloot ligt, zodat ze zo comfortabel mogelijk kunnen ademen.

Houd er rekening mee dat het heel typisch is voor katten met FATE om te thhrashen, huilen, bijten, gator rollen en in het algemeen extreem gestrest en in paniek te raken. U moet voorzorgsmaatregelen nemen om zowel uzelf als uw kat zo veilig mogelijk te houden.

toyger kitten gewikkeld in een handdoek
Image Credit: stockelements, Shutterstock

Zoals hierboven besproken, is dit een uiterst pijnlijke aandoening. Uw kat heeft minimaal sterke pijnstillers nodig. Uw dierenarts moet mogelijk ook kalmerende middelen, zuurstofondersteuning en mogelijk hartmedicatie aan uw kat toedienen. Afhankelijk van waar u uw kat naartoe brengt, kunnen sommige klinieken (meestal universiteiten en gespecialiseerde klinieken) antistollingsmedicatie toedienen. Deze medicijnen worden echter niet routinematig gegeven en de beschikbaarheid kan beperkt zijn.

FATE is een zeer fatale aandoening bij katten. Zelfs met onmiddellijke, agressieve zorg verbeteren veel katten niet. Sommige katten zullen vanzelf overlijden, terwijl anderen humaan worden geëuthanaseerd vanwege hun ernstige aandoening. Deze mogelijkheden zijn belangrijk om je bewust van te zijn, mocht je dit ooit met je kat meemaken.

garen ball divider

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hoe zal mijn dierenarts een FATE diagnosticeren?

Katten die lijden aan een aortatrombo-embolie zullen zeer typische symptomen hebben en uw dierenarts naar een vermoedelijke diagnose leiden. De pijn, het gehuil en het onvermogen om een of beide achterpoten te gebruiken, naast het gebrek aan pulsen naar de aangetaste achterpoten, zijn meestal aanwezig. Als er een onderliggende hartaandoening is, kan uw dierenarts ook een hartgeruis of aritmie horen. Echografie met Doppler en andere geavanceerde beeldvormingsmodaliteiten, zoals een CT, zouden nodig zijn voor een definitieve diagnose.

nebelung kat in dierenkliniek
Afbeelding Credit: Juice Flair, Shutterstock

Zal mijn kat herstellen van een aortatrombo-embolie?

Helaas worden veel katten geëuthanaseerd als ze eenmaal lijden aan het LOT. Zodra ze de bloedtoevoer naar hun achterpoten verliezen, kunnen weefselschade en zelfbeschadiging optreden. Als uw kat verbetert, houd er dan rekening mee dat de onderliggende oorzaak van het bloedstolsel nog steeds aanwezig is.

divider-catclaw1

Conclusie

Feline aorta trombo-embolie, afgekort FATE, is een ernstig pijnlijke en slopende aandoening. Deze bloedstolsels worden vaak geassocieerd met onderliggende hartaandoeningen en FATE kan het eerste teken zijn dat uw kat hartaandoeningen heeft. Als uw kat een van de typische tekenen van FATE vertoont, moet u ze onmiddellijk naar een dierenarts brengen. Helaas zullen zelfs met agressieve, onmiddellijke zorg veel katten niet herstellen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock