Waarom rollen katten kattenkruid? 5 Veel voorkomende redenen

De meeste katten houden van kattenkruid. Er is misschien niets schattiger dan de geconcentreerde energie die katten brengen in elke interactie met deze krachtige plant. Maar nadat je hebt gezien hoe je kat geniet van het verliezen van zichzelf in een goede kattenkruid high, ben je misschien nieuwsgierig naar waarom katten zo van de plant genieten.

Grote katten genieten er ook van om mee te doen aan de opwinding. Van leeuwen en tijgers is bekend dat ze genieten van een lekker stukje kattenkruid. Maar niet alle katten genieten van het kruid. Ongeveer 30% van de katten heeft niet de genen die nodig zijn om de plant te waarderen.

Kattenkruid heeft verschillende voordelen met betrekking tot de gezondheid van katten; het werkt bij sommige katten zelfs als pijnstiller. Maar de fundamentele reden dat katten kattenkruid rollen, is omdat ze genieten van de high die de plant biedt. Hieronder vind je vijf redenen waarom katten kattenkruid in kattenkruid rollen en geen genoeg van de plant lijken te krijgen.

3 kattenverdeler

De 5 redenen waarom katten rollen in kattenkruid

1. Kattenkruid heeft stimulerende eigenschappen

Kattenkruid inspireert katten om op te staan en te bewegen. Wanneer ze aan hun lot worden overgelaten, vinden de meeste katten veel manieren om zichzelf te vermaken na het genieten van een beetje kattenkruid. Typische activiteiten zijn rondrennen, slaan op denkbeeldige wezens, rondrollen op de grond en ravage aanrichten.

Het is een geweldige manier om katachtige bankaardappelen te motiveren voor een goede speelsessie. Katten die niet gewend zijn aan regelmatige lichaamsbeweging moeten worden verlicht in dingen, met speelsessies die tot minder dan 10 minuten worden gehouden om ervoor te zorgen dat de activiteit hun hart en gewrichten niet belast. Zodra katten zich comfortabel voelen met regelmatige lichaamsbeweging, kunnen ze meestal vier speelsessies van 10 minuten per dag aan.

Het loont om de frequentie te beperken dat katten van kattenkruid kunnen genieten. Katten kunnen geen overdosis van de plant nemen, maar worden ongevoelig als ze te veel gebruiken.

kat die kattenkruid eet
Afbeelding credit: Olga_Malinina, Shutterstock
thematische pauze

2. Kattenkruid heeft kalmerende eigenschappen

Veel katteneigenaren zweren bij kattenkruid als een katachtig kalmerend middel. Sommige katten worden ongelooflijk zacht na het eten van een beetje van de plant. Katten reageren meestal anders, afhankelijk van of ze kattenkruid snuiven of eten. Katten die aan de plant snuffelen krijgen vaak een serieuze energieboost. Degenen die daarentegen de bladeren, bloemen of stengels consumeren, hebben de neiging om korte tijd actief te worden en dan een lang dutje te doen.

Als je geïnteresseerd bent in het bij de hand hebben van voldoende vers kattenkruid voor kalmerende doeleinden, overweeg dan om je eigen kattenkruid te kweken. Het is zo ongeveer de perfecte plant voor een containertuin. Veel tuinders geven er de voorkeur aan om kattenkruid in containers te planten om te voorkomen dat het stevige kruid andere planten verdringt. Het houdt van vochtige maar niet super natte grond en veel zonlicht. Het groeit goed op vensterbanken.

pot kattenkruid
Afbeelding credit: Gaston Cerliani, Shutterstock
thematische pauze

3. Kattenkruid heeft pijnstillende voordelen

Kattenkruid heeft pijnstillende eigenschappen die vaak een behoorlijke hoeveelheid verlichting bieden aan katten die lijden aan artrose. Artrose komt vaker voor bij oudere katten, waarbij 70-90% van de katten ouder dan 12 jaar symptomen van de ziekte vertoont. Obesitas is de meest voorkomende oorzaak van de aandoening, die vaak de stekels, ellebogen en heupen van katten treft.

Hoewel er geen remedie is voor artritis, zijn er verschillende manieren om het leven van een kat met gewrichtspijn te verbeteren. Het handhaven van een gezond gewicht is de sleutel tot het minimaliseren van kattenartritis pijn. Zodra een kat is gediagnosticeerd met de ziekte, raden veel dierenartsen voedingssuppletie aan met gewrichtsvriendelijke voedingsstoffen zoals glucosamine en chondroïtine. Andere medicijnen, zoals gabapentine, worden vaak voorgeschreven voor pijn.

Veel eigenaren vinden kattenkruid goed werkt als pijnstiller, vooral wanneer het oraal wordt geconsumeerd. Veterinaire kattenkruidtincturen bieden een eenvoudige manier om nauwkeurige doseringen van het actieve ingrediënt in de plant te bieden.

kat die kattenkruid buiten eet
Afbeelding Credit: Julia Wolf, Flickr
thematische pauze

4. Kattenkruid heeft eetlustopwekkende effecten

Katten die lijden aan stress schrikken vaak terug voor eten. Gebrek aan eetlust, overmatig likken, pacing en overmatige vocalisatie zijn vaak tekenen van kattenangst. Katten die erg gestrest zijn, eten vaak meer nadat ze een beetje van de plant hebben bemachtigd. Kattenkruid geeft kattenkruid, in tegenstelling tot cannabis, katten over het algemeen niet de munchies. In plaats daarvan werkt het door angst te verminderen, wat het vervolgens gemakkelijker maakt voor gestreste katten om te eten.

Kattenkruid, wanneer het wordt gegeten, lijkt sterke angstverminderende en kalmerende effecten te bieden. Maar de meeste katten ontspannen aan het einde van een door kattenkruid geïnduceerde romp, of de plant nu wordt gegeten of besnuffeld, hoewel knabbelen aan vers kattenkruid de gouden standaard isdurf als het gaat om kalmeren.  Gedroogde vlokken zijn perfect om katten te motiveren om rond te rennen en te spelen. Het krijgen van voldoende lichaamsbeweging helpt vaak bij het beheersen van kattenangst en leidt soms tot een verhoogd verlangen om te eten. Bewaar gedroogd kattenkruid in de vriezer om het vers te houden.

Grijze kat geniet van verse Catnip_Anna Hoychuk_shutterstock
Afbeelding Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock
thematische pauze

5. Kattenkruid heeft angstverminderende eigenschappen

Angst is een veel voorkomend probleem bij huiskatten. Katten die aan de aandoening lijden, vocaliseren vaak overmatig, verliezen hun interesse in voedsel en likken zichzelf tot het punt van kaalheid. Het wordt vaak veroorzaakt door langdurige blootstelling aan stressoren zoals herhaalde harde geluiden of grote veranderingen in de omgeving van een kat. Huisrenovaties en de komst van een nieuwe baby veroorzaken vaak kattenangst.

Superintelligente rassen met hoge activiteitseisen, zoals Bengaalse katten, zijn ook vatbaar voor depressie als ze niet genoeg mentale betrokkenheid of lichaamsbeweging krijgen. Katten vertonen vaak angst en depressie door behoeftig of destructief gedrag. Hoewel een goede kattenkruidhigh meestal begint met veel energie, worden de meeste katten kalm en ontspannen nadat de eerste buzz is uitgewerkt, waardoor dit een goed hulpmiddel is voor het beheersen van angst bij katten. Katten moeten de plant eten om de angstverminderende eigenschappen te activeren.

kat die kattenkruid eet
Image Credit: Piqsels

3 kattenverdelerLaatste gedachten

Hoewel de meeste katten die van kattenkruid houden dit waarschijnlijk doen vanwege de algemene high die gepaard gaat met een goede snuif van de plant, biedt deze veelzijdige plant vele andere voordelen voor katten. Kattenkruid doet wonderen bij het verminderen van pijn en angst, waardoor ouders van huisdieren een niet-farmaceutisch alternatief krijgen dat vaak katten helpt die lijden aan artrose of verlatingsangst.

Het is gemakkelijk te kweken en doet het goed in buitencontainertuinen en binnen op zonnige vensterbanken. Goed opgeslagen gedroogd kattenkruid gaat niet slecht, hoewel het na verloop van tijd potentie verliest. Maar uiteindelijk rollen kattenkruid in omdat ze genieten van het gevoel en de sensaties van een goede kattenkruidhigh.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kassel95, Pixabay