Perzische Schotse Fold Cat Mix: Foto’s, Temperament &Traits

Hoogte: 10–18 inch
Gewicht: 6-13 pond
Levensduur: 10–15 jaar
Kleuren: Alle kleuren en patronen
Geschikt voor: Volwassen huizen, rustige omgevingen, metgezellen
Temperament: Loyaal, intelligent, vocaal, stil

De Persian Scottish Fold-mix is niet populair, ook al zorgen hun donzige jassen en neergeslagen oren voor een heerlijk schattig uiterlijk. De Scottish Fold is een van de meest herkenbare rassen, simpelweg vanwege zijn oren, dus het is geen verrassing dat de eigenschap wenselijk is naast anderen, zoals de Perzische. Perzen hebben grotere ronde ogen en zeer onderscheidende gelaatstrekken.

Zelfs Scottish Fold-persoonlijkheidskenmerken kunnen eigenaren van gezelschapsdieren aanspreken, dus raszuivere en gemengde rassen lijken een natuurlijke keuze, inclusief de Perzische Scottish Fold-mix. Er zijn echter maar een paar fokkers die deze kittens aanbieden. Er zijn een paar redenen waarom veel fokkers het kruis vermijden, en we behandelen die feiten hieronder. Blijf lezen om meer te weten te komen over deze interessante mix!

Kattenkogelverdeler 1Perzische Schotse Vouw Mix Kittens -Voordat je er een mee naar huis neemt …

3 kattenverdeler3 weinig bekende feiten over Perzische Schotse vouwkatten

1. Gevouwen oren zijn een mutatie

De gevouwen oren werden voor het eerst willekeurig gevonden bij verschillende kittens in de jaren 1970. Uit deze nesten werd het Scottish Fold-ras ontwikkeld. Vanwege de betrokken genetica kunnen twee katten met gevouwen oren een nest produceren met kittens met zowel gevouwen als rechte oren. De mutatie valt vaak samen met andere gezondheidsproblemen. De enige manier om te bevestigen dat een kitten met rechte oren de ziekte van Scottish Fold heeft en vatbaar kan zijn voor andere gezondheidsproblemen, is door middel van een DNA-test.

thematische pauze

2. Het geschenk van Gab

Scottish Folds staan niet bekend als spraakzaam, maar laten je altijd weten hoe ze zich voelen of iets willen. Integendeel, Perzen zijn geweldige gesprekspartners. Hun gemengde kittens hebben de neiging om de Perzische afstamming te volgen, waardoor een zeer vocale kat ontstaat die graag met je praat. Wees in ieder geval voorbereid. Ze kunnen leren om terug te praten en een houding te geven als ze hun zin niet krijgen.

Perzische Schotse Fold Mix
Afbeelding credit: Siwakorn_M, Shutterstock
thematische pauze

3. Perzische katten kwamen echt uit Perzië

Perzië bevond zich in het hedendaagse Iran. Als we denken aan door de mens gemaakte rassen, denken we ook aan enkele recentere rassen, zoals de Aphrodite, Minskin en Toyger. De Perzische is echter een gemengd ras dat teruggaat tot de jaren 1700 toen een kruising tussen een langharige Italiaanse kat en een Perzische zandkat werd gefokt met een langharige Turkse kat.

divider-catclaw1Temperament &intelligentie van de Perzische Schotse Vouw Mix

Er zijn zo weinig van deze kruisingen dat het moeilijk is om te zeggen welke afstamming hun kittens nemen met betrekking tot temperament. De twee rassen zijn enorm verschillend in energieniveaus en hechtingstypen. Het kan zijn dat elk kitten uniek is en dat sommigen de ene ouder over de andere zullen nemen.

Daarom wilt u misschien wachten tot de kittens een paar weken ouder zijn om hun persoonlijkheid te laten ontwikkelen voordat ze adopteren. U wilt er zeker van zijn dat uw nieuwe kat goed past bij uw levensstijl en thuisomgeving. Beide rassen zijn intelligent, vooral de Scottish Fold, en ze zijn gefokt om schuren vrij te houden van knaagdieren en ander ongedierte. Het is veilig om aan te nemen dat Perzische Scottish Fold-mixkatten net zo helder zullen zijn.

Zijn deze katten goed voor gezinnen? 👪

Zowel de Scottish Fold als de Perzische kattenrassen kunnen heel goed overweg met gezinnen, zelfs die met jonge kinderen. Kruisingen van de twee zullen zich ook vrij goed aanpassen aan een familiale omgeving. Het zou echter helpen als je je nieuwe kat rustig aan kinderen voorstelt, dus het is een positieve ervaring voor iedereen. Het juiste proces kan helpen bij het creëren van een sterke familieband, ongeacht de leeftijd van de katten of kinderen.

Kan dit ras goed overweg met andere huisdieren?

Als je andere huisdieren hebt, overweeg dan zorgvuldig een Perzische Schotse Vouw. Dit is een andere manier waarop de twee ouderrassen aanzienlijk verschillen; zonder veel geschiedenis van de mix, is het moeilijk te zeggen welke het meest nodig heeft. Scottish Folds zijn een uitstekende keuze voor huizen met andere huisdieren, terwijl de Perzische dat niet is, en we zouden het zeker niet aanraden als er een hond in de buurt is. Het is echter moeilijk te zeggen wat je kunt verwachten met de kruising. Toch is het soms mogelijk om uw nieuwe kat met succes aan andere huisdieren voor te stellen.

divider-catclaw1Dingen om te weten bij het bezitten van een Perzische Schotse vouw:

Voedsel & Dieet Eisen

Alle rassen moeten een gezond dieet volgen met porties die specifiek zijn voor hun activiteitsniveau en gewicht. Geen van beide rassen heeft specifieke vereisten buiten dit, tenzij hun dierenarts veranderingen aanbeveelt op basis van gezondheidsproblemen of voedselintoleranties.

Oefening 🐈

Zowel de Perzische als de Schotse Fold-rassen hebben dagelijkse oefening nodig, maar om verschillende redenen. Perzische katten zijn een van de luiste kattenrassen en zullen waarschijnlijk niet willen opstaan van hun comfortabele rustplaats om de oefening te krijgen die ze nodig hebben om gezond te blijven.

Omdat de Scottish Fold een ras uit de arbeidersklasse is en gespierder, moeten ze rennen en actief spelen om die spieren te trainen en hun extra energie positief te verbranden. Een kruising, ongeacht welke ze na de meeste nemen, heeft regelmatig interactief spel nodig.

Opleiding 🎾

Perzische Scottish Fold mix kittens zijn intelligent en loyaal, beide uitstekende kwaliteiten bij het trainen. Loyale katten staan te popelen om hun mens te behagen, dus ze willen doen wat ze kunnen om hen te behagen. Beide rassen passen zich ook vrij goed aan nieuwe omgevingen en veranderingen in levensstijl aan. Vroege training als kittens kan helpen om noodzakelijke aanpassingen als volwassenen veel gemakkelijker voor hen te maken.

Grooming ✂️

Perzische Scottish Fold-mixen kunnen lang haar of kort zijn. Kort haar vereist aanzienlijk minder verzorging dan lang haar, hoewel de “donzige” haar enkele van de meest wenselijke zijn vanwege hun uiterlijk, vooral in combinatie met gevouwen oren. Kortharige katten kunnen wel eens per week goed borstelen gebruiken. Langharige katten moeten dagelijks worden geborsteld en om de paar weken naar de trimmer.

Gezondheid en voorwaarden 🏥

Een Perzische Scottish Fold-mixkat heeft waarschijnlijk gezondheidsproblemen die zorgvuldig moeten worden overwogen. Als u het niet zeker weet, praat dan met uw dierenarts of een gerenommeerd asiel over uw zorgen voordat u adopteert. Beide ouderrassen zijn gevoelig voor ernstige aandoeningen die je zou moeten verwachten.

Kleine voorwaarden

 • Opbouw van oorsmeer
 • Oormijt
 • Lagere urinewegaandoeningen
 • Oogaandoeningen
 • Tandheelkundige ziekte

Ernstige aandoeningen


 • Degeneratieve gewrichtsaandoening

 • Polycysteuze nierziekte (PKD)

 • Cardiomyopathie

 • Osteochondrodysplasie

 • Diabetes mellitus |

 • Brachycefale luchtwegobstructiesyndroom (BAOS)

divider-catclaw1Man vs. Vrouw

De enige merkbare verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke Perzische Scottish Fold-mixkatten zijn die welke vergelijkbaar zijn in elk ander ras. Mannelijke katten hebben de neiging om een beetje groter te zijn dan vrouwtjes. Gesteriliseerde of gecastreerde katten zullen hoogstwaarschijnlijk zeer vergelijkbare gedragskenmerken hebben. Een kater die niet is gecastreerd, zal territoria territorialer zijn en kan zijn territorium markeren met spuiten. Een vrouwelijke kat die niet is gesteriliseerd, kan al vanaf 4 maanden door loopsheidscycli gaan.

Kattenkogelverdeler 1Laatste gedachten

Kattenfokkers hebben deze kruising vermeden vanwege de grote kans op ernstige gezondheidsproblemen. Hoewel ze charmant kunnen zijn, zouden andere schattige rassen na verloop van tijd minder veterinaire zorg nodig hebben en een veel betere kwaliteit van leven hebben. De mix wordt niet erkend door stamboomorganisaties zoals de CFA, ook al zijn hun ouderrassen dat wel. De Scottish Fold wordt niet erkend in sommige andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, omdat het wordt beschouwd als een mutatie die leidt tot ernstige gezondheidsproblemen.

Met zoveel gestapeld tegen deze schattige kitties, zul je waarschijnlijk geen Perzische Scottish Fold-mix vinden bij een gerenommeerde fokker. Als je er echter op bent ingesteld, kun je lokale reddingen en schuilplaatsen bellen om hen te laten weten wat je zoekt. Misschien vindt u er een en verwelkomt u thuis een kitten of kat die een nieuwe nodig heeft. Het asiel zal het waarderen, maar het belangrijkste is dat je nieuwe metgezel dat ook zal doen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: JK Lin, Shutterstock